Kuşadası -turismi ja turkkilaisuus paketissa

Olin vieraillut Kuşadasıssa vain talvella kun vaahtopäiset aallot piiskasivat tyhjää rantabulevardia, hotellien ovet olivat säpissä eikä basaarikujan kauppias pistänyt päätään kaupasta vesisateeseen. Heinäkuinen kaupunki otti meidät vastaan kuumana ja kuhisevana. Iltaisin autoliikenne tukki rantakadun ja loistoristeilijät vaihtuivat päivittäin kaupungin satamassa. Lähdin lomalle kaupunkiin ristiriitaisin tuntein, talvi oli näyttänyt miten kirkkaita vesistöjä ja tavallista kaupunkielämää paikka piti sisällään. Mietin miltä tuntuisi paluu basaarikujien sokkeloihin ja löytyykö kaupungista muutakin kuin turistiravintoloita. Jos tykkää Foçan tyylisen kalastajakylän rauhasta, rosoisuudesta ja rakısta kiikkerällä puutuolilla niin voiko myös nauttia tinkimisestä, havaijinpihvistä ja hulinasta?


Kuşadası lomapaikkana onnistui myymään itsensä minulle jo eka päivänä. Kaupungin lomailijoista osa on turkkilaisia ja osa ulkomaalaisia, valtavat risteilijät tuovat kaupunkiin päiväksi vierailijoita. Basaarialue on kaunis! Vanhoja labyrinttimaisia kujia ja vanhankaupungin tunnelmallisia ravintoloita. Teki mieli istahtaa useampaan kuppilaan kuin ehdin. Basaarikujien kauppiaiden terä on ruostunut tai ympärilläni leijui paikallinen aura ja selvisimme parilla tarjoushuutelulla. Kuşadasi on kiva yhdistelmä turismia ja normaalia turkkilaista elämää, heti vanhankaupungin takaa alkaa paikallinen arki. Turkkilaisten suosimat ravintolat, ukkokuppilat, naiset virkkaamassa kadulle kannetuilla tuoleilla ja vilkkaat paikallisten ostoskadut. Kaupungintalon takakujilla keräännytään päivisin puhumaan politiikkaa ja juomaan iltaisin rakıa jotta unohdetaan päivän politikoinnit.


Parasta antia Kuşadasissa on ehdottomasti sen monipuolisuus, 10 päivän lomalla emme ehtineet kaikkea mitä piti mutta sentään aika paljon. Kaupungin alueella on useita eri ranta-alueita, joista itse ihastuin Green Beachiin. Kuşadasista pääsee hyvin retkille, sillä satamasta voi nousta Kreikan Samokselle menevälle lautalle tai 27 km päässä sijaitsevalle luonnonpuistoalueelle. Samoksesta tarinaa myöhemmin. 

Efesoksen rauniokaupunki, Sirincen pieni kaunis kylä ja Pamukkale ovat päiväreissun päässä. Majoituimme keskustassa, rantakadun lähellä ja ainakin itse tykkäsin sijainnista. Dolmukset liikennöivät jatkuvasti eri rannoille ja luonnonpuistoon asti mutta kävellen pääsee kulkemaan vanhaan kaupunkiin, keskustaan ja lähirannoille.


Kuşadasi on yllättävän edullinen eikä ns. turistihintoja tullut vastaan juuri missään. Euroissa laskevalle ulkomaalaiselle Turkki on edullinen, taksilla ajaminen, majoittuminen, ruokailut ja ostokset ovat halpoja. Kävimme muutamassa turistiravintolassa juomilla mutta ruokailut ajoitettiin suurimmaksi osaksi paikallisten suosimiin paikkoihin kuten lokantoihin ja kepab-ravintoloihin. Pettyä ei tarvinnut. Kuşadasissa ilta kuluu mukavasti kaupungin rantabulevardilla, jonne kerääntyvät kalastajat, paikalliset, kaupustelijat ja turistit.


Izmirin jälkeen Kuşadası tuntui todelliselta lomakaupungilta, jossa lomatunnelmaan virittyy nopeasti. Ahdistuminen turismin puoliin iski Kuşadasin uudella markkinapaikalla, jossa kahteen kerrokseen mahtui mölyä, kuumuutta, liikaa ihmisiä ja tavaraa. Huh, äkkiä pois, en olisi keksinyt mitään ostettavaa edes yrittämällä. Kaikessa on puolensa, matkailusta elävässä kaupungissa vallitsee mielenkiintoinen paikallisen ja turismin välinen kombo. Jos rantakuppilalla ei ole anniskeluoikeuksia niin olutta anniskellaan pahvimukista ja viiniä teekupista. Izmirissä taas jokainen tietää missä juodaan viiniä ja missä taas teetä. Kukaan ei uskaltaisi huutaen kohdistaa tarjousta ohi kävelevälle naiselle puodistaan.


Kuşadasi jäi sen verran kuplimaan mukavana lomakokemuksena että palaan taatusti sinne takaisin. Izmiristä se käy helposti reilussa tunnissa bussilla. Lomalaisen kuluja Kuşadasısta:


 • Bussimatka Izmir-Kuşadası 6 €
 • 10 pvää 2 makuuhuoneen apart hotellissa keskustassa 500 €
 • lounas lokantassa 4 hlö 25 €
 • illallinen kebapravintolassa 4 hlö 35 €
 • rantatuoli rannalla 3 € + varjo 1,5 €
 • olut rantaravintolassa 3 €
 • lauttamatka Kreikan Samokselle 35
Oletko käynyt Kuşadasissa?

Kommentit

 1. Kivalta ja viihtyisältä näyttää.Tuntuuko turistien määrän vähentyminen viime aikaisten tapahtumien jälkeen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turistien maara on vahentynyt tietysti yleisesti koko maassa mutta egeanalueella kato ei nay niin pahasti kuin etelassa, talla alueella paikallinen turismi pitaa pintansa.

   Poista
 2. Toivon niin kovasti, että vielä joskus tulee mahdollisuus tutustua näihin paikkoihin joista olet blogissasi kertonut.

  VastaaPoista
 3. Kusadasi on lempikohteeni Turkissa, aina palaisin sinne. Joku siinä paikassa viehätti jo ensikerralla. Suosittelen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuşadası on tosi kiva, en yhtaan ihmettele etta ihastuit kohteeseen.

   Poista
 4. Kuulostaapa leppoisalta lomailupaikalta. Tuommoista kaipaisin nyt minäkin! :-D

  VastaaPoista
 5. Entisessä elämässä silloinen mies Kusadasiin tutustutti, päiväseltään toki vain.

  Lasten kanssa sitten kolmistaan jokunen vuosi sitten siellä viikko vietettiin, se viikko meni täysin penkin alle.

  Mutta nyt heinä-elokuun vaihteessa olin körilääni kanssa viikon parisuhdelomalla, nautittiin! Reissattiin Sökeen yhtenä päivänä, bussilla vaan. Viikko oli vaan kovasti liian lyhyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se viikko menee nopeasti ja pienet asiat saattavat tehda lomasta joko loistavan tai sitten aivan kamalan. Mukavia tulevia reissuja!

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Olin positiivisesti yllattynyt, odotin ehka enemmin turistipaikkaa mutta löytyihan sielta paljon muutakin kivaa.

   Poista
 7. Ihanat kuvat ja vaikuttaa kivalta kohteelta.

  VastaaPoista
 8. Kuulostaa mukavalta lomalta :) ! Nuo hintatiedot on muuten kivoja - antavat hyvin kuvaa paikallisesta hintatasosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rentouttavaa oli. Ravintoloissa laskua kasvattavat juomat silla alkoholiverotus on noussut paljon viime vuosina, ruoka on Turkissa edullista. Kuşadası on edullinen kohde yleisesti ottaen.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit