Korona-ajan ruokapäiväkirjat

Eristäytymisen aikana arki on muuttunut. Jos ennen olimme niin kiireisiä, ettemme viikolla ehtineet kunnolla jutella, on nyt aikaa loputtomasti. On ollut aikaa suunnitella ruokia, joita ei ole tehty vuosiin ja herätä aamulla kohottamaan leipätaikinaa kello 06. Aamiaisen jälkeen pohdimme, mitäs syödään seuraavaksi? Ruuasta ei ole ollut puutetta kaupoissa, ja tuoretavaraa on ollut tarjolla kuten aiemminkin vihannes- ja hedelmäkaupoissa. Kotiinkuljetukset ovat aina kuuluneet monien pienempienkin markettien palveluun, ja nyt niitä tarjoavat lähes kaikki. Marketeista usein loppuvat tuotteet ovat olleet tonnikala, hiiva ja leivontatarvikkeet, alussa tyhjinä olleet kolonya ja käsidesihyllytkin on nyt täytetty.


Nyt kun on aikaa, on meillä kokattu ruokia, joita emme aina ehdi kiireessä. Pihalta on kerätty minttua, sipulia, tilliä, timjamia ja kiiltomalvaa. En ole koskaan ollut innokas leipuri, mutta nyt uunissa on paistettu sämpylöitä, leipää ja piirakoita. Kyökissä on aherrettu vuorotellen, ja välillä toisiin törmäillen. Viime viikon ruokalista näytti seuraavanlaiselta:

Maanantai   Linssikeitto   

Tiistai          Etli ekmek

Keskiviikko   Kışır

Torstai           Bosnak börek perunasta ja Selleri-omenasalaatti

Perjantai       Kurufasulye

Launtai        Vihannesbulgur ja cacik

Sunnuntai    Täytetyt paprikat

Etli ekmek

Etli ekmek on miehen kotikaupungin Konyan erikoisuus. Se on tietynlainen pide eli turkkilaistyylinen pizza. Pidestä se poikkeaa siinä, että täyte on aina sama eikä reunoja käännetä. Etli ekmekissä pohja on parhaimmillaan paperisen ohut, ja kiviuunissa sen paistaminen kestää vain hetken.


Mies ahersi taikinan kanssa keittiössä pari tuntia, ja oli melko poikki urakan jälkeen. Nykyisin Turkissa on hyviä pizzerioita, mutta valitsen silti mieluummin piden. Anopilla, ja aika monilla muillakin turkkilaisilla on tapana valmistella toisinaan piden täytteet kotona ja viedä ne sitten lähimpään pide-leipomoon valmistettaviksi. Kunnon kiviuunissa paistuvat rapeat ja ohutkuoriset pidet ovat aivan huippuja, ja  harva jaksaa edes yrittää vääntää niitä kotona.


Taikina

6dl lämmintä vettä
1 kg jauhoja
45g tuorehiivaa
2 tl suolaa
1 tl sokeria

Tee kuten pizzataikina ja anna kohota noin tunnin.

Täyte

500g jauhelihaa
Puolikas nippu persiljaa silputtuna
Tuoretta minttua silputtuna
2 hyvin pieniksi silputtua tomaattia
1 iso pieniksi silputtu sipuli
Pieneksi silputtua paprikaa tai chiliä
suolaa
chiliä
jeeraa
mustapippuria


1. Sekoita kaikki ylläolevat ainekset hyvin keskenään massaksi.

2. Jaa taikina isohkojen mandariinien kokoisiksi palloiksi, ja kaulitse levyt pitkulaisiksi ja mahdollisimman ohuiksi jauhojen avulla. Taputtele niiden päälle ohut kerros jauheliha-yrttiseosta

3. Paista 250 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Tarkkaile, etteivät pidet pala. Tarjoile sitruunan ja yrttien kanssa.

Kısır

Kısır on mun ehdottomia lemppareita turkkilaisista ruuista! Samaan aikaan raikas ja täyttävä sekä helppo. Tähän ei kyllästy ikinä, ja makua  voi varioida kokeilemalla vaikka punakaalia, suolakurkkua ja erilaisia mausteita salaattiin.

2 juomalasillista hienoa bulguria
1,5 lasillista kuumaa vettä
2 rkl tomaattisalsaa tai -pyreetä
3 kevätsipulin vartta pilkottuna
2 tomaattia pilkottuna
Tuoreita yrttejä silputtuna
2 sitruunan mehu
0,5 dl oliiviöljyä
1 rkl granaattiomenan uutetta
suolaa
chilirouhetta
mustapippuria

Bulguria, selleri-omenasalaattia ja bosnak börekiä.
1. Kaada bulgurit kulhoon ja kumoa kuuma vesi sekaan. Sulje kulho kannella tai kelmulla, jonka aikana bulgurit kypsyvät.
2. Pilko sipulit, vihannekset ja yrtit pieniksi.
3. Sekoita irtonaisen bulgurin sekaan öljy, sitruunoiden mehu, granaattiomenan uute ja tomaattisalsa.
4. Sekoita pilkotut vihannekset, yrtit ja sipulit sekä mausteet.
5. Tarjoa salaatinlehtien kera.

Kuru fasulye

Kyseisellä ruualla on ihan oma paikkansa paikallisessa ruokakulttuurissa. Se löytyy useimmiten lounasruokalan listalta, ja on myös rehtiä kotiruokaa parhaimmillaan. Kyseisen ruuan kanssa tarjoillaan usein pilahviriisiä ja sipulilohkoja, mutta meille riitti itse papupata, tuoreet mintut ja leipä. Sitä onkin kokattu blogissa jo vuosia sitten: http://ulkosuomalainenaiti.blogspot.com/2013/03/paasiaista-ja-papupataa.html

Mitäs teillä on kokkailtu? Jaa omat ideasi ja ruokalistasi!

Kommentit

  1. Eniten ihmetyttää se, että kotona itse valmistetaan pide-täyte ja viedään sitten pide-leipomoon valmistettavaksi. Siitä minulle tuli fiilis, että se ehkä kertoo enemmänkin kulttuurista, että leipomo suostuu niin tekemään, toimitaan asiakkaan tarpeen mukaan, ollaan joustavia, koska eihän ole oikeastaan mitään syytä, miksi niin ei voisi tehdä. Ehkä se myös kertoo tuttavallisuudesta lähimmän leipomon pitäjien kanssa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, se on aika mielenkiintoinen juttu ja todella yleistä. Samanlaista pohjaa on mahdoton saada kotiuunissa kuin kunnon leipäuunissa. Melkein kaikilla tosiaan on se oma lähipideci, johon täytteet kiikutetaan.

      Poista
  2. Huvittavaa, miten samanlaista touhu on joka puolella ja että samat tavarat ovat marketeista loppuneet, kuten ensin vessapaperi, sitten leipomistarvikkeet ja hiivat, säilykkeet. Mutta on varmasti kivampi tällä hetkellä viettää karanteenia Izmirissä noiden oman puutarhan yrttien ja vihannesten kanssa kuin täällä missä puutarhoja vasta haravoidaan ja katsellaan jotain krookuksia. Ja tuo joustavuus mistä edellisessä kommentissa on puhe, sitä ei täällä kovin helposti näe. Toivottavasti ne asiat täälläkin pikkuhiljaa muuttuvat. Onhan ravintola-ala kuitenkin tullut paljon vapaammaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin se taitaa olla, ihmiset ovat aika samanlaisia joka paikassa. Poikkeuksellisina aikoina leivonnasta saa lohtua ja onhan siinä tekemistä. Kevät on täällä parhaimmillaan, tosin huonona puolena on, että kotona on vaikeampi pysytellä kun ilmat on huiput. Turkkilaisille kotona oleminen tuntuu olevan huomattavasti vaikeampaa kuin suomalaisille.

      Poista
  3. Ihanan kuuloisia herkkuja teillä on kyllä ollut! Kisiriä kokeilen hetimiten. Eipä ole tullut mieleen yhdistää bulguria suolakurkkuun, mutta olisi varmaan ihan kokeilun arvoinen juttu. Mukavia kokkailuja sinne. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kisir on ihanaa ja siihen kannattaa laittaa mun mielestä reilusti sitruunaa, parasta salaatinlehtien kanssa!

      Poista
  4. Täällä ollaan viidettä viikkoa kotona ja ollaan hirveästi tehty ruokaa kotona, itse asiassa tänään oli ensimmäinen kerta kun otettiin Take away ja oli kyllä ihan vaihteeksi kiva syödä jonkun muun tekemää ruokaa.
    Meillä ei ole leivottu (johtuen siitä että meitä on vain kaksi ja muuten syödään ne kaikki kahdestaan ) mutta tehty kaikkia ihania ruokia. Jos ruotsi taipuu niin suosittelen kaikille Zeinaskitchen.se sivustoa, siinä on paljon orientaalisia ruokia.
    Ihanaa kun löysin sun Kuru fasulye - ohjeen, pitääpä tehdä sitä joku päivä.
    Mun piti ihan googlettaa painekattila kun en tiedä miten sitä käytetään enkä tiedä ketään ketä sillaisen omistaisi :) Ja toinen mikä piti googlettaa oli kiiltomalva, miten sitä syödään ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävin kurkkimassa Zeinaskitchen sivustoa, ihania ruokia :) Mulla on muuten blogissa painekattilareseptejä niminen postaus, jos siitä olisi apua? Suomessa on nykyisin kai harvinaista käyttää painekattilaa, mutta mun lapsuudessa mammoilla ja mummoilla oli vielä käytössä. En luopuisi painekattilasta ikinä kun siihen on tottunut, suosittelen kaikille! Kiiltomalva on sellainen villikukka, jonka lehdet voi paistaa kevyesti pannulla tai niihin voi jopa kääriä riisi-yrttiseosta.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit