Märät uikkarit

Suomalaisessa mediassa oli nakujuttuja ennen kesää. Entinen missi kertoi kokemuksistaan nudistirannalla ja Padasjoen nakujuoksussa nähtiin niin suomalaisia kuin myös ulkomaalaisia osallistujia. En voinut olla pohtimatta, kuinka vapauttavaa joillekin turkkilaisille olisikaan pistellä tossulla toisen eteen ilman rihman kiertämää Suomen luonnossa. Eräänä perjantaina olin ystäväni luona lasillisella, ja tarinointi johti saman aiheen juurille. Ystäväni äiti oli ollut lomalla etelärannikolla, ja hämillään vastapäisen hotellin parvekkeella puolialasti koikkelehtivasta ulkomaalaisesta pariskunnasta. Halusin tietää, mitä tarkoittaa puolialasti, sillä se voi paikallisten keskuudessa tarkoittaa kaikkea mahdollista alushousuisillaan näyttäytymisestä kotiasuun. Tässä tapauksessa pöyristystä oli aiheuttanut esiintyminen parvekkeella kylpytakissa. Voihan lentävät baklavat miten kamalaa!


Turkkilaisten keskuudessa alastomuuteen suhtaudutaan yleisesti ottaen häveliäästi, mutta vaikutuksensa on myös alueella ja kodin kulttuurilla. On alueita, joissa niin naiset kuin miehetkin pyrkivät peittämään itseään tarkkaan, kun taas sitten vapaamielisien keskuudessa liian lyhyttä helmaa ei tunnu olevankaan. Lapsuuden mökillä alasti saunasta järveen kirmailleena turkkilaisten häveliäisyys tuottaa joskus pieniä kulttuurishokkeja, todennäköisesti puolin ja toisin.


En varmasti ole ainoa, joka on joutunut muistuttamaan Suomen sukulaisia, ettei miljoonakaupungissa voi hakea pihalta pyykkiä kalsareissa, tai vaihtaa uikkareita puun takana yleisellä uimarannalla. Viuhahteleva suomalaismies kalsareissaan aiheuttaa vähintään sydämetykytystä iäkkäämpien naapurin rouvien keskuudessa. Turkkilaiset eivät ole kovin tarkkoja pukeutumiskoodista eri tilaisuuksissa, mutta useimmiten liian vapaamielisen pukeutumisen raja menee tässä; rannalla voi olla pikkubikineissä mutta asuinalueilla ei hilluta puolialasti.


Sunnuntai-aamuna leipäkaupassa viereinen rouva on lähtenyt liikkeelle melko suoraan sängystä. Aamutakin alta pilkottavat vaaleanpunaiset yöpöksyt ja röyhelöpaita, jalkaan on ujutettu aamutossut. Samanlaisia ilmiöitä tapaa koulunportilla, ja ennen ysiä lähikaupoissa. Kun ei vaan huvita pukeutua, voi aamun asiat hoitaa kuitenkin yöpaidassa. Alueelliset erot ovat tulleet itselleni tutuksi pyykinripustuksen muodossa. Etelärannikolla ripustelin kaikki pyykit sen enempää miettimättä parvekkeelle tai pihalle, kun taas Ankarassa huomasin ettei kukaan ripusta alushousuja ja rintaliivejä näkyville. Izmirissä taas tarkkailin ihmeissäni alusta asti naapurinmiestä, joka ripusteli rennosti omat kalsarinsa ja naisväen alusvaatteet parvekkeelle. Ah vapaus ja vapaasti hulmuavat alusvaatteet.


Lomaviikolla ihmettelin rannalla makoilevia paikallisia pikkubikineissä ja läpinäkyvissä uikkareissa, ja muistelin erästä toista rantakokemusta, jolloin kaikki muut tuntuivat uivan kukkapöksyissä ja paitulissa. Padasjoen nakujuoksu video huvittaa miestäni, joka on aikoinaan kokenut pientä sydämentykytystä suomalaisen saunakulttuurin takia. Kesän uimareissuilla märät uikkarit on vaihdettu suomalaisten kesken kiemurrellen maximekossa tai pyyhkeen peitossa niin vilkkaan rantatien laidassa, kuin yleisellä rannallakin. Märissä uikkareissa ei istuta autoon eikä huvita mennä rantaravintolaan. Turkkilainen taas laittaa alleen mieluummin pyyhkeen kun alkaa arveluttavaan vaatevaihtoon julkisella paikalla, ja kärsii nihkeistä uikkareista kotiin asti.

Kommentit

 1. Eihän tästä ole kuin 4-vuosikymmentä, kun turistikaupunki Marmariksessa eräs turistinainen meni hotellin omalle uimarannalle ottamaan aurinkoa ilman bikinien ylä-osaa. Näky oli paikallisten mielestä niin pöyristyttävä että poliisi kutsuttiin paikalle ja nainen poistettiin rannalta. En tiedä joutuiko hän putkaan, vaan omaan huoneeseensa =). Nykyäänhän siellä on joka toinen ylä-osattomissa eikä kukaan edes huomaa. Niin ne ajat muuttuu =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä kesänä ainakin Alanyassa turistien pikkubikineissä ja speedoissa pyöriminen rantojen ulkopuolella on ollut mediassa. Monia rassaa ettei paikallisten arkea kunnioiteta vaikka lomalla ollaankin. Seferihisarissa oli muutamia turkkilaisia naisia yläosattomissa, joten niin ne ajat muuttuvat 😊

   Poista
 2. Minusta nykyään ollaan kaikkialla Välimeren alueen uimarannoilla häveliäämpiä kuin 90-luvulla, jolloin minäkin otin Alanyassa aurinkoa ilman bikinien yläosaa ja se oli yleien tapa. varsinkin nuoremmilla. Viimeksi muutama vuosi sitten Marmariksessa näin yläosattomissa vain jonkin vanhan ihmisen. Sen sijaan raja rannalla olon ja kaupungilla kävelyn välillä tuntui pukeutumisessa hämärtyneen. Katselin harmistuneena, miten nuoret naiset kävelivät rantakadulla narubikineissä. ja oatttivat kumppaneillaan itsestään kuvia liikkeiden edessä. Eihän Suomessakaan lähdetä mihinkään K-Marketin eteen poseeraamaan uima-asuissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä juuri. Itseäni inhottaa mennä ravintolaan jos vieressä istutaan uimapuvussa, pitäisi tajuta etiketit eri paikoissa.

   Poista
 3. Suomalaiset ovat näköjään kauhistuneita, kun saksalaiset saunovat alasti ventovieraitten miesten ja naisten kanssa. Sauna on "pyhä" paikka, eikä sellainen sovi lainkaan. Minusta se sopii varsin hyvin ja olen tottunut alastomiin saksalaisiin miehiin. Eikä minulle ole tullut mustelmia heidän katseistaan.
  Joitakin vuosia sitten turkkilainen opettajatoverini näytti Hürriet lehden etusivua jonka ylänurkassa oli pieni mainos, alaston nuori nainen. Toverini käänsi tekstin: Hänellä ei ole päällään muuta kuin Chanel numero 5 (jos muistan parfyymin oikein). En ihmettele, jos monet turkkilaiset pitävät meitä turmeltuneina. Kukaan ei kerro heille, että päivälehdissä ei ole alastonmainoksia.
  Kannattaa mainita, että asuinkaupungissani turkkilaiset opettajat opettavat turkkilaisille lapsille kouluissa äidinkieltä ja italialaiset italialaisille. Kaikki maahanmuuttajalapset saavat tukiopetusta tarpeen mukaan saksan kielessä. Toisen ja kolmannen polven turkkilaisille on tärkeää, että lapset pärjäävät hyvin koulussa, ja tukiopetusta annetaan myös yläasteella ja lukiossa. Integraation eteen tehdään työtä molemmin puolin. Ystävyyskaupunki on sisämaassa miljoonakaupunki Gaziantep. Noin joka kolmannella asuinkaupungissani on maahanmuuttajatausta yli 100 maasta, siis Suomestakin.
  Yhteielo onnistuu, kun otetaan huomioon kanssaihmiset, kuten kirjoitit. Minun ei tarvitse toitottaa suomalaisia tottumuksiani, mutta ei myöskään lupua identiteetistäni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin kirjoitit, omasta identiteetistä ei tosiaan tarvitse luopua vaikka sopeutuukin ympäristön tapoihin.

   Poista
 4. Häveliäisyys täälläkin on kiinni uskonnosta:ortodoksit kulkevat kesälläkin pitkillä hihoilla ja naisilla sukkahousut helteellä,en kyllä kestäisi! Ja sitten toisessa päässä tosiaankin paljasta pintaa näkyy. Tuosta Katriinan kommentista tulee mieleen alkuaika eksän kanssa, joka silloin asui Hollannissa, ja vei minut kylpylään Amsterdamissa. Ensijärkytykseni oli suuri kun huomasin että suihkuissa, altaassa ja saunassa olivat sekä miehet että naiset nakuna, ja seisoin lamaantuneena joitakin minuutteja, kunnes tajusin että näytän kummalliselta vaatteet päällä;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomessa suhtautuminen alastomuuteen on melko luontevaa muttei monissa muissa maissa. Alastomuus tuntemattomien kanssa on kyllä vierasta monille meille suomalaisillekin.

   Poista
 5. Turkin vuosien jälkeen on aina shortsit pukiessa tuntunut, että on puolialasti. En osaa oikein olla. Vähän on vaikeaa myös yleisissä saunoissa. Harjoittelen, jos huvittaa. Pietarin baletissa sattui viereiseen loossiin pariskunta Iranista. Rouva oli pää paljaana ja länsimaisissa vaatteissa. Tuntuikohan hänestä, että oli puolipukeissa? Se on kai sitä mihin tottuu? Itse en ikipäivänä menisi nudistirannalle tai juoksemaan ilman rihmankiertämää. Ei ole minun kuppini teetä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan, miten kiinnitin huomiota Izmirissä shortseihin kaupungissa Ankaran jälkeen. Isoja ovat erot jopa kaupungin sisällä. Osa iranilaisista riisuu huivin heti lentokoneessa, johtunee siitä että osalle sen käyttö on pakkopullaa ja ilman huivia olo haluttu olotila.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit