Meyhane ja Fuatin paikka

Meyhane on iltapaikka, jossa tarjoillaan mezeitä, alkoholia ja elävää musiikkia, siis ravintoa sielulle ja ruumiille. Meyhane on persiaa, mey tarkoittaa viiniä ja hane taloa, iloista eloa tarjoava talo oli aikoinaan Turkin lisäksi tuttu myös Iranissa ja Balkanin alueella. Meyhane kulttuuri alkoi jo Bysantin valtakunnassa ja jatkui merenrantakaupungeisssa kauppamiesten kierrellessä kaupungista toiseen. Ottomaanivallan aikana osa sulttaaneista kielsi alkoholin mutta meyhane toiminta jatkui. Meyhaneissa oli tarkat säännöt asiakaskunnalle, tietyt paikat oli varattu vain arvostetuimmille kansalaisille tittelin mukaan ja vaatimattomin meyhane tyyppi oli jalkautunut viinanmyyjä, joka kierteli kauppaamassa pimeää alkoholia.


Meyhaneissa suosituin juoma oli viini aina 1850-luvulle asti, jonka jälkeen sen syrjäytti rakı, ruokana tarjoiltiin mezejä ja osassa paikoista kalaa tai grillattua lihaa. 1980-luvulla tyypillisten rakipaikkojen suosio romahti, trendikkäämmät baarit ja olutkuppilat syrjäyttivät meyhanet. Vuosia myöhemmin vanha kulttuuri haluttiin elvyttää ja meyhaneja alkoi ilmestyä kaupunkeihin, viihdykkeeksi tarjoillaan nykyisin lähes aina myös fasil-musiikkia vaikkei musiikkia kaikissa meyhaneissa alunperin ollutkaan.


Izmirissä on suosittuja meyhaneja ja sen lisäksi paikallisia raki&balik-ravintoloita, jotka taas ovat Egeanmeren alueelle tyypillisiä ravintoloita. Me illastimme miehen kanssa Fuatin Yeri -nimisessä ravintolassa, josta olimme kuulleet paljon kehuja. Fuatin Yeri eli Fuatin paikka on mitättömän näköinen ja pienenpieni paikka, johon tuskin eksyy ellei tiedä mitä etsii. Fuatin paikka uppoaa meyhane ravintoloiden kastiin ja nimenomaan perinteiseen kastiin, jossa pääasiassa ovat mezet, rakı ja muutama pääruoka, elävää musiikkia ei ole tarjolla mutta tunnelmaa senkin edestä


Fuatin paikka sijaitsee pienen porttikongin varrella, ravintolan sisätiloissa on 5 pientä pöytää, käytävän varrella muutama, tarjoilun hoitaa itse omistaja Fuat ja sisätiloihin voi pujotella pöytien ohi seuraamaan kokin puuhailua avokeittiössä. Ihan aluksi Fuat johdattelee asiakkaat runsaan meze vitriinin eteen valitsemaan alkupalat, ruokalistaa paikasta ei löydy mutta pääruuat on kirjattu ulkoseinän tauluun hintoineen; köfte eli lihapullat 10 tl, kalamar eli mustekalarenkaat 17 tl, kanansiivet 9 tl, kavurma eli lihapata 15 tl ja karides güveç eli katkarapupannu 17 tl. Lihaa sisältävät mezet kustantavat 9 tl ja kasvispohjaiset 5 tl.


Fuatin paikan alkupalatarjonta on runsas ja kaikki olivat kehujen arvoisia. Valitsimme albanialaisittain tehtyä maksaa, ohuita papuja paprikan kera, atomin eli tulista chiliä kuivattuna jogurtissa sekä şakşukaa, Fuat toi myös meille juustoa, tulista paprikaa ja tomaattia. Alkupalojen jälkeen pyysimme mustekalaa, jotka kokki haki kalastajilta ja esitteli meille tuoreutta matkalla keittiöön, hetken kuluttua eteen saatiin annos tuoreita ja herkullisia mustekalarenkaita taratorkastikkeen kanssa. Mustekalan lisäksi söimme vielä salaattia ja paistettuja sardiineja. Jälkiruuaksi kaikille tarjotaan teetä ja hedelmiä.


Fuatin paikka on omiaan autenttista tunnelmaa ja ruokaa etsivälle, pieni paikka alkaa täyttyä kahdeksan jälkeen ja viikonloppuisin pöytää voi olla hankala saada. Mezeiden valikoima on runsas ja kaikki on tehty itse, albanialaisittain tehty maksakin maistuu ihan erilaiselle kuin kaupan tiskin vastaava. Kokki häärää apulaisensa kanssa ja tunnelma on tiivis ja sympaattinen pienten pöytien kolistessa toisiaan vasten. Ruudulliset pöytäliinat ovat aikaa nähneitä, ihan kuten kokki ja omistajakin. Fuatin paikan tyyliset ravintolat ovat sukupuuttoon kuolemassa, olo on kuin aikamatkalaisella, näinkö näillä alueilla aterioitiin vuosikymmeniä sitten?

Kommentit

 1. Vastaukset
  1. Hyvaa oli, taalla lomailevat vanhempanikin kavivat sen eilen todistamassa.

   Poista
 2. Olipa mielenkiintoinen juttu, ja hyvältä näytti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti ja hyvaa oli, pitaa menna uudelleenkin.

   Poista
 3. Meyhane paikoista (Istanbulin) oli joku aika sitten tosi kiehtova ja pitkä juttu päivälehteni viikonlopun liitteessä.Herkullinen ateria:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Istanbul on tosiaan se Meyhane kehto, koska perinne alkoi alueella sielta, meyhanet ovat ihania!

   Poista
 4. Kuulostaa taas niin samalta kuin Italian pienet piilossa olevat perhetrattoriat..:) Ruoan suhteen ollaan onnekkaita!:))

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit