Miten päivä alkaa parhaiten?


Edellisellä viikolla bongasin useita mainoksia Karşıyakan kaupungin järjestämästä maksuttomasta Zumbasta Bostanlin ranta-alueella. Eka tunti pidettiin viikko sitten tiistaina ja olin matkalla jo hyvissä ajoin kasin maissa. Rantatiellä oli tuttuun tapaan paljon lenkkeilijöitä ja koiranulkoiluttajia, alueen kuntovälineet olivat ahkerassa käytössä ja kaupungin työntekijät häärivät jo musavehkeiden ja lavan kimpussa. Paikalla oli tietysti myös papparainen kärryn kanssa teetä ja kahvia myymässä.


Tasan kello 8.30 starttasi zumba ja innokkaita oli mukana runsaasti, vanhoja ja nuoria, pitkiä ja pätkiä, tosi liikkujia ja aloittelijoita, kaikenkokoisia ja taitoisia, miehiä ja naisia ja laidalla heilui muutama lapsi ja koirakin. Vetäjänä oli energinen nuori nainen joka tsemppasi kaikki mukaan heilumaan, liikkeet sinne päin, pääasia että nautitte, tunti tanssittiin mambon ja salsan tahtiin, turkkilaisten iloksi sekaan heitettiin myös välillä paikallista rytmiä ja liikettä. Lanteet keinuivat ja tutisivat, tunnin jälkeen hiki virtasi ja pulssi oli katossa.


Zumba järkätään kahdesti viikossa, torstaista eteenpäin aloitettiin jo 8.00, silmät ristissä olin jo matkalla, onneksi sillä osallistujia oli edellistä kertaa enemmin ja meininki vähintään yhtä hyvä. Turkkilaiset ovat laumasieluja ja innostuvat herkästi, hikitanssin pyörteissä lanteitaan heiluttaa niin 60v. herra, lenkkipolulta tunnille pyrähtää sekaan reilusti mahamakkaroitaan värisyttelevä rouva, vieressäni torstaina salsaa rouva huivissa, kukaan ei häpeile liikkeitään tai taitojaan, porukkaa hurraa ja hihkuu vetäjän innoittamana, meillä on hauskaa!

Voiko parempaa olla parempaa tapaa aloittaa päivä, taustalla tyyni meri, auringossa kylpevät vuoret ja putputtavat kalastajapurkit? Muistin taas, miten mukavaa ryhmäliikunta on, kun musa lähtee käyntiin ja innostus valtaa porukan, hyvän vetäjän mukana tulee hikoiltua huomaamatta ja puristettua itsestään enemmin kuin yksin kuntoillessa, jalka nousee vähän enemmin eikä tuntia voi jättää kesken, kun puolta vanhempi leidi hyppii edessä kevyesti.


Jumppa oli kivasti järkätty, kaupungin puolesta jaettiin osallistujille vettä ja kyllähän ilmainen jumppa kivassa paikassa saa ajattelemaan että onpa hienosti tehty kaupungilta, lisää tälläistä! Olen asunut läntisen Turkin alueella useammassa paikassa ja erot eri alueiden kaupunkien panostuksessa asukkaisiin ovat huikeita, Karşıyakan kaupunki on varakas ja saa paljon tukea asukkailta. Alueella panostetaan erityisesti liikuntamahdollisuuksiin ja lapsiperheiden ulkoilualueisiin kahviloineen, Ankaran kaupungissa viimeiset panostukset ovat olleet kaupungin sisäänkäynneille rakennetut portit ja lukuisat kellotornit eri kaupunginosiin. Ei tarvitse varmaan kertoa kumman kaupunginhallituksen toimet saavat meiltä enemmin kiitosta?

Toinen tapa aloittaa aamu kivasti on aamiaisella ulkona, joten jumpan jälkeen kipitin leipäkaupan kautta kotiin, aamiainen tuntui ihan ansaitulta. Olisikohan kuntoilukärpänen nyt viimein purrut?

Liikutko kesäisin ulkona vai sisällä?

Kommentit

 1. Ihanaa, onpa hieno panostus kaupungilta! Ja kiva, kun miehetkin innostuvat. Suomalaiset ovat usein niin jäyhää porukkaa, että puistojumpat ovat vain innokkaimpien kävijöiden varassa. Pitäisi meidänkin osata enemmän irroitella! Mahtava aamutuokio, toivottavasti se kuntoilukärpänen nyt puraisi kunnolla! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turkkilaiset tykkaa esiintya joten heita ei haittaa keikutella kaiken kansan edessa :) Miehia on tosiaan ilahduttavan paljon zumbaamassa, kylla oli taas ihana aamunaloitus tanaan, tassa jo panikoin etta mita jos löydan töita ja aamu zumbat jaa valiin :(

   Poista
 2. Rakas zumba! <3 Se on juuri oikea muoto innostavaan ja vahan sinne pain liikkumiseen, josta tulee siita huolimatta ihana hiki! Taalla sita ei ole vielakaan, vaikka Kolumbiasta on koko homma kotoisin. Miksei jotain "oikeita" lattaritunteja ois, mutta musta zumbassa on hauskaa myos musiikkilajien sekoitus. Ja olet oikeassa, varmasti yksi parhaista tavoista aloittaa aamu tuollainen maisema ja aktiviteetti!

  Buenos Aires on alkanut panostaa liikuntavalineisiin, joita on puistoissa ja ulkona voi talla korkeudella liikkua vuoden ympari. Joko personal trainerin tai erilaisten ryhmien kanssa. Kesalla tosin voi olla niin kuumaa ja kosteaa valilla, etta parempi pysya ilmastoidussa tilassa hikoilemassa tai ottaa ulkona iisisti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nain on, ei ole niin justiinsa liikkeet, tarkeinta on into liikkumiseen ja hauskanpito! Taallakin on aika kuumaa kesalla mutta aamulla kylla merenrannassa jaksaa hyvin, paivalla kaupunki autioituukin kun kaikki odottavan iltaa etta helpottaa ja paasee ulos. Aika erikoista ettei siella ole viela zumbaa!

   Poista
 3. Kuulostaa mukavalta..:)) Mun tarvii käydä sisäkuntosaleissa, eikä merestä tietoakaan..:(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sita se onkin, tulee niin hyvalle mielelle, kavin Ankarassa kuntosalilla ja ehdin unohtaa rakkauteni ryhmaliikuntatunteja kohtaan, tama oli hyva muistutus mika liikuntamuoto itselle parhaiten sopii.

   Poista
 4. Viimeiseen kysymykseen vastaus: voikun liikkuisin enemmä sisällä tai ulkona..

  viime vuonna kun Antalyassa teimme aamulenkkejä niin näimme että Karaalioglu-parkissa oli myös aamuisin jonkunnäköistä jumppaa ja olisi ollut kiva mennä sinne mukaan mutta sitten emme uskaltaneetkaan. Meillä täällä alkaa myös torstaina ilmaiszumba tuolla lähipuistossa, olen nähnyt paikallislehden sivuilta että on ollut tosi paljon jengiä, ehkäpä minäkin sinne uskaltaudun tällä kertaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on ollut jonkunasteinen liikuntalamaannus tanne muuton jalkeen, nihkeasti valilla hölkkailin, reippaat kavelylenkit olivat ainoat saannölliset ja poltettavaa energiaa kertyi liikaa, nyt sain taas innostuksen takaisin fillaroinnin ja zumban myöta. Ma muistelen etta Antalyan Konyaalti ranta-alueella oli jo vuosia sitten aamuisin kuntopiireja ja jumppaa, edistyksellista siis. Suosittelen menemaan sinne zumbaan, se on tosi hauskaa!!!

   Poista
 5. Kuulostaapa ihanan letkeältä menolta! Monta kertaa olen ajatellut, että pitäisiköhän mennä jonnekin puistojumppaan, mutta suomalaisessa puistojumpassa saattaisi olla vähän erilainen meininki kuin turkkilaisessa. ;-D

  Mä olen ehdottomasti ulkonaliikkuja, niin kesällä kuin talvellakin, ja muinakin vuodenaikoina. On niin paljon mukavampaa liikkua luonnossa kuin hikoilla sisällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mene ihmeessa, ehka siella ei ole ihan yhta vapautunut meininki mutta hauskaa se varmasti on, ja voihan zumba puistossa tehda ihmeita jaykahkölle suomalaiselle mielenlaadulle :)?

   Ulkona liikkuminen on ihanaa ja etuoikeus, sen huomasi Ankarassa missa ulkonaliikkumisvaihtoehdot olivat aika minimissa, nyt sita osaa arvostaa.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit