Lapsen kanssa ravintolassa

Izmirillä ja kesällä on ollut rytmeihini kummallinen vaikutus, entisestä aamuvirkusta onkin kehkeytynyt ulkoilmaelämästä nautiskelija ja iltahämyä rakastava. Osansa on ollut myös vanhempieni pitkällä vierailulla, jonka myötä olemme käyneet miehen kanssa ulkona kaksin syömässä, terasseilla notkumassa, rannassa fiilistelemässä ja fillarilenkeillä. Luksusta. Kuumilla päivillä on puolensa ja niiden ansiosta Izmirin ilta on täynnä tunnelmaa ja ihmisiä, rentoilua vauvasta vaariin. Kun tuuli alkaa puhaltaa lahdelta, aurinko laskee, markiiseja rullataan ylös ja iloinen tunnelma täyttää ranta-alueet ja raflat, on päivän paras hetki. Hetkeen tiivistyy koko pitkän hidastetun päivän jättämä energia, hanat auki, nyt nauretaan, juostaan, syödään ja juodaan. Tuntuisi hullulta jättäytyä pois kaikesta tästä aamuvirkkuuteen vetoamalla.


Kesän aikana monta uutta ravintolaa on tullut tutuksi ja joistakin vanhoista tutuista on löytynyt uusia puolia, onko tämäkin paikka auki yhteen asti? Ja näin paljon pieniä lapsia? Jee, saako täältäkin olutta? Izmirin ranta-alueet on pyhitetty kansalaisille vapaa-ajan käyttöön, ei myyty yksityisille kalliilla rahalla. Karşıyakan puolen ranta-alueiden kahviloista ja ravintoloista suurin osa on kaupungin omistamia ja ylläpitämiä, hinnat ovat edulliset, palvelu pelaa ja mikä parasta ne sijaitsevat paraatipaikoilla. Vedenpäällä voi nauttia illallisen laiturilla, taustalla Izmirin lahden valot ja vieressä kalastajat, rantakahvilasta on esteetön auringonlaskun bongauspaikka ja villin lapsilauman kanssa voi valita aidatulla puistoalueella sijaitsevan ravintolan. Melkein kaikki sijaitsevat pyörätien reitillä, joka toimii meidän kannalta loistavasti. Kaupungin paikkojen ylläri on aina edullinen lasku ja hyvä ruoka, hintatason takia asiakaskunta on sekalaista, lapsiperheitä, sotaveteraaneja, nuorisoa, kaveriporukoita. Sopii meille.Illalla kuuden aikaan saa viimeiset hyvät paikat, kahdeksalta saapuja joutuu jo kyselemään lisäpöytiä ja -tuoleja. Iltaelämä on todella vilkasta ja varsinkin viikonloppuisin alueen kadut muuttuvat pitkiksi rimpsuiksi ruokapöytiä, on vaikea hahmottaa mihin edellinen ravintola loppuu ja mistä seuraava alkaa. Siinä missä päivällä oli kenkäkauppa, onkin illalla ravintolanterassi. Viime sunnuntaina kiersimme miehen kanssa muutaman terassin ja sukelsimme ihmisvirran imuun, pöydän löytäminen myöhään oli työvoitto. Ah, huokasimme istuuduttuamme, kesäillan huuma vie voiton kotikissoilta.Tyttöä ei tarvitse kahta kertaa kysellä ulos pitämään hauskaa illalla tai kahville, neiti on siihen aina valmis. Nukutaan päikät ja laitetaan hame päälle illaksi. Miehen kanssa kahdestaan olemme valinneet erikoisempia paikkoja porttikongeissa tai keikuttu kadunreunassa puutuoleilla, tytön kanssa kallistutaan ranta-alueille tai puistoihin, joissa on tilaa juosta ja taatusti kavereita. Turkkilaisissa ravintoloissa on harvemmin lasten ruokalistaa mutta aina on löytynyt jotain, alkupaloista sigara börek ja mustekalarenkaat ovat sopivan kokoisia, neitin lempparia linssikeittoa on aina tarjolla ja lämmin toast sekä nakkilautanen kurkuilla kuuluvat suosikkeihin. Ravintolan pöydässä istuminen pitkään on vilkkaalle mahdotonta mutta kesän aikana ravintolassa on opittu ruokailemaan, leikkien ollessa parhaimmillaan ohi juosten.


Izmirissä pienet lapset ovat ravintoloissa mukana yömyöhään. Alussa olin ihmeissäni, sen jälkeen arvuuttelin josko meidänkin tyttö viihtyisi ja tänä kesänä olen tyytyväinen että vaihdoimme rytmiä. Päiväaikaan kavereita ei helteellä juuri puistoissa näy, ilta tarjoaa tekemistä tytöllekin. Iso kiitos ravintolassa viihtymisestä kuuluu toki aina henkilökunnalle, että lapsea palvellaan aikuisten tavoin tärkeänä mutta katsotaan läpi sormien juoksua nurmikolla, jossa lukee kissankokoisin kirjaimin ei saa talloa. Tuttuun kahvilaan on varmasti kiva mennä senkin takia, että omistaja rouva nappaa tytön heti syliin ja vie katsomaan kilpikonnia tai että ravintolan tarjoilija jaksaa pelleillä ja naurattaa neitiä. Äiti, oli niin kiva ilta ennen unen tuloa riittää vakuuttamaan 3-vuotiaan sopivan paikalliseen ravintolamaailmaan. Mennäänkö huomenna taas?

Kommentit

 1. Kuulostaa ihanalta kaikkinensa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesä Izmirissä on ollut ihana, pelkäsin kuumuutta ja tekemisen puutetta sen vuoksi mutta kaikki menikin toisin, opimme nauttimaan kesästä kuumuuden ehdoilla!

   Poista
 2. Voi että, mun makuun ehkä vähän liikaa ihmisiä, mutta ihanaa jos te tykkäätte ja nautitte!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmisia taalla tosiaan on pilvin pimein kesailtana liikenteessa, raukean paivan jalkeen nautin kylla siihen vilinaan sukeltamisesta, touhusta ja tohinasta :)

   Poista
 3. mahtavaa eloa! t. Sari / Let's go

  VastaaPoista
 4. Ihanaa ja noin sen pitääkin mennä! Olin kesällä lasten ja ystävälapsiperheen kanssa Turussa. Olimme eräässä konsertissa, joka venähtikin myöhemmäksi kuin ajattelimme. Näin ollen ruokailukin meni myöhään (n klo22.30). Löysimme satamasta ihanan rantaravintolan missä soi elävä musiikki ja söimme katetulla terassilla. Tuli ihan etelä mieleen ravintolasta, musiikista ja kuumuudesta. Tunnelman pilasi ne muutamat eläkeläiset jotka alkoivat paheksua, että kyllä lasten täytyy olla tähän aikaan nukkumassa. Uskomatonta, että vain suomessa lapset eivät saa nauttia mistään! Onneksi nämä ihmiset hävisivät nopeasti, muuten meikäläiseltä olisi tullut pari valittua sanaa.=)

  -Riikka Helsingistä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En yhtaan ihmettele etta olisi tehnyt mieli avata sanainen arkku...mun on vaikea ymmartaa sita keskustelua jota Suomessa on viime vuosina kayty lasten tuomisesta ravintolaan, sinansa jo senkin takia etta sellaista keskustelua pitaa kayda. Miksei lapsen paikka ole illalla ravintolassa? Kylla lapsetkin saa pitaa hauskaa ja samalla opettelevat kayttaytymaan uudessa ymparistössa, tutustuvat ravintolaruokaan ja sosiaalisiin saantöihin. Jos lapsi saa ekoilla ravintolareissuillaan osakseen tuhahteluja ja mulkoiluja muiden asiakkaiden ja pahimmillaan henkilökunnan puolelta on todella ikavaa kaikin puolin :( Toivotaan parempia raflareissuja tulevaisuudessa ja asiallisempaa kaytösta muilta aikuisilta, lapsethan ovat kuitenkin vasta opettelemassa. Kiitos viestista Riikka!

   Poista
 5. Siellä vielä kesä jatkuu. Meillä jo haaveillaan tulesta takassa ja niistetään ensimmäistä syysnuhaa. No, ainakin ääneen niistäminen on sallittua puuhaa:).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Taalla ei taida oikein kunnon syksya ollakaan, mika ei kylla kamalasti haittaa, illat ja yöt ovat jo viileampia ja tuulettimia pidetaan vain ajoittain paalla.

   Poista
 6. Aivan ihana postaus! Kuin pieni kirja.:)
  Oot kyllä niin hyvä kirjoittamaan!:))

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit