Erikoisruokavaliot ovat Turkissa elitismiä

Turkkilaiset rakastavat leipomotuotteitaan, baklavaa, kahviloiden notkuvia kakkuhyllyjä ja herkkuja. Eivät kuitenkaan kaikki. Omien opiskelijoideni joukossa on kaikenikäisiä erikoisruokavaliota noudattavia, yksi kieltäytyy gluteenista, toinen sokerista ja kolmas molemmista. Heilutellessani ruokakorteista hampurilaisen tai suklaan kuvaa, saan vastaukseksi hamburger and chocolate, disgusting. Näillä opiskelijoilla kysymys on omasta tai vanhempien valinnasta liittyen ruokavalioon, ei sairaudesta. Osalla turkkilaisista taas on vaikeuksia noudattaa sairauden määrittelemää ruokavaliota nykyisen talouskurituksen aikakaudella.


Turkin taloudellinen tilanne on surkein mitä olen itse lähes 20 vuoden aikana kokenut. Inflaatio laukkaa kuin vanhoina huonoina aikoina. Ruokakauppaan uppoaa rahaa valtava määrä, ja hälyttävää on, että aiemmin edulliset vihannekset, palkokasvit, linssit ja hedelmät lohkaisevat budjetista ison osan. Onneksi kesän satojen aika on täällä, ja vihannesten hinnat ovat laskeneet surkean talvisesongin jälkeen. Yhä useamman vihanneskaupan eteen on kasattu nahistuneita vihanneksia alelaariin, joihin kukaan ei olisi edes vilkaissut vielä pari vuotta sitten. Kaupungin keskustaan viime vuosina nousseet raakaruoka- ja vegaaniravintolat ovat vain tietyn elintason omaavien ulottuvissa.


Muutama kuukausi sitten jouduin tarkastelemaan omaa ruokavaliota kilpirauhaslääkitykseni takia. Vähensin gluteenia ruokavaliosta ja tutustuin marketin gluteiinittomiin tuotteisiin. Tuotteita on tarjolla aiempaa enemmin, mutta hinnat ovat moninkertaiset. Jos paketti makaroonia maksaa Turkissa noin 2 liiraa, on gluteiinittoman hinta noin 15 liiraa. Makarooni taisi olla tuotteista edullisimpia ja voin kuvitella millaista liirojen venytystä monien keliaakikkojen perheissä harrastetaan. Omalla kohdallani balanssin löytämiseksi riitti yksinkertaisesti leipomovierailujen minimointi, ja sämpyläohjeeni modifointi mutta monille sairauksien kanssa kamppaileville keinot ovat vähissä.


Kasvisruokia on helppo valmistaa itse, ja niitä on tarjolla lähes joka ravintolassa. Vegaaneille tilanne on kuitenkin toinen, sillä vegaaniravintoloita on vielä verrattain vähän ja kaupan tuotteiden kohdalla eteen tulee taas hinta. Etsin marketista pitkään vuosia sitten käyttämääni soijakermaa, koska se oli sopivan kevyttä ruuanlaittoon. Marketin asiakaspalvelusta kuitenkin kerrottiin, ettei tuotetta ole tilattu enää vuosiin hinnan nousun vuoksi. Soijamaidon hinta säikäyttää paremminkin valmistuneen ostosreissulla; maksan litrasta maitoa noin 3-4 tl, jonka kohdalla hinta on noussut myös viime aikoina mutta kasvismaitoa haluava saa maksaa litrasta noin 20-30 tl. Hyvästi soijakerma, suosin mieluusti ruuanlaitossa jotain jytkympää ja halvempaa paikallista tuotetta. Paikallisia yrittäjiä vegaaniruokien saralla on vielä vain muutamia, ja hinnat pysyvät korkealla. Parista vegaaninakista saa pulittaa 15 tl kun ison kalkkunanakkipaketin hinta on 4 tl. Vegaaneilla on kuitenkin toivoa, sillä kaupungin keskustaan pari vuotta sitten avautunut vegeravintola on aloittanut omien tuotteiden valmistuksen, ja hinnat vaikuttavat harvinaisen kohtuullisilta.


Suurimmalle osalle kansaa marketissa tai markkinoilla käynti on tällä hetkellä painajaismaista. Rahaa valuu aiemmin puoli-ilmaisiin perunoihin, sipuliin ja tomaatteihin huomattavat määrät. Ravintoloissa ja kahviloissa riittää edelleen väkeä, mutta selvää on, että tänä kesänä yhä useampi valitsee piknikin. Harva enää muistaa, että joitakin vuosia sitten markkinoilla ei kysytty hintoja vaan pyydettiin kaikkea kilo tai viisi, entäpä markettien viikonlopun unholaan jääneet viinitarjoukset. Vierailu alueellemme avatussa kaupassa, jossa myydään erilaisia erikoisjauhoja ja kasvisperäisiä tuotteita paljastaa huikean eron asiakaskunnassa verrattuna markettiin, jossa vietetään samana päivänä koko kansan tarjouspäivää. Erikoisjauhoja ostelevat eivät vilkuile hintoja, kun taas tarjouspäivillä houkutustuotteet loppuvat jo ennen kello kymmentä.Kommentit

 1. Nykyäänhän tilanne on helpottunut kaikilta osin. 30 vuotta sitten kun tulin 3 kuukautisen vauvan kanssa Istanbuliin pariksi viikoksi jouduin raahaamaan vauvanruoat ja äidinmaitovastikkeet mukanani Suomesta kun ei niitten saatavuus ja turvallisuus ollut taattu vaikka ostin ne apteekista. Oli vähän käsimatkatavaroissa painoa, mutta sain erikoisluvalla tuotua ne kaikki =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaupoista tokı saa nykyisin ihan eri tavoin kaikkea, mistä ennen vain haaveiltiin mutta erikoisruokavaloita noudattavalle se voi käydä yksinkertaisesti liian kalliiksi.

   Poista
 2. Erikoisruokavaliot ovat aina kalliimpia ,joka paikassa, ja kun Turkissa on taloudellinen tilanne se mikä se on , niin varmaan tosi haastavaa sellaisille joiden pitää noudattaa erikoisruokavaliota. Täällä on helppoa, esim, vegaaniruokia on joka puolella, ja kaupoissa vegaani-gluteenittomuus-jne -osastoja, joiden tarjonta vain kasvaa ,mutta tietenkin ne ovat ns, normituotteita aina kalliimpia.Löytyykö teillä helposti esim. soija. riisi ym ym jauhoja, joista saa helposti itse tehtyä gluteenittomia jauhoseoksia?` Täälläkin kasvisten hinnat ovat nousseet paljon viimeisten vuosien aikana, ja yritän ostaa kasviksia kun on sesonki ja hinnat alhaisempia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taloudellinen tilanne on surkea ja se näkyy kyllä ruokakaupoissa. Ostan vain sesongissa olevia vihanneksia ja hedelmiä ja talvella hinnat pysytteli korkealla satotuotteissakin. Täällä vegeruoka on vielä aika uusi juttu eikä tarjontaa ole mitenkään valtavasti.

   Poista
 3. Tuli mieleen että torin kahvikaupan ihastuttavan turkkilaisen barista Nilin serkulla Istanbulissa on kasvimaitotehdas siellä., en muista nimeä,pitääkin kysyä häneltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa mielenkiintoista, kaupassa olen törmännyt vain tuontituotteisiin, jotka on tosi kalliita.

   Poista
  2. Kas tässä , Fomilk, tehdas Istanbulissa https://www.fomilk.com/tr/

   Poista
  3. Kiitos Jael, olen nähnyt mutten tiennyt että on turkkilainen tuote. Hinta on vielä yhtä korkea melkein kuin tuontituotteessa, mutta toivottavasti laskee kun tuotanto lisääntyy.

   Poista
 4. En ole tullut tutkailleeksi erikoisruovaliotuotteiden hintoja eri maissa, kun tuotteille ei ole ollut meillä tarvetta, mutta sellainen käsitys minullakin on, että hinnat ovat moninkertaiset tavallisiin tuotteisiin verrattuina. Sen verran olen kuitenkin katsellut erityisesti gluteenittomien tuotteiden valikoimaa, että valikoima vaikuttaa yllättävänkin hyvältä - siis ainakin Kolumbiassa, Boliviassa ja Intiassa, joissa olen tehnyt viime vuosina enemmän ruokaostoksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joidenkin tuotteiden hinnat on kyllä ihan älyttömiä täällä. Varmasti keliaakikkokin tulee toimeen ilman kaikkia erikoistuotteita mutta gluteenittomat jauhot ja makaronipaketti varmaan helpottaisivat elämää.

   Poista
 5. Ruoan hintojen nousu on tosiaan ollut karmea. Kaksi vuotta sitten, kun muutin Turkkiin, kaikki tuntui hirveän halvalta, mutta tänä päivänä ei todellakaan. Onneksi alkoi kesäsesonki vihanneksissa! Meillä gluteenittomiin makaroneihin on pakko käyttää rahaa, kaurajauhot ovat toinen. Mitä muihin "erikoisuuksiin" tulee, kaksi vuotta sitten olin iloinen törmätessäni Turkissa psylliumiin ja avokadoöljyyn, mutta se ilo loppui lyhyeen, kun niitä ei enää oikein raski ostaa. Jotkut tuotteet on jopa halvempi tuoda Suomesta, mikä tuntuu melko hurjalta menneiden vuosien hintoja ajatellessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noudatatko gluteenitonta ruokavaliota? Olin kyllä ihmeissäni kun katselin gluteenittomien tuotteiden hintoja 🤔 Todella kallista ja ihan perustuotteiden hinnat on katossa.

   Poista
  2. Vain osittain, mun tarttee onneksi vältellä vain vehnää. Suomessa se oli tosi helppoa, kun oli ruis- ja kauraleipiä +gluteenittomia tuotteita, Turkissa on hankalampaa paitsi tarjonnan myös just noiden gluteenittomien hintojen takia. Leipää en käytä Turkissa ollenkaan, paitsi itsetehtynä, koska glut. + muut ulkomailta tuodut tummat jyväleivät on niin hirveissä hinnoissa.

   Poista
  3. Tummat jyväleivät on nykyisin tosi kalliita, ostin niitä aikoinaan itse vaihtelun vuoksi mutten enää nykyhinnoilla. Ostan joskus kaurajauhoja, ja teen yhdistellen eri juttuja niistä sämpylöitä, ihan edullisemmasta päästä eivät tosiaan ole kaurajauhotkaan. Mun muutama tuttava innosti kokeilemaan karabuğdayta eli tattaria niin leivonnassa kuin ruuanlaitossakin, ja sehän olikin aika hyvää.

   Poista
 6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 7. Ruotsissa on saanut jo monet kymment vuodet korvausta lisäkuluista, ruuasta, juomista, vaatetuksesta, sänkyvaatteista, pesuaineista, matkoista...Esikoulut (päiväkouluja ei enää ole) ja peruskoulut ovat niin kauan kuin muistan pakotettuja tarjomaan erikoisruokaa sitä tarvitseville. Itsestään selvyys, mutta siihen tarvitaan lääkärintodistus, jotta voidaan tehdä sopiva arvionti. Kuluttajavirasto tekee laskelman ja maakäräjät maksaa, niin aikuisille kuin lapsillekin. Maakäräjäthän on Ruotsissa se instasnsi, joka huolehtii terveydenhoidosta, vain vanhusten hoito on kunnilla, mutta enimmäkseen nykyään yksityisillä, kuten esikoulutkin.
  Minulla on ollut kilpisrauhasen vajaatoimintaa jo lähemmäksi 40 vuotta, mutta ei siitä ole ollut mitään sen suurempia ongelmia. Yksi tabletti aamulla ja kerran vuoteen labrakoe. Lääkitystä (Levaxin) ei ole nostettu kuin kerran koko tänä aikana. Kilpisrauhaseen tuskin voi vaikuttaa ruokavaliolla, mutta ehkä jonkin verran säännöllisillä ruoka-ajoilla. Minulla on myös diabets II, jonka sain noin 10 vuotta sitten. Molemmat nämä kuuluvat hormooni (aineenvaihdunta) häiriöihin. Dibetes on taas ruokavaliosairaus jos mikä. Vehnäjauhotuotteet on sokerin lisäksi ne jotka nostaa eniten verensokeria.

  VastaaPoista
 8. Hei, luotto yksilöiden välillä on rahoitustapahtuma, jolla lainataan rahaa suoraan ihmisiltä ilman pankin väliintuloa. Suurimman osan ajasta se tehdään perhe- tai ystävällisessä ympäristössä. Mutta viime aikoina voit lainata muukalaiselta. Olen valmis tarjoamaan lainoja kenelle tahansa, jolla on mahdollisuus maksaa se takaisin ilman huolta. Odotan innolla tekemistäni kanssasi, jos tarvitset todella luottoa ja jos se on hyvää.

  Sähköposti: ( simondurochefort@gmail.com )

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit