Mitä maksaa!

En ole kovin sinut sisäelinruokien kanssa. Monille turkkilaisille taas täytetty leipä grillatulla suolella tai aivoja sitruunalla alkupalana on herkkujen herkkua. Izmirin alueen herkkuihin kuuluu kylmänä salaatin ja mausteiden kanssa nautitun lampaanpään osat. En hypi riemusta kun mies intoilee paistavansa pernaa ja sydäntä mutta yhdestä en kieltäydy koskaan ja se on maksa. Mezepöydän kunkkuihin kuuluu ehdottomasti Arnavut ciğer eli maksaa albanialaisittain. Todennäköisesti se on kotiutunut turkkilaiseen keittiöön ottomaaniaikana joko Albanian alueelta tai sieltä siirtolaisten mukana.


Sunnuntaina suuntasimme siis lihakauppaamme, jossa lihamestari leikkasi naudan maksaa kyseistä ruokaa varten. Ruokaan sopii naudan lisäksi myös lampaanmaksa, tärkeintä on että maksa on hyvä laatuista eikä siinä saa olla kalvoja tai sattumia. Ostimme 350 g maksaa ja 20 kpl kaupan omia lihapullia, hintaa ostoksille tuli 50 tl eli nykyisen kurssin mukaan noin 15 €. Ei kuulosta kalliilta mutta hinnannousu lihan suhteen viime vuosina on ollut sen verran huimaa että lihakaupassa meinaa pyörryttää jos muistelee vanhoja hintoja. Hyvä lihakauppias on kullanarvoinen, voi olla varma että liha on laadukasta ja kauppias osaa taatusti leikata täydellisen hyvin ja neuvoa oikeat tuotteet eri ruokiin.

 
Arnavut ciğer

350 g pieniksi paloiksi leikattua naudanmaksaa
2 dl jauhoja
1 tl suolaa
n. 3 dl öljyä ( voita+oliiviöljyä tms.)
chilijauhetta
paprikamaustetta


Tarjoiluun:
punasipulia
tomaattilohkoja
sumakkimaustetta
(jeeraa)

1. Kaada jauhot kulhoon ja sekoita maksapalat hyvin jauhoissa, joihin on lisätty suola. Kuumenna öljy kunnolla kuumaksi pannussa, voit käyttää myös auringonkukkaöljyä.

2. Paista maksanpalat erissä jos teet isomman satsin. Paista maksaa vain pari minuuttia, muuten se sitkistyy. Osa kokeista paistaa maksan kahdesti eli ensin reilun minuutin ja pyörittelee sen jälkeen sen uudelleen jauhoissa ja paistaa vielä toisen kerran toisen minuutin. Monen mielestä maksa tulee näin pehmeämmäksi ja pinta rapeammaksi.

3. Siiviliö paistetut maksapalat öljystä kippoon ja lisää chilijauhetta ja paprikamaustetta. Laita kansi päälle ja annan maksan tekeytyä. Voit siirtää maksan lopuksi jääkaappiin sillä se on tapana tarjota kylmänä alkupalana. Joskus sitä tarjotaan myös paistettujen perunoiden ja salaatin kanssa ruokana. Alkupalan kanssa tarjotaan tomaattilohkoja, punasipulirenkaita ja persiljaa, johon sekoitetaan sumakkimaustetta ja/tai jeeraa.

Afiyet olsun!

Kommentit

 1. Mina kylla tykkaa kaikista sisuskaluista paitsi keuhkoista ja utareista!! Niitakin on tullut maistettua. Naudan maksaa harmittavan vahan nakyy taalla kaupoissa nykyaan. Broilerin maksaa ja sydamiakin on joka ruokakaupassa.

  VastaaPoista
 2. Ei maksa ostaa maksaakaan minulle. Ehdoton ei kaikille sisuskaluille. En vaan pysty. Enkä päitäkään syö, en mistään elukasta.

  VastaaPoista
 3. Minä en syö lihaa missään muodossa,mutta muuten oli kiva lukea tätä:)

  VastaaPoista
 4. Yllättäen eräs ehdottomasti parhaista ruuista, joita olen täällä saanut, oli nimenomaan maksaa! Söimme tuota herkkua paluumatkalla Saharasta kotiin. Ensin meinasin suuttua miehelle, kun oli mennyt sellaista ruokaa valitsemaan päästyään yksin tiskille, mutta maistettuani ruokaa, oli pakko myöntää, että valinta oli erittäin onnistunut ja yksinkertainen ruoka erittäin herkullista!

  VastaaPoista
 5. Maksa on herkkua, kiitos reseptistä. Suomalaisen maksaruoka kokemukset tulevat lähinnä kouluruuista, jotka pääsääntöisesti oli paistettu sitkeiksi. Joskus tulee laitettua sydäntä tai linnun kivipiiraa, muutoin sisäelimet eivät ole niin tuttua kauraa.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit