Talven paras keitto
Olen keittohullu, myönnän, mutta pitäydyn usein niissä tutuissa eli linssikeitto kahdella tavalla, tarhana, parsakaalikeitto tai kalakeitto. Talvi on ollut Izmirin mittapuulla harvinaisen kylmä, joten kuumat keitot chilillä ovat maistuneet. Kyllästyneenä samoihin keittoihin, etsin siis jotain uutta näihin viimeisiin talven ja kevään välipäiviin. Niihin kun on viikko nautittu +15 lämmöistä ja käännetty lämmitykset kiinni ja sitten saadaankin kylmää ilmavirtaa Egean täydeltä.
Löysin bulgurkeiton, joka on nimenomaan egeanalueelle tyypillinen eli tomaattinen bulgurkeitto kikherneillä. Modifoin itse keittoa hieman mausteilla ja pinaatilla ja siitä tuli niin hyvä että pakkohan se on jakaa. Tehkää, syökää ja nauttikaa. Tämä on minun uusi suosikki keittorintamalla.
Bulgurkeitto pinaatilla ja kikherneillä
HUOM! Ellei hienoa bulguria ole saatavilla, voit jauhaa tavalliset silppurissa pieneksi. Toinen vaihtoehto on soseuttaa keitto siinä vaiheessa kun on lisätty tomaatti, sipuli ja bulgurit.
2. Sekoittele ja lisää pieneksi pilkottu pinaatti. Lisää mausteet, chiliä jokaisen maun mukaan. Keitä niin kauan että kikherneet ovat pehmeitä. Tarjoa tuoreen leivän kera ja jos tuntuu niin lisää chiliä lautaselle. Kyllä se kevät tulee!
Afiyet olsun!
Löysin bulgurkeiton, joka on nimenomaan egeanalueelle tyypillinen eli tomaattinen bulgurkeitto kikherneillä. Modifoin itse keittoa hieman mausteilla ja pinaatilla ja siitä tuli niin hyvä että pakkohan se on jakaa. Tehkää, syökää ja nauttikaa. Tämä on minun uusi suosikki keittorintamalla.
Bulgurkeitto pinaatilla ja kikherneillä
- 1 sipuli
- 1 tomaatti
- 3 valkosipulinkynttä
- kourallinen pinaatinlehtiä tai hieman enemmän maun mukaan
- 1, 5 dl hienoa bulguria
- 1 dl liotettuja kikherneitä (tai purkista)
- oliiviöljyä
- voita
- 1 rkl tomaattipyreetä
- chiliä ( reilusti!)
- mustapippuria
- suolaa
- minttua
- oreganoa
- paprikamaustetta
- vettä reilu litra tai kanalientä ( vihannesliemi sopii myös)
HUOM! Ellei hienoa bulguria ole saatavilla, voit jauhaa tavalliset silppurissa pieneksi. Toinen vaihtoehto on soseuttaa keitto siinä vaiheessa kun on lisätty tomaatti, sipuli ja bulgurit.
2. Sekoittele ja lisää pieneksi pilkottu pinaatti. Lisää mausteet, chiliä jokaisen maun mukaan. Keitä niin kauan että kikherneet ovat pehmeitä. Tarjoa tuoreen leivän kera ja jos tuntuu niin lisää chiliä lautaselle. Kyllä se kevät tulee!
Afiyet olsun!
Moi Petra! Lähetin edelliseen postaukseen kommentin mutta se katosi jonnekin syövereihin.. Tarvitsisin vähän apua sinulta Turkki-ekspertiltä. Eli ensimmäistä kertaa matkaan mukaan Istanbuliin tulee vegetaristikaveri. Nyt vasta tajusin miten lihapainotteisia pääruoat ovat. Osaatko nimetä mitkä turkkilaiset kasvisruoat olisivat herkullisia? Kaveri syö myös maitotuotteita, kananmunia, mereneläviä. Olen ymmärtänyt, että aika usein imam bayildissakin voi olla lihaa. Onko okra lihaton? Suurin osa mezeistä nyt ainakin on lihattomia. Kiitos avusta jo etukäteen :)
VastaaPoistaMoi, suurin osa mezeista on tosiaan lihattomia ja no meat ymmarretaan kylla, ongelmaa tuskin on jos kaveri syö maitotuotteita ja kanamunia silla sen tyylisia ruokia on paljon. Lokanta eli keittoruokala on helppo kun sanotte etta et yemiyor eli ei syö lihaa, yleensa tarjontaa on paljon. Suurin osa keitoista on lihattomia. Kalaa on iltaruuaksi yleensa tarjolla monessa paikassa. Imam bayildi on aina alkuperaisena lihaton, lihaversion on nimeltaan karnıyarik. Mukavaa matkaa!
PoistaHei kiitos paljon! Kiva tietää, esim mun Istanbulissa syntynyt ja kasvanut poikaystävä väittää, että imam bayildissa on aina lihaa :D
PoistaHerkullisen kuuloinen keitto, pitää laittaa muistiin! Itse en tosin hirveän usein harrasta keittoja, kun jotenkin tuntuu, että ne eivät täytä vatsaa samalla tavalla kuin "kunnon ruoka". Sen takia keiton kanssa joutuu aina syömään hirveän kasan leipää, mutta onpahan ainakin hyvä syy syödä leipää. :-)
VastaaPoistaMa tykkaan tosi paljon keitoista, laitan niita aina pakkaseen valmiiksi rasioihin. Toi leipa on kylla paha, yritan parjata nakkarilla ettei mene överiksi :)
PoistaOi ihana keitto! Sääli vaan ettei meillä kukaan muu kuin minä syö keittoa...
VastaaPoistaNo tuosta annoksesta riittaa sulle pariksi paivaksi, loput pakkaseen :)
PoistaLähes sama kuin meidän frik-keitto, paitsi että täällä siinä on tietysti lihaa. Eipä ole tullut mieleen laittaa siihen pinaattia, miksikähän ei ,tykkään pinaatista, mokoma puute korjataan välittömästi. Kiitos vinkistä!
VastaaPoistaToivottavasti maistuu, minakin tykkaan pinaatista. Tahan voi lisata kylla lihaakin jos maistuu, kuvittelisin etta joku tulinen makkarakin sopisi mutta mulle tama vegeversiokin oli ihan sopivan tuhti.
PoistaKuulostaa hyvältä. Pinaattia tulee käytettyä liian vähän kyllä, vaikka se olisi hyvä ja terveellinenkin vihannes.
VastaaPoistaPinaatti on tosi hyvaa, ma teen melkein joka viikko siita jotain. Tosin muut meilla ei taida olla ihan yhta innoissaan asiasta :)
PoistaJaa sitten toki meillekin lisää pinaattireseptejä :)
PoistaTein tänään iltaruuaksi, söimme omatekoisen jugurtin kanssa. Olipa hyvää, kiitos reseptistä! Vähän reilummin laitoin tuota tomaattipyretta ja vielä paprikapyretta lisäksi :) Lämpimät keitot on kyllä mukavia näin keväällä. Ankarassa ainakin on vielä aamuisi ja iltaisin aika vilpoista.
VastaaPoistaKiva kuulla etta maistui ja tulisuutta tama keitto kylla minustakin vaatii. Keitot ovat niin ihania juuri talvella.
PoistaTalvisin täyteläiset keitot ovat aivan ihania! Jos keveys askarruttaa, lisään keittoon tuore- ja/tai raejuustoa. Sosekeitot ovat meillä aina olleet myös lasten suosikkeja. Tämä ohje menee kokeiluun täällä koto-Suomessa. Kiitos!
VastaaPoistaToivottavasti maistuu Pippuri, keitot ovat ihanaa talviruokaa.
Poista