Medikaani tulee - eikö täällä mikään toimi vai toimiiko?

Valmistaudumme troooppisen myrskyyn Välimerellä eli Medikaaniin, joten viikonlopun suunnitelmat ovat hieman avoinna. Seuraamme medikaanin reittejä, ja mahdollisia laantumisen tai voimistumisen merkkejä. Launtain ja sunnuntain suunnitelmiin kuuluneet matkat autolautalla lähikyliin ovat nyt hattuhyllyllä, samoin ystävän tapaaminen keskustassa. Jos myrsky ottaa reitilleen Izmirin, on julkinen liikenne seis, ja jokaisen kannattaa pysytellä sisätiloissa. Izmirin kaupunki antoi eilen varoituksen viikonlopulle, ja samanaikaisesti 1000 hengen tiimi laitettiin valmistelemaan lisäpumppuja riskialueille tulvien takia ja kartoittamaan kaatuvien puiden, nousevan vedenpinnan ja lentävän irtaimiston tilannetta. Sunnuntaina hätäjoukkoja lisätään tilanteen mukaan.


Samaan aikaan kun luin uutisia tulevasta myräkästä, osui silmiini kirjoitus siitä, miten mikään ei toimi Kreikassa. Olen itsekin sanonut sen miljoona kertaa, että Turkissa ei mikään toimi mutta kaikki järjestyy. Toimiiko suomalaisen mielestä mikään hyvin muualla kuin Suomessa? Aika usein tulee manailtua toimimattomuutta, mutta onko se ihan oikeasti niin. Yritän miettiä milloin viimeeksi olen joutunut turhaan juoksutetuksi sairaalassa, virastossa tai pankissa. En muista muuta, kuin että jonottaessa olen alkanut käyttäytyä kuin paikallinen. Viisi minuttia on aivan liikaa kassajonossa, jossa vaaditaan uutta kassaa avatuksi tai pankin vastaavaa asiakkaiden haastateltavaksi.


Keskiviikkona avasin ystävältä saadun suomalaisen karkkipussin, jonka tuloksena hampaasta tippui paikka. Torstaina olin valtion hammassairaalassa puoli 10 ilman ajanvarausta, kuten sadat muutkin. Tilanne näytti toivottomalta, mutta vanhastaan tiesin ettei se sitä ole oikeasti. Pääsin nopeasti tiskille, ja siitä hammaslääkärini aulaan. Ehdin ottamaan puhelimen esille, kun jo kutsu kävi. Viiden minuutin kuluttua olin röntgenissä ja takaisin hammaslääkärin penkissä. Paikka korjattiin, tarkastettiin muut hampaat ja putsattiin vielä hammaskivetkin. Olin kotona takaisin ennen kello 11 köyhtymättä liiraakaan todella tehokkaan aamupäivän jälkeen. Kyllä toimii!


On lukuisia asioita, joiden takia menetän toisinaan hermoni. Syy on toisinaan järjestelmässä, toisinaan ei. Kaupan hyllyt notkuvat täynnä tavaraa, Turkissa ei juuri lakkoilla, sähköt eivät katkeile ja julkinen liikenne toimii niin hyvin, että pienikin viive saa kaupunkilaiset raivon partaalle. Olen niin tottunut valittamaan virastoissa jonottelusta ja aikataulujen pettämisestä, etten huomaa että valitan turhasta. Ellei ensimmäiseen metroon aamulla mahdu, tulee perässä seuraavana tyhjä. Mutta purpatus on alkanut jo sen täyden takia, eikö täällä mikään toimi?! Virastoissa ei hoideta enää asioita kuten 10 vuotta sitten, sillä monet asiat voi hoitaa netin kautta. Puhelimessa ei jonotella ajanvarauksen takia, sillä koko maan terveyspalvelut varataan keskuksen tai netin kautta. Kansalaisen oma e-tili kokoaa yhteen kaiken mahdollisen lääkäriraporteista vakuutuksiin. Kliks ja virastossa ei tarvitse edes asioida. Laboratoriotulokset luetaan netistä, ja tiedotteet mahdollisista sähkö- ja vesikatkoista ilmoitetaan kaikissa mahdollisissa sähköisissä tuuteissa.


Maailma muuttuu, ja kumma kyllä Turkkikin! 2000-luvun alussa asioiden hoitaminen oli hieman jännempää. Kaikki juoksevat laskut maksettiin eri paikkoihin. Ajelin fillarilla pitkin pikkukaupunkia etsimässä mitä kummallisimpiin paikkoihin sijoitettuja laskunmaksu luukkuja, ja kauhistelin teurastamatolta näyttävää valtionsairaalaa. Ei ikinä tuonne rukoilin ohi ajellessani. Pakastimen käyttö oli niin riskiä, että sen olemassaolon saattoi unohtaa. Suomesta kuskatut ruisleivät ja viikonlopuksi pakastetut jääpalat olivat sulaneet monta kertaa viikon aikana. Sain Ankarassa erään viraston varastossa happi loppuu -kohtauksen miettiessäni monta samanlaista varastoa, toimistoa ja rakennusta kaupugissa onkaan täynnä miljoonia papereita!

Olen tänään lorvinut tuntikausia tytön kanssa alueemme kirjakaupoissa, miten ihania ja monipuolisia nekin ovat nykyisin. Lastenkirjastoa en ala kehumaan kuitenkaan, onneksi se on kuitenkin olemassa. Ilma on hautovan kostea sateen jälkeen ja puheenaiheena on medikaani. Olemme rakentaneet pienimmille pihakissoille suojia ja keräilleet irtaimistoa sisätiloihin. Katsotaan millaisena medikaani tänne iskee, ellei vaihda suuntaa. Sitten nähdään mikä toimii, vai toimiiko mikään. Mukavaa viikonloppua!


Kommentit

 1. Teillähän toimii terveydenhuolto paremmin kuin Suomessa. Muutama kuukausi sitten jonotin puhelimessa terveyskeskukseen. Sitkeä jonottaminen palkittiin ja puhelimeen vastattiin 41min kuluttua. Kuulemma 60 oli vielä jonossa jälkeeni. Kerrottuani asiani, todettiin että tarvitsen lääkärin aikaa, mutta voinko soittaa huomenna uudelleen! Tilasin ajan yksityiseltä lääkäriltä, mikä ilmeisesti olikin jonottamisen tarkoitus :(
  Löysin mielenkiintoisen blogisi vasta äskettäin. Luen päivittäin vanhoja postauksia ja ilahdun uusista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä toimii, ainoa ongelma on, että jos on kokopäivä töissä, on joihinkin valtion sairaaloihin hankala ehtiä. Silloin joutuu menemään yksityiselle. Toinen ongelma on yksityisen sektorin ahneus, eli on vaikea luottaa onko hoito tarpeellinen vai haluavatko vain rahat pois. Onpa kiva kun löysit tänne ja tykkäät lukea!

   Poista
 2. Toivottavasti ei medikaani iske kovaa teille. Täällä ikkunani takana puut huojuvat, mutta on lämmintä eikä myrskyä ainakaan tälle puolelle Välimerta taida olla tulossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se taisi mennänyt hieman ohi, Kreikasta kohti pohjoista mutta pian nähdään tuleeko medikaanin hännästä meille pahoja sateita tai tuulia.

   Poista
 3. Kiinassa odoteltiin taifuuneja..saatiin joskus jälkirippeet ja kovat sateet. Just uutisista katsoin, että medikaani oli Kreikassa puhaltanut ja tulossa Turkkiin . Pitäkää hatuista kiinni !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidetään kiinni, näyttäisi olevan menossa hieman ohi, katsellaan ja odotellaan juuri.

   Poista
 4. Huh, toivottavasti myrsky ei ole iskenyt kovin pahasti!

  Itse olen ainakin huomannut, että suomalaisen täytyy käydä usein asumassa ensin jossakin muussa maassa, ennen kuin hän tajuaa , kuinka hyvin Suomessa asiat kuitenkin loppujen lopuksi toimivat. Usein täällä valitetaan varsin pienistä ja mitättömän tuntuisista asioista, mikä johtuu varmaan juuri siitä, että kaikki sujuu yleensä niin hyvin, että pienikin häiriö koetaan hirveän suurena vastuksena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä turtuu ympäristöön ja jatkaa valitusta tosiaan monesti ihan turhasta. Olen jo pitkään miettinyt, miksi valitan Turkin byrokratiasta koska tästä on kulunut monta vuotta, kun siitä on oikeasti ollut ongelmaa. Toisaalta paikallisilla pinna venyy monissa tilanteissa tottumuksesta mutta saattavat myös alkaa meuskaamaan hyvin pienistä asioista, kuten nyt vaikka jonottamisesta marketissa.

   Poista
 5. Monasti ollaan mietitty, että mitenkähän Suomi toimisi jos täällä olisi yhtä paljon väkeä kuin Turkissa.
  Kuinka selvisitte medikaanista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se toimisikaan :D Medikaani meni ohi tällä kertaa ja saatiin vaan sunnuntaina ja maanantaina kunnon rankkasateet, jotka aiheuttivat joillakin alueilla kaupungissa pieniä tulvia. Jos kunnon medikaani olisi iskenyt, niin ei täällä ihan kunnollisia valmiuksia olisi ainakaan viemäröinnissä.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit