Opetuksia turkkilaisesta sairaalamaailmasta

Syksyn aikana on vierailtu lääkärissä ja eri sairaaloissa ihan turhan usein. Viime vuonna tyttö kärsi useammasta kurkkutulehduksesta ja perhelääkäri neuvoi varaamaan myöhemmin ajan kurkku-korva-nenä lääkäriltä, kiirettä ei kuitenkaan hänen mukaan ollut sillä tytön melko isoja nielurisoja tuskin leikattaisiin vielä ellei tulehduskierre pahenisi. Tarhan aloituksen jälkeen nenä vuoti ja yskä vaivasi tasaiseen tahtiin. Kaksi korvatulehdusta sattui juuri lomapäiviin, jolloin terveyskeskus on kiinni, marssimme siis läheisen yksityisen poliklinikan lastenlääkärin luo.

Luonnon omia vitamiineja puristettuna.
Kahden kuukauden aikana vaivanneen korvatulehduksen jälkeen meidät siirrettiin nenä-korva-kurkku lääkärille. Vilkaisu korviin ja nenään. Molemmat risat, sekä kita- että nielurisat, on leikattava heti ja samalla korvat putkitetaan, kuulo on alentunut ja risat ovat aiheuttaneet purentavian. Kuulokoe meni poskelleen sillä tyttö oli ihan paniikissa kummallisessa paikassa ja vastasi kuulevansa kuulokkeista koko ajan. Lääkärin mukaan leikkaus olisi tehtävä heti seuraavalla viikolla, ennen sitä lääkkeeksi 3 päivän antibioottipiikkikuuri. Nämä laitettiin onneksi omassa terveyskeskuksessa, oman hoitajan toimesta. Hoitajalla oli sen verran kivat yllärit että piikki unohtui nopeasti, kindereitä ja patukoita. Apteekista sai vielä mukaan karkkia. Terveyskasvatusta parhaimmillaan, lääkäri ja apteekkari jakavat enemmin namuja kuin kukaan muu kaupungissa.

Talvella yrttikaupoissa käy kuhina, flunssaa torjutaan erilaisten yrttisekoitusten voimin.
Yksityisen puolen lääkäristä ei jäänyt oikein hyvä fiilis. Tytön kuulo on alentunut, kuunteleeko telkkaria tosi kovalla, no ei minun mielest...kyllä kuuntelee, jyräsi lekuri. Syö ilmeisesti huonosti? No ei vaan....selvä purentaongelma ja ruoka ei maistu sen vuoksi, paukutettiin eikä vastauksille jäänyt juuri tilaa. Mies varasi seuraavalle viikolle ajan yliopistollisesta sairaalasta ja taas mentiin nenä-kurkku-korva spesialistille. Olimme kuulleet lääkäristä hyvää ja vastaanotolta lähdön jälkeen olikin huojentunut olo. Lääkäri tutki tytön korvat, kurkun ja nenän, kyseli tarkkaan nukkumisrytmit, nukkumiskatkot, kuorsaamiset, syömiset ja kehityksen, sairasteluhistoria käytiin läpi ja sen jälkeen kokeisiin, kuulo testattiin, otettiin röntgenkuvia ja verikokeita. Kuulo oli normaali eikä purennassa löytynyt mitään vikaa, tulehduksiakaan ei ollut mutta verikokeilla suljettiin pois muut mahdolliset sairaudet ja tulehdukset. Aiemmin määrätyt antibioottipiikit ihmetyttivät lääkäriä, samoin kuulon aleneminen ja purentavika, joista ei löytynyt viitteitä. Nielurisat ovat isot mutta kitarisa ei vaikuta häiritsevän, sen leikkaamista ei tohtori muutenkaan kovin herkästi suositellut. Kuukauden päästä kontrolliin ja seurataan tulehduksia ensimmäisen tarhatalven aikana, sen jälkeen mietitään nielurisaleikkausta uudelleen.

Granaattiomena on loistava antioksidanttien lähde.
Mitä opimme tästä? Turkissa lääkäri on tärkeä, ei sairaala. Niin valtion- kuin yksityisensektorin sairaaloissa on eri tasoisia spesialisteja. Yksityisellä on aina muistettava, että sen toiminta perustuu täysin rahan ansaitsemiseen asiakkailta eli potilailta, suuremmissa operaatioissa kannattaa konsultoida vähintään kahta lääkäriä ja luottaa omaan vaistoon. Hyvillä asuinalueilla terveyskeskuksen lääkärit ovat yleensä hyviä, tutkimuksia tai lääkkeitä ei määräillä yhtä herkästi kuin yksityisellä. Yliopistolliset sairaalat ovat hyviä, sillä ne ovat tutkimussairaaloita, lähes kaikki tutkimukset on mahdollista suorittaa samassa paikassa, yksityisillä poliklinikoilla taas lähetetään sinne tänne kokeisiin, joista maksetaan aina erikseen. Lääkäreistä kannattaa kysellä tutuilta, missä on hyvä gynekologi entä luotettava kurkku-nenä-korva spesialisti? Tytölle yksityisellä suositellut leikkaukset olisivat maksaneet 850 tl ( n.330€) kun niiden hinta yliopistollisessa sairaalassa olisi ollut 220 tl (n.79€).

Kalastuskausi on parhaimmillaan!
Tulehduksilta on nyt hetkeksi säästytty, kop kop. Saimme lääkäriltä neuvon hankkia tytölle nenähuuhtelupaketin lapsille, jota käytetään pienille lapsille kuurina. Loistava keksintö. Ensimmäinen tarhavuosi on tunnetusti sairastelun aikaa, tyttö on selvästi saanut tarpeekseen ronkkivista lääkäreistä ja piikeistä. Me vanhemmat olemme saaneet tarpeeksi sydämen tykytyksiä ja huolehtumisia. Huomenna tarhaan ja kohti uusia pöpöjä ja valuvia neniä!

Kommentit

  1. Noin se kyllä menee täälläkin, useampaa lääkäriä pitää konsultoida ellei ennestään jo tiedä sitä hyvää. Ja vaikka yksityisillä klinikoilla tilat saattavat olla paremmat niin lääkärit ei välttämättä, ja rahallahan ne pyörivät, se pitää tosiaan muistaa.
    Meillä astmaattisten lasten kanssa oli samoja ongelmia nielu- ja kitarisojen kanssa, mutta lääkärit eivät suositelleet leikkausta kun lapset olivat niin allergisia, ei kuulemma välttämättä hyväksi. Tiedä sitten mikä loppujen lopuksi olisi ollut parasta, hyvin kuitenkin ovat päässeet aikuisiksi asti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpa, omaan vaistoon joutuu kylla luottamaan aika vahvasti. Yksityisella saattaa monesti olla tosiaan vaan paremmat tilat, ei aina laakarit. Oma terveyskeskuslaakarimme on ainakin ansainnut luottamuksemme.

      Poista
  2. Päiväkodit on tosiaan melkoisia tautipesäkkeitä. Mutta samalla sieltä voi hankkia itselleen hyvän vastustuskyvyn. Gecmis olsun teidän sairastelemisille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Paivakodista on kotiutettu meille jo ainakin silmatulehdus ja muutama pieni flunssa vanhempienkin podettavaksi. Eka vuosi taitaa olla se pahin kun niita pöpöja vaihdellaan.

      Poista
  3. Meille toi naapuri jotakin kasviskeittoa flunssaan. Meni ihan kylmätväreet kun sitä söi. Siinä oli ainakin minttua ja sitruunaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitahan keittoa se oli? Paikalliset kasviskeitot on yleensa mun suosikkeja, ezogelin keitossa on ainakin minttua ja sitruunaa yleensa lisataan lahes kaikkiin, ellei sitten ollut kyseessa joku rohtokeitto?

      Poista
  4. Pikaista paranemista! Kannattaa tosiaan käydä joskus useammallakin lääkärillä, meilläkin kävi kerran niin että yhden mielestä oli korvatulehdus ja määräsi antibiootit kun taas toisen mielestä ei ollut. Yksityisellä määrätään joskus liiankin helposti erilaisia tutkimuksia joille ei olisi välttämättä tarvetta. Täällä raskaudenseurannassa Suomen seurantaan verrattuna yksityisellä suositellaan käyntejä useammin, loppuraskauden aikana joka käynnillä pitäisi olla puoli tuntia käyrillä kun taas Suomessa käyrille ei laiteta kuin epäiltäessä jotain ongelmaa tai synnytyksen aikana. Tosin jos käy harvemmin eikä mene useampana kertana rutiiniverikokeisiin niin ei siitä sanota mitään. Samat verikokeet voi yleensä tehdä omalla terveysasemalla ilmaiseksi kuin maksaa niistä erikseen yksityissairaalassa.

    Viivi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Isommissa jutuissa kannattaa tosiaan kayda useammalla laakarilla, meilla on onneksi hyva terveyskeskuslaakari joten kayn aina siella, jos mahdollista. Raskaudenseuranta hoidettiin aikoinaan kohdallani yksityisella, olin kylla tosi tyytyvainen tiheisiin kaynteihin, raskaus sujui kivasti kun ei tarvinnut stressata onko vauvalla kaikki hyvin vai ei.

      Poista
  5. Hei mikä tuo tuollainen nenähuuhtelupaketti on? Ukkeli on joskus puhunut jostain nenähuuhtelusta, että haluaisi semmoisen, mutta minusta moinen huuhtelu on kuulostanut niin omituiselta, että en ole vaivautunut edes ottamaan asiasta selvää. Anteeksi ennakkoluuloni. :-)

    Parempivointista jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taalla niita on myynnissa erikseen aikuisille ja lapsille, tytölla on siis pullo, johon laitetaan vetta ja suolaliuosta, sen avulla vetta purskutellaan sieraimesta sisaan, jolloin se puhdistaa epapuhtaudet ja vesi valuu toisesta sieraimesta ulos. Suomessa on myynnissa nenakannujakin. Jos googlaat netista sinus rinse kit niin saat lisaa tietoa. Kiitos Satu!

      Poista
  6. Toivon, että pikkuinen pääsisi näistä sairasteluista eroon ilman leikkauksia ja uusia ikäviä tutkimuksia ja piikkejä! Tiedätkö muuten, että itsetehty kanakeitto on loistava luonnon lääke flunssia vastaan? En usko, että mitään ihmelääkettä on olemassakaan lasten sairasteluita estämään, mutta kannattaa silti kokeilla kaikkea sellaista, mikä on järkevä omissa oloissa toteuttaa. Meillä ainakin lapset kokevat sen hyvin hyvin tärkeänä, että äiti antaa jotain "lääkettä" sen sijaan, että sanoisi, ettei mikään auta, vaan pitää vain odottaa, että aika parantaa. Nuhanenään, yskään, kurkkukipuun, yms. on annettava lapsille vaikka jotain lumelääkettä, yrttiteetä tms., ja ihme kyllä sillä on usein vaikutustakin! Samalla tavalla kuin puhaltaminen auttaa kipuihin.
    Eikä se tosiaan ole mikään hyvän lääkärin ja hoidon tae, että käy yksityisellä. Parhaiten hyvän lääkärin löytää tuttujen suositusten perusteella, tai ihan vain itse käymällä useamman lääkärin luona. Samaan vaivaan voi pahimmillaan saada monta erilaista diagnoosia eikä silloin auta kuin oma vaisto kertomaan mikä niistä on se oikea ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin se on, etta omaan vaistoon on luotettava, yleensa se kylla toimii. Taalla kaytetaan paljon luonnonlaakintaa, erilaisia seoksia yskaan, flunssaan tms. ja keittoja meillakin syödaan flunssassa, siitakin syysta etta ne maistuvat parhaiten potilaalle. Talvi on aikaa, jolloin luontaistuotekauppoihin saapuvat talviteet, flunssaa vastaan yrtit tms. Kiitos!

      Poista
  7. No huh! Onneksi haitte second opinioni, eikä lasta tarvinnut heti leikata. Ja toivottavsti ei tarvitsekaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan ettei tarvitse leikata tai jos tarvitsee niin ei ainakaan hatiköiden.

      Poista
  8. Toivottavasti kierre loppuu! Suomessa olen nyt ehtinyt taas oppia, että yksityiselle kannattaa mennä jos haluaa vastauksen. Ja olen nyt oppinut arvostamaan ammattitaitoisia lääkäreitä Englannin terveyskeskuksessa. TK lääkäriksi erikoistutaan ja useamman lääkärin terveysasemilla jokaisella on yleensä se oma erikoisala. Nuo nenänhuuhtelulaitteet on aivan mahtava juttu. Auttaa kyllä itselläki sellaiseen räkäiseen oloon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, toivotaan nain! Taallakin löytyy ammattitaitoisia laakareita terveyskeskuksista, toisinaan todellisia helmia kuten nykyinen perhelaakarimme. Tuo nenahuuhtelu on kylla ihan loistava keksintö!

      Poista
  9. Vitsit tuommoinen pompottelu on suututtavaa ja ahdistavaa! Onneksi asiat kääntyivät parhain päin, pienen lapsen kanssa ei halua ottaa mitään ylimääräisiä riskejä. Täällä Ranskassa musta tuntuu, että jokaiseen pieneen flunssaan määrätään aina viisi purnukkaa lääkettä. Siis ihan vauvallekin. Aluksi kävin orjallisesti aina ostamassa määrätyt lääkkeet, mutta nyt mietin tarkasti ennen kuin sen teen - purkkeja meillä alkaa olla kotona jo yhden apteekin tarpeiksi. Meillä täällä sataa juuri nyt niin paljon, että kaikki paikat ovat jatkuvasti märkiä ja kylmiä. Lapset ovat kipeitä koko ajan, joten ei muuta kuin vitamiinikuurit päälle...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo on ja kun on sitten itse tehtava se lopullinen ratkaisu, mika on parasta omalle lapselle? Taallakin maarataan herkasti laakkeita, ainakin meidan kohdalla nain tapahtuu varsinkin yksityisella, valtion terveyskeskuksessa yritetaan jo rajoittaa antibiootteja ja muutenkin turhia laakkeita. Taallakin on sateet alkaneet, appelsiineja ja mandariineja seka kalamaksaöljya....:)

      Poista
  10. Kävin samat asiat aikanaan läpi Petrikkini kanssa. Kun lopulta nielu ja kitarisat leikattiin, siitä alkoi uusi elämä..siihen loppui sairastelut, pojasta tali terve kuin pukki.:)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit