Suomettomat vuodet

Muutetaan Suomeen. 
Minä haluan mennä huomenna suomalaiseen kouluun. 
Suomessa on kaikki paremmin. 
Suomessa voisin kävellä itse kouluun ja mulla olisi oma puhelin.

Tälläinen, melko yksipuolinen, pöytäkeskustelu saatiin aikaiseksi eilen kun kerroin tytölle koulujen alkaneen Suomessa. Sen sijaan, että tyttö olisi hihkunut innosta oman loman jatkuessa vielä kuukauden, vedettiinkin esiin suomi-kortti. Emme ole käyneet Suomessa kolmeen vuoteen, joten tytön ikäisen maailmassa toisen kulttuurin kotimaa perustuu nyt osittain suomi vieraidemme habitukseen, juttuihin ja muistojen verkkoon aiemmilta vuosilta. Suomi on kesäloman hiljaiset kadut, mökkirannat, isot pihat, marjat pusikoista ja hieman erilaiset tavat. Osansa on myös varmasti suomalaisilla tubettajilla, joita on seurattu kesän aikana.

 

Olemme kyllä olleet aikeissa mennä Suomeen joka kesä mutta syy olla menemättä on paikallisen valuutan syöksy, joka tekee meille Suomesta järjettömän hintaisen. Joku voisi ajatella, että kotimaan lomia ei voi mitata rahassa mutta kyllä voi, ainakin itse teen niin. Lippujen tilaaminen on tyssännyt siihen, kun olen alkanut pohtia kuluja. Paljon maksaa kahvikuppi ja munkki liiroissa? 100 liiraa? Samalla hinnalla vuokramme bungalowin  yöksi kolmelle kera koiran Mordoğanin niemimaan poukamasta. Toiseksi ongelmaksi nousee liikkuminen, sillä olisi kiva nähdä sukulaisia ja ystäviä Lappeenrannassa, Helsingissä, Lahdessa ja poiketa vielä useampaan syrjäseudulla sijaitsevaan mökkipaikkaan. Koko yhtälö alkaa tuntua kalliilta ja hankalalta, joten siirrän suunnitelmat taas seuraavaan vuoteen.

Ulkosuomalaisten blogeissa on käyty viime aikoina vilkasta keskustelua siitä, miten kotimaan lomat koetaan omasta ja lapsen näkökulmasta. Toisille ne ovat henkireikiä ystävien ja läheisten kanssa, ja toisille stressaavaa pakkopullaa kaasuteltaessa sukulaisista toisille. Kun seuraa oman lapsen kehitystä kahden kielen ja kahden kulttuurin maastossa, tajuaa ettei niiden yhdistäminen tule aina helpolla. Murteella suomea puhuva lapsi hermostuu toisinaan ihan aiheesta kun hänet ymmärretään väärin. Hyppy turkkilaisesta sosiaalisia taitoja korostavasta vaikutuspiiristä ihan toisenlaista tempoa vaativaan suomalaisporukkaan on pitkä. Kadun kaveriporukassa tyttö on ainoa, jolla on kypäräpakko pyöräillessä, ja olen ihan varma että joskus on rassaavaa selitellä miksi. Miksi meillä tehdään asiat puoliksi toisin kuin muilla.Ulkomaanvuosien jälkeen ruisleipä ei maistu samalta kuin ennen mutta syynä on varmasti monissa asioissa tunnetila, ei pelkkä maku. Suomesta roudattu ruisleipä pakkasessa istuu yhtä hyvin aamiaispöytääni kuin suomalaiset tavat Izmirin kuhiseville kujille. Niille ei ole useimmiten tilaa. Tyttäreni tuntee varmasti olevansa toisinaan sekalaisten sääntöjen viidakossa, jossa suomalainen toppuuttelee liian hurjaksi yltyvää pyörän vauhtia turkkilaisen kehuessa rohkeutta. Ihan samoin moni ulkosuomalainen vanhempi kokee kuljettaessaan lapsiaan kulttuurien rajojen yli. Toisella puolella saa puhua kovaa ja keskeytellen, jos haluaa tulla nähdyksi ja toisella puolella taas ei.Ulkosuomalaisena äitinä olen ajautunut aitiopaikalle seuraamaan miten eritavoin me aikuiset suhtaudumme lapsen iloon, kiukkuun, yrittämiseen ja tahtotiloihin riippuen kulttuurista ja omista lähtökohdista. Siinä missä turkkilainen lähtee lapsen kujeiluun mukaan, alkaa suomalainen tietyn rajan ylitettyä toppuutella. Eiköhän nyt riitä? Turkkilaisilla taas on rajoja siellä, mitä suomalainen ei tiedosta ja toisinpäin. Ehkä kahden kulttuurin kasvatti oppii tiedostamaan ne automaattisesti, toisin kuin sen äiti?Kello on kohta kymmenen, nyt valitsemaan iltasatua. 
Miksi pitää mennä nukkumaan jo nyt?
Ei Yasemin ole vielä mennyt, se ajaa pyörällä pihalla.

Naapurista kantautuu lasten ääniä, ja osa hilluu puistoissa vielä useamman tunnin. Kahden kulttuurin tantereella lapsella tuntuu olevan iän karttuessa enemmin kysymyksiä ja itsellä aina vain vähemmin hyviä vastauksia.Kommentit

 1. Nelivuotias Englannin prinsessa Charlotte oli näyttänyt kieltään yleisölle. Brittiyleisö nauraa. Suomalaiset innostuivat kirjoittamaan 107 moralisoivaa kommenttia" huonosti kasvatetusta" lapsesta ja äidin tilanteessa tekemästä virheestä. Mikä parasta, osa suomalaisisat antoi seikkaperäiset ohjeetkin "oikeaan" kasvatukseen.
  Lomalle ja lentokoneeseenkaan ei lasta saisi ottaa mukaan, eikä muutenkaan "ihmisten ilmoille".
  Itse en muuten raahannut lapsiani ympäriinsä sukulaisten ja tuttavien luona Suomen lomilla. Kutsuin vieraakseni kotonani ja asemapaikassani Suomessa. Ei se sopinut. Suomi on ahdasmielinen monokulttuurinen maa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomessa osa ihmisistä tosiaan ajattelee , että lapsia ei saisi viedä esim ravintolaan ennenkuin ovat isoja . Ero on iso tänne, jossa lapset kulkevat vaikka missä mukana jo ihan hoitojärjestelyjen takia.

   Poista
  2. Omana kokemuksenani Suomi ei ole ahdasmielinen eikä monokulttuurinen. Suomessa on erittäin vapauttavaa ja rentouttavaa viettää aikaansa varsinkin kymmenien Saksassa asuttujen vuosien jälkeen. Suomessa vain ovat omat tapansa kuten Saksassa ja jokaisessa maassa omansa. Tavoissa on alueellisia eroja jopa maan sisällä. Kaikkialla on ihmisiä, jotka hermostuvat riehuviin ja kiljuviin lapsiin julkisissa tiloissa. Sitä ei vain kuulu tuoda esille. Suljetaan silmät kuten monilta muiltakin asioilta, niitä ei vain kuulu nähdä eikä niihin kuulu reagoida. Jotkut kutsuvat sitä suvaitsevaisuudeksi. Suomalaisethan matkustavat paljon lasten kanssa.
   En ymmärrä miksi pitää ottaa itseensä, jos jossain maassa, suomalaisille usein Suomessa, ihmiset toimivat toisin kuin mitä itse sattuu odottamaan.
   Suomeen en kaipaa saksalaista pingelig-mentaliteettia enkä myöskään viime vuosina levinnyttä "monikulttuurisuuden" muotoa. RT

   Poista
  3. Tämä on sellainen loputon keskusteluketju kun toiseten mielestä suomalaisten suhtautuminen lapsiin on väärä ja toisten mielestä taas ei. Kaikkihan riippuu vain henkilökohtaisista kokemuksista ja odotuksista. Itse jutussa en ota kantaa koko asiaan vaan periaatteessa siihen, miten lapsi kokee kahden kulttuurin maaston haasteet ja kuinka se välittyy meille vanhemmille. Mikä on muuten pingelig-mentaliteetti? Entä viime vuosien monikulttuurisuuden muoto?

   Poista
  4. Kirjoituksesi ovat erittäin mielenkiintoisia ja objektiivisia, käsittelevät ne sitten turkkilaista tapa- tai ruokakulttuuria tai monikulttuurista lapsuutta. Nimenomaan siksi kun et arvota eri maiden tapoja tuomitsemalla tai kehumalla vaan tuot vain esille mitten maassa toimitaan. Toivotan hyvää jatkoa.
   Kannanottoni koskee ensimmäistä kommentia ja halusin tuoda esille oman subjektiivisen kokemukseni Suomesta ja suomalaisuudesta. Elän itsekin ulkosuomalaisena pääasiassa Saksassa ja saksalaisuuteen liittyvä pingelig (pikkumaisuus, ylikorrektius, saivartelu, pedantisuus ...) on tullut varsin tutuksi. Siksi on mukava viettää kesää vähän rennommassa Suomessa. Uusi "monikulttuurisuus" negatiivisine seurauksineen alkoi muodostua jokseenkin 2015 jälkeen ja sen tietää jokainen Saksassa asuva. Siihen voi halutessaan perehtyä esimerkiksi seuraamalla maan erilaisia tiedotusvälineitä. RT

   Poista
  5. Kiitos sinulle mielenkiintoisista kommenteista. Minusta tuntuu, että monelle ulkosuomalaiselle ne negatiiviset kokemukset kotimaasta tai uudesta kotimaasta kumpuavat ihan vain niiden välisistä törmäyksistä ja henkilökohtaisista kokemuksista. Sellainen objektiivinen tarkastelu on toisinaan vaikeaa ja jotenkin ymmärrän sen äitinä, joskus tekisi mieli mennä väliin kun näkee ettei lapsi osaa reagoida ympäristön vaatimalla tavalla kahden kulttuurin murroksessa. Parasta taitaa kuitnekin olla antaa lapsen vain oppia suurin osa niistä asioista itse. Kiitos tuon pingelig-mentaliteetin avaamisesta :) Kaikissa kulttuureissa on niitä puolia, jotka eivät istu omaan ajattelumaailmaan.

   Poista
 2. Loppujen lopuksi se on niin, että joka maassa on hyvät ja huonot puolet. Ja jokaisessa maassa lopulta perhe, joka kasvattaa juuri sitä heidän lastaan. Onnellinen se vanhempi, joka on sinut itsensä kanssa ja luottaa itseensä vanhempana. Meillä tehdään näin, koska näin on meistä sinulle parasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen on tosiaan oltava se linja, että asiat tehdään parasta ajatellen. Toisinaan tarvitsisi kristallipalloa, jotta osaisi arvata vaikuttavatko ne ratkaisut negativiisesti vai positiivisesti lapsen tulevaisuuteen.

   Poista
 3. En oikein osaa sanoa tähän mitään, kun itselläni ei ole asiasta omakohtaista kokemusta, mutta ei varmasti ole helppoa, kun lapsi saa toisesta maasta ikään kuin vain ne parhaat palat (rusinat kakusta) loma-ajoilta ja läheisten vierailuista, ja sitten taas toisesta maasta hän saa selkeän kokonaiskuvan, johon kuuluvat myös ne huonot puolet. Samaan tyyliinhän sitä moni aikuinenkin ajattelee – paetaan ankeaa Suomea ja muutetaan jonnekin aurinkoiseen Espanjaan, ja sitten jonkin ajan päästä huomataan, että ei se elämä siellä Espanjassakaan pelkkää auringonpaistetta ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä ole ei, ei niin missään. Musta on myös vaikeaa seurata miten lapsen touhuihin reagoidaan, Suomessa ja Turkissa käytössäännöt on erit eikä niitä opi kuin kokeilun ja erehdyksen kautta.

   Poista
 4. Minäkin tykkään kovasti näistä neutraaleista kultturierojen pohdiskeluista.
  Sellainen on mietityttänyt jo pidempään, että mitem tuo lasten myöhään valvominen oikein onnistuu käytännössä? Siis nukkuvatko lapset sitten vuorostaan pidempään tms.? Tuskin unentarve nyt kuitenkaan niin radikaalisti on erilainen ja "etelässä" lapset tuntuvat olevan ihan eri määrin illalla liikenteessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suurimmalsi osaksi koulujen aikaan meidän tuttujen lapset käyvät suhteellisen ajoissa nukkumaan mutta kesäisin ja viikonloppuna sitten valvotaan ja nukutaan pitkään. Kiitos kommentista!

   Poista
 5. Hei, luotto yksilöiden välillä on rahoitustapahtuma, jolla lainataan rahaa suoraan ihmisiltä ilman pankin väliintuloa. Suurimman osan ajasta se tehdään perhe- tai ystävällisessä ympäristössä. Mutta viime aikoina voit lainata muukalaiselta. Olen valmis tarjoamaan lainoja kenelle tahansa, jolla on mahdollisuus maksaa se takaisin ilman huolta. Odotan innolla tekemistäni kanssasi, jos tarvitset todella luottoa ja jos se on hyvää.

  Sähköposti: ( simondurochefort@gmail.com )

  VastaaPoista
 6. Oletko kiinnostunut binaariopiskelusta, sijoitat luotettavan tilivastaavan kanssa ja saat paremman voittoprosentin 72 tunnissa, on mahdollista, että saat jopa 32 500 dollaria tai enemmän 7 päivässä (aito ja lisensoitu yritys) avulla auttaa sinua hallitsemaan tiliäsi vähintään 300 dollarilla ja takaat, että saat 4500 dollaria viikossa (7 kaupan päivää)

  Sijoita 500 dollaria ja ansaitse 3 500,00 dollaria viikossa
  Sijoita 1000 dollaria ja ansaitse 7 000,00 dollaria viikossa
  Sijoita 2000 dollaria ja ansaitse 14 000,00 dollaria viikossa
  Sijoita 3000 dollaria ja ansaitse 21 000,00 dollaria viikossa
  Sijoita 4000 dollaria ja ansaitse 2800,00 dollaria viikossa
  Sijoita 5000 dollaria ja ansaitse 35 000,00 dollaria viikossa

  Kaikki viikkotulot ovat 100% taattuja. (Maksu on taattu), jos kiinnostuneet valitsevat itsellesi sopivan suunnitelman ja lähetä sähköpostia: tradewitcarlos2156@gmail.com tai whatsapp +15022064419, jotta voimme aloittaa kanssasi

  VastaaPoista
 7. Hei katsoja

  Olemme ammattitaitoisia elinkeinonharjoittajia, ansaitsemme forex- ja binäärisijoittajia viikoittain, mielellämme kertovat sinulle lisää sijoitusalustamme, johon voit sijoittaa vain 200 dollaria varoja ja alkaa ansaita 2000 dollaria viikossa. Monet ihmiset ovat hyötyneet tästä sijoituksesta tarjoa ennen tätä convid-19-virusta ja sen aikana, jos sinulla on taloudellisia vaikeuksia tämän koronaviruksen vuoksi ja tarvitset apua laskujen maksamisessa, valitse vain itsellesi sopiva sijoitussuunnitelma ja aloita voitto viikossa

  200 dollaria ansaitsemaan 2 000 dollaria 7 päivässä
  300 dollaria ansaita 3000 dollaria 7 päivässä
  500 dollaria ansaita 5000 dollaria 7 päivässä
  1000 dollaria ansaita 10000 dollaria 7 päivässä
  5000 dollaria ansaita 50 000 dollaria 7 päivässä

  Aloita sijoitus nyt
  WhatsApp: +15022064419 tai sähköpostitse tradewithcarlos2156@gmail.com

  VastaaPoista
 8. Hei katsoja

  Olemme ammattitaitoisia elinkeinonharjoittajia, ansaitsemme forex- ja binäärisijoittajia viikoittain, mielellämme kertovat sinulle lisää sijoitusalustamme, johon voit sijoittaa vain 200 dollaria varoja ja alkaa ansaita 2000 dollaria viikossa. Monet ihmiset ovat hyötyneet tästä sijoituksesta tarjoa ennen tätä convid-19-virusta ja sen aikana, jos sinulla on taloudellisia vaikeuksia tämän koronaviruksen vuoksi ja tarvitset apua laskujen maksamisessa, valitse vain itsellesi sopiva sijoitussuunnitelma ja aloita voitto viikossa

  200 dollaria ansaitsemaan 2 000 dollaria 7 päivässä
  300 dollaria ansaita 3000 dollaria 7 päivässä
  500 dollaria ansaita 5000 dollaria 7 päivässä
  1000 dollaria ansaita 10000 dollaria 7 päivässä
  5000 dollaria ansaita 50 000 dollaria 7 päivässä

  Aloita sijoitus nyt
  WhatsApp: +15022064419 tai sähköpostitse tradewithcarlos2156@gmail.com

  VastaaPoista
 9. Oletko kiinnostunut kaupasta bitcoin-binaarilla ja valuuttakaupalla, jossa voit ansaita 100% sijoituksestasi päivittäin Jos sijoitat vain 200 dollaria, saat 2 000 dollarin voiton 72 tunnin kuluttua. Jos olet kiinnostunut, voit ottaa meihin yhteyttä sähköpostitse: tradewithcarlos2156@gmail.com tai whatsapp: +1 (502) 2064419

  VastaaPoista
 10. Sky World -lainayritys, annamme lainoja korolla 0f 3%.

  skyworldloanfirm@gmail.com

  Hyvää päivää herra / olen.

  Olemme yksityinen yritys ja tarjoamme lainoja alhaisilla korkotasoilla määrittäessään lainan määrää, joka on 100 miljoonan dollarin lainavarauksen ja 1000 dollarin dollarin lainan määrä liiketoiminnan kehittämiseen: reuna / liiketoiminnan laajennus kilpailukyky.

  Tarjoamme erilaisia lainoja

  * Henkilökohtaiset lainat (vakuutetut ja vakuudettomat)
  * Liiketoimintalainat (vakuutetut ja vakuudettomat)
  * Konsolidointilaina


  Ei ennakkomaksuja.
  Kiitos, että käytit aikaa tämän ilmoituksen lukemiseen.Lisätietoja ja lisätietoja, lähetä meille sähköpostia tänään

  skyworldloanfirm@gmail.com
  skyworldloanfirms@yahoo.com

  Sarah Williams.

  VastaaPoista
 11. Tiesitkö, että voit ansaita päivittäin, viikoittain tai kuukausittain voittoja kodin mukavuudesta? CARLOS INVESTMENT on täällä toteuttaaksesi unelmasi tulla bitcoin-miljonääriksi. Tämä yritys toteuttaa parhaita kaupankäynti- ja ansaintakäytäntöjä Forex-markkinoilla ja tarjoaa myös sopivia sijoitussuunnitelmia niille, jotka haluavat osallistua tähän.


  Tässä on sijoitussuunnitelmat

  Sijoita 300 dollaria Ansaitse 3000 dollaria 7 päivässä
  Sijoita 500 dollaria Ansaitse 5000 dollaria 7 päivässä
  Sijoita 1000 dollaria Ansaitse 10000 dollaria 7 päivässä
  Sijoita 2000 dollaria Ansaitse 20000 dollaria 7 päivässä
  Sijoita 5000 dollaria Ansaitse 50000 dollaria 7 päivässä


  Jos olet kiinnostunut tästä sijoitustarjouksesta, ota yhteyttä vain sähköpostitse: tradewithcarlos2156@gmail.com tai tekstiviestillä +15022064419

  VastaaPoista
 12. Hei ja tervetuloa Spotlight Global Loan Services -palveluun. Nimeni on Claudia Klein, olen lainanantaja ja myös laina-konsultti.

  Tarvitsetko kovaa rahoitusta? Tarvitsetko lainaa eri tarkoituksiin? Jos vastaus on kyllä, suosittelen ottamaan yhteyttä yritykseesi kautta | spotlightglobalservices@gmail.com | tai viesti meille WhatsAppissa: +4915758108767 | ja sinulla on laina tililläsi 24 tunnin sisällä, koska tarjoamme erinomaisia ​​lainapalveluita ympäri maailmaa.

  Tarjoamme kaikenlaisia ​​lainapalveluita (henkilökohtainen laina, yrityslaina ja monia muita), tarjoamme sekä pitkä- että lyhytaikaisia ​​lainoja. Yritykseni auttaa sinua saavuttamaan monenlaisia ​​tavoitteita monilla lainatuotteilla.

  Tiedämme, että laillisen lainan saaminen on aina ollut valtava ongelma Henkilöille, joilla on taloudellisia ongelmia ja jotka tarvitsevat siihen ratkaisun, monien ihmisten on vaikea saada pääomalainaa paikallisista pankeistaan ​​tai muista rahoituslaitoksista korkean koron vuoksi. korko, riittämätön vakuus, velan ja tulon suhde, matala luottotulos tai muut syyt.

  Ei enää odotusaikoja tai stressaavia pankkikäyntejä. Palvelumme on käytettävissä ympäri vuorokauden - voit saada lainaa ja suorittaa transaktiosi missä ja milloin tarvitset.

  Tarjoamme 24 tunnin maailmanluokan lainapalveluita. Tiedustelut / kysymykset? - Lähetä sähköpostia osoitteeseen | spotlightglobalservices@gmail.com | tai viesti meille WhatsAppissa: +4915758108767 | & Vastaa hetkessä.

  Perheesi, ystävien ja työtovereiden ei tarvitse tietää, että sinulla on vähän rahaa, kirjoita meille vain ja saat lainan.

  Taloudellinen vapaus on sinun käsissäsi!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit