Aamusi pelastus -börek
Muutama viikko sitten ystäväni Suomesta soitteli ja kysyi eri yufka-taikinoiden eroja. Mitä siinä paketissa pitäisi lukea jos haluaa tehdä sellaista börekiä kuin sinä teet? Tosiaan, yufkaahan saa nykyisin muualtakin kuin vain Helsingistä sillä etniset marketit ovat rantautuneet pienempiikin kaupunkeihin kuten Lappeenrantaani! Toista se on Turkissa, jonne ei ole rantautunut sitten ottomaaniaikaisten reseptien juuri mitään muuta uutta. Jos haluat tehdä börekiä, osta yufkaa pussissa, jossa lukee böreklik yufka. Usein ne on pussitettu niin että paketissa on 3-6 yufka levyä.
Ostin viime viikolla kotimatkalla nipun peltoretikkaa sillä monet villiyrtit ovat nyt parhaimmillaan. Kun kävelin yufkakauppiaani ohi, päässäni muhi jo ihanasti tuoksuva yrtti-lampaanmaitojuustobörek ja sukelsin pieneen puotiin, jossa pöllyää aina jauho. Taikinan tekijä on ammatiltaan yufkaci ja hän kauppaa useimmiten tuoreiden yufkalevyjen lisäksi takahuoneessa valmistettua jauhelihatäytteistä mantia. Ammatti on arvostettu ja esimerkiksi naapurini kertoi ylpeänä kuuluvansa yufkacien sukuun, joka omistaa lähes kaikki yufkapuodit lähikulmillamme. Kyseistä ammattia on harjoitettu kuulemma suvussa jo useiden sukupolvien ajan.
Turkissa on syöty melkein aina samaa ruokaa ja turkin kielinen haku googlesta termeillä etniset reseptit tai fuusioreseptit johtaa tosi laihoihin tuloksiin. Turkkilaiset eivät juuri sävellä joten paikallisia on turha syyttää ainakaan ruokatrendeihin höyrähtämisestä. Kaikenlaiset erikoistuotteet päätyvät usein alelaareihin sillä kalliit ja oudot kvinoat, chia-siemenet ja maitorahkat uppoavat aika harvoihin. Suomeen saapuvat turkkilaiset tuotteet valmistetaan tietääkseni useimmiten Saksassa joten ainakaan ihan kamalan kaukaa ei yufkataikina suomalaisen keittiöön matkaa.
Tein perinteisen börekin, jonka kokoaminen valmiista yufkalevyistä, täytteestä ja kostutusliemestä on sen verran yksinkertaista ettei se voi oikeastaan mennä pieleen. Tämä on loistoaloitus viikonloppuaamulle kun tekee mieli jotain hyvää muttei huvita puuhastella pitkään keittiössä. Börekin voi koota valmiiksi vuokaan jo illalla ja laittaa jääkaappiin tekeytymään, näin siitä saa vielä rapsakamman ja aamuksi ei jää muuta puuhaa kuin börekin nostaminen uuniin ja syöminen. Peltoretikan tilalle voi käyttää pinaattia, persiljaa tai mitä tahansa haluamaansa yrttiä, miksei myös jauhelihaa tai vihannesseosta. Tein piirakkaan kulmauksen, jossa oli sucuk-makkaraa ja kypsytettyä juustoa, se kun on tytön suosikkiyhdistelmä.
Peltoretikka-juusto börek
5 yufka levyä
350 g juustoa (ricottaa ja/tai lampaanmaitojuustoa)
nippu peltoretikkaa/pinaattia tms.
1 pieni sipuli silputtuna
Kostutusliemi:
1 kanamuna
1 dl maitoa
2 rkl jogurttia
1 dl oliiviöljyä
(0,5 dl kivennäisvettä)
1. Peltoretikka pestään ja leikataan reilun sentin paloiksi. Sen jälkeen se ryöpätään keittämällä. Kuullota sipulisilppu oliiviöljyssä ja lisää peltoretikka, kuullota hetki. Sekoita kostutusliemi, jos haluat voit lisätä liemeen aavistuksen kivennäisvettä, jonka pitäisi kuohkeuttaa börekiä. Sekoita juustot sekaisin.
2. Avaa yufkapaketti. Voitele neliskulmainen uunivuoka ja laita yksi yufkalevy avattuna siihen niin että reunat roikkuvat vuuan reunojen yli. Laita levyn päälle kevyesti kostutuslientä ja levitä. Laita toinen levy ja levitä kostuketta.
3. Laita puolet peltoretikasta ja puolet juustosta levyn päälle ja revi sen jälkeen kaksi yufkalevyä palasiksi ja laita täytteiden päälle. Laita loput täytteet ja levitä yksi yufkalevy kokonaan auki komeuden päälle. Kostuta ja ala nostella vuuan reunojen yli roikkuvia levyn reunoja yksi kerrallaan niin, että voitelet jokaisen.
4. Kun koko komeus on paketoitu ja kostutettu, voit koristella piirakan halutessasi nigellan siemenillä. Muista laittaa kostuketta myös piirakan päälle ja halutessasi voit laittaa muutaman nokareen voita pinnalle. Puhko haarukalla komeuteen muutama reikä ettei piirakka paisu palloksi uunissa. Paista noin 30-40 minuuttia 180 asteessa tai kunnes pinta on saanut kauneen ruskean värin.
Afiyet olsun!
Ostin viime viikolla kotimatkalla nipun peltoretikkaa sillä monet villiyrtit ovat nyt parhaimmillaan. Kun kävelin yufkakauppiaani ohi, päässäni muhi jo ihanasti tuoksuva yrtti-lampaanmaitojuustobörek ja sukelsin pieneen puotiin, jossa pöllyää aina jauho. Taikinan tekijä on ammatiltaan yufkaci ja hän kauppaa useimmiten tuoreiden yufkalevyjen lisäksi takahuoneessa valmistettua jauhelihatäytteistä mantia. Ammatti on arvostettu ja esimerkiksi naapurini kertoi ylpeänä kuuluvansa yufkacien sukuun, joka omistaa lähes kaikki yufkapuodit lähikulmillamme. Kyseistä ammattia on harjoitettu kuulemma suvussa jo useiden sukupolvien ajan.
Turkissa on syöty melkein aina samaa ruokaa ja turkin kielinen haku googlesta termeillä etniset reseptit tai fuusioreseptit johtaa tosi laihoihin tuloksiin. Turkkilaiset eivät juuri sävellä joten paikallisia on turha syyttää ainakaan ruokatrendeihin höyrähtämisestä. Kaikenlaiset erikoistuotteet päätyvät usein alelaareihin sillä kalliit ja oudot kvinoat, chia-siemenet ja maitorahkat uppoavat aika harvoihin. Suomeen saapuvat turkkilaiset tuotteet valmistetaan tietääkseni useimmiten Saksassa joten ainakaan ihan kamalan kaukaa ei yufkataikina suomalaisen keittiöön matkaa.
Tein perinteisen börekin, jonka kokoaminen valmiista yufkalevyistä, täytteestä ja kostutusliemestä on sen verran yksinkertaista ettei se voi oikeastaan mennä pieleen. Tämä on loistoaloitus viikonloppuaamulle kun tekee mieli jotain hyvää muttei huvita puuhastella pitkään keittiössä. Börekin voi koota valmiiksi vuokaan jo illalla ja laittaa jääkaappiin tekeytymään, näin siitä saa vielä rapsakamman ja aamuksi ei jää muuta puuhaa kuin börekin nostaminen uuniin ja syöminen. Peltoretikan tilalle voi käyttää pinaattia, persiljaa tai mitä tahansa haluamaansa yrttiä, miksei myös jauhelihaa tai vihannesseosta. Tein piirakkaan kulmauksen, jossa oli sucuk-makkaraa ja kypsytettyä juustoa, se kun on tytön suosikkiyhdistelmä.
Peltoretikka-juusto börek
5 yufka levyä
350 g juustoa (ricottaa ja/tai lampaanmaitojuustoa)
nippu peltoretikkaa/pinaattia tms.
1 pieni sipuli silputtuna
Kostutusliemi:
1 kanamuna
1 dl maitoa
2 rkl jogurttia
1 dl oliiviöljyä
(0,5 dl kivennäisvettä)
1. Peltoretikka pestään ja leikataan reilun sentin paloiksi. Sen jälkeen se ryöpätään keittämällä. Kuullota sipulisilppu oliiviöljyssä ja lisää peltoretikka, kuullota hetki. Sekoita kostutusliemi, jos haluat voit lisätä liemeen aavistuksen kivennäisvettä, jonka pitäisi kuohkeuttaa börekiä. Sekoita juustot sekaisin.
2. Avaa yufkapaketti. Voitele neliskulmainen uunivuoka ja laita yksi yufkalevy avattuna siihen niin että reunat roikkuvat vuuan reunojen yli. Laita levyn päälle kevyesti kostutuslientä ja levitä. Laita toinen levy ja levitä kostuketta.
3. Laita puolet peltoretikasta ja puolet juustosta levyn päälle ja revi sen jälkeen kaksi yufkalevyä palasiksi ja laita täytteiden päälle. Laita loput täytteet ja levitä yksi yufkalevy kokonaan auki komeuden päälle. Kostuta ja ala nostella vuuan reunojen yli roikkuvia levyn reunoja yksi kerrallaan niin, että voitelet jokaisen.
4. Kun koko komeus on paketoitu ja kostutettu, voit koristella piirakan halutessasi nigellan siemenillä. Muista laittaa kostuketta myös piirakan päälle ja halutessasi voit laittaa muutaman nokareen voita pinnalle. Puhko haarukalla komeuteen muutama reikä ettei piirakka paisu palloksi uunissa. Paista noin 30-40 minuuttia 180 asteessa tai kunnes pinta on saanut kauneen ruskean värin.
Afiyet olsun!
Juuri eilen laitoin esikoiselle perunabörekin ohjetta. Se on vahvasti jäänyt meidän keittiöön monissa eri variaatioissaan. Namskis.
VastaaPoistaPerunabörek eri variaatioissaan on tosiaan yksi mun suosikkeja, oli pitkään aina se jonka valitsin kahvilassa. Nyt olen tykästynyt kaikkiin otlu börekeihin.
PoistaNam nam, kiitos ottomaanien tai maitten missä he olivat (esim. Bulgaria) täälläkin saa ihania tuon tapaisia leivonnaisia, muta nimellä bureka. Tosin ne tehdään täällä joko filotaikinasta tai voi/lehtitaikinan tapaisista taikinoista.
VastaaPoistaNiin näitä versioita taitaa olla lähialueet pullollaan. Tuo yufka on helpompi käsitellä kuin filotaikina, on jotenkin jämäkämpää. Jotkut tekevät sen itsekin mutta useimmiten se haetaan yufkacilta kun on sen verran edullista ja homma työlästä.
PoistaBörekit ovat ihan parasta Turkissa. Meiltäkin saa jo taikinoita, ja sigarabörekit ovat helppoudessaan monasti aamiaisen pelastajia.
VastaaPoistaNiin on mutta petollisia :D Yritän pitää börekpäivän vain viikonloppuna.
PoistaAi miten ihanalta kuulostaa ja näyttää! Piirakat ovat ihan parhautta. :-)
VastaaPoistaPiirakat on ihania, voisin elää suolaisilla piirailla mutta mun kehon äärilaidat alkaisi uhkaavasti kasvaa.
Poista