Turkkilaisen kodin pikaruokaa

Toinen ruuista on ehkä enemmin pikaisen oloista, rasvaista mutta ah niin herkullista, tosin ihan hetkessä se ei valmistu, toinen taas on oikeasti nopeaa ja vaivatonta, saanko esitellä Tarhana Çorbası eli Tarhana keitto ja Kizartma eli paistettuja perunoita ja vihanneksia jogurttikastikkeessa. Viimeinen on ollut suosikki alusta asti, sen sijaan Tarhanan maku ei alussa vakuuttanut, nykyisin olen siihen koukussa ja tulinen versio on suuri suosikkini.


Tarhana keiton aineksia myydään kaupoissa ja markkinoilla, jos on hyvä tuuri kuten meillä oli Ankarassa, saimme keiton ainekset joka kesä talonmiehen rouvalta, joka valmisti ne itse. Tarhana keittoa kannattaa hankkia maustekaupasta tai markkinoilta, saatavilla on luomua ja valittavana valmiiksi tulinen tai miedompi maku. Keiton teko on superhelppoa, valmista jauhetta sekoitetaan veteen, sekoitetaan hyvin ja keitellään, sekaan hieman tomaatti salçaa eli tomaattipyreetä ja mausteita. Se on siinä. Entisen kodin talonmiehen vaimo sukulaisineen valmisti keittoaineksia kesällä talven varalta, prosessissa vihanneksia, vehnää ja jogurttia fermentoidaan, sen jälkeen niitä kuivataan auringossa joten rouvat asettelivat pihapöydälle ne liinojen päälle kuivamaan, lopuksi seos jauhetaan ja maustetaan. Keiton maku on hapan ja meille se maistuu parhaiten kylminä talvi-iltoina tuoreiden sämpylöiden kera ja mielellään tulisena.

Mitä tänään syötäisiin kysymykseen hihkaisin viime viikolla Kizartmaa, se on rasvaista ja se on hyvää, parasta on että mies tekee sen meillä. Helppoa, tosin hellan äärellä saa hetken seisoskella. Pilkotaan noin 5 perunaa tikuiksi, kaksi munakoisoa siivutetaan vinoittain ja turkinpippurit sekaan sellaisenaan. Lämmitetään pannulla runsaasti öljyä ja sitten vaan friteeramaan, ensin perunat, sitten munakoisot ja lopuksi turkinpippurit, nostellaan satsit kypsinä sikinsokin tarjottimelle, lopuksi päälle kaadetaan runsaalla valkosipulilla ja aavistuksella suolaa maustettu jogurttikastike. Sitten syödään kaikki kerralla. Nam ja röyh.

Mikä on teidän kodin pikaruoka suosikki?

Kommentit

  1. Nytpä alkoi kuullostaa mielenkiintoselta, sillä sain nimittäin viime reissulta kotiin viemiseksi pussin jauhetta, josta valmistetaan keittoa. Meidän piti käyttää sitä jo Turkissa, mutta ei ehditty. Yritin kysellä, että mitä jauhetta se on ja kuvailu oli jotakuinkin vihanneksia, viljaa ym. jauhetaan ja kuivatellaan ja mitähän kaikkea. Äitin tai jonkun tädin valmistamaa. Täytyypä pistää kokeiluun kunhan paasto loppuu. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no se on varmasti tata keittojauhetta, laita sekaan vahan suolaa ja tomaattipyreeta, ma laitan aina vahan mutulla jauhetta veteen mutta muistelisin etta noin 5 reilua ruokalusikallista litraan vetta.

      Poista
  2. erilaista, mutta varmasti hyvää! ja oikein hyvää ja maukasta ystävänpäivää sinne Turkkiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Myöhastyneet ystavanpaivan tervehdykset myös sinne muuton keskelle!

      Poista
  3. Ai että, kuulostaa herkulta!! Pitääpä joskus kok(k)eilla!
    Hyvää viikonlopun alkua ja ystävänpäivää sinulle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Herkkua on, tuo valkosipulijogurtti on kylla aivan ihanaa rapsakan keon paalla. Myöhastyneet ystavanpaivaonnittelut Koreaan!

      Poista
  4. Meillä on myös anopin tekemään keittojauhetta, aika harvoin muistan laittaa. Kizartma on kyllä hyvää, olen versioinut siitä sellaisen puoliksi uunissa valmistettavan version, kun sitä öljyä tosiaan muuten uppoaa tuohon ihan järjettömästi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ma olen ihan koukussa tana talvena Tarhana-keittoon, kyseessa on kai jonkunasteinen linssikeitto kyllastymisvaihe joten Tarhanaa kuluu. Kızartma on kylla raskasta mutta hyvaa, ei sita kovin usein onneksi tule tehtya.

      Poista
  5. Vastaukset
    1. Namskis mutta sullapa oli ollu kunnon pizzalounaat ystavanpaivana etta nam!

      Poista
  6. Tarhana-keittoa tehdään usein meilläkin, yllättäen se on meidän tytön suosikki. Aion vielä tehdä tuota tarhana-jauhetta itse, sillä on niin mielenkiintoinen valmistustapa. En ole tehnyt vielä tuota kizartmaa munakoisoilla ja pippureilla, kuulostaa tosi herkulliselta!

    Viivi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidan tyttö ei kauheasti valita, kylla sita vahan syö mutta tuo hapahko maku selvasti vahan tökkii, meidan neidin suosikki on Kelle paça, isan tyttö mita tulee makuihin....Kızartma on ihanaa ja munakoisot ja pippurit sopivat siihen tosi kivasti. Tuo jauheen valmistus voisi olla kylla mielenkiintoista, sen verran erikoinen prosessi.

      Poista
  7. Tälläkin rannalla tunnetaan toi trahana (siis ei tar- vaan tra-) tai toisella nimellä ksinohondro, mutta siinä ei ole mukana kasviksia - vain jugurtissa fermentoituja kuivattuja vehnäkokkareita. Vehnää karttelevana en ole vielä uskaltanut ostaa, vaikka olen nähnyt pussukoita lähikauppojeni hyllyllä. Kertakokeilu ei varmaan tapa - uteliaisuus voittanee...
    Terv. Suometar

    VastaaPoista
  8. Joo ma luinkin netista etta lahialueilla on vahan erilaisia versioita tasta keitosta, kokeilehan ihmeessa!

    VastaaPoista
  9. hello, kizartman jogurtti kastiken päälle kävisi hyvin, nopeasti paistettu tomaatti murska....!

    VastaaPoista
  10. Nam nam!! Kylla tamakin kuulostaa niin hyvalta, etta pakko kokeilla! Mieheni on israelista ja osaan israelilaisen kokkailun, mutta musta on niin herkullisen kuuloista turkkilaisissa resepteissa tuo jugurtti! Gyron kanssa taalla on jugurttikastike ja se on IHANAA! (Kreikkalaisissa ravintoloissa.. Turkkilaista ravintolaa en ole taalla viela nahnyt..)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit