Vahingossa kasvissyöjäksi?

Lauantaiaamuna onnisti sillä löysin taloyhtiömme pihan kulmauksesta greippipuun, jonka oksat roikkuivat raskaina kauniin keltaisista kypsistä hedelmistä. Puu oli jäänyt piiloon eikä kukaan ole kuluvana vuotena ollut kovin kiinnostunut pihan antimista, meille pihan appelsiinit, sitruunat ja greipit ovat kelvanneet. Nappasin samalla pihalta mukaan minttua ja kiiltomalvaa, jota oli ilmestynyt hieman villiintyneen pihamme alueelle. Turkissa vihannes-, yrtti- ja hedelmätarjonta on niin kattava jopa omalla pihalla keskellä miljoonakaupunkia, että jauheliha jää yhä useammin hyllyyn.

Kurpitsa kurpitsakeitoksi


En ole koskaan ollut pihvien ystävä mutta rakastan hirvenlihaa, maukasta salamia ja maksaa albanialaisittain. Olen aika kranttu lihan suhteen ja teholihantuotannon huonot puolet kummittelevat mielessäni monilla kauppareissuilla. Broilerin valkoinen muovimainen koostumus ei paljon houkuttele ja naudanlihan korkeaksi nousseen hinnan takia valitsen ainakin talvisin kalakaudella aina mieluummin tiskistä tuoretta sardellia, meriahventa, sardaa tai mulloa. Turkissa olen ajautunut yhä vahvemmin kasvisruokavaliolle sillä se on helppoa, halpaa ja hyvää. Lihattomat päivät keventävät kauppalaskuja aika roimasti.

Kalaa Bostanlin kalastajilta
Perjantai-iltana ovikello pärisee ja naapuri tuo itse tekemäänsä selleri-porkkana-villiyrtti ruokaa oliiviöljyssä. Tyttö irvistelee mutta itse tyhjennän annoksen tyytyväisenä napaan. Vasta Izmirissä olen oppinut että sellaisistakin tuotteista, joiden nimen kuuleminen sai ennen irvistelemään, saa mitä loistavimpia herkkuja. Sellaisista kuten selleri, purjo, artisokka ja kaalinnuput. Kasvisruuat kuuluvat turkkilaiseen keittiöön ihan yhtä olennaisesti kuin turkkilaiset lihapullat, mantı, lihapadat ja grilliruuat. Työpaikkani ruokalista on melko kasvispainotteinen vaikka toki siellä lihaakin on seassa. Eilen lounaaksi tarjottiin kuivatuista vihanneksista ja jogurtista valmistettua keittoa, kukkakaali-jauhelihapataa ja bulguria, tänään syötiin tomaatti-bulgurkeittoa, pinaatti-vihannespataa kera jogurtin ja etikkasäilykkeitä. Maistus varmaan sunkin lapselle?

Egen villiyrttejä
Silmiini sattui juttu alle kouluikäisten ruokasuosituksista Suomessa. Voin myöntää, että ilman Turkkia olisin varmaan yksipuolisempi ruokailija. Täällä kasvisruuat tuntuvat uivan melkein väkisin omaan keittiöön ja ravintoloissakin valinta on monesti kasvis. Siitä pitää huolen tietysti hyvä ruoka ja hintapolitiikka. Izmir ei ole etnisyyden ylistys ravintolatarjonnan suhteen ja vegaaniravintoloita kaupungista löytyy näköjään neljä. Viime vuosien aikana niiden suosiota on rummutettu sosiaalisessa mediassa ja paikoissa voi maistella esimerkiksi vegaaneille soveltuvaa sucuk-makkaraa, jogurttipiimä ayrania ja mantia.

Oma kasviskeitto ja tytön turkkilainen lihakeitto
 Kasvisruokaa löytyy helposti sillä varsinkin egeanalue on vahvasti kasvispainotteinen ja jokaisessa lounaspaikassa on aina kasvisvaihtoehdot. Sen sijaan ruoka-allergiat ja erityisruokavaliot ovatkin jo mutkikkaampi temppu vaikka kauppojen hyllyissä esimerkiksi gluteenittomat tuotteet ja vegaanituotteet ovat lisääntyneen nopeasti. Lihan hinnan nousu on saanut valitsemaan yhä useammin lounaspaikaksi jotain muuta kuin kebapia, kun sellaiseen uppoaa helposti noin 25 turkin liiraa, saa egeanalueen herkkuja tarjoavasta lounaspaikasta kokoelman kasvisruokaa 10 turkin liiralla. Arvatkaa kummassa kuppilassa on jonoa lounasaikaan kadulle asti?

Tarjolla aamulla poimittuja kaalinnuppuja!
Tässä pientä osviittaa hintatasosta:

  • Lihapulliin sopiva puolirasvainen jauheliha kilo  38 tl
  • Kalkkunansuikaleita 750g                                     16 tl
  • Pussillinen peltoretikkaa                                        2 tl
  • Puoli kiloa pieniä kurkkuja                                    2.5 tl
  • Hamsia eli sardellia kilo                                         8 tl
  • 500 g mustaa teetä                                                  10 tl
  • Kolme pitkää purjoa                                               1,5 tl
  • Iso kaalinpää                                                           2.5 tl
  • Kypsytetty tulum juusto 800g                                25 tl
  • Olut 0,5 l                                                                 7,75 tl
  • Kilo mandariineja                                                    3 tl
  • Kilo appelsiineja                                                     2 tl
  • Jogurttia 0,5 kg                                                       6 tl

1 € = n. 4,5 turkin liiraa


Toisilla se on ikea, mistä lähtee kaikkea liikaa mukaan. Mulla se on ruokakaupat.
Suurin osa turkkilaisista tuttavistani on sekasyöjiä ja kasvispainotteiseen ruokavalioon on usein syynä hinta ja terveellisyys, osalla myös eettinen näkökulma. Yksi työkaverini on kasvissyöjä koska ei tykkää lihasta ja toinen tuttavani eettisistä syistä. Nuoremmassa sukupolvessa ollaan kiinnostuneita ruokailusta kuitenkin ihan eri näkökulmassa kuin vaikka anopin ikäryhmässä. Anopille on tärkeää että sucuk-makkara on itse tehty ja ruoka valmistettu kauden tuotteista.

Tähän loppuun viikonloppu kevennykseksi ihana tahna leivän päälle:

Girit Ezme

- 150 g lampaanmaitojuustoa tai fetaa ( ei vähärasvaista)
- 3 rkl ricottajuustoa
- 3 rkl saksanpähkinöitä
- 4 rkl maapähkinöitä
- 3 rkl kuorittuja manteleita
- 3 rkl oliiviöljyä
- 2 valkosipulinkynttä
- chiliä ja tilliä

1. Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja tahna sekaisin. Anna maustua hetki ja tarjoile tuoreen leivän kera, sopii niin aamiaiselle kuin illanistujaisiin.


Oletko sekaani, vegaani, kasvissyöjä vai jotain muuta?

Kommentit

  1. Olen varmaan sekaani;D Enimmäkseen kasvisruokaa vegaanityyliin,,joskus harvoin kalaa.,lihaa en syö missään muodossa. Minäkin olen täällä muuttunut yhä enemmän kasvisruokailijaksi,kiitos niin kattavan vihannes-ja hedelmävalikoiman, tosin olin täysin vegaani jonkun aikaa jo ennen sitä. Kiiltomalvaa poimin minäkin pari päivää sitten, on suosikkivillivihanneksiani:) Täällä on helppo olla vegaani, sillä vegaaniruokapaikkoja on niin monta ,samoin kuin vegaaneja, ja vegaaniruokatarjontaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen huomannut että teillä on aika etninen ja vegaaninenkin tarjonta siellä. Syön harvoin lihaa sillä kasvisruuat vievät kyllä musta useimmiten voiton jo maullaankin. Kiiltomalva on kyllä niin hyvää!

      Poista
  2. Minulle kelpaa kaikki, mutta viime aikoina liha on alkanut jotenkin ällöttää minua, tai siis ainakin sellaiset isot lihaköntsät, kuten juuri pihvit. Broilerikin on alkanut tuntua vastenmieliseltä, mutta en haluaisi olla ihan kasvissyöjäkään. Täytyisi siis varmaan lisätä kalan syöntiä, mutta olen aika huono laittamaan kalaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama juttu, pihvin ystävä en ole ollut koskaan ja tilaan ravintolassakin aina jotain muuta jos vain on mahdollista. Broileri on musta myös aika epäilyttävää ja ostan nykyisin melkein aina sen sijaan kalkkunaa. Ihan kasvissyöjäksi en taida ryhtyä minäkään mutta yhä harvemmin sitä lihaa, varsinkin punaista, tulee ostettua. Kalasta tykkään ja sen laittaminen on musta aika helppoa viikolla vaikka uunissa, tulee nopeasti ja kalaa on aika vaikea pilata kun se on musta parhaimmillaan oikeastaan ihan yksinkertaisessa muodossa.

      Poista
  3. Girit ezme kuulostaa taivaalliselta! Oli pakko kommentoida, kun kirjoitit naapurisi sellerioliiviöljyruuasta. Teen tuota herkkua lähes viikottain versiona zeytinyagli portakalli kereviz. Käytän siihen porkkanaa, perunaa, selleriä, sellerin lehdet, sipulia, oliiviöljyä, suolaa, sokeria ja nesteenä appelsiinien mehua. Suosittelen vahvasti! Olen itse kala-kasvissyöjä ja tuntuu ettei Turkissa tarvitse muuta ollakaan. Itseltäni olisi varmasti jäänyt monet oliiviöljyruuat testaamatta, jos söisin vielä lihaa. Kiitos ihanasta kirjoituksesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo ezme on ihanaa. Mulla on selleri tuolla kaapissa kun mies halusi syödä eilen sellerin lehtiä :) Teen huomenna siitä zeytinyağlia, tykkään ja teen usein juuri portakalli version sitruunan sijaan, tuo ihanaa pehmeyttä ruokaan. Turkissa tosiaan tuntuu että lihan syönti on turhaa haaskausta monessa mielessä kun kasvisruuat on usein niin paljon parempia. Kiva kun tykkäsit ja huomenna meillä sitten porisee portakalli kereviz :)

      Poista
  4. Itse olen kasvissyöjä jo reilu 20 vuotta. Silloin tällöin kun saamme riistaa niin sitä syön. Lapset ja mies sekasyöjiä. Mutta kotona pääsääntöisesti kasvisruokaa.
    Tänään lounaalla maistetaan kasvissirkkapihvejä joita nyt ilmestynyt kauppoihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sirkkaleivästä olen kuullut mutten pihveistä, ovat varmaan hyviä. Tykkään hirvenlihasta mutta muuten liha ei saa minussa aikaan kovin kummoisia väristyksiä.

      Poista
  5. Kateeksi käy. Ei tuollaisen kasvisvalikoiman, kaiken lisäksi tuoreiden, äärellä tarvitse lihaa nähdäkään. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvis- ja hedelmävalikoima on täällä tosiaan mieletön, liha on kallista ja kasvisruualla säästää kyllä pitkän pennin ruokakuluissa.

      Poista
  6. Meille aukeaa simit-baari Tampereelle, odotan innolla niitä ja börekejä ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oooo, simit paikkoja on ilmeisesti auennut viime vuoden aikana enemminkin Euroopassa. Sieltä saa ilmeisesti nykyisin yufka taikinaa, josta tehdään börekit etnisistä kaupoistakin?

      Poista
  7. Ihanalta nayttaa! Olen monesti blogiasi lukiessa pohtinut, etta turkkilainen keittio sopisi itselleni jos ei nyt aivan taydellisesti niin melkein ainakin. Koskaan en muista kuitenkaan syoneeni turkkilaista ateriaa.

    Olen sekasyoja mutta kasviksia, hedelmia ja pahkinoita tulee syodyksi huomattavan paljon, kun taas punaista lihaa hyvinkin vahan. Olenkohan syonyt tana vuonna sita viela kertaakaan? En syonyt yli viiteentoista vuoteen kanaa enka punaista lihaa, mutta Perussa en ole koskaan yrittanyt elaa niita ilman. Kana on taalla kansallisruokaa riisin ja perunan kanssa, ja perulaisten - jopa terveydenhoitoalan ihmisten - tuntuu olevan vaikea hahmottaa, mista proteiineja saa ellei lihasta. Kuitenkin taallakin on linsseja - paitsi omia suosikkejani punaisia, niita aiti joutuu lahettamaan Suomesta - , herneita, kikherneita ja erilaisia papuja, joten kasvisuokapaivat eivat olisi vaikeita. Kanassa ja broilerissa arveluttaa epaeettisyys ja antibiootit, joita niiden kasvatuksessa kaytetaan. Tana aamuna matkasinkin luomutorille orgaanisen broilerin perassa, silla antibioottiliha ei hirveasti houkuta. Kalassa puolestaan on niin paljon elohopeaa, ettei sita suositella taalla syotavaksi kuin kerran viikossa, ellei kyseessa ole kasvatettu taimen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Turkkilainen keittiö on musta ihana, se on niin monipuolinen ja kasvisruokia on paljon. Kun asuin Aasiassa, tykkäsin kyllä kovin myös paikallisista ruuiasta oikeastaan kaikissa maissa missä olin mutta ehkä turkkilainen monipuolisuus kuitenkin kiehtoo vielä enemmin. Jep, nuo antibiootit muakin epäilyttää ja makukin on ihan muovia. Meillä on aika paljon kasvatettua kalaa, nyt talvella tosin pikkukaloja suoraan merestäkin.

      Poista
  8. Sama juttu - ruuan kasvispainotteisuutta on meilläkin lisätty, mutta täysin kasvissyöjäksi tuskin ryhdyn. Täällä onneksi lihan tehotuotanto on harvinaista, mutta siltikin tuntuu toisinaan hieman epäloogiselta hoitaa toisia eläimiä ja syödä toisia. Myös täällä liha on suhteellisen kallista. Kalaa olen aika huono laittamaan ja kalan suhteen olen nirso - pidän vain erittäin harvasta kalasta, kuten lohesta. Satokauden hedelmiä menee meillä paljon - etenkin nyt, kun kaivoin mehulingon esiin ja tankkaan vitamiineja tuorepuristetusta appelsiinimehusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä broileri on niin tehotuotettua kuin voi olla, oikeaa kanaa on nykyisian aiempaa vaikeampi löytää joten toisinaan ostetaan kalkkunaa, jota on kuulemma vähemmin tehotuotannossa. Meilläkin puristellaan talvella paljon mehuja, jopa niin että vanha linko on rikki ja olisi pian hankittava uusi.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit