Lomailu on työtä

Kesäisen lomailuputken jälkeen arki tuntuu ihanalta. Oma pesukone, sänky, kirjat ja hammasharja tutussa paikassa ovat melkein luksusta. Tänä kesänä olemme tytön kanssa saaneet lomailla niin tarpeeksi ettei paluu kotikaupungin kiireisiin haitannut eilen enää yhtään. Lomalla on kivaa mutta lomalta paluu kotiin on sekin juhlaa. Monena vuonna olen harmitellut ettei lomalla ehdi tehdä niitä kahta asiaa mitä ulkosuomalaisena kaipaan eli lomailla Suomessa ja Turkissa. Tänä kesänä se kerrankin onnistui.


Suomen loma tarkoittaa ulkosuomalaiselle sukulaisia, suomiyst äviä ja kotimaan ruokia, ehtii ihmetellä miten moni asia on muuttunut mutta myös sitä että jotkut asiat eivät muutu koskaan. Sellaiset kuten tapaamiset vanhojen ystävien kanssa, upea luonto, hiljaisuus ja mökkielämä. Tytölle Suomi on se toinen kotimaa, jossa suomen kieli vahvistuu ja suomalainen kulttuuri tulee tutuksi.  Helposti unohtuu että tytölle tavallisten suomalaisten asioiden tekeminen on loman parhautta. Mustikkapiirakan teko sukulaistädin kanssa, käsipohjaa lammenrannassa ja vadelmat suoraan metsästä. Onko mökin metsässä karhuja, villisikoja vai tiikereitä? Suomen loma on ulkosuomalaiselle tunteellinen tila, jossa on myös omat stressipisteensä. Pitäisi ehtiä joka paikkaan ja nähdä niin monia ettei aika riitä koskaan, pitäisi ehtiä syödäkin kaikki kauden herkut. Lähtiessä ei tiedä mitä tuntee, ikävää, onnea vai ulkopuolisuutta. Onko menossa vai tulossa. Kyseessä on epäloma, jonka vastapainoksi tarvitaan löhöloma.


Palasimme muutama päivä sitten lomalta Kuşadasista. Paluu basaarikujille, turistiravintoloihin ja hotellielämään pitkän tauon jälkeen oli jännää mutta lopussa jo hieman raskasta. En ole käynyt hotellilomalla turistikohteessa vuosikausiin eikä se ollutkaan kamalaa vaan aika ihanaa. Basaarikujilla kaupattiin kopiotavaraa kuten ennenkin ja turistiravintoloiden listat olivat yhtä paksuja kuin vuosia sitten. Tuli ihana tuttuuden tunne. Teki mieli laittaa paita kunnolla housuihin sille turistiravintolan nuorelle reppanalle, jonka tyttöystävä on suomalainen. Puolentoista viikon aikana ehdimme syödä liian hyvin, uida ja ruskettua. Loman aikana muistin senkin miksi aikoinaan halusin niin kovasti pois turistialueelta asumasta. On kummallista olla turistina molemmissa kotimaissa. Porvoossa en tiennyt miten päin olla kaupassa, jossa toivotettiin tervetulleeksi englanniksi ja Kuşadasın basaarikujalla seurasin vierestä tinkimistä kuin näytelm än katsoja.


Koulut alkavat Turkissa vasta reilun kuukauden päästä ja helteet jatkuvat. Yritän viritellä itseäni takaisin arkeen ja laitan lisää tarinaa Kuşadaşista ja jotain myös Turkin tilanteesta. Turkki on nyt esillä päivittäin myös Suomen lehdistössä mutta oma arki kulkee Izmirissä tuttuja latujaan. Olen saanut sen verran paljon kyselyitä ja yhteydenottoja viimeisen kuukauden aikana että yrit än raapustella jotain asiasta lähipäivinä. Kommenttiboksiin saa laittaa myös kyselyitä liittyen aiheeseen mutta pidätän oikeuden vastata omien rajojeni suhteessa, blogini ei käsittele politiikaa joten sen tarkempaa poliittista selvitystä en tule tekemään.

Kommentit

 1. Allekirjoitan täysin tuon, kuinka rankkaa (vaikkakin myös ihanaa) suomilomailu voi välillä olla. Sen päälle ehdottomasti tarvitsisi vähintään viikon loman ;).
  Odotan mielenkiinnolla Turkkikatsausta ja ymmärrän täysin sen, ettet tule puuttumaan politiikkaan. Samoilla linjoilla kirjoittelen itsekin. Välillä ei tekisi lainkaan mieli puuttua päivän polttaviin asioihin, vaikka toisaalta tuntuu, että kuitenkin pitäisi.

  Mukavaa arkeen paluuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se on, etta valilla tekisi mieli johonkin ottaa kantaa mutta varsinkin Turkki ja sen sisaiset asiat jakavat ihmisia eri leireihin. Toisaalta Turkkia on niin vaikea yrittaa selittaa etta lopputuloksena on helposti sanasota.

   Poista
 2. Me ollaan oltu poissa vasta niin vähän aikaa, etten tunne olevani Suomessa lomalla - oikeastaan tuntuu edelleenkin siltä, että asumme molemmissa maissa, vaikka virallisesti asummekin Algeriassa. Toisaalta joskus pelkään, että varsinkin pienimmät lapset saattavat saada Suomesta vähän väärän kuvan, kun toki yritän näyttää lapsille Suomen parhaita puolia eikä elämä ole Suomessa käydessä sillä tavalla "arkea" kuin isompien lasten ollessa pieniä. Nämä nuorimmat muistavat Suomesta lähinnä Linnanmäen ja muut kivat paikat, vaikka itse muistan ehkä päällimmäisenä viimeisiltä Suomen vuosilta kiireen ja tasapainottelun työn ja lastenhoidon välillä. Toki täälläkin pitää tasapainotella, mutta hieman eri tavalla :). Tänä kesänä oli ihanaa päästä lomalle jonnekin ihan muualle - Espanjassa tuntui, että olimme lomalla ihan oikeasti :)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tytöllani on selvasti nyt kuva sellaisesta Suomesta, jollainen se on lomalla. Arjesta ei ole mitaan hajua. Mekin lomailtiin kaksi kesaa perakkain Espanjassa eika kayty Suomessa muistaakseni 3 tai 4 vuoteen, sen jalkeen Suomi tuntui kylla hieman vieraalta itsellekin. Se oli kummallinen tunne, olla kotimaassa mutta hieman ulkopuolisena katselijana.

   Poista
 3. Samalta minusta tuntui Suomilomalla. Oli ihanaa palata takaisin kotiin omaan sänkyyni. Herätä varpusten viserrykseen ja kuula kaikki tutut kaupungin äänet. Suomeen on hauska mennä lomalle, kaikki on niin hienoa ja erilaista. Mutta kotini on Oslossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se on etta se erilaisuuden tunne on Suomi loman yksi jannista puolista. Varsinkin Turkista tullessa kaikki on niin toisin, siistia, hiljaista ja toimivaa. Kotiinpaluu on aina ihana tunne!

   Poista
 4. Ihanaa kun olet takaisin bloggaamassa. Täällä sitä ollaan jo odoteltukin.
  Onko nuo ihanat kuvat Kusadasista ?
  Meillä on huomenna aikainen nousu, taksi tulee hakemaan 05.15 lentokentälle ja matka kohti Bodrumia voi alkaa.
  Jos ja kun päästään Izmiriin niin saako sinuun olla yhteydessä jos tulee kysyttävää tai lähtisit kahvi/viini/Efesseuraksi ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja kiva kuulla etta on odotettu <3 Kuvat on Kuşadasista, joka oli kylla tosi kiva paikka! Olin aiemmin kaynyt vain talvella. Toivottavasti ehdit viela lukea tata jossain vaiheessa, laitoin vastausta myös tuonne aiempaan postaukseen kommenttiisi bussiasemasta ja -yhtiöista! Ja toki saa olla yhteydessa, laita vaikka sahköpostia tuohon mun osoitteeseen!

   Poista
  2. Täällä sitä körötellään juuri nyt kohti Izmiriä. Pamukkalen kyydissä tullaan ja hyvin toimii palvelut.
   Onpa ihana tulla sun kaupunkiin josta olen niin paljon lukenut.
   Tarkoitus on vain nauttia kaupungista ja kävellä ympäri ämpäri. Mitään ihmeellistä ei olla vielä suunniteltu.
   Nyt alan tutkimaan sun juttuja eri kaupungin osista.

   Poista
 5. Ihania kuvia! Kiva että ootte päässyt lomalle molemmissa maissa :) Kusadasi näyttää houkuttelevalta ja oon kuullut siitä paljon hyvää, mun pomon veli sen joskus mulle kehu maasta taivaisiin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kusadasi on ihana, olin positiivisesti yllattynyt silla odotin enemmin turistipaikkaa. Kusadasi on kaunis, monipuolinen ja rento, egean tunnelmaa ja turismin tuomat palvelut samassa paketissa. Tykkasin tosi kovin!

   Poista
 6. Epäloma on varsin kuvaava termi. :-) Tutuksi ovat nuo epälomat tulleet itsellekin joskus aikoinaan!

  Miten pitkä kesäloma siellä kouluilla on? Vaikka taisi alkaakin paljon myöhempään kuin Suomessa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koulut loppuivat kesakuun puolivalissa ja alkavat sitten toisen bayram loman jalkeen eli 19.9. Eli tassa on viela kuukausi aikaa hillua ja nauttia kesasta :) Mutta nyt ne parhaat kelit taalla alkaakin, tana aamuna sain niskaani pienen lampiman ukkoskuuron joka ei tuntunut edes kastelevan.

   Poista
 7. Mehän käytiin Suomessa vain joka kolmas kesä ja kolmas joulu. Justiinsa sen vuoksi, että kun kesäloma meni muiden nurkissa ja juosten pääkolmantenajalkana ja huonolla omallatunnolla tapaamaan ketä kerettiin, ei akut latautuneet. Paljon paremmin sujui loma koluten Turkkia oman perheen voimin. Oi niitä ihania muistoja niitä matkoilta. Monesti lasten kanssa niitä muistellaan. Ja pyyntöjä tulee, että pitäisi matkoista tehdä lisää ifolor-kirjoja. Pitäisikin kai kaivaa vanhat kuvat esiin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo se menee helposti ihan hullun hommaksi koko touhu, loma on siita silloin kaukana. Ma odotan edelleen sita sun tekemaa kuvakirjaa Turkin matkoistanne :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit