Majatalon emäntänä

Osa maailmalla asuvista suomalaisista majoittaa auliisti saapuvat ystävät ja sukulaiset, ehkä jopa naapurit ja tutut, toiset ovat tehneet tiukan linjan ja neuvovat tulijat hotelliin. Mitä suositumpi kohde, aurinkoranta tai hotti suurkaupunki, sen enemmin puolituttuja tulijoita kun taas kansan suosion ulkopuolella olevaan paikkaan eivät ainakaan ihan ketkä vaan vaivaudu. Lomakohteisiin hotelli+lentopaketti on monesti samanhintainen kuin pelkkä lento, joten sinne tullessa vieraat valitsivatkin monesti ihan omasta halusta hotellin ylläpidon. Turkilla on maana maine, joka pitää osan mahdollisista kyläilijöistä lähtöviivalla, se on sitten toisten onni ja toisten menetys.


Itse ja myöhemmin mieheni kanssa olemme majoittaneet sukulaiset ja hyvät ystävät, joskus on ollut tungosta ja tänä kesänäkin on hieman fiksailtu tulijoita ja menijöitä sillä tuplabookkaukset ovat rankkoja. Opasaikoina majoitin hyviä kavereita jopa omiin hotellihuoneisiin, toisinaan hienoihin mutta usein aika kälysiin koppeihin, joskus jo opaskaverin kanssa jaettuun soppeen mahdutettiin tulijalle lisävuode, sopu sijaa antoi ja hyvän ystävän kanssa on hauskaa vaikka koinsyömässä huoneessa, jossa tilaa on rajallisesti. Ystävistä on apua, kuten silloin kun jouduin kesken retken auringonpistoksen vuoksi sairaalaan ja lomalla oleva kaveri joutui opashommiin. Kotimaahan tai Turkissa matkatessa meille on aina nurkat odottamassa vastavuoroisesti ja hyvät nurkat onkin!


Myöhemmin vieraat ovat nukkuneet erilaisin nukkumisjärjestelyin, majoitukset ovat vaihdelleet olkkarin vuodesohvasta patjanurkkauksiin. Tutuilta on lainattu tarpeen mukaan lisäpatjoja. Tytön syntymän myötä vierashuone Ankarassa annettiin hänelle ja vieraat pääsivät nukkumaan keittiönnurkkaan, aamumaitoja lämmitellessä ja myöhemmin teetä kiehutellessa nousivat vieraatkin uuteen päivään. Meitä ei mieheni kanssa haitannut öisin puhuva appi tai kuorsaavat kyläilijät, meistä on ollut kivaa herätä kun talossa on normaalia enemmin ääntä ja meininkiä, kaikki astiat saavat kerrankin käyttöä. Kerrankin kaikki ruokakipot tyhjenevät eikä jämien kanssa tarvitse tuskailla. Tyttö nauttii vieraista ja on aamuisin onnessaan päästessään herättelemään näitä, vieraiden tulo tietää usein myös enemmin touhua päiviin ja enemmin herkkuja. Tänä viikonloppuna saimme vieraiksemme kaksi karvaista ystävää, koiraterapiaa!


Kyläilijämme ovat omatoimisia, muuten tuskin kokisin majatalon ylläpidon yhtä positiivisena. Kun olin töissä, menivät vieraamme omineen nähtävyyksille, ostoksille, rannalle, ostivat illaksi ruuat ja auttoivat keittiöhommissa, olemme siivonneet porukalla pidempään majoittuneiden kanssa, yksi on pessyt vessat ja toinen imuroinut, pesukonetta ovat opetelleet käyttämään ja pyykkipoikien paikkakin on selvillä. Omat vanhemmat auttavat tytön hoidossa ja meille tarjoutuu miehen kanssa ihka omaa aikaa syödä ravintolassa rauhassa, notkua terassilla ilman kiirettä, fillaroida ja hoitaa asioita. Kavereiden kanssa mennään ostoksille ja me taas saatamme samalla keikalla hoitaa virastoasioita, tulijoille on kerrottu ettei meitä haittaa näihin Turkissa iskevä ostomania eikä herkuttelu.


Rahasta puhuminen on monelle vaikea paikka. Turkkilainen taksikuski kyllä utelee tulosi ja pankkitilin numerot mutta sukulaisten kesken raha-asioista puhuminen on tabu, suomalaistenkin kesken on hankalaa aloittaa keskustelu majatalon kulujen jakamisesta. Tulijat ovat lomalla mutta kohteessa pyörii arki, vesi- ja sähkölaskut tuplaantuvat, samoin kauppalaskut kun ruokaa tehdään moninkertaisesti, lomailija haluaa syödä ulkona usein kun taas arkea pyörittäville se voi olla iso lohkaisu kukkaroon. Arki on arkea, laskut on hoidettava, lapset ja aikuisetkin sairastavat ja silloin mennään tilanteen mukaan.


Muutama vinkki majatalon pitäjille ja majataloon tulijoille:
 • Silloin kun porukkaa tupsahtaa yllättäen tuplasti ( Turkki ja sukulaiset...) kannattaa unohtaa hienot piperrysruuat ja tehdä saavillinen jotain mikä maistuu kaikille, kanapastaa, makaroonilootaa tai moussakkaa. Jälkiruuaksi vesimeloni.
 • Vieraita voi pyytää auttamaan kodinaskareissa, kotimajoitus ei ole hotellimajoitus.
 • Töissäkävijät tarvitsevat unensa, vieraat voivat kukkua tai mennä istumaan iltaa ulos omineen.
 • Lomailijoilla on yleensä matkabudjetti ja tarkoitus nauttia hyvästä ruuasta ulkona, tehdä ostoksia eikä pennejä lasketa. Majatalon pitäjillä voi olla tiukat ajat, asia on hyvä käydä läpi ja sopia ruokalaskuista ja muista menoista.
 • Majatalo ei ole aina auki eikä sinne tulla ilmoittamalla, asiasta sovitaan yhdessä ja etsitään sopivin aika kaikille.
 • Turkissa paikalliset ovat tottuneet olemaan kuninkaita vieraina mutta perheen kesken on kyllä ihan tavallista, että tiskeissä ja ruuanlaitossa autetaan. Majatalon pitäjät voivat pitää huolta vieraista mutta orjaksi ei tarvitse heittäytyä.
Kun kemiat toimivat niin vieraat tulevat uudelleenkin ja heidät otetaan ilomielin vastaan, huonosti menneet majoitukset tuskin toistuvat. Olen kuullut kauhutarinoita vieraista, jotka saapuvat täyttä ylläpitoa odottaen ja viisveisaavat perheen kiireistä tai kriiseistä. Onneksi meitä on heitetty kasalla mukavia vierailijoita, niin Turkista kuin Suomestakin, sellaisia joita odotetaan ja joiden lähdettyä hymyssä suin ja muistot mielessä suljetaan vuodesohvat ja toivotellaan hyvät kotimatkat. Kiva kun kävitte, tulettehan uudestaan.

Majoitatko tulijoita vai ohjaatko hotelliin ?

Kommentit

 1. Teillä tuntuu siis vieraita piisaavan :) Meillä rajoittaa kävijöitä aika "kätevästi" tuo pitkä lentomatka, kalliit lennot, Gangneungin tuntemattomuus maailmalla ja Korean muutenkin melko vähäinen turismi. Tosin itse ottaisin kernaasti useamminkin vieraita kylään, vaikka se sitten vähän univelkaa ja pyykkivuorta kasvattaakin. Mutta täällä syrjässä sitä on niin ikävä tuttuja ja sukulaisia(kin), että heitä majoittaa mielellään viikon tai pari. Nyt elämme taas jännittäviä aikoja, kun kaveripariskunta saapuu maanantaina luoksemme kesälomalle; on ihan mahtavaa päästä näyttämään paikkoja ja kertomaan korealaisesta kulttuurista. Ja ihana nähdä ystäviä!! Harmillisesti on luvattu paljon sadetta ensi viikolle, mutta varmasti keksitään silti paljon mukavaa tekemistä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylla meilla vieraita kay ja enemmin kesalla. Mina lahtisin mielellani Koreaan vieraaksi, jos olisi mahdollisuus. Mustakin on kiva nayttaa paikkoja ja samalla tulee itsekin kaytya paikoissa, joihin harvemmin tulee arkena mentya. Toivotaan etta saat suosivat teita ja pitakaa kivaa ystavien kanssa!

   Poista
 2. Minulla on Suomessa tapana majoittaa ihmisiä kotiini, vaikka asunkin yksiössä, tosin helkutin isossa yksiössä :D Tänne mahtuu sellaiset 4 vierasta nukkumaan, enemmänkin jos raaskin koskaan hankkia pumpattavia vieraspatjoja.

  Itselläni on se filosofi, että annan vierailleni mielellään viiden tähden palvelun, ja jos apua tarvitsee, voi aina pyytää kiltisti :) Vieraiden viihdyttäminen on ihanaa, mutta tietysti tuntuu mukavalta kun saa vieraiden lähdön jälkeen omaa aikaa itselleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pumpattavat vieraspatjat olisi varmaan hyva hankinta, olemme myös katsoneet raheja, jotka muuttuvat patjoiksi. Kylla sen niin on etta vuoroinvieraissa, eipa sita Suomeenkaan viitsi kenenkaan nurkkiin tunkea ellei itse ole valmis vieraita ottamaan vastaan.

   Poista
 3. Ma majoitan tutut ja tuntemattomat (joita ei tosin taalla Ugandassa ole kylillyt, Malawisssa kylla). Meilla kay niin vahan vieraita, etta toivotan kaikki tervetulleiksi! Nytkin edellisista on reilusti yli vuosi aikaa ja edellisten ja sita edellisten vieraiden valissa oli melkein 2 vuotta....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole sitten Ugandaan tulijoita, se on kylla harmillista, kaukana maailmalla on tosiaan kiva saada vieraita ja tuulia kotimaasta, kiva jutella ja muistella vanhoja, toivotaan etta vieraat löytaisivat teille!

   Poista
 4. Me majoitamme mielellämme vieraita ja kollegoitakin. Belizessä vieraita ei käynyt liiaksi asti, Sudanin vieraskanta jää nähtäväksi... Tänä kesänä odottelemme kuitenkin amerikkalaisia vieraita Suomeen. Vähän jännittää se miten hyvin sopu antaa sijaa kun on kyse sinänsä läheisistä ystävistä joitten kanssa ei olla kuitenkaan koskaan vietetty yhteen menoon kovin pitkää aikaa. Mutta uskon, että ainakin ja varsinkin lapsille on kuitenkin ennen kaikkea mukavaa kun talossa on enemmän ihmisiä ja menoa ja hulinaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teilla onkin jannat paikat, kaikki menee varmasti hyvin vieraiden kanssa. Meidan tyttö nauttii silminnahden vieraista ja hulinasta, ei tunnu kaipaavan niinkaan yksityisyytta ja omaa rauhaa, selvasti turkkilainen siis tassa asiassa? Toivottavasti Sudaniinkiin tulee vieraita valilla!

   Poista
 5. Toivoisin postausta Istanbulista tai Bursasta kuvineen, jos vain mahdollista :)

  Miksi muuten turkkilaiset nuoret eivät muuta omilleen? Onko siellä vaikeampi saada vuokra-asuntoa vai onko liian kallista? Onko teidän perheellä omistus vai vuokra-asunto?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bursassa en ole kaynyt ja Istanbulin vika reissustakin on vahan aikaa....kay vierailulla From Karoliina-blogissa, siella on kuvia ja juttuja Istanbulista!

   Turkkilaiset nuoret harvemmin muuttavat omilleen kahdesta syysta, raha ja kulttuuri, Suomessahan sen mahdollistaa valtion myöntama asumistuki ja opintotuki, Turkissa ei tallaisia ole. Monet vuokranantajat eivat myöskaan vuokraa sinkuille. Moni lahtee toki opiskelemaan toiseen kaupunkiin ja tallöin muuttaa sitten omilleen tai asutolaan. Nuoret parit eivat yleisesti asu yhdessa ennen avioitumista. Suurissa kaupungeissa, moderneilla asuinalueilla on kylla sinkkuja yksinasujia ja avopareja. Meilla on oma asunto Ankarassa.

   Poista
 6. Mielelläni majoittaisin myös vieraita, mutta riippuu ihan siitä minkälaisia kyseiset vieraat ovat.

  Minun tuttaviin sattuu kuulumaan muutama sellainen perhe, jotka ns. tulevaan vaan istumaan ja makaamaan, sekä odottavat kädet ojossa palvelua. Siivouksessa tai muussa tuskin auttaisivat, kun omakin koti on kuin kaatopaikka. Rahatilanne heillä on huono, joten todennäköisesti ruoan hankkiminen jäisi meidän vastuulle.

  Eri asia sitten, jos tulee näitä "fiksumpia" kyläilijöitä, jotka auttavat ja ovat mukana, kuten kuuluu. Sellaisista vieraita voi jo nauttiakin :)

  Minä rakastan suunnitella, laittaa kotia ja viihdyttää ihmisiä. Mutta toki se omakin aika on ihanaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No juuri nain, meilla on onneksi naita fiksuja kylailijöita, kuvailemasi kaltaisia en majoittaisi minakaan, kivoista vieraista todellakin nauttii ja tykkaan itsekin suunnitella ja laittaa vieraille ruokaa ja viihdyttaa. Oma aika on toki ihanaa ja siita osaa sitten nauttia kun vieraat ovat lahtenee.

   Poista
 7. Olette onnekkaita että teillä on noin fiksuja vieraita ja tuo lista oli tosi hyvä, meillä jotkut sukulaiset ovat olleet useita kuukausia ja touhu mennyt kaikinpuolin niin överiksi että en suostu enää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, kuukausiksi ei meille onneksi tulla ja tosiaan huonoja kokemuksia meilla ei vieraista onneksi olekaan, uskon kylla etta raskaiden kokemusten jalkeen kestitseminen ei oikein huvita.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit