10+1 kysymystä ulkosuomalaiselle

Viime aikoina ulkosuomalaisryhmissä on puhuttu ulkosuomalaisuudesta. Kuka on ulkosuomalainen ja kuka tuntee itsensä ulkosuomalaiseksi ja kuka ei. Itselleni ulkosuomalaisuus on sopiva termi, viimeeksi eilen minulta kysyttiin lastenkutsuilla että Türk oldunuz mu? Kysymys voi tarkoittaa että olenko Turkin kansalainen mutta täällä siihen liittyy myös aina kysymys siitä, oletko sopeutunut ja turkkilaistunut. Vastaan aina olevani kaksoiskansalainen ja monissa asioissa paikallistuneeni mutta pysyväni silti suomalaisena. Ulkosuomalaisuus on minulle tapa ajatella ja toimia, se on tietyissä asioissa toisenlainen kuin paikallisilla ystävilläni, se ei ole kuitenkaan täysin suomalainen sillä siihen on sekoittunut tapoja ja uusia ajatuksia matkan varrelta.


Lempipaikkojani blogin Jonna heitti minua haasteella, samoin Vihreän Saaren Saara, kiitos molemmille ja käykää kurkkaamassa millaiselta näyttää ulkosuomalaisuus Saksasta ja Irlannista käsin.

1. Mikä on parasta tämänhetkisessä asuinmaassasi?

Turkissa parasta ovat ihmiset, ehdottomasti. Se luo joka päivään oman sosiaalisen sykkyrän, jonka sisällä on turvallista ja mukavaa olla, tervehditään, jutellaan, huikataan ja tavataan. Omassa kulmakunnassa kauppiaat, naapurit, kaupungin siivojaat, puiston vakikävijät ja koiran pissattajat  ovat useimmiten tuttuja. Asioilla on tapana todellakin järjestyä, usein ihan viime tipassa mutta sen on Turkki opettanut. Turkkilainen ruoka ja tuoreet raaka-aineet ovat ihania. Spontaanius elämässä on sekä hyvä että huono asia mutta siihen on totuttava Turkissa.


2. Entä ikävintä?

Epävarmuus työelämässä ja se spontaanius, asiat tapahtuvat ja etenevät täällä nopeasti ja toisinaan olo on kuin bussissa joka syöksyy sinne tänne ilman tietoa määränpäätä. On tilanteita, jolloin tekisi mieli kaivaa paperi ja kynä esiin ja alkaa suunnittelemaan mutta se ei vaan sovi täällä sillä ympärillä on liikaa muuttuvia tekijöitä. Koulutusjärjestelmän paikallaan polkeminen tuottaa harmaita hiuksia vanhemmille, varsinkin nyt kun tyttö on lähdössä ekalle luokalle.

3. Jos saisit matkustaa mihin tahansa maahan ilmaiseksi kahdeksi viikoksi, mihin matkustaisit?

Vaihtoehtoja olisi paljon, lähtisin mielelläni Australiaan tai Japaniin.

4. Mihin kohteeseen matkustaisit uudestaan?

Jonnekin päin Kaakkois-Aasiaa, jonne koen loputonta ikävää. Lähtisin varmaan Vietnamiin ja ja koluaisin sen rannikkoa Hanoista alkaen kohti Saigonia.


5. Mitä suomalaista ruokaa kaipaat eniten ulkomailla?

En kaipaa juuri mitään ruokaa, melkein kaikkeahan voi tehdä täällä ja kaipaan enemmin monia ruoka-aineita ja ruokia esimerkiksi Thaimaasta kuin Suomesta, aasialaisten elintarvikkeiden saaminen on Turkissa kiven alla ja hinnat korkeat. Suomesta saapuvat vanhempani tuovat mukanaan puurohiutaleita, mustikkarouhetta, sieniä, raparpereja ja hapankorppuja.

6. Uskotko muuttavasi joskus takaisin Suomeen?

En osaa sanoa, ainakaan tällä hetkellä muutto ei ole suunnitelmissa sillä koti on täällä. Tilanteet saattavat kuitenkin muuttua nopeasti  eikä mikään ole niin varmaa kuin epävarma, varsinkin Turkissa. Viihdyn hyvin elämässäni täällä mutta viime vuodet ovat näyttäneet että maailman tapahtumat saattavat laittaa pienen ihmisen elämän nopeasti aivan uuteen järjestykseen.


7. Mikä on asuinmaasi hauskin/mielenkiintoisin juhlapyhä?

Hauskin on lastenjuhla 23.4 joka on aivan ihana! Koko päivä on omistettu lasten juhlinnalle ja kyllä heitä kuuluukin juhlia. Paastokauden päättävä sokerijuhla on myös kiva vaikka karkit jäävätkin nykyisin kaappiin sillä ovelta toiselle kiertävät lapset ovat vähentyneet.

8. Mikä oli vaikeinta ulkomaille muutossa?

Muutin ensimmäistä kertaa maailmalle 1997, lähdin lyhyeksi pätkäksi Englantiin kielikurssille ja töihin. Kokemus oli avartava sillä siellä tajusin miten erilaista on asioiden hoitaminen ja elämä toisessa kulttuurissa, taisin kuitenkin innostua sillä sen jälkeen hinku lähteä maailmalle kasvoi. Englannin aikoihin ei ollut kännyköitä joten kirjoitin kirjeitä ja odotin puhelimen vieressä äidin soittoa kerran viikossa, yhteydenpito on muuttunut niin helpoksi että sen suhteen elämä on helpottunut.

Turkin kulttuuri on hyvin erilainen kuin Suomen mutta maan sisällä erot ovat valtavat. Kaupungissa voi elää hyvin samoin kuin missä tahansa Euroopan kaupungissa. Mielikuvat Turkista ja turkkilaisista istuvat vahvasti monissa, joille maa on tuntematon, on ymmärrettävää että näin suuren ja suurien erojen maan eri alueiden, kansanryhmien ja elintasoerojen tajuaminen on vaikeaa, vaikeaa se on jopa meille jotka täällä asumme.


9. Voisitko kuvitella asuvasi jossain muussa maassa kuin Suomessa tai tämänhetkisessä asuinmaassasi?

Mikä ettei, voisin kuvitella asuvani aika monessa paikassa. Olen aina tykännyt Välimeren alueen kulttuurista mutta toisaalta muuttaminen toiseen maahan on myös aikamoinen ponnistus ja vaatisi taakseen erityisen hyvän työn.

10. Mikä oli vuoden 2016 mieleenjäävin hetki?

Viime vuonna aloitin uudessa työssä ja arki meni uusiksi kun tasapainoilin kahden työn välillä. Se toi elämään uusia haasteita mutta myös paljon iloa ja onnistumisia. Mikähän on tämän vuoden mieleenpainuvin hetki?

11. Aiotko matkustaa jonnekin tänä vuonna, minne?

Aion matkustaa huomenna lomalle, starttaamme aamulla koko perhe mukaanlukien koira, saimme viime tingassa varattua mökin sillä valinnanvaraa ei tähän aikaan vuodesta juuri ole. En malta odottaa auringonlaskun katselua, varpaiden upottamista hiekkaan ja ihan vaan sitä oleilua yhdessä ilman arjen kiireitä. Loppukesästä on tarkoitus tehdä muutamia pieniä lomapyrähdyksiä lähialueen rantapaikkoihin mutta ulkomaille emme tänä vuonna suuntaa.

Haaste on kiertänyt melkein kaikissa seuraamissani blogeissa, jos se on joltakin vielä jäänyt tekemättä niin haastan juuri sinut! Mukavaa heinäkuuta! Olen tulevat pari viikkoa ainakin osittain netin ulottumattomissa joissain rannan ja vuoriston välillä joten päivittelyä lomakuulumisista odotettavissa sitten myöhemmin.

Säännöt Liebster Awardin vastaanottamiseen:

 • Kirjoita postaus palkinnon saamisesta ja julkaise se blogissasi
 • Kiitä henkilöä, joka nimitti blogisi ja linkkaa hänen bloginsa postauksessasi
 • Lisää blogiisi Liebster Awardin logo osoitukseksi palkinnosta
 • Lisää postaukseen myös palkinnon säännöt
 • Vastaa palkinnon antajan esittämiin kysymyksiin
 • Nimitä 5-11 uutta blogia
 • Keksi kysymykset bloggaajille, jotka nimität
 • Ilmoita nimityksestä valitsemillesi bloggaajille ja linkkaa oma postauksesi heille
 • Linkkaa Liebster Award -postauksesi myös sinut nimittäneen blogin postaukseen

Kommentit

 1. Vastaukset
  1. Kiitos Anu ja sinulle myös Suomeen hyvaa reissua!

   Poista
 2. Minä en tunne itseäni erityisesti tai ensisijaisesti ulkosuomalaiseksi tai suomalaiseksi, mutta sitä kuitenkin tietysti toisaalta olen, ja vastailin joka tapauksessa itsekin näihin kysymyksiin :) Mielenkiintoista oli miettiä omaa suhdetta nykyiseen kotimaahan ja ulkomailla elämiseen yleensä ja vielä mielenkiintoisempaa on ollut tämän haasteen myötä kuulla muiden ajatuksia eri puolilta maailmaa.

  Oikein hyvää lomaa teille!

  VastaaPoista
 3. Kiva oli lukea näitä vastauksia,sain saman haasteen joten pitäisi itsekin tehdä tämä. Mukavaa lomaa teille:)

  VastaaPoista
 4. Hyvää lomaa. Parasta Turkissa on myös lämpö ja pitkä kesä. Tuli vaan mieleen, kun lupasivat taas hyytävää kylmyyttä tänne, jossa jo kaksi päivää olikin melkein lämmintä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No se on kylla totta, on mukavaa kun lammin kausi on pitka, se helpottaa monella tavalla elamaa, tuon tulevan hikisen elokuunkin kestaa sita ajatellessa hyvin.

   Poista
 5. Ihanaa lomaa, minä taidan tehdä tämän Suomiloma-postauksien jälkeen!

  VastaaPoista
 6. Hei,

  Mitäpä viisaana naisena luulet "pottunenä"-kantasuomalaisten miesten olevan turkkilaisista? Tai suomalaisista naisista heidän kanssaan?

  http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005131727.html

  https://yle.fi/uutiset/3-9483039

  http://www.is.fi/perhe/art-2000005269882.html

  Oletkos muuten tietoinen suomalaisten naisten maineesta maailmalla...?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heipä hei, ketä lienevät nämä pottunenä suomalaiset? Kehotan sinua siirtymään muille sivustoille sillä täältä et löydä pohdiskeluihisi vastausta.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit