Täytetyt kesäkurpitsat ja maapähkinä-kookoskanaa

Kesäkurpitsoita saa nykyisin melkein ympäri vuoden ja ne ovat aina edullisia. Turkissa niitä on muutamaa eri lajiketta, tummanvihreää ja vaaleanvihreää, pieniä minikokoisia sekä pallomaisia pyöreitä. Tummanvihreät ja pienet ovat aina hieman hinnakkaampia mutta maultaan parhaimpia, osassa on kesäkurpitsan kukka, joka on suuri herkku paikallisittain, sen voi paistaa kuumassa öljyssä tai täyttää.


Kesäkurpitsa ei kuulu miehen eikä nykyisin neidinkään suosikkeihin, itse sen sijaan tykkään siitä ja huolimatta alakynnessä olemisesta, käytän vihannespadoissa kyseistä vihannesta. Viime viikolla tein täytettyjä kesäkurpitsoita uudella tyylillä ja nämä maistuivat kyllä kaikille, tulivat jäädäkseen ruokalistallemme. Tämä on kasvisruoka, joka valmistuu aika helposti ja täytettä voi muokata tarjonnan mukaan.

Täytetyt kesäkurpitsat

3 pulleaa kesäkurpitsaa
1 kanamuna
fetaa
oliiviöljyä
1 sipuli hienoksi pilkottuna
3 valkosipulinkynttä puristettuna
2 rkl saksanpähkinöitä murennettuna
1 rkl persilja- tai tillisilppua
1.5 rkl korppujauhoja
suolaa ja pippuria
(chilirouhetta)


1. Pese kesäkurpitsat ja keitä niitä kattilassa noin 5 minuuttia. Huuhtele kylmällä vedelle ja anna kuivaa ja jäähtyä hetken aikaa.

2. Leikkaa kesäkurpitsojen päästä toiseen viilto, ei kuitenkaan läpi ja raaputa maltoa pois lusikan avulla, rikkomatta pohjaa. Ota malto talteen ja pilko sekä muussaa se.

3. Kuumenna oliiviöljy pannulla, lisää sipuli ja kuullota. Lisää malto ja anna kuullottua noin 5 minuuttia.  Ota pannu liedeltä ja lisää seokseen feta, pähkinät, korppujauhot, muna, tilli- tai persiljasilppu sekä mausteet. Sekoita hyvin.

Halutessasi voit jättää pähkinän pois ja lisätä pannulle herkkusieniä tai paprikaa.

4. Täytä kesäkurpitsat täytteellä ja asettele ne uunivuokaan. Laita folio kanneksi ja paista 180 asteessa noin puoli tuntia. Ota folio pois ja paista vielä 10-15 minuuttia, jotta kurpitsat saavat väriä. Tarjoa kuumina, jogurttikastike sopii hienosti täytettyjen kesäkurpitsojen kaveriksi. Jos haluat tuhdimman aterian, tarjoa lisukkeena riisiä.


Ohje täytettyihin kesäkurpitsoihin on tehty mukaillen Ruokasuosikit Kreikka, yli 100 hyvää ohjetta -kirjasesta.

Ohjetta maapähkinä- kookoskanaan kyseltiin kommenttilaatikossa. Olen oppinut herkullisen ruuan rakkaalta ystävältä ja se on yksinkertaisen helppo ja herkullinen, sopii hyvin tarjottavaksi vaikka illanistujaisissa. Mun reseptin nimi oli ehkä hieman harhaanjohtava, sillä kyseiseen ruokaa tulee maapähkinävoita, ei tuoreita maapähkinöitä kuin koristeeksi.

Maapähkinä-kookoskana

3 broilerin rintafileetä
1 iso paprika
1 iso sipuli
1 purkki kookosmaitoa
3 rkl maapähkinävoita
suolaa ja pippuria
(chilirouhetta)
( saksanpähkinärouhetta koristeluun)


1. Kuullota sipulisilppu paistorasvassa tai -öljyssä, lisää pieniksi paloitellut paprikat ja ruskista hetki. Lisää paloitellut broilerin rintafileepalat ja paista kypsiksi.

2. Lisää kookosmaito ja maapähkinävoi, sekoittele jotta maapähkinävoi sekoittuu hyvin maitoon. Mausta ja koristele halutessasi. Tarjoa riisin ja salaatin kera. Nam!

Afiyet olsun!

Kommentit

  1. Ihanaa, kun laitat näitä ruokaohjeita tänne ja ruokajuttuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun tykkaat, syksyn aikana blogissa on taatusti taas enemmin ruokajuttuja tiedossa!

      Poista
  2. Mina laitan kesakurpitsakuutioita melkein joka ruokaan!
    Joskus muos teen sellaista ruokaa etta raastan pari kolme kesakurpitsaa isoreikaisella raastinraudalla, pilkon isohkon sipulin ja paistan ne pannulla. Sitten lisaan pari munaa ja paljon tillia ja kypsytan kunnes munat hyytyvat. Suolaa ja pippuria myos tietysti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minakin tykkaan kayttaa kesakurpitsaa, Turkissa ehka suosituin alkupala siita on müçever eli kesakurpitsa 'pihvi', johon tulee raastetta, mausteita, tillia, kanamuna ja jauhoja, siita sitten paistellaan kesakurpitsa pihveja, ovat musta todella hyvia.

      Poista
  3. oi siis tosi ihanalta kuullostaa, menee heti kokeiluun meillä. Kiitos!

    VastaaPoista
  4. Pakko kysyä, mistä löydät yleensä kookosmaitoa ja saako sitä ylipäätänsä kohtuuhinnalla mistään? Välillä tuntuu hullulta maksaa jostain yksittäisestä erikoistuotteesta saman verran kuin kaikista muista raaka-aineista yhteensä :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kookosmaitoa on myynnissa isommissa marketeissa ( Migros, Kipa, Carrefour...) ja ostan sita itse Kipasta, missa se on paljon halvempaa kuin muualla ( Kipassa 4,50 tl ja muualla yli 7 tl). Sita tulee kaytettya kuitenkin harvemmin ja tavallinen purkki kermaakin taitaa maksaa nykyisin jo 4 tl. Tuontituotteista monet ovat kylla todella kalliita, katsoin juuri eilen etta purkki thaimaalaista vihreaa currytahnaa maksaa nykyisin 14 tl, aika kallista verrattuna muihin hintoihin.

      Poista
    2. Täällä Istanbulissa ei jostain syystä ole kun ihan muutama kipa ja migrosissa oli 9tl, mutta valitettavasti loppu! Kävin sitten sattumalta lähikaupassa ja löytyi reilulla neljällä liiralla! Tänään syötiin siis tätä kanaversiota ja turkkilaisenkin mielestä outoa mutta hyvää! Kiitos reseptistä täytyy kokeilla tuota toistakin :)

      Poista
  5. Ma teen kanssa tosi usein kesakurpitsaa..pastaan, taytettyna ja ruoan lisakkeena..tykkaan sen miedosta mausta ja kaloreita vahan..;):)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ma laitan sita lahinna muiden vihannesten kanssa sekaisin pataruuissa ja tayttettyja kesakurpitsoita olen tehnyt ennenkin mutta aiemmin en keittanyt niita ensin ja halkaisin ne kahtia ja taytin, niista tulikin aika kuivia ja mauttomia, nama esikeitetyt ja munaseoksella taytetyt olivat ihanan pehmeita ja maukkaita.

      Poista
  6. Oijoi tuo Maapähkinä-kookoskana pääsee niin meidän ens viikonlopun ruokalistalle. :) Kiitos!

    VastaaPoista
  7. Mä haluan kiittää sua siitä tomaattisose reseptistä!
    Lapsetkin tykkäs ja mies oli taivaassa,niin hyvää se on!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kun kiva juttu, hyva etta maistui teillekin! Meilla on melkein meidan soossit syöty, ovat maistuneet meille myös, pitanee tehda viela lisaa jos vaan löydan viela kunnon tomaatteja.

      Poista
  8. Meilläkin menee nämä kokeiluun! Kiitos resepteistä.

    VastaaPoista
  9. Kiitos näistä resepteistä! Muistin täytetyt kesäkurpitsat, kun eilen illalla tuskailin jääkaapilla, mitä tekisin perheelle päivälliseksi. Täyte syntyi niistä, mitä kaapissa oli, mutta idean sain sinulta! Lapsetkin söivät. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Siihen taytteeseen tosiaan voi muokkailla juuri mita kaapista löytyy -periaatteella, hyva etta maistui!

      Poista
  10. Ensi viikonlopun ruokalista on näin valmis:)
    t. Tuija

    VastaaPoista
  11. Oi miten hyvän näköistä ruokaa, kana-annosta katsellessa tulee ihan ikävä samankaltaisia suomiruokia.. Söin viimeviikolla ensimmäistä kertaa jotain Suomesta tuttua, nimittäin lasagnea! Vanhempi väki ei ollut ikinä moisesta kuullutkaan ja tekijäkin oli saanut reseptin Saksasta ;)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit