Biberiye vai Cibez?

Tänä kesänä olen saanut yllättyä iloisesti useamman kerran Izmirin ravintoloissa. En käy juuri koskaan kaupungin hienoimmissa paikoissa, siitä yksinkertaisesta syystä että ne ovat kalliita ja Turkista saa myös edullisesti loistavaa ruokaa. Parhaimmat paikat ovat usein piilossa eivätkä ne aina vakuuta ulkonäölläänkään. Paras suositus on paikan ympärillä käyvä kuhina tai joskus jopa jono. Niin löytyi myös Biberiye.


Biberiye sijaitsee Karşıyakan pienellä sivukujalla, hieman kauempana vilkkaasta kävelykadusta. Se on puhtaasti Egen alueen ruokia tarjoava ravintola, joka mainostaa myös kreetalaistyylisiä ruokiaan (Girit mutfak). Paikan omistava herttainen pariskunta hyörii aina työntouhussa, jaellen suosituksia lounasruuista. Biberiye on lokanta mutta mikä parasta se tarjoilee paikallisia oliiviöljypohjaisia ruokia, kylmiä ja lämpimiä mezeitä ja turkkilaisia erikoisuuksia. Perinteisen lokantan ruokalista on usein suppeampi ja ainakin kesäkuumalla liian raskas.


Biberiyen tyylisiä lounaspaikkoja on Izmirissä ja Egean alueella useita, ruoka on sopivan kevyttä, valikoima on runsas ja hinnat edulliset. Lounasaikaan näihin ravintoloihin soljuu tasainen virta paikallisia lounastunnillaan, monilla ravintoloista on myös tilauspalvelu pienimuotoisia juhlia varten. Biberiyen vieressä on lähes vastaava Cibez ravintola, lounasaikaan on vilkasta mutta toisesta ravintoloista löytyy yleensä vapaa pöytä.


Ruoka tilataan suoraan tiskiltä joten kielimuurikaan ei ole ongelma, kunhan osoittelee mielenkiintoisimmat ja herkullisemmat potit. Paikan ruokalajeista ainakin puolet on kasvisruokia ja kaikki ruuat on valmistettu samana päivänä. Ravintola sulkee ovensa illalla puoli 9 mutta iltaruokailijalle tuskin jää pottien tyhjennettyä yhtälailla vaihtoehtoja kuin lounasasiakkaille. Valittavana on eri annoskokoja, joihin voi valita 5-8 eri ruokalajin välillä. Ainakin itselleni jo 5 annoksen lajitelma on sopiva, hinnat ovat edulliset, 5 ruokalajin lajitelma kustantaa 8 tl ja 6 lajitelma 10 tl.

Halutessa voi tilata lounasannnokseksi myös yhden ruokalajeista, siihen kuuluvan pilahvin tai bulgurin ja salaatin, annoksen hinta on aina 8 tl. Omiksi suosikeiksi ovat nousseet ainakin turkkilainen munakoiso spesiaali Ali Nazik, kreetalainen moussaka, täytetyt kääryleet, paprikat ja munakoisot, mustapapusalaatti sekä perunapinaattipaistos. Lautanen on tyhjentynyt joka kerta, myös lihapullat izmiriläisittäin ja uunimunakoiso ovat maistuneet. Lapselle voi tilata haluamansa määrän esimerkiksi pilahviriisiä ja kanaa tai makaroonia ja lihapullia. Talo tarjoaa teet ja valikoimassa on ainakin yksi, useimmiten kaksi jälkiruokaa.


Jos liikutte Egean alueella niin suosittelen lämpimästi tätä oman ja monen muun vatsan valloittanutta ravintolaa. Ellette ehdi Biberiyeen tai sen viereiseen Cibeziin niin silmät auki ja vilkuilkaa Egean oliiviöljyruokia tai kreetalaistyylisiä vaikutteita omaavia ravintoloita ( Ege zeytinyağlilar ve girit mutfak).

Biberiye
1721. sokak ( Camı sokağı)
Karşıyaka
Izmir
avoinna ma-la 10.00-20.30

Kommentit

 1. Kiitos kun kerroit tästä ravintolasta, kuulostaa tosi hyvältä paikalta! Laitetaan korvan taakse, jos joskus vaikka ollaan siellä päin reissussa :)

  Viivi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo kannattaa kayda, jos taallapain liikutte, aivan ihanaa ruokaa!

   Poista
 2. Kiitos esittelystä! Pirjo

  VastaaPoista
 3. Kreetalainen mousaka!�� Oikeesti semmosta ei ole olemassa! Nykyään turistien takia mousakaa tietysti saa joka paikasta, mutta alunperin sitä Kreetalla tekivät vain Vähästä-Aasiasta muuttaneet evakot ja hekin niin, että bechamel-kuorrutuksen tilalla oli juustoraaste. Ympäri käydään ja yhteen mennään, mikä on aina hauskaa: aitoa turkkilaista ruokaa tarjoava taverna Hanian lähellä on kuulemma tullut todella suosituksi paikallisten keskuudessa. Pitäis käydä tsekkaamassa, pitävätkö Tripadvisorin kehut paikkansa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Egean alueen Turkin puolella on tietysti omat ruokansa, girit mutfak on paikallinen muunnos jossa sekoittuu kahden kulttuurin ruuat. Turkkilaiset ovat itse melkoisia ruokapoliiseja, joiden mielesta vain aito se, tuo tai tama on sita oikeaa ruokaa, girit mutfakissa sitten rikotaan hieman rajoja. Kay testaamassa turkkilainen lokanta ja kerro oliko hyva :)

   Poista
 4. Onpas herkullisen näköisiä ruokia ja paikka todella näyttää siltä, että sapuska on maistuvampaa kuin hienoissa ravintoloissa. Meidän perheemme metsästää maailmalla aina herkullisinta ruokaa ja monesti ollaan syöty "about vain luukku seinässä eikä juurikaan istumapaikkoja" -tyyppisissä kotiruokaloissa maailman parhaita tacoja, pizzaa ja kaikenlaista minkä nimeäkään ei osata lausua :) Sanna / Sannan Kupla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Sanna! On niin maistuvaa safkaa etta peittoaa monet hienommat paikat, ei voi kun kehua, minakin kannatan noita luukku seinassa paikkoja, yleensa niissa yllattyy iloisesti.

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 5. Onpa herkullisen näköistä! Kun pääsisin tuon tiskin taakse, niin voisi lautanen täyttyä yli äyräitten, täytyyhän kaikkea herkullisen näköistä maistaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tama onkin parasta kun voi maistella montaa samalla kertaa, ihan huippua!

   Poista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit