Koronaa pidellessä - tilanne Turkissa

Korona on muuttanut arjen myös Turkissa. Kaksi viikkoa sitten tutkin Suomen asuntoilmoituksia, ja viilailin työhakemuksia. Suunnittelimme kesää, muuttoa, miehen töitä ja illanistujaisia kavereiden kanssa. Vielä viime lauantaina ajelimme kavereiden kanssa lähikylään aamiaiselle, ja vedimme mielen täyteen keväisiä niittyjä ja maalaisilmaa lenkkeillen. Puhuimme muutosta, teimme treffit tulevalle perjantaille ja suunnittelimme. Viime päivinä tilanne on muuttunut nopeasti, ja suunnitelmiin on tullut tauko. Tulevat asiat roikkuvat narulla, kuin sinne unohtamani pyykki sateessa.

Turkki on sulkenut maanantaista alkaen tarhat, koulut, yliopistot sekä baarit, kahvilat ja ravintolat. Teatterit, nähtävyydet ja tapahtumat on peruttu. Osa rajoista on kokonaan kiinni, ja matkustamista Turkkiin ja maasta pois on rajoitettu monien valtioiden kesken. Rukoushetket moskeijoissa on peruttu, ja jalkapalloliigaa pelataan ilman katsojia. Julkisen liikenteen vuoroja on vähennetty, ja lomakohteissa normaalisti tähän aikaan aukeavat hotellit sulkevat oviaan. Sunnuntaina ihmiset kerääntyivät ulkoilemaan, maanantaina marketeissa hamstrattiin ja eilen kadut tuntuivat autioimmilta kuin koskaan aiemmin. Ellen olisi tiennyt olevan normaali arkipäivä, olisin luullut heränneeni uudenvuoden aaton jälkeiseen juhlakrapulaan, jolla on tapana tyhjentää miljoonakaupungin vilkkaat kadut. Tartuntaluvut seuraavat Turkissa samaa kaavaa kuin muissakin maissa, ja moni arvelee edessämme olevan tiukempia rajoituksia. Viime hetken tiedon mukaan sairastuneita on noin 100 ja kuolleita yksi. Ulkomailta palanneita on karanteenissa yli 10 000.


Kaupoista loppui ensimmäisenä turkkilaiseen kulttuurin olennaisesti kuuluva kolonya, jota on tapana tarjoita virkistykseksi vieraille. Yhtäkkiä alkoholipitoista kolonyaa hamstrattiin hyllyt tyhjiksi, ja tuotteen hinta lähti nousuun. Seuraavaksi olivat vuorossa käsidesit, makaroonit ja vahvat puhdistusaineet. Maskeihin sonnustautuneiden marketin hamstraajien kärryissä näkyi myös wc-paperia, keksejä ja kuivamuonaa. Itse olemme täydentäneet normaalistikin ainakin viikoksi riittäviä varastoja vain hieman, mutta luotamme tuoretavaran riittävän kaupoissa melko pitkään. Maskien, lääkkeiden ja tiettyjen tuotteiden myyntiä on alettu rajoittamaan.

Tyttö on muiden koululaisten tavoin ensimmäisen viikon lomalla, sillä huhtikuun kevätlomaa aikaistettiin. Ensi maanantaista alkaen alkaa etäopetus valtiollisen verkkokoulun, tv-kanavan ja muutaman yksityisen verkkoympäristön tuella. Omat työt ovat tyssänneet seinään, ja haasteena on nyt siirtää opetus verkkoon. Uskoisin rajoitusten mahdollisesti tiukentuessa monen olevan mielissään järjellisen ja tavoitteellisen opetuksen jatkumisesta. Ennen koronatilanteen räjähtämistä oman arjen keskiöksi olimme tehneet jo muutamia siirtoja Suomeen muuttoa ajatellen. Nyt kaikki on jäädytetty.


Aamulla puhelimeni herättää klo 07:25. Ruudulla vilkkuu 'Kouluun ja töihin'. Mihinkään ei olekaan kiire, mutta pyrimme noudattamaan joitain rutiineja. Koiraa lenkitetään kuten aina, ja aamiainen syödään yhdessä. Ulkoilua, pyöräilyä, siivousta, pyykkiä, lounasta, leipomista ja lautapelejä. Öisin ajatuksilla on vaarana alkaa kiertää kehää. Riittääkö katueläimille ruokaa, kun ravintolat ja kahvilat ovat kiinni? Kuka niitä ruokkii, jos alkaa ulkonaliikkumiskielto?  Mies on kunnostaunut parturoimalla minun ja tyttäreni hiukset, ja olemme kuoputelleet pihalla. Kotikaan on tuskin koskaan ollut näin siisti, ilman normaalisti vierashuoneessa vellovaa pyykkivuorta. Korttelistossa ajelevat desinfiointiautot, ja jokainen päivä tuo esiin surullisia uutisia tuttujen lomautuksista. Hahmottelen normaalia tulevaa viikkoa kalenteriini, mutta sivut pysyvät melko tyhjinä. Jokaisen suunnitelman perään laitetaan kysymysmerkki.Kommentit

 1. Aika lailla samalla tavalla kävi täällä kaikkien sulkemisten jälkeen, paitsi jonkun verran aikaisemmin. Kun päiväkodit suljettiin, se oli se viimeinen piste, sillä se veti niin monet vanhemmat pois työmarkkinoilta. Täällä nyt vain pieni osa on töissä. ja tänään on ollut tosi tyhjää. Ajattelin tehdä itse käsidesiä mutta kaikki puhdas alkoholi oli joka paikasta ostettu loppuun:D Täällä ei vielä ole ketään kuollut mutta koronaan sairastuneiden luku on noussut aika reilusti tämän viikon aikana,, tosin yksi syy voi olla se että nyt tehdään enemmän koronatestejä. Eilen kävin varmuuden vuoksi ostamassa myös paracetamolia, sillä liikennettä on niin rajoitettu etten ehkä pian pääse enään kun lähellä ei ole apteekkia. Voihan harmi että korona vaikuttaa myös muuttosuunnitelmiinne. Toivokaamme että koronan eteneminen joka puolella pian päättyy.,

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä säännöstelläänn nyt puhtaan alkoholin myyntiä muutamien muiden tuotteiden ohella. Tartuntojen määrä on ampaissut nyt nopeasti ylös, joten uusia rajoituksia voi olla luvassa. Ulkona saa vielä liikkua, mutta hiljaista on ja kaikkia on pyydetty olemaan kotona ellei ulos ole pakko mennä. Tsemppiä sinne, ja toivottavasti pääset edelleen kauppaan.

   Poista
 2. Isojen suunnitelmien tekeminen tuntuu juuri nyt vaikealta, kun kukaan ei tiedä mistään mitään. Voimia teille epävakaaseen tilanteeseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinne myös voimia! Suunnitelmat on nyt tauolla, ja arki menee päivä kerrallaan. Hyvin hankalaa kun olen niin tottunut suunnitelmien laatimiseen. Tässä siis haastetta itselle.

   Poista
 3. Kovin meni kummalliseksi ja eristäytyneeksi arki. Heti ekana etäpäivänä töistä sain nähtävästi flunssan. Sitä olikin töissä ihan kiitettävästi liikkeellä. Kai 10 työkaveria pois. Nyt ei pääse edes hetkeksi ulos! Tuntuu, että pää räjähtää. Tämä vuosi jää kyllä historiaan. Hamstrasin kissoille ruokaa. Riittänee vielä melkein pariksi viikoksi. Apteekissa kävin ostamassa kuumelääkettä. Ruokakauppa on 600 metrin päässä, mutta eipä sinne nyt pääse. Oletan, että su tilanne olisi toinen. Eikä kuolla nälkää siihen mennessä me ihmisetkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikaista paranemista! Tuntuu hurjalta, jos tätä jatkuu kuukausia, mutta ei auta. Sitten on elettävä tilanteen vaatimuksien mukaan, ja muutettava ajattelumaailmaa. Tämä vuosi on ollut erikoinen alusta asti, millaisiahan ovatkaan tulevat vuodet?

   Poista
 4. On kyllä kummalliset ajat. Töihin mennessä oltiin ajateltu pikkaisen Coronaa mutta se 10 päivää oli kuin 2 viikkoa ajallisesti. Siinä oli täysi meno päällä ja päivä päivältä asiakkaita vähemmän. Lopulta jätettiin Suomeen työntekijät ja otettiin viimeiset asiakkaat kyytiin ja työntekijät kotiin. Enpä olisi koskaan ajatellut että jotain tälläista voisi sattua. Nyt ei tiedä koska seuraavaksi töihin. No olen päättänyt että en sitä murehdi koska se ei ole enää minun kontrolloitavissani. Sen päättää muut tahot.
  Eilen kotiintullessa käytiin täyttämässä jääkaappi ja nyt vain ollaan. Saa nähdä käydäänkö toistemme hermoille kun vaikka yhdessä ollaan kotona muutenkin niin tämä on kyllä vielä pikkuisen enemmän siihen..
  Toivottavasti tämä on ohi kesään mennessä. Mutta mistä näistä tietää ?
  Jos olisi mennyt normaalisti niin oltaisiin Espanjassa ja sen jälkeen Puolassa mutta ne nyt sitten sai unohtaa.
  Toivottavasti siellä asiat selkiytyy, teillä on niin valtavan iso maa ja asukkaiden varallisuuserot /asuinerot ovat valtavia. Toivon teille hyviä vointeja ja että saatte toimimaan arkielämän ja että etäopetukset pääsisivät alkuun.
  Itselläni meni töissä unet ja nyt ensimmäiset vapaapäivät on todellakin pyhitetty lepoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. olisi kiva kuulla jotain päivitystä teidän kohdalta !

   Poista
 5. Oi, mä en tiennytkään että olisitte muuttamassa Suomeen?
  Kaikki on nyt tosiaan aivan hullusti, mutta olen todella kiitollinen että ehdimme majoittua tänne Kemiönsaareen peltojen keskelle ennen tätä kaikkea kaaosta. Pelottaa melkein, mihin tämä kaikki maailman vie, mutta melko varmaa on ainakin se, ettei mikään enää palaa täysin samaksi kuin ennen koronaa.
  Voimia ja jaksamisia teille sinne!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit