Ulkomaalaisena

Luin Blue Abayn viimeisen postauksen, joka laittoi miettimään ulkomaalaisten kohtelua Turkissa. Yleisesti ottaen koen että turkkilaiset ottavat ulkomaalaiset hyvin vastaan, ovat vieraanvaraisia ja ystävällisiä. Turkkilaiset ovat nationalistisia ja olettavat ulkomaalaisten omaksuvan paikalliset tavat. Edellisessä työpaikassa tuli hyvin selväksi että monen turkkilaisen mielestä siellä noudatetaan vahvasti paikallista etikettiä, puuskahtipa eräs paikallinen rouva kerran kolleegalle ihmetellen tämän asuneen maassa näinkin kauan oppimatta kuitenkaan käyttäytymään kuin turkkilainen. Ulkomaalaisen taustasta ja maasta ollaan kiinnostuneita mutta mitä tulee päivittäisiin rutiineihin niin ne ovat turkkilaisia. Tokihan sitä maassa maan tavalla tuleekin elää mutta etniset ravintolat, kielet ja tavat rikastuttavat jokaista kulttuuria, Turkissa ne loistavat poissaolollaan.


Suoranaista huutelua tai nimittelyä en ole henkilökohtaisesti kokenut, kerran vanhempi rouva on tuhahtanut jotakin venäläisistä naisista näyttäen sylkäisyllä mitä heistä ajattelee, laitettakoon se vanhuuden ja tietämättömyyden piikkiin. Muutamalta ystävältä olen kuullut kuinka paikallisessa bussissa kanssamatkustajaa on ärsyttänyt vieraan kielen puhuminen puhelimeen, molemmat tilanteen päättyivät sanaharkkaan, turkkilaiset puhuvat paljon puhelimessa ja joka paikassa joten ketään tuskin olisi häirinnyt turkinkielinen puhelinkeskustelu. Muistan rannikolta jopa tapauksen jossa ulkomaalaisen luuri sai kyytiä bussin ikkunasta.

Turkin uuden ulkomaalaislain pitäisi helpottaa ulkomaalaisten oleskelua ja työskentelyä Turkissa, samoin todellista hätää kärsivien avunsaannin pitäisi helpottua. Mitä se on käytännössä tullaan näkemään tulevaisuudessa. Suomessa ulkomaalaisen on mahdollista hoitaa asioita ainakin englanninkielellä, virastoissa ollaan töissä asiakkaita varten ja prosessitkin ovat melko selkeät. Toista se on täällä, ulkomaalaisen asioita ei hoideta kovinkaan suurella innokkuudella ja lähes joka virastossa tunnut olevan ongelma jo siksi että olet ulkomaalainen. Suomessa pienimmästäkin virheestä maahanmuuttoviranomaiset hyppäävät säikähdyksestä, vilahtaako taas rasistikortti? Täällä paikallinen viranomainen voi vaikka huutaa kumoon ilman että se ketään hetkauttaa, täällä ei ulkomaalaisia tai heidän tapojaan juuri kumarrella.


Alueilla jossa on paljon turismia ja ulkomaalaisia asukkaita, on aina myös heihin ärsyyntyneitä paikallisia. Koetaan että ulkomaanelävät valtaavat koko paikan, toisaalta vuosien aikana elämänmeno muotoutuu lähes kaikkia miellyttäväksi ja ulkomaalaisethan tuovat rahaa. Uuden ulkomaalaislain myötä Turkista asunnon ostaneille ulkomaalaisille myönnetään vuoden oleskelulupa. Turkin turistiseuduilla on totuttu ulkomaalaisten tapoihin kun taas Ankaran tyylisessä kaupungissa ei. Aika usein ajaudutaan tilanteeseen että keskustelu virastoissa, pankeissa jne. käydään asioistani mieheni kautta, kun virkailija huomaa että olen ulkomaalainen muutun ilmaksi. Toisinaan auttaa tunkeutuminen väkisin keskusteluun, monesti ei. Osa paikallisista pelkää ulkomaalaiskontaktia heikon kielitaidon takia. Pieneen markettiin astuessasi saatat kuulla sinut huomanneen työntekijän kailottavan koko kaupalle ulkomaalaisen saapuneen, sen jälkeen alkaa hyörinä kuka uskaltautuu kassalle ulkomaalaista vastaanottamaan.

Se, että on naimisissa paikallisen kanssa helpottaa asiaa sillä yksinäinen naisihminen on joillekin vielä hankalampi käsiteltävä. Ystäväni oli muutettava, sillä talon asukkaat eivät hyväksyneet ulkomaalaista yksinäistä työssä käyvää naisihmistä. Jatkuva tuijottelu, puhumattomuus, kyräily ja suoranainen kiusaaminen koko yön jatkuvana kolisteluna ja hyppelynä yläkerrassa olivat aika selviä merkkejä.


Ulkomaalaisuudesta voi olla hyötyä työnhaussa, jos työlupa ei tuota ongelmia, kielitaito ja viisumivapaa matkailu lähes kaikkiin maihin voi painaa valintatilanteessa. Rappuun livahtaneille katukaupustelijoille voi sanoa vieraalla kielellä mitä vaan, samoin on helppo hankkiutua eroon innokkaista myyjistä ostoskeskuksissa. Ulkomaalaisuus antaa myös luvan toimia joissakin asioissa vastoin paikallista etikettiä, paikalliset vain kohauttavat olkiaan ja ajattelevat että sehän on ulkomaalainen.

Millaisia kokemuksia sinulla on asiasta, tunnetko että sinua on kohdeltu epäoikeudenmukaisesti koska olet ulkomaalainen? Oletko kohdannut uhkaavia tilanteita tai nimittelyä? Vai onko ulkomaalaisuudesta ollut sinulle joissakin tilanteissa hyötyä?

Turkissa vietetään tänään kansaivälistä lastenpäivää, joka on myös virallinen vapaapäivä, osalla koululaisista huominenkin on vielä vapaa. Jo viikon ajan on tämän vuoden juhlakaupungissa Izmirissä valmistauduttu päivään esityksin ja kulkuein, yli 40 maasta on oma lastenryhmä saapunut esittämään kansantanssejaan, Suomen tanhuryhmäkin on vilahdellut telkkarissa. Jutun kuvat ovat parin viikon takaisia pihaltamme, nyt on saanut toppaliivin jo heittää nurkkaan vaikka öisin Ankarassa lämpötila tippuu vielä lähelle nollaa. Iloista lastenpäivää!

Kommentit

 1. Itse olen kokenut aina, että olen tervetullut Turkkiin. Turkin kielen osaaminen tietysti helpottaa kummasti. Ikävät tilanteet ovat vain ja ainoastaan johtuneet siitä, että minua on luultu venäläiseksi. Silloin on tullut kyllä paha mieli venäläisten naisten puolesta ja mietin, että miltä niistä venäläisistä naisista mahtaa tuntua, jotka eivät ole prostitoituja. Tuntuu, että monelle turkkilaiselle sana venäläinen on yhtä kun huora.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu, ilman kielen hallintaa olisin mieheni armoilla joka paikassa ja vaikka sen taitaakin niin silti ulkomaalaisuus riittaa toisille neuvottelemaan asiat mieluummin mieheni kanssa. Minua harmittaa myös monen turkkilaisen asenne venäläisiä kohtaan.

   Poista
 2. Olipa mielenkiintoista asiaa.

  Täällä Intiassa ulkomaalainen on edelleenkin yleensä aikamoinen nähtävyys, ja kiinnostus on lähinnä sellaista uteliaan ystävällistä. Koskaan (tai ei nyt ainakaan tule mieleen) en ole kokenut, että olisin saanut huonoa kohtelua ihan vain siksi, että olen ulkomaalainen.

  Minä käytän ihan siekailematta ulkomaalaisuuttani joskus hyväkseni, ja joskus sitten taas vetäisen telugun kielen esiin, kun tiedän sen edesauttavan tilannetta. Jos haluan olla rauhassa, osaan vain englantia - ja joskus en sitäkään. :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ulkomaalaiskortti heilahtaa :D Sita on hyva kayttaa jos siita on vaan hyötya! Intiassa ulkomaalainen on varmasti ihan eriluokan nahtavyys kuin taalla, Ankarassa se riippuu vahan alueesta kiinnitetaankö huomiota vai ei.

   Poista
 3. KÄvin lukemassa Blue Abayan kirjoituksen;ikävää jos tuollaista siellä tapahtuu...
  Täällä näkee ja kuulee aina niin paljon kieliä,että ulkomaalaiset eivät ole minkäänlaisia kummajaisia.Aika hyvin on muutenkin kaikki englanniksi täällä;kadunnimet ym.
  Venezuelassa,etenkin metrossa ,huomasin ihmisten usein tuijottavan minua.En tajunnut,sillä en ole mitenkään poikkeavan näköinen ja muutenkin siellä oli vaikka kuinka paljon sinisilmäisiä ja keskiruskealla tukalla varustettuja ihmisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tuo Saudeissa tapahtunut juttu oli todella ikava :( Taalla englanninkielentaito on heikonpuoleista ja ilman kielitaitoa on kylla aika hukassa, rannikolla on sitten jo toisin ja aina löytyy joku englantia taitava. Mina luulen etta he silti huomasivat sinun olevan ulkomaalainen ( Venezuelassa) sen saattaa vaistota kehonkielesta.

   Poista
  2. Niin varmaan ehkä tuo vaikka itse koin että sulaudun täysin joukkoon kun vielä puhun espanjaa;D

   Poista
 4. Minäkin olen kokenut oleskeluni, ainakin toistaiseksi, Turkissa todella positiivisena. Siis tarkoitan tällä lähinnä sitä, että koskaan kukaan ei ole pahaa sanaa sanonut ulkomaalaisuudestani eikä ole käskenyt lähtemään pois täältä. Tai no joo, yks tapaus tulee mieleen! Kun menimme naimisiin, tuomarirouvalla oli todella ylimielinen asenne minuun. Epäili papereitteni aitoutta, käskytti ja kiikututti papereita ihan mielin määrin ja lopulta se koko homma meni sellaiseksi sanasodaksi, että piti ihan suomen suurlähetystöstä neuvoa kysyä. Ja hän alkoi puhumaan minulle saksaa vaikka sanoin, että en puhu saksaa, puhun mieluummin englantia. Ei auttanut kun nöyrtyä ja kiikutella rouvalle lisää papereita ja kopioita ja toivoa parasta. Hän kyllä tiesi asemansa. Nyt naurattaa koko homma, mutta silloin oli kyllä melkein pissat sukassa :)

  Virastossa asioinnit on olleet aika hermoja repiviä kokemuksia, mutta sillä ei mielestäni ole ollut mitään tekemistä ulkomaalaisuuteni kanssa, ainoastaan virkailijan työasenteen ja moraalin kanssa.

  heli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Virastoissa asiointi on kylla hermoja raastavaa ja ihan totta etta usealla virkailijalla on sama asenne kaikkia kohtaan eli mikaan ei onnistu, tosin valilla kylla tuntuu etta siihen saa viela ulkomaalaislisan paalle, varsinkin naisvirkailijoiden puolelta. Suomessa voi uhkailla kaikenlaisilla tasa-arvovaltuutetuilla sun muilla, taalla ei.

   Poista
 5. Mielenkiintoista... me kun asutaan kulttuurissa jossa enemmän tai vähemmän kaikki on jostakin muualta ja useimmiten vielä ylpeitä siitä. Uus tyyppi esittäytyy mulle olevansa ruotsalainen tai saksalainen tai puolalainen tai irlantilainen tai... keskustelussa selviää et joo, sen isoäiti tai isoäidn äiti oli sieltä maasta x...

  Me asutaan perähikiällä. Silloin kun reilu kymmenen vuotta sitten tänne muutettiin ja puhuttiin kaupassa keskenämme suomea meitä tuijotettiin - valkoisia ja ulkomaalaisia... outoo! Nykyään kukaan ei enää kiinnitä asiaan mitään huomiota. On varmasti erilaista olla jostakin toisesta etnisestä ryhmästä, meillä on helppoa, me ollaan valkoisia ja samanlaisia kuin muut. Varsinainen rasismi taitaa kuitenkin kohdistua pääasiallisesti intialaisiin ja huomaan itsekin välillä ajattelevani että ne valtaa vielä koko paikan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taalla on aika vahan ulkomaalaisia, siis Ankarassa, joten kylla mua monessa paikassa tuijotetaan, ihmisia saattaa kiinnostaa mita laitan ostoskoriin ja ihan tuntemattomat saattavat kassajonossa kysella kaikenlaista taustoista. Paaasiassa huomio on kuitenkin positiivista. Teillapain on enemmin kansojensulatusuuni ja todellakin jokainen on alunperin jostain muualta.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit