Vaalipäivä - tunnelma tiivistyy

Ilmassa on ollut odottava tunnelma jo useamman päivän mutta varsinaisen urheilujuhlan tunnelmaan on virittäydytty eilisestä asti. Tänään Turkissa järjestetään kunnallisvaalit, joihin suhtaudutaan samalla intohimolla kuin kaikkiin vaaleihin Turkissa. Kaksoiskansalaisuuden saamisen jälkeen olen ehtinyt äänestää viime vuosina useita kertoja, sillä vaaleja on ollut tiheään tahtiin. Turkissa ei järjestetä ennakkoäänestystä vaan ainoa mahdollisuus vaikuttaa on vaalipäivänä uurnien ollessa auki kello 08-17 välisenä aikana. Tähän yhteen päivään tiivistyykin melkoinen lataus, jolloin kohoavan vaalijännityksen voi aistia ilmassa.


Vaaliviikonloppua on edeltänyt puolueiden väsymätön kampanjointi, ja kansan politikointi. Vaali viikonloppuna liikenne puuroutuu, sillä monet opiskelijat matkustavat kotikaupunkiinsa ja useat pienissä rantakaupungeissa asuvat lähempään suureen kaupunkiin äänestämistä varten. Parkkipaikat olivatkin tiukassa jo perjantai-iltana omilla kulmillamme, ja kahvilat turvoksissa vaalikansan aloitellessa valmistautumista suureen päivään.


Paikallisvaaleissa äänestetään kolmea eri ehdokasta. Me äänestimme Izmirin kaupunginjohtajaa, Karşıaykan alueen kaupunginjohtajaa, Izmirin parlamenttiehdokasta ja lopuksi vielä oman korttelimme Nergizin korttelipäällikköä. Sekavaa eikö? Vaaliuurnilla saimme käteen kolme lipuketta, joihin lyödään leima puolueen kohdalle, sillä puolueet ovat valinneet omat ehdokkaansa kampanjoinnin alettua. Oman kulmankunnan korttelipäällikkö on yksityishenkilö, ja oman suosikin nimilappu sujautetaan kirjekuoreen äänestyskopissa. Hänen toimistostaan voidaan hakea esimerkiksi ote talonkirjasta, anoa vauvan synnyttyä maitoetua ja hoitaa muita korttelin asioita. Jokaiselle äänestäjälle lähetetään äänestyslupa korttelipäällikön toimistoon, johon on merkitty oma vaalipaikka ja numero. Vaalipaikkoina toimivat koulut, ja me käymme äänestämässä tytön koululla. Vaalipäivän jälkeinen maanantai on koulusta vapaata, joten lapsetkin saavat oman osansa vaalihumusta.


Vaalipäivänä herätään aikaisin. Yleensä sunnuntai aamut ovat kaupungissa hiljaisia, ja saamme tepastella Alexin kanssa rantaan hiljaisia katuja. Vaaliaamu on kuitenkin toisenlainen, ja kansa kärkkyy korttelin parvekkeilla ja pitää torikokousta kadunkulmassa jo seitsemän aikoihin. Uurnille suunnataan pyhävaatteissa. Lapset hulmuhelmoissa ja mirri kaulassa. Omasta taloyhtiöstämme äänestämään lähdettiin puvuntakissa, korkokengissä eikä huulipunaa ja helyjä ollut unohtanut talomme vanhinkaan. Asiaan kuuluu myös pulina ja vaaliteet kuppilassa, johon aurinko jo paistaa.


Kampanjointia ei enää vaalipäivänä saa harrastaa, joten viikkoja ajelleet musisoivat vaaliautot ovat hiljentyneet ja satapäisiä yleisöitä vetäneet puhuja magneetit vaienneet. Vaalipäivänä alkoholin myynti on kielletty, ainakin virallisesti. Pitkin päivää seurataan televisiosta kun politiikan vaikuttajat saapuvat perheineen äänestämään maan eri pisteisiin. Mitä sanoo oppositiopuoleen edustajan vaimo? Milloin valtaapitävä saapuu äänestämään ja mitä vaimo on laittanut päälle? Vaalipäivän tunnelma on ehdottomasti touhun paras osa. Vaaliteet. Vaalipulinat. Vaaliaamianen. Vaalitulokset.


Saapuessamme aamulla äänestämästä naapurit tekevät juuri lähtöä. Oliko jo ruuhkaa? Ketä te äänestitte? Turkissa ei tunneta samanlaista vaalisalaisuutta, vaan ehdokkaista puhutaan ja valintoja udellaan hyvinkin suorasukaisesti. Toisaalta monien valinnat ovat päivänselviä, sillä perinteisesti perheiden puoluekanta mukailee samoja linjoja, ja erot voidaan vetää helposti kaupungeissa korttelien mukaan. Päivän aikana tunnelma tiivistyy, kunnes se sitten tuloksien avaamisen jälkeen alkaa hiljalleen lässähtää kuin liian aikainen kevään odotus kolmannen räkätaudin hiipiessä kylminä väreinä selkäpiitä pitkin. Voittajia ja häviäjiä, maanantaina arki hivuttautuu takaisin kuin jännitystä ei olisi koskaan ollutkaan.


Kommentit

  1. Vaalit tuntuvat varmasti jotenkin paljon juhlallisemmilta, kun on vain se yksi äänestyspäivä.

    Täälläkin on tulossa eduskuntavaalit, ja minäkin ehtisin äänestää ennakkoon, mutta kun mulla ei ole hajuakaan ehdokkaasta, eikä ole todellakaan aikaa perehtyä ehdokkaisiin. Äänestäminen taitaa siis valitettavasti jäädä, mutta en ota siitä paineita. Äänestäkööt ne, jotka tietävätkin asioista jotain. Suoraan sanottuna politiikka on minusta nykypäivänä sellaista räpeltämistä, että koko hallintojärjestelmän saisi minun puolestani uudistaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olin aikeissa äänestää eduskuntavaaleissa, mutta harmillisesti tilattua äänestyskuorta ei koskaan tullut :( Oman ehdokkaan valinta olisi kyllä ollut vaikeaa, ja olisin joutunut ihan vain vaalikoneiden varaan. Toisaalta tuntuu, että vastausten painotus vaihtelee eri koneilla ja samoin tulokset. Uudistusta kaipaisi minustakin koko järjestelmä nykymaailmassa.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit