Välimereläinen lomaili Välimerellä

Loma Espanjassa sujui rattoisasti ja kulttuuriero matkustaessa Turkista Espanjaan oli taatusti pienempi kuin jos olisimme lomailleet Suomessa, varsinkin kun edellisestä Suomen matkasta on aikaa kaksi vuotta. Se, että kassojen juoruilu on palvelua tärkeämpää tai että tarjoilijan tulo saattaa joskus hetken kestää tuntui ihan tavalliselta. Lämpötilakin pysyi sopivan korkeana, meri vaahtosi sinisenä ja tunnelma oli letkeä. Melkein kuin olisi kotona ollut muttei sitten kuitenkaan.


Lentoliput Suomeen olisimme saaneet halvemmalla kuin Espanjaan. Johtunee siitä, että lentoja länsi-itäsuuntaan on huomattavasti vähemmin kuin pohjois-eteläsuunnassa, välimereläinen lähtee mieluummin lomalle eksoottiseen Pohjolaan tai katselemaan nähtävyyksiä Keski-Eurooppaan kuin rantalomalle Välimeren rannikolle.Vaikka näissä Pohjoisen Välimeren valtioissa on oma kulttuurinsa niin on niissä paljon samaakin kuten rakkaus ruokaan, perhekeskeisyys, isoja alueellisia eroja ja se huoleton polku arjessa, joka saa pohjoismaalaisen joskus hermoromahduksen partaalle.


Loma Espanjassa oli juuri kaivattua lomaa eli uima-altaalta syömään, syömästä siestalle, siestalta viinille, viiniltä uimaan ja taas alusta uudestaan. Suurin osa lomakuvista on otettu rannalla tai altaalla ja 70% lomakuvista sisältää ruokaa, suurimmaksi osaksi mereneläviä ja tapaksia. Palasinkin loman jälkeen pitkän tauon jälkeen kuntosalin asiakkaaksi. Ulkosuomalaisesta näkökulmasta katsoen loma Suomeen on latautunut tunteilla ja tapaamisilla, etukäteen mietityillä pakko-syödä, pakko-nähdä ja pakko-hoitaa asioilla kun taas lomalla jonnekin muualle ei koskaan tiedä mitä syö tai keneen tutustuu vai tutustuuko ollenkaan. Espanjasta pelkkien rantakohteisiin suuntautuneiden lomien ja lyhyen työrupeaman perusteella en osaa sanoa sen enempää kuin rantalomalla käyneet Turkistakaan.


Espanjassa ollaan tietysti Euroopassa, minkä huomaa monissa asioissa. Kierrätys on huomattavasti kehittyneempää ja kaikki mahdolliset hallimarketit tarjolla. Ei tarvitse kävellä monien tuontituotteiden ohi kalliiden tullien takia vaan voi heitellä sushipaketin ja tuontijuustot reteästi koriin. Pankkiautomaatti ei velota Suomen tililtä nostosta ekstraa. Turkkilaiset kulttuuri-ilmiöt kuten naapurikylän maanviljelijät keskellä miljoonakaupungin ruuhkaa vanhoilla hevoskärryillään tai mummot pussihousuissa pappamopon kyydissä pysyttelevät pois katukuvasta. Ensimmäisinä päivinä seison jalkakäytävän reunassa odottelemassa, että kaikki autot ajavat ohi ennenkuin muistan, että Espanjassa jalakulkija on Kuningas isolla K:lla.


Ruostunut espanja alkaa irrota muutaman viinin jälkeen ja Turkista saapuneen Mercadonan viinihylly vetää hartaaksi loman ekana päivänä. Seuraavaksi kauhon äyriäistiskistä erilaisia simpukoita ja mustekalarenkaita. Parin viikon reissun jälkeen olen samaa mieltä kun aiemminkin Espanjan lomien jälkeen, parasta ovat edulliset äyriäisvalikoimat kaupoissa ja ravintoloissa sekä tapakset pienissä espanjalaisissa paikoissa. Markkinoilla kaikki näyttää ihanalta mutta Turkin vihanneksille, pähkinävalikoimille ja hedelmille ne jäävät tulemaan maussa kilometrien verran.


Aiemmin Espanja on tuntunut lomilla ravintolan hintojen suhteen edulliselta vaikka vaatteita sun muuta härpäkettä sieltä ei ole aiemminkaan kannattanut ostaa tuliaisiksi. Nyt liiran romahduksen myötä monet hinnat tuntuvat kalliilta, jäätelobaariin upotetut 60 liiraa saavat pohtimaan merta katsellessa että olisin  muuten syönyt tämän parin pallon hinnalla Turkissa aika juhlallisen illallisen. Mutta lomalla sellaista ei kannata pohtia vaan katsella mieluummin ulapalle ja nauttia jäätelöstä. Tuliaisiin pakataan tietenkin viiniä ja niitä muutamia härpäkkeitä, jotka oli pakko saada lomahuumassa markkinoilta, härpäkekaupoista ja Kiina-kaupoista. Saavumme kotiin keskellä yötä, jolloin nostelen matkalaukuista ruokatuliaiset eli juustot, ilmakuivatut kinkut, muutamat mausteet ja turronit. Harmi, ettei simpukoita kannata kuljettaa. Tai churroja ja viinitynnyreitä.


Lomalla on helppo alkaa haaveilemaan arkeensa sellaisia asioita, joita ei ole. Kuten uima-allasta ja rauhallisempaa pikkukaupunkia. Kotiin palatessa uho unohtuu, ainakin osittain. Ennätyshelteistä emme ole kärsineet kotiinpaluun jälkeen vaan ihan tavallisista helteis
tä, jotka saavat tekemään uusia lomasuunnitelmia loppukesälle juurikin niihin rauhallisiin pikkupaikkoihin ja altaan äärelle. Kiitos taas Espanja, että pidit meitä hyvin. Sarvet hiljalleen kohti syyskuuta ja arjen muokkaamista allemme taas kerran.

Lomailetko kotimaassa, kaukomailla vai teetkö koko kesän töitä? Mikä on parasta lomaa sinulle?

Kommentit

 1. Kuulostaa tosi kivalta lomalta, pidän niin Espanjasta,jossa olen ollut kai 20 kertaa mutta nyt en pitkään. Voinkin kuvitella että kun Turkista siirtyy Espanjaan niin erot ovat pienemmät kuin Suomeen mennessä, sama olisi jos täältä menisin . Espanjassa on niin ihanat meren elävät, ah noita äyriäisiä:) Tänä kesänä en ole lomaillut missään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Espanja on ihana! Tykkään myös tosi paljon ja juuri ne merenelävät voi nam, ovat onnellisia kun ovat siinä Atlantin kulmilla.

   Poista
 2. Lomailen sellaisessa paikassa, mitä kutsutaan nimellä Balkonien.

  VastaaPoista
 3. Kuulostaa mukavan rennolta lomailulta! Puolensa tosiaan siinä, että lomailee jossain missä ei omia tuttuja kuviota ole odottamassa. Toisaalta me ollaan kyllä otettu Suomessakin melko iisisti. Käydään täällä onneksi sen verran usein ja kesäisin lasten kanssa nykyään niin pitkästi, ettei onneksi ole pakko ihan vain juosta tapaamisesta toiseen vaan on myös reippaasti aikaa ihan olla vaan. Rauhoittuminen ja lepäily tulikin raskaan kevään jälkeen tarpeeseen! Toivon, että olen saanut tarpeeksi tankattua hyvää oloa syksyn haasteiden kohtaamiseen... Kohtahan se nähdään :)

  Miten teillä muuten koiran hoito järjestyi loman ajaksi vai oliko koira reissussa mukana?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siihen varmasti auttaa tuo mahdollisuus olla Suomessa pitkään, en ole itse ollut Suomessa 2 vkoa kauemmin varmaan yli 10 vuoteen joten siihen 2 viikkoon kaiken tiivistäminen käy melkein työstä. Myös se, että meillä ei ole sitä omaa kotia missä olla, tuo asiaan omat kommervenkkinsä. Minäkin toivon, että kesän jälkeen on tankattu energiaa sillä sitä taas tarvitaan :) Alex oli miehen kanssa kotona kun hän pitää lomat vasta muutaman viikon kuluttua, jolloin lomaillaan täällä Turkissa. Sinne Alex lähteekin sitten mukaan :)

   Poista
 4. Japanin reissulla tajusin, että kaikkein mieluiten lomailisin paikoissa, jotka olisivat niin edullisia, että ei jatkuvasti tarvitsisi ajatella sitä mitä mikäkin maksaa. Täällä Suomessa elo kun on jatkuvaa pennin venyttämistä ja murehtimista rahasta, joten sellaista ei haluaisi enää tehdä matkalla, jonka on työllä ja vaivalla saanut säästettyä tinkimällä monesta asiasta arjessa. Matkalla kuuluu saada ostaa ja tehdä asioita. Maistaa ja juoda se viinilasillinen aina kun siltä tuntuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puhut niin asiaa. Minäkin lomailen mieluusti niin ettei tarvitse kaikkia hintoja koko ajan tarkkailla, lomalla pitää saada ottaa se viini kun haluaa laskematta koko ajan rahoja ja lapsen hörhelöjäätelöannos vaikka sitten siinä pahimmassa ( ja kalleimmassa) turistipaikassa jos siltä tuntuu. Espanja on onneksi edullisen ruuan ja juoman maa, sellaisia pieniä tuliaisiakin saa kohtuuhintaan vaikka ne saisikin halvemmalla kotimaasta mutta kun lomalla ollaan niin lomalla ollaan. Tällä ihan punaiselle menevällä liiran kurssilla ei tosin kohta ole enää kohtuuhintaista missään :O

   Poista
 5. Ihana loma! Rentoa ja letkeää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli se, voi mitä killumista altaassa ja aalloissa ja syömistä ja juomista :)

   Poista
 6. Olin jo huolestunut, oletko jättänyt blogistanian kokonaan, mutta olitkin vain lomalla. :-) Ja kivan kuuloinen loma olikin! Pitäisikin käydä joskus taas Espanjassa - edellisestä kerrasta on jo iäisyys.

  Minä mietin Virossa käydessäni, että voi harmi, kun bensaa ei voi viedä itselleen tuliaisiksi. :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lomalla vaan, en ole poistunut blogistaniasta :) Mutta kiva kun huolehdit <3 Espanja on kyllä kiva, suosittelen, niin rento ja jotenkin siellä se elosta nauttiminen osataan. Joo maailmassa olisi kauheasti hyviä tuliaisia, joita on mahdoton tuoda :)

   Poista
 7. Hienoja makuelämyksiä. Se on lomaa se:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on :) Mulle ruokailu, ruokakaupoissa haahuilu ja paikalliset ruokajutut muodostaa lomasta aika ison osan.

   Poista
 8. Kuulostipa rentouttavalta lomalta. Ihan samaa mieltä tuosta, ettei lomalla pitäisi joutua pihistelemään, ja siksi sitä mieluiten hakeutuisi kohteisiin, joissa on edullisempaa kuin siellä, missä asuu. Espanja on kyllä hieno maa. Se tuntuu espanjan kielen oppimisen jälkeen melkeinpä kotoisalta toisin kuin nuorempana, kun siellä käytti pelkästään englantia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Espanja on ihana! Osaan espanjaa sen verran että pärjään ja ymmärrän enemmin kuin osaan puhua mutta kyllä se paikallisen kielen taito tuo lomaan kuin lomaan ihan omaa tuntumaa, muuten jää ulkopuoliseksi monista jutuista.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit