Turistibussissa - vieraana kotikaupungissa

Kävimme viime kesänä vanhempieni ja tytön kanssa Izmirin hop on - hop off bussiajelulla. Vaikka olin asunut jo melkein vuoden kaupungissa, oli bussiajelu kiva kokemus. Suurin osa paikoista joiden ohi ajelimme kera selostuksen oli tuttuja, mutta bussinkyydissä kaupunki näyttikin hieman toisenalaiselta. Kemeraltin basaari nähtynä toiselta puolelta, bussin ikkunasta, sai uudet raamit kuin aiemmilla kerroilla kiireisillä kujilla poukkoillessa, bussin kaarrellessa keskustan kukkulan tietä alas koko kaunis kaupunki kylpi auringossa, toisella laidalla värikäs, ennen pahamaineinen, nyt jo boheemi Basmane ja alapuolella kaupungin ydin maamerkkeineen. Güzel Izmir - Kaunis Izmir!


Hop on-Hop off bussit on pääasiallisesti tarkoitettu lukuisille risteilyasiakkaille, tästä syystä ne ovat ajoittain täynnä ihmisiä, toisinaan taas lähes tyhjiä. Bussin kyytiin kannattaa astua lähtöpisteestä, josta voi tiedustella kulkeeko bussi varmasti aikataulun mukaan vai onko risteilyiden mukana tuomia muutoksia. Bussikuskit ovat kielitaitoisia ja ainakin meille sattui todella mukava ja avulias kuljettaja, sen lisäksi olimme ainoat kyytiläiset! Kyyti maksaa 10€, matkustajat voivat valita 5-kielisestä karttavalikoimasta, jossa onkin selkeästi kerrottu Izmirin keskeiset nähtävyydet ja mielenkiintoisimmat paikat. Onneksi siinä on keskitytty muuhunkin kuin ainoastaan museoihin ja muistomerkkeihin sillä ainakin omasta näkökulmasta Izmir on niiden lisäksi rantabulevardia, ruokaa, basaaria ja historiallisia kaupunginosia. Rinnakkain perinteitä ja modernia Turkkia, räikyvän boheemeja katuja ja tyylikkäitä bulervardeja.


Kyyti bussilla kesti tunnin, jokainen voi hypätä haluamallaan pysäkillä pois ja tutustua vaikkapa lelumuseoon tai basaarialueeseen, noustakseen myöhemmin kyytiin takaisin. Lippu on voimassa koko päivän. Bussissa on selostus paikoista, joiden ohi ajellaan ja mahdollisuus valita 5 eri kielestä. Bussi on avobussi, joten hattu päähän.

Bussi kiertää keskustan alueella eli Alşançakin ja Konakin alueella. Ensin ajellaan Kordonboyun mukulakivikatua ja ohi pitkän rantakadun ravintolarimpsun, sen jälkeen koukataan vilkkaille keskustankaduille, ohi yliopistorakennuksen ja katollisen kirkon, Amerikan ja Ranskan kulttuurikeskusten sekä kohti kaunista 1800-luvulla rakennettua, rautatieaseman rakennusta, jonka lähellä sijaitsee kaupungin ydinkeskus. Bussi pysähtyy historiallisella Agoralla, joka rakennettiin helleenisellä kaudella. Antiikin Izmirissä eli Smyrnassa Agora oli keskeinen paikka, politiikan, kaupan ja oikeuden keskus. Vuoden 178 maanjäristyksen jälkeen Smyrna uudelleenrakennettiin ja se oli tärkeimpiä Lyykialaisten kauppakaupunkeja. Agoran alueen kaivaukset ovat jatkuneet näihin päiviin asti, aluetta on paranneltu ja siellä on nyt aiempaa helpompi kierrellä. Alueelta on tehty viime vuosina tärkeitä löydöksiä kuten vanhoja mosaiikkitöitä, agoran kaivaukset ovat valottaneet antiikin ihmisten arkea ja osa löydöksistä on nähtävillä Izmirin arkeologisessa museossa, jota kohti kierros jatkuu.


Bussi kipuaa kohti Izmirin kaupungin kukkulaa ja vanhempaa asutusta. Matkan varrelle jää Basmanen alue, jossa on edullisia hotelleita ja kuppiloita, osa alueen hotelleista on rakennettu jo 1900-luvun alkupuolella ja aluetta restauroidaan parhaillaan, talot ovat värikkäitä ja osa kunnostettu mutta ympärillä kuhisee edelleen käytettyjen kauppiaiden liikkeissä ja vaatimattomissa ukkokuppiloissa, yhdellä kadulla tarjotaan sadoittain käytettyjä jääkaappeja ja seuraavalla lampunvarjostimia. Mustalaisia, värikkäitä huiveja ja äänekkäitä kauppiaita.


Kukkulalta aukeaa upeat maisemat bussin laskeutuessa takaisin kohti keskustaa, ohi museoiden. Bussi koukkaa Kültürparkin eli kaupungin suuren puistoalueen ohi ja jatkaa matkaa Alşançakin kauniiden vanhojen rakennusten ohi. Viimeinen pysäkeistä on vanha hiilitehdas, joka on kunnostettu taide- ja kulttuurikeskukseksi.
Izmiriin tai lähialueelle saapuja, suosittelen lämpimästi bussikierrosta, joka antaa loistavan yleissilmäyksen ihanasta Izmiristä, kierroksen voi hurauttaa läpi tunnissa tai pysähdellä omien kiinnostusten mukaan matkan varrella. Meille saapuu huomenna odotetut vieraat Suomesta, Karoliina poikansa kanssa joten mielessä on jo tehty pientä suunnitelmaa, mitä ehdottaa tekemiseksi Turkin tuntijoille, jotka ovat ensi kertaa Izmirissä.

Mitä sinä haluaisit näyttää omassa kotikaupungissasi kävijöille?

Kommentit

 1. Höh, laitoin kommentin ja se katosi jonnekin?

  No lyhyesti ja ytimekkästi: kiitos Izmiri kierroksesta! :)

  VastaaPoista
 2. Malesiassa toi jäi tekemättä, mutta täällä voisin kokeilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan kiva tapa saada yleiskuva, varsinkin uudesta kaupungista.

   Poista
 3. Eikös tuo paikka ole ihan jo Raamatussa mainittu? Smyrna tai jotain sellaista...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kylla vaan, Izmir on historiallinen Smyrna.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit