Isänvaisto ei kuulu turkkilaisille miehille

Olisihan se nyt pitänyt arvata ettei sellaista kuin isänvaisto ole olemassa, hihkui kaverini. Mies väitti kivenkovaan että lapsen hinkuva yskä on ihan normaalia eikä lääkäriä tarvita. Seuraavana aamuna mentiin tuhatta ja sataa sitten lääkäriin, olisi pitänyt vain luottaa siihen että äiti tuntee lapsensa parhaiten, jupisee kaverini. Kaikki muut nyökyttelevät kaverilleni ja seuraa litania moneen kertaan kuultuja fraaseja. Äidin rakkaus on ainutlaatuista, ei miehistä vaan ole samaan, niillä ei ole samanlaisia tuntosarvia lasten suhteen, isä ei voi astua äidin asemaan ja monta muuta joita kuunnellessa olen hipihiljaa. Olen aika eri mieltä mutta tässä yhteiskunnassa olen ajatuksieni kanssa isyydestä ja äitiydestä vähemmistössä.


Moni turkkilainen nainen ei ole valmis luovuttamaan äitiyden osasta palaakaan isälle, tosin eipä moni isäkään sitä itselleen hingu. Olen äiti ja olen aina oikeassa lapsen suhteen. Isän mielipiteelle ei juuri anneta arvoa kun kyseessä on lapsiin ja suoraan perheen hyvinvointiin liittyvä asia. Mies ulkoistetaan tässä vaiheessa omaan osaansa, joka hänelle kuuluu. Kun puhelin viimeeksi naisten kesken isän roolin tärkeydestä arjessa ja roolimallista tyttölapselle, koin olevani kuin puolihullu saarnaaja, joka puhuu tuntemattomalla kielellä. Mitähän se horisee, miettivät.


Suomalainen pitkä äitiysloma ja isyysloma keräävät ihastusta kun kerron siitä Turkissa. Isäni oli mukana synnytyksessäni 70-luvulla, isäni imuroi ja tekee ruokaa. Onpa upeaa mutta ei miehestä kyllä ole lasta hoitamaan, jatkaa tuttavani. Tuttavani kertoo olleensa äskettäin viikonlopun hotellilomalla miehensä ja lasten kanssa. Kuvittele, tutustuin  hotellilla toiseen äitiin ja tämä ehdotti menoa hotellin hamamiin ja drinkille. Mihin olisin laittanut lapset? Miehelle, mietin ja samaa oli ehdottanut uusi tuttava. Tuttavani meinaa tukehtua nauruunsa, tyttäreni ei suostu jäämään isänsä kanssa tuntia kauemmaksi eikä mies varmasti uskalla olla edes yksin pienemmän kanssa. Oma tyttäreni lähtisi isänsä kanssa mielellään töihin jos saisi luvan.


Olen aavistuksen järkyttynyt kuullessani tyttäreni ikäisen nukkuvan äidin vieressä ja isän useimmiten sohvalla. Kun korkeastikoulutettu nainen kertoo minulle, että naisen omistautuminen äitiydelle ja miehen uralle ovat luonnollisia valintoja. Todistettu tieteellisesti parhaimmaksi malliksi. Kun ensin ihaillaan tasa-arvoa ja heti perään vedetään matto alta haukkumalla miehiä sopimattomiksi lastenhoitajiksi. Tai olisittepa nähneet sen ilmeen kun kerroin miehen leiponeen naapuriin viedyt börekit, tuskin söivät. Kun joku kertoo että ei suostu viemään lasta tarhaan, sillä siellä työskentelee mies! Mitä se muka tietää lastenhoitamisesta? No tuskin mitään kun ei anneta edes mahdollisuutta.


Poikkeuksiakin tietysti on, yksinhuoltaja iskää, lääkärissä lapsen vieressä istujia ja koulunportin takana odottelevia mutta turkkilaisen äidin ote pysyy tiukassa eikä luopumista ole näköpiirissä. Isällä ei ole asiaa koulupihan porukoihin ja miehen lastenhoitotaitoja kehuva on petturi. Kotiäideille lapsen omiminen itselleen on osa työnkuvaa, mitä jää jäljelle jos miehelle annetaan lupa valloittaa osa äitiyttä?

Kommentit

  1. Tasa-arvo taitaa vielä olla kaukana Turkissa. Hyvä kirjoitus taas Petra:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Osa turkkilainen ei voi ymmartaa miksi tasa-arvoa hehkutetaan jos se tarkoittaa pakkoa menna töihin, monen mielesta kotiaitina oleminen on parempi ratkaisu. Silla on tietysti tekemista paljonkin sen kanssa, etta työmaailma on taalla paljon rankempi kuin Suomessa. Kiitos Jael ja sorry kun naihin vastauksiin meni nain kauan, oli kiireinen viikkko.

      Poista
  2. Turkissa ei anneta miehelle tilaa? Ollaan muottien vankeja ja vaalijoita. Minun mies osasi kyllä järkyttää moneen otteeseen, ihan kai vaan huvikseen:D. Aina on voinut luottaa, että tuo kyllä hoitaa homman kuin homman. Ainakin omalla tyylillään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja kun ajattelee etta kolmannes turkkilaisista naisista työskentelee, kotiaidin hommat otetaan taalla niin tosissaan etta se kay työsta eika miehia monesti lasketa sekaantumaan asioihin.

      Poista
  3. Eivät olleet sukulaiset Turkissa uskoneet, kun 15 vuotta sitten turkkilainen mieheni täällä Suomessa jäi vuodeksi hoitovapaalle vuoden ikäisen tyttären kanssa. Olipa ainakin tädeille vähäksi aikaa puheenaihetta teelasin ääressä :) Tarja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 15 vuotta sitten asia on varmasti ollut todella erikoinen, nykyisin on jo paljon nuoria miehia jotka mielellaan jaisivatkin hoitovapaalle mutta varsinkin vanhemmissa piireissa sita pidetaan tosi nolona kun miehen pitaisi olla se elattaja.

      Poista
  4. Aikalailla samanlaista täälläkin. Äitiys kyllä voidaan hyvinkin helposti luovuttaa isovanhemmille, tädeille, sisaruksille, jopa naapurille, mutta että isälle täyspäiväisesti, on se todella harvinaista. Minua järkytti suorastaan alussa, kun jotkut työssäkäyvät naiset laittoivat lapsensa asumaan koko viikoksi tai jopa kokonaan isovanhemmille tai muille naisihmisille, ei tuottanut ongelmia.
    Ei oma miehenikään olisi pärjännyt yksin pienten lasten kanssa pitkään, vaikka niiden kanssa muuten olikin. En kyllä itsekään olisi niitä hänen huostaansa uskonut,sen verran on tuntosarvet jääneet kehittymättä. :D
    Onneksi on polvi siitä parantunut ja poikani on osannut hoitaa omat lapsensa erinomaisesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taallakin monissa perheissa jossa molemmat vanhemmat ovat töissa, laitetaan lapset viikolla isovanhempien hoitoon. Toisaalta se on melkein pakkoratkaisu silla lastenhoitokulut on korkeat jos tarvitsee aamusta iltaan asti hoitoa. Taallakin nuori sukupolvi eroaa edellisesta ja moni mies on jopa ylpea hoitaessaan lasta.

      Poista
  5. Näin ruotsalaisesta näkökulmasta lukiessani pyörittelen täällä silmiäni 😂Täällä on saanut jo työelämässä saanut tottua siihen, että miespuolisetkin kollegat voivat yhtäkkiä olla melkein vuoden poissa vanhempainlomalla. Ja todellakin yhtäkkiä sillä heistähän ei se tuleva vanhempainloma näy ulospäin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taalla ei ole kuin lyhyet aitiyslomat, aitiysloma on 4 kk ja sen jalkeen jonkun on jaatava kotiin tai isovanhemmat tulevat apuun. Työelama on myös rankkaa eli siina on aikamoinen jarjestely ja moni ei työpaivina juuri lastaan ehdi nakemaan kun työpaivat venyvat työmatkoineen iltamyöhaan.

      Poista
  6. Ihan samaan asiaan olen törmännyt ja tuntuu,että siihen törmää yhä useammin nykyään, ja ihmetellyt. Turkkilainen äitimyytti on kyllä jotain yliluonnollista, annem, annem laulu saa kyllä minussä lähinnä kylmiä väreitä aikaseksi. Äitimyyttiä ylläpitävät nimenomaan naiset, mutta ihmetyttää kun nuoret miehetkin (olen katsonut Esra Erolia) hehkuttavat äitiään ylitse vaimonsa ja äideillä on suuri sananvalta miniän valinnassa. Toinen silmäänpistänyt asia on, että useat nuoret naiset nykyisin haluavat puolisokseen miehen, joka "sahiplenir" olisiko oikea sana "hallitsee" vaimoaan ja hyväksyvät sen, että mies sekaantuu pukeutumiseen, ei anna liikkua ulkona ilman valvontaa eikä anna mennä töihin ja ovat vielä valmiita muuttumaan miehen tahdon mukaiseksi. Ei tätä kyllä ymmärrä turkkilainen miehenikään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aitimyytti on aikamoinen taalla ja tosiaan naiset sita ihannoivat, se varmasti johtuu tasta isosta kotiaitien maarasta silla se nostaa naisen tiettyyn asemaan. Joo, sitten on nama naiset, jotka sanovat suoraan etta han on mustasukkainen ja niin tulee hanen miehensakin olla, hyvin vaikea ymmartaa.

      Poista
  7. Kieltämättä en ole kovin anopille mainostanut, että mies jäi kotiin hoitamaan kolmatta lastamme pojan ollessa vuoden, kun itse palasin töihin :). Kotona pärjättiin niin hyvin, että osapäiväiseksi työksi suunniteltu työ vaihtui nopeasti kokopäiväiseksi. Vaipanvaihdotkin onnistuivat mukisematta. Huomaan, että useimmat miehet kyllä ovat mielellään lastensa kanssa, kunhan heille vain annetaan tilaa. On tosi sääli, jos suhde toiseen vanhempaan jää kovin etäiseksi toisen viedessä lähes kaiken tilan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On todella saali, jos suhde isaan jaa kaukaiseksi koska isa ei ole lasna missaan asioissa lapsen arjessa, taalla on edelleen paljon aiteja jotka omalta osaltaan johdattelevat siihen. Toisaalta on paljon yhteiskunnan jarjestelmassakin vikaa, työpaivat venyvat monesti niin pitkiksi ettei aikaa lapsille yksinkertaisesti riita.

      Poista
  8. Asiat ovat myös muuttuneet turkissa vuodesta 2016. Jos ne pappat esim ei osanneet omien lastensa kanssa olla, niin lastenlastensa kanssa kyllä. Isät ainakin minun tuntemani nykypäivänä hoitavat lapsiaan. Lapset ovat prinsessoja ja prinssejä, arvokkaita joista ollaan ylpeitä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit