Siellä missä on hyvä olla

Katselen keväisin kateellisena naapureitamme, jotka pakkaavat autonsa ja hurauttavat tuleviksi kuukausiksi lähikyliin kaupungin helteiden tieltä. Heinäkuussa talomme kolisee tyhjyyttään, suurkaupungissa asfaltti kuumenee ja lämpö alkaa tukahduttaa heinäkuun puolivälissä. Silloin haluaisin olla eläkeläinen Urlan rantamökissä! Lomalla alan haikailemaan muuttoa lähelle vihreää vuoristoa, merituulia ja rauhaa. Muutetaanko taas, asunto myyntiin ja tavarat rekkaan? Ulkosuomalaiselle koko maa on yhtä suurta seikkailua ja tutkimattomia maastoja, ei sukulaissuhteita tai lapsuuden muistoja tukemassa asumispaikan valintaa. Haluaisin asua paikassa jossa on Ankaran palkat, Izmirin elämänasenne, Foçan kalastajakylän tunnelma ja vuoristoalueen ilmasto ja rauha. Vähän suurkaupunkia ja hieman kylämaisemaa.


Viime viikolla rantapallo suositteli tuntematonta Alaçatia ja Telegraph Travel listasi rantakohteidensa joukkoon kolme Turkin hyvin säilynyttä salaisuutta. Keksisin samantien kasan parempiakin salaisuuksia mutta voin helposti siirtää itseni haaveissani asumaan vaikka Çiraliin majatalon pitäjäksi. Lomalla alan pohtia millaista olisi asua täällä, tuijottelen kiinteistönvälityksen ikkunan hintoja, mietin työmahdollisuuksia ja liikkumista. Kävisinkö tuossa kulmakampaamossa ja olisiko täällä hyviä kouluja? Iltaviinien äärellä laitamme miehen kanssa ajatukset lentämään ja suunnittelemme hulluja. Poden loputonta kokeilunhalua asua vähän siellä sun täällä.

Muistan aikakauden jolloin mahdollisimman vaikeasti, mahdollisimman tuntemattomaan paikkaan riitti syyksi matkaan. Nykyisin on toisin, hotellilomailu hotellin vuoksi ei kiinnosta ja kierrän ostarit sekä kaupat mielelläni kaukaa. Viimeisillä lomilla parhaimmat jutut ovat olleet niitä pieniä hetkiä ja tunnelmia, jotka syntyvät ihmisistä ja tunteesta kun tavoittaa jotain mitä ei ole odota. Se voi olla sardiinileipä Foçan kalastajia katsellessa, pieni museo Konyassa tai auringonlasku Davutlarissa. Kylänmies omalla raitillaan, omassa ympäristössään tai upea maisema autobaanan varrella. Monesti ne vahvat elämykset saavat jopa suunnittelemaan asuinpaikan vaihtoa. Sitten tajuan etten kuulu sen kylänmiehen raitille ja maisemaan.

Davutlarin lomakylä on perustettu 60-luvun ja 70-luvun vaihteessa. Suurin osa sen villoista on parhaat päivänsä nähneet, eri kiltojen lomapaikat tuovat tuulahduksen jostain menneen maailman menosta. Roikutan autonikkunasta päätä ulkona ja imen tunnelmaa. Useamman huvilan katto on romahtanut ja maali on rapissut. Beach club osoittautuu vanhan ajan teetuvaksi, jossa tarjoillaan gözlemeä ja toastia, sisätiloissa hampaaton mummeli toivottaa iloisena tervetulleeksi paikallisella murteella. Mummeli kertoo valmistaneensa gözlemeä kyseisessä paikassa vuodesta 1977 asti eli syntymästäni saakka. Missään ei soi poppi eikä ketjuravintoloiden kylttejä näy. Rannalle leiriydytään oman varjon ja tuolien kanssa, ei tarjoilua tai palveluja. Tulee kummallinen paluu menneisyyteen hetki ja tuntuu että olisin 80-luvun lopun Alanyassa, jossa ei tiedetty vielä tulevasta buumista ja vieri viereen nousevista isoista hotelleista. Koen voimakkaan tunteen, johon sekoittuu iloa ja haikeutta.


Paluu kaupunkiin sujuu nihkeästi. Ensimmäisellä aamulenkillä mahassa muljahtaa mukavasti, mun sielunmaisema, kalastajat, Izmirin lahti ja tutut kulmat. Missä te olette olleet? Olin ihan unohtanut että onhan tässä suurkaupungissanikin puolensa. Päivitän kuulumiset koiratutuille, kaupan setälle ja naapurille. Tytön synttäreillä pussaan ystävää kolmesti kahden kerran sijaan, onpa ollut kova ikävä näitä minun ihmisiä. Kaikki on tuttua ja turvallista, täällä on niin hyvä olla, omien keskellä. Unohdan oliivilehdot ja merituulet ainakin hetkeksi ja nielen tappioni. Vapaan kanan munat, oma ryytimaa ja kylänraitti saavat siis odottaa.

Kommentit

 1. Olipas taas mukavia pohdintoja! Oma maa mansikka; muu maa mustikka, vai miten se nyt meni. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin se taitaa olla etta sen vain unohtaa monesti lomalla etta oma koti on oikeasti aika kiva paikka.

   Poista
 2. Tuo hetkistä nauttiminen on kyllä lomista parasta. Harva varmasti kertoo mieluisammaksi lomamuistokseen, sitä, kun seisoi jonkun tunnetun nähtävyyden juurella (tai laella) kymmenien ja taas kymmenien ihmisten kanssa.

  Kirjoitit taas kerran niin hienosti, että on helppo eläytyä tunnelmiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri nain, ahdistun ihan valtavasti niista paikoista joissa ollaan satojen muiden kanssa ihmettelemassa ja jonottelemassa. Istun mieluummin kahvilassa ja katselen ihmisia.

   Poista
 3. Muualla hyvä, kotona paras. Tosin sekin on totta, että se paras koti voi sijaita hyvin erilaisissa paikoissa:). Vaihtelu virkistää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se vaihtelu virkistaa on kylla meilla verissa, pitanee nyt pysytella kuitenkin nailla kulmilla mitka on havaittu hyviksi vaikka voisihan sita kokeilla taas jotain uuttakin paikkaa.

   Poista
 4. Olen muuttanut niin monta kertaa, ei vaan kotia vaan maitakin,ja aina välillä tuntuu että voisi taas vaihtaa paikkaa...Teillä oli ihanan rentouttava loma. Täällä on niin kuuman kosteaa juuri nyt että en edes innostu muualle täällä lähtemään,vaikka esim. Jerusalemissa on vain kuumaa ,ei kosteaa kuten täällä rannikolla. Talvelle sen sijaan tekee niin mieli mennä kaikenlaisiin pieniin paikkoihin eri puolilla maata missä on erilaista kuin kaupungissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se tulee minullekin tuo sama tunne etta voisi taas vaihtaa paikkaa mutta sitten muistan ettei sekaan niin mukavaa ole se muuttaminen. Uusien ystavien ja kulmien löytaminen, itse muutto ja pakkaaminen....

   Poista
 5. Mitenkä teidän koulushoppailut sujuivat😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noh, tilanne on edelleen hieman paalla ja jatkunee, katsotaan kuinka meidan kay, kirjoitan siita sitten lisaa :)

   Poista
 6. Ihania postauksia, näitä olikin jo ikävä :-) tietokone ja blogit on olleet kiinni töiden takia ja olipa kiva pitkästä aikaa palata tänne lukemaan teidän juttuja. Teidän viime postauksen loma vaikutti ihanalta, just sellaiselta rennolta ja rauhalliselta missä varmasti virkistyy ja mieli lepää! Kotiinpaluu on tietty aika ihanaa kun huomaa taas miksi se koti on juuri siinä paikassa missä se nyt on :-)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit