Alşançak - missä Izmirin sydän sykkii

Kotikulmamme ovat rauhalliset, kadut leveitä ja tunnelma aamuaikaan jopa unelias. Täällä on hyvä lapsiperheen asustella, nauttia ulkoilumahdollisuuksista ja hyvistä palveluista. Kaupungin sydän sykkii kuitenkin toisella puolella lahtea eli Alşançakissa, jonka meno tempaa mukaan ihan erilaisella rytmillä.


Matkustaminen on mukavinta lautalla, vajaan puolentunnin matkalla ehtii juoda teet tai appelsiinimehut ja tyttö rouskuttaa simitin, maisemia on ihanan rauhoittavaa katsella, voisin kuvitella tälläisen matkanteon olevan yksi miellyttävin työmatkan muoto, ei stressiä autonratissa tai ruuhkissa, Narlideren suunnassa hohtavat vihreät vuoret, kirkuvat lokit ja kaupunginosien rimpsu vievät ajatukset taatusti kauas työkiireistä. Alşançakin lauttaterminaali on suoraan ytimessä, kordonin pitkä ketju tasokkaita ravintoloita jatkuu aina Konakiin asti ja täyttyy jo päiväaikaan lounasasiakkaista ja täällä ohikulkijoille saatetaan muutamasta ravintolasta huudella tervetulotoivotuksia, tuulahdus turismia siis. Alşançakin kärjessä sijaitsee risteilyaluksien satama, joten suurin osa risteilyturisteista saapuu päiväksi ostoksille ja syömään alueelle.


Ravintolarimpsu kannattaa jättää taakse ja sukeltaa suoraan kohti pieniä kujia, jotka johdattelevat vilkkaalle kävelykadulle, Cumhurriyet Bulvarille. Kadulla on vilinää aamusta iltaan, krääsäkauppoja, kahviloita, ravintoloita, katutaiteilijoita. Parasta antia itsestäni ovat viehättävät pienet kujat rantakadun ja kävelykadun välillä, persoonalliset baarit ja niissä istuskelevat boheemit ja värikkäät paikalliset, värejä ja omintakeista tyyliä vanhojen rakennusten keskellä. Olut on edullista, iso tuoppi ja pieni suolapala irtoaa noin 6 liiralla, viereisestä puljusta voi tilata kebaprullan vitosella, ellei suolakurkkukippo tai ranskalaiset riitä. Alşançakin kujilla on useita meyhane ravintoloita, joissa tunnelma on päivällä hiljainen mutta illan tullen puutuolit on miehitetty viimeiseen penkkiin asti. Yhden pienen kujan varrelta löytyy naamiomuseo, joka kannattaa tsekata!


Alşançakissa välittyy hyvin Izmirin henki, se on samaan aikaan moderni ja persoonallinen mutta myös perinteitä ja vanhaa kunnioittava. Täällä on tilaa olla ja hengittää vapaasti, pukeutua miten haluaa, ajatella mitä lystää, samaan aikaan vanhat rakennukset muistuttavat alueen pitkästä ja värikkäästä historiasta kuin sanoen ethän unohda ennen sinua täällä kulkeneita? Alşançakissa kannattaa muistaa vilkuilla ylöspäin, siellä täällä on upeita vanhoja rakennuksia ja pitsiparvekkeita, kapeilla kujilla puikkelehteminen liikenteen seassa on toisinaan vaivalloista (erityisesti rattaiden kanssa) mutta se on sen väärti. Osa vanhoista rakennuksista on restauroitu, osa jätetty rapistumaan.Alue on ihanan rentoa, kävelykadun ja suuren Kültürparkin välillä on kaunis mutta melko hinnakas asuinalue, jossa on putiikkeja, jäätelöbaareja, bistroja sekä ravintoloita. Kültürpark on valtava puistoalue, suuruudeltaan 420 000 neliömetriä. Kauniin ja hyvin hoidetun puistoalueen lisäksi siellä on 14 näyttelysalia ja konferenssitilaa. Täällä pidetään kuuluisia Izmirin messuja vuoden ympäri. Puisto on perustettu jo 1930-luvulla, joten puut ovat kasvaneet suuriksi ja paksuiksi ja varjostavat ihanasti kuumina kesäpäivinä. Paikalliset lenkkeilevät puistoa kiertävällä juoksuradalla, jonka päällä lepää lehmuskatto varjostamassa auringolta, katujen kasvatit ovat saapuneet helteellä pulikoimaan suihkulähteisiin, puiston alueella on myös huvipuisto ja lampi, jossa voi ajella polkuveneellä. Aiemmin Izmirin eläintarha sijaitsi puistoalueella ja se siirrettiin 2006 nykyiselle paikalleen Şaşaliin.


Alşançak henkii monikulttuurisuutta ja muistuttaa kaupungin juurista ja monista kansoista, jotka alueella ovat kulkeneet. Lauttasataman ja kävelykadun väliin jää jyhkeä katolilainen kirkko, jonka jumalanpalveluksia johdetaan viikottain kolmella kielellä, alueella on myös ortodoksinen ja anglikaaninen kirkko. Nykyisellä vihannesbasaarialueella sijaitsee Havra sokağı eli alue, johon Espanjasta ja Portugalista 1400-luvulla saapuneet juutalaiset asettuivat asumaan, sen ympäristössä on 5 synagoogaa, joista hieman kauempana sijaitseva Bikur Halimin synagooga on ehdottomasti kaunein.


Ah Alşançak, hyppään lauttaan illalla sillä päivä venyy aina, on niin monta kivaa kahvilaa, mielenkiintoista oluttupaa ja herkkua maisteltavana, kulman takana uusi kaunis parveke tai mielenkiintoinen ovi. Loppumattoman suuri Kültürparkin varjoisa puisto ja vehreät kujat. Illaksi tuuli usein yltyy ja lautta keikkuu unettavasti kohti kotisatamaa. Monta katua, vanhaa kauppahuonetta ja taloa on vielä tutkimatta ja ravintoloita testaamatta. Izmirin kävijä, muista vierailla kaupungin sykkivässä osassa! Nauti merimatkasta lautalla, hyppää hevosvankkurin kyytiin rantkadulta ja ihastele kordonboyun ravintolarimpsua ja vanhoja rakennuksia, käyskentele kävelykadulla ja sukella polttavalta aurigolta sivukujille, nauti viilentävä juoma ja jatka Kültürparkin puistoon, päätä päivä yhteen kordonin rantabulevardin ravintoloista ja seuraile paikallista iltaelämää. Täydellinen päivä Izmirissä.Kommentit

 1. Oi, Alşançak vaikuttaa kyllä tosi houkuttelevalta paikalta, ihanan värikästä! Ja hauska tuo naamiomuseo. On kai pakko lisätä visiittilistalle, sen verran upealta näyttää ja kuulostaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Izmir on kaikinpuolin ihana, yllattaa aina uudelleen. Suosittelen lampimasti!

   Poista
 2. Juu, kyllä Izmir kutsuu syksymmällä, kun taas tullaan Alanyaan syys-lokakuun vaihteessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, Antalyasta taitaa olla kohtuuhintaisia lentojakin tanne?

   Poista
 3. Hyviä kuvia! Ja muutenkin niin kivan näköistä ja taas se kaipuu eteläiseen eurooppaan iski...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, sun pitaa varmaan buukata pian matka valimerelle...:)

   Poista
 4. Mahtavan värikkäät kuvat! Ja tuo ekan kuvan sinistäkin sinisempi taivas...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alşançak on persoonallinen ja varikas ja Izmir muutenkin niin kaunis!

   Poista
 5. Kivalta näyttää. Izmir onkin minulle vieras, sillä pääsimme vain siellä pari kertaa nopeasti pistäytymään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seuraavalla kerralla sitten! Izmir on ihana, en voisi kuvitella asuvani enaa missaan muualla Turkissa kuin taalla.

   Poista
 6. Ihanan näköistä! Me ollaan kerran Izmirissä pysähdytty ohikulkumatkalla mutta selvästikin pitäis joskus tulla pidemäksikin aikaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti, meidan ohikulusta taisi tulla lopullinen, ainakin Turkissa paras paikka asua meidan perheelle.

   Poista
 7. Nämä kuvat voisin ihan hyvin nähdä jossain matkaoppaassa houkuttelemassa ihmisiä sinne Izmiriin. Minuun ne ainakin upposivat täysin.

  Venla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpa, eipa taida suomalaisissa matkaoppaissa olla muita kuin Alanyan kuvia....

   Poista
 8. Mielettömän värikästä! Kiitos tästäkin nojatuolimatkasta.

  VastaaPoista
 9. Ihania kuvia ja tunnelmaa! Tekee mieli tulla donne..ihanan värikästä, tulee mieleen Buenos Aires.:)

  VastaaPoista
 10. Tulla sinne! Ei donne..tää Italialainen automaattikirjoitus.:(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D :D No taa on tallanen valimeren Buenos Aires...not :D Alşançak on kylla ihana, siella on kiva vaan hyöria ilman paamaaraa.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit