Kahden kotimaan välissä

Kotimatkalla rauhoituin lentokoneessa autoon unohtuneen kameralaukun ja järkyttävän laukkumäärän chekkauksen jälkeen. Ympärillä soljui turkin kieli ja kärrystä sai ostaa turkkilaista mehua ja kaljaa. Melkein itketti ja ainakin hymyilytti. Kahden viikon aikana toiseen kotimaahan ei ollut kova ikävä sillä uutisten ja ystävien kautta kotoa välittyivät sekavat tunnelmat. Kun kotiinpaluu konkretisoitui lentokoneessa, tuli kova ikävä. Omaa kotia, miestä, koiraa, turkkilaisia ruokia, kotikulmia, ystäviä ja arkisia kuvioita kuten aamulenkkejä ja töitä.
Turkin sotilasvallankaappaus yritys herätti Suomen loman toisena yönä kun puhelin piippaili lukuisista viesteistä ja puheluista. Aamu kului kaverin sohvalla uutisia seuraillen. Tilanne tuntui käsittämättömältä tuhansien kilometrien päässä, tutut Ankaran kadut, Istanbulin sillat ja siellä kaukaa asuvat ystävät ja perhe. Alun kaaoksen jälkeen jatkoimme lomaa kuten viime kesänä. Uitiin, saunottiin, mökkeiltiin, syötiin liikaa makkaraa, uusia perunoita ja silliä. Hiljaisen lammen rannalla metsän keskellä tuli taas kerran mieleen että olisiko parempi jäädä Suomeen missä maailman murheet tuntuvat vielä melko kaukaisilta.


Toisen viikon lopussa nukkumalähiöt ja makkarat alkoivat hiljalleen tursuta korvista. Tajusin, etten ehdi nähdä kaikkia, joita haluan enkä ehdi jokaiseen kesäkaupunkiin. Tytölle tuli ikävä babaa ja koiraa sekä turkkilaisia lihapullia. Taisimme olla valmiita kotimatkalle, loma kun ei jatku loputtomiin eikä Suomessakaan voi aina istua lammen rannalla ja hakea ruokaa suoraan metsästä.


Izmirissä meidät otti vastaan hikinen ja kuuma henkäys, sama passipoliisi kuin lähtiessä toivotti tervetulleeksi kotiin. Oli niin kotoinen olo huristella ohitustiellä kotiin, vasemmalla vilisivät kaupungin lähiöt ja oikealla rinteissä laidunsivat lehmät. Kaikki oli ihan kuten ennenkin. Nyt parin viikon takaiset maan mullistukset tuntuivat kovin kaukaisilta. Melonikauppias nukkui pinojen takana korttelimme kulmalla ja iltapäivän ruuhkassa vallitsi jo kaoottinen meininki. Minimarketin omistaja ihmetteli missä olimme olleet ja ehti mehun hakumatkalla kertoa pari juorua. Mummo myi kadun kulmassa viikunoita. Ihmekin oli tapahtunut eli talomme ulkoremontti oli alkanut.Turkki näytti aivan toisenlaiselta Suomen uutisten kautta. Oma arkinen Turkki taas alkoi pyöriä heti aamusta asti tuttujen kuvioiden ympärillä. Kunnon aamupala koko porukalle. Alexin kanssa rantaan 06. Leipomosta tuoretta leipää. Pesukone pyörimään. Vilkaisu työjuttuihin ja viikkosuunnitelman laatiminen. Sekava tilanne Turkissa on tietysti edelleen todellisuutta mutta arki jatkuu ja huomisella on uudet haasteensa. Pinnan alla sykkii ja jokainen toivoo tulevien kuukausien aikana tilanteen rauohoittuvan. Mattolaiturit, jätskikioskit ja saunomiset sekä rakkaat Suomen ystävät ja sukulaiset jäivät sinne toiseen kotimaahan. Oma arki jatkuu loman jälkeen täällä. Izmir on taas takaisin linjoilla.

Kommentit

 1. Arki varmasti jatkuu, mutta mikä on naisten tai tyttöjen tulevaisuus Turkissa jos nykyinen johto pääsee oikein valloilleen? Saa nähdä ollaanko koulussa huivi päässä jo muutaman vuoden sisällä ja onko sillä niin väliä oppiiko tytöt lukemaan, "nainenhan on ennen kaikkea vaimo tai äiti"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos skenaario toteutuu niin siinä tapauksessa muutamme pois Turkista, onneksi tilanne ei kuitenkaan ole tälläinen nyt.

   Poista
 2. Samaa mietin kuin ylläoleva, ennen halusin muuttaa Istanbuliin ja asua siellä miesystäväni kanssa, mutta nyt haluan mieluummin miehen tänne. En tahtoisi kasvattaa tulevia lapsiani sellaisessa ympäristössä, millaiseksi Turkki on muuttumassa. minua huolestuttaa ihmisten sananvapaus ja oikeus demokratiaan. Voiko poliiseihinkaan enää luottaa, kun näitä vallankaappauksen tiimoita pidätettyjä on Amnesty Internationalin mukaan kidutettu mm.raiskaamalla, hakkaamalla ja kieltämällä ruoka, vesi ja lääkkeet?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turkki on aina ollut hyvin ristiriitainen maa monissa länsimaalaisissa arvoissa. Kysy turkkilaiselta luottiko hän poliisiin ennen vallankaappaus yritystä?

   Poista
 3. Ihmettelin jo hiljaisuutta Izmirin suunnalta. Niin se on, että uutisten kautta tulee jotenkin epätodellinen ja pelottavampikin kuva, kun mitä se on paikan päällä. Toivottavasti Hra. Pressa ei nyt puhdista maata tämän kortin avulla kaikista, jotka eivät kumarra häntä ja ole sokeasti kaikista asioista samaa mieltä. Siltä se vaan valitettavasti näyttää, että teki vallankumousyrityksestä itselleen lupalapun ihan mihin vaan:(. En siis ihmettele niitäkään kombloja, jotka epäilevät hänen itsensä olleen koko homman moottorina…

  No, onneksi sinulla ihan tavallisen kuuloinen arki. Kaikesta huolimatta. Peace!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turkissa tilanteet vaihtuvat niin hurjaa vauhtia etta on vaikea sanoa mita tulevat kuukaudet tuovat tullessaan. Me kaikki taalla tietysti toivomme etta tilanne tavalla tai toisella rauhottuisi ja arki jatkuisi kuten nytkin.

   Poista
 4. Hyvä kuulla, että elämä on loman jälkeen kaikesta huolimatta alkanut jo sujua taas ihan mukavasti. Olette olleet kuluneiden viikkojen aikana mielessä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, olen ollut pimennossa koko blogimaailmasta useamman viikon joten nyt hiljalleen alan lueskella muiden juttuja.

   Poista
 5. Muutin Suomeen ja olen tasta paatoksesta onnellinen! Turkin tilanne oli vain yksi asia joka paatokseeni vaikutti, lisaksi monen monta muuta syyta... Jokaisella oma tilanteensa ja jotkut vaan viihtyvat Turkissa paremmin kuin toiset.

  Viivi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyva etta olet tehnyt oikean tuntuisen paatöksen, kaikkea hyvaa tulevaisuuteen Viivi!

   Poista
 6. Kauniit Suomi-kuvat (ah kantarelleja!) ja hyvä että kotipaikka tuntui samanlaiselsta kuin ennen.Viime aikojen puhdistukset eivät kuulosta hyvältä,toivottavasti olosuhteet eivät pahene. Minulla on täällä ystävä,joka oli töissä Turkissa joitakin vuosia,ja jonka ystävien sukulaisia on pidätetty,ei kiva.

  VastaaPoista
 7. Muuten,ihana tuo kuva taloista järven? rannalla.Missä tuo on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa ikavaa kuulla ystavastasi. Suomessa tuli seurattua paljon tarkemmin Turkki koskevia uutisia, nyt taalla ollessa taas uutispuuro valuu taustalla eika jaksa yhta paljon kiinnostaa. Tuo kuva on vanhasta Porvoosta, ihana paikka!

   Poista
 8. Minä odottelin kovasti sitä, että palaat taas blogiin kirjoittelemaan ja toivoinkin sinun kirjoittavan tilanteesta Turkissa, juuri siellä Izmirissä. On kiva kuulla, että teidän arki siellä rullaa entiseen tapaansa. Kiva, että olet taas linjoilla.


  Venla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun taalla odotellaan, yritan ehtia aktivoitumaan tulevan viikon aikana vaikka tassa viela osittainen loma moodi jatkuukin ja samalla pitaisi töitakin ehtia tekemaan. Arki rullaa taalla ihan kuten ennenkin, Izmirissa ei arjessa paalta pain huomaa mitaan muutosta entiseen. Katsotaan mita tulevat kuukaudet tuovat tullessaan.

   Poista
 9. Mukava kuulla, että arki siellä pyörii kaikesta huolimatta suhtnormaalisti. Olit mielessä, kun kuulin Espanjan loman aikana näistä kamalista tapahtumista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olihan se aikamoinen shokki kun uutinen tuli heti Suomen loman alkuun mutta kylla siita aika nopeasti toivuttiin ja jatkettiin lomailua kuten ennenkin. Nyt taalla ihmetellaan naita perusarjen kuvioita ja vilkuillaan uutisia kun ehditaan :)

   Poista
 10. Ihanaa että arki on tuttua ja tavallista yhteiskunnallisen tilanteen epävakaudesta huolimatta. Niin se on täälläkin. Omasta arjesta on niin presidentinvaalien kaaos kuin poliisiväkivaltakin valovuosien päässä. Kaupasta ostetaan maitoa, ja aamulla ajetaan töihin ihan samalla tavalla kuin viime viikolla, viime kuussa tai viime vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin kuvitella Yksis, Turkin kaaos tuntui pelottavammalta Suomesta katsoen kuin taalta. Taalla kaikki on kuten ennenkin. Kun elaa maassa jossa sisa- ja ulkopoliittinen tilanne on aina hieman heilunnassa, ei osaa olettaakaan etta vallitsisi taydellinen rauha ja hiljaiselo. Parempia paivia odotellessa.

   Poista
 11. Onpa kiva lukea että teillä kaikki hyvin. Ehdittiin jo huolestua miehen kanssa (siis hänelle aina luen sun jutut :) ) mutta olittekin Suomessa reissussa. Lomailu on ihanaa mutta mä kaipaan myös arkea ja sitä tasaista rytmiä joka pitää mut jotenkin ruodussa.
  Me olimme kanssa Suomessa lomalla kun herättiin aamulla Turkki uutisiin.
  Miten se tulikin shokkina tälläiselle Turkki-fanille . Noh, me lähdetään Bodrumiin 18.8 ja nautitaan lomasta siellä , toivottovasti tilanne siellä ei ihan sekoaisi että pääsee ensi vuonnakin Turkkiin lomailemaan.
  Onko sulla muuten mitään suosituksia että mikä bussiyhtiö olisi mukavin kun Izmiriin ajateltiin tulla tutustumaan muutamaksi päiväksi? Ja ajateltiin asua (ehkä ) Doublethree by Hilton Alsancakissa... onko mitään tietoa miten kaukana bussiasema on sieltä ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Nina, huomasin sun viestin vasta nyt, toivottavasti luet viela. Toivotaan etta tilanne taalla rauhoittuu. Kiitos etta ajattelitte meita, ihanaa! Mun kaverit oli viime vuonna kyseisessa hotellissa, olivat ihan tyytyvaisia, paikkana ihan hyva kun siita paasee kavellen hyvin keskeisille paikoille. Bussiasemalle on siita kylla jonkun verran matkaa kun se sijaitsee Bornovassa mutta jos varaatte jostain bussitoimistosta liput niin heilla on yleensa kuljetus sinne isolle bussiasemalle ja bussiasemalta taas keskustaan. Ma itse oon suosinu viime aikoina Pamukkale-yhtiöta, on hyvat ja uudet bussit ja hyva palvelu.

   Poista
 12. Kiva, että arki on alkanut rullamaan hyvin. Tulit heti mieleeni kun noita uutisia tuli, hyvä että sait silloin olla lapsen kanssa Suomessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos etta ajattelit minua <3 Taalla kaikki rullaa nyt normaalisti, toivottavasti myös jatkossa.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit