Mistä on Ankaran kesä tehty?


Ankaran kaupunki hiljenee kesäkuussa, ruuhkia ei synny ja keskeisillä kauppakujilla on tilaa, ravintolat ovat jopa viikonloppuisin puolityhjinä, kesän kuumimpina aikoina paikalliset liikkuvat eniten iltaisin, puistoihin keräännytään kun päivä laskee, katujen varsille saapuu markkinamyyjiä ja liikkuvia ruokakojuja. Tänä vuonna paastokuukausi osui kuumaan ajanjaksoon ja toi oman tunnelmansa kesään.Meillä on ollut vieraana tytön mummi ja ukki, jotka mielellään hoitivat tyttöä ja me pääsimme miehen kanssa viipottamaan. Mahdollisuus otettiin kiitollisena vastaan ja olemme pitkästä aikaa notkuneet Ankaran pimenevässä illassa terasseilla, syömässä, herkullisten ruokakärryjen käryäviä tuoksuja valikoiden, huomattu että kesäinen Ankara elää yöllä vaikka päivällä tuntuu että kaupunki on autioitunut.

Meillä on enää kaksi viikkoa aikaa lähtöön, yritän tavata ystäviä, hoidella asioita muuttoa varten, heräilen toisinaan yön tunteina muistamaan jonkun aamuun mennessä jo unohtuneen hoidettavan asian. Muuttopalvelu hoitaa onneksi muuton lähes kokonaan, ensi viikolla kotiimme saapuu arvioija ja lopullinen hinta selviää, sopimukseen kuuluu kaiken pakkaaminen ja purkaminen sekä uudessa kodissa taas kokoaminen, itse huolehditaan vain henkilökohtaiset tavarat ja pikkuesineet. Kaikki sopimuksetkin, kuten netti- ja kaapelitv, saadaan muutettua toiseen kaupunkiin melko helposti pientä maksua vastaan. Mies menee todennäköisesti edeltä muuttokuorman kanssa samaan aikaan, minä tytön ja koiran kanssa kunhan kuorma on purettu. Vuokrasopimus uusien vuokralaistemme kanssa on tehty tänään, viimeiset päivät tuntuvat jo valuvan käsistä ja kiirehän tässä vielä tulee kuten aina.Tilinpäätöksenä 5 vuoden jälkeen Ankarasta jää tunne, että onneksi tultiin tännekin. Meille tapahtui kaupungissa hyviä asioita. Me tuskin palaamme enää tänne pysyvästi mutta jäämme ikävöimään ystävien lisäksi muutamia konkreettisia asioita:
 • Oma piha ja rauha, missä suuressa miljoonakaupungissa voi asua edullisesti ydinkeskustan kulmalla, istua omalla vehreällä pihalla, kuunnella linnunlaulua ja seurata kissojen touhuja, ilman häiritseviä ääniä ja liikenteen pauhua?
 • AOC eli Atatürk Orman Çiftliğin maatilan tuotteet, Ankaran oma pientuottaja, jonka pikkukaupoista saa parhaat juustot, oliivit, jogurtit, jäätelöt, maidot ja hyvää palvelua. Izmirin tuntijat, mikä on kaupungin vastine tälle?
 • Ankara simit eli seesamirinkeli on erilainen kuin muualla, se on kovakuorinen ja ohut ja tavis simittejä kutsutaan kaupungissa maitosimiteiksi tai hienoston simiteiksi. 
 • Pääkaupungin etuihin kuuluvat parhaimmat valtion sairaalat ja koulut.
 • Kaikki virastot ja lähetystöt ovat täällä, passin uusiminen, viisumin pidennykset, kansalaisuusasiat jne. onnistuvat kaupungissa
 • Konservatiivisessa kaupungissa vanhat hyvät käytöstavat ovat kunniassa, toivotetaankohan Izmirissä edelleen bussista poistuvalle hyvää päivänjatkoa arvoisa rouva vai onko rannikon ilmasto pilannut nämä tavat?
 • Kuuminakin kesäpäivinä yöt ovat viileitä, edes tuulettimia ei tarvitse. 

Mitä emme jää ikävöimään:
 • Huono ilmanlaatu
 • Luonnon ja meren puuttuminen
 • Konservatiivisella kaupungilla on miinuksensakin, sekalainen seurakunta kyllästyttää toisinaan, odotamme uudelta asuinalueelta modernia otetta.
 • Rajalliset työmahdollisuudet, huolimatta että Ankara on pääkaupunki, ei täällä ole juuri ulkomaalaisia yrityksiä tai kv. toimintaa.
 • Ankara on keskellä ei mitään, lähellä ei ole mukavia päivämatkakohteita tai pakopaikkoja kaupungin savuista.
 • Mäkinen maasto toki karistaa kilot ja pitää kunnossa, mutta fillarointia tai rullaavia juoksulenkejä ei voi edes harkita, ostoslistalla onkin fillarit ensi vuodeksi.
 • Merenantimien puuttuminen, tulevassa kotikaupungissa niitä on kuuleman mukaan tarjolla enemmin ja hinnatkin edullisemmat. Mies on viritellyt jo virveliään, jee kalaan!
 • Izmirin ruokakulttuuri kiehtoo mezeillään, oliiviöljyruuilla ja merenantamillaan tuhteja anatolian lihapataruokia enemmin. 

Anteeksi vaan ankaralaiset mutta kaupunki on vähän junttila, sen takia tälläiselle pikku kaupungin tollolle sopeutuminen on ollut helppoa, siltikin iltakahvi tai viini merenrannan äärellä houkuttelee enemmin kuin sen nauttiminen pölyisen tien varrella. Täältä tullaan!

Kommentit

 1. Sinulla taitaa olla hyvät mahdollisuudet muuttua izmirittäreksi! Kreikkalaisen tuttavani äiti korosti aina ylpeillen, että hän ei ole tavallinen ateenalaisrouva, vaan "smirneika", joka on vanhoissa kreikkalaisissa lauluissa aina julma miestennielijä!
  Terv. Suometar Egean rannalta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Toivotaan etta meista tulee izmirilaisia ja siella viihdymme! Nauratti tuo tuttavasi aiti :D

   Poista
 2. Tsemppiä muuttoon! Uskon että viihdytte Izmirissä, Ankaran jälkeen kaikki merenrantapaikat ovat vaan niin ihania :) Meillä vielä yhden muuttokuorman pakkaaminen edessä ensi viikolla Suomessa. Turkissa on kyllä mahtava palvelu muuttofirmoilla ja missään meidän muutossa eivät ole yhtään tavaraa onnistuneet rikkomaan.
  Nyt odotellaan niitä postauksia uudesta paikasta. Kolay gelsin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Lennu, minakin uskon etta viihdymme. Turkissa on kylla hienoa yleensakin erilaiset palvelut ja tama muuttofirmakin vaikuttaa loistavalta, kaikki tehdaan melkein puolesta, ei siis kauheaa pakkausrumbaa, hintakaan ei ole paha siihen nahden mika homma muutossa on! Jep postauksia tulossa sitten Izmiriin sopeutumisesta.

   Poista
 3. Touhua varmasti riittää muuton kanssa! Minä jään innolla odottelemaan tulevia rantakuvia. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minakin odotan rantakuvaamista, olen paattanyt etta mereen on paastava uimaan viela syksyn aikana.

   Poista
 4. Ensi kuussa mina ja mies ''joudutaan'' Ankarassa kaymaan..eli siis miehen viisumin takia. Mies ei oo yhtaan innostunut lahtemaan niin kauas ja kun yön pitaa bussissa matkustaa. Ma ootan taas tosi paljon, koska en oo koskaan kaynyt muualla pain Turkissa. Missa se suurlahetystö Ankarassa on? Ja bussiasema (sinne me varmaan paadytaan Alanyasta tullessa) ? Onko ne kaukana toisistaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se raskas matka mutta toisaalta bussit ovat Turkissa niin hyvia etta menee varmaan kepeasti. Suurlahetystö sijaitsee keskustan kulmalla, Gaziosmanpaşa nimisessa kaupunginosassa, bussiasema eli A.S.T.I taas toisella puolella kaupunkia, sielta bussiasemalta paasette katevasti metrolla ydinkeskustaan ( Kızılay) josta taas lahetystöön ei ole kamala matka kavellenkaan, taksitkin ovat aika edullisia, Kızılaysta menee myös busseja ihan lahetystön lahelle.

   Poista
 5. Mukavia viimeisiä viikkoja Ankarassa ja onnea muuttoon.ON sitten kiva lukea miltä tuntuu uusi asuinpaikka...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jael, pysykaahan kuulolla niin kerron sitten kun paasemme asettumaan milta Izmir nayttaa!

   Poista
 6. Pakko kysäistä,koska kaikkia postauksia en ole edes vielä ehtinyt lukemaan läpi eli onko teillä siis Ankarassa omistusasunto ja nyt otitte siihen vuokralaiset?Ja saako kysyä mikä on hintahaarukka vuokra-asunnoissa Ankarassa esim.teidän asunnon koko ja vuokra(edes noin..).
  Sitten taas seuraava kysymys eli Izmirissä teillä kai vuokra-asunto ja onko vuokrat siellä isommat kuin Ankarassa?Minkä kokoinen asunto teillä tulee olemaan Izmirissä?Ja tietenkin viimeisenä eli innolla odottelen uuden asuinpaikan postauksia ihan turistinkin silmin,koska sinne on monta kertaa tehnyt mieli matkustaa,mutta aina lopulta valittu joku muu tutumpi Turkin kohde.
  Mielenkiinnosta laitatko vielä hintaa tuolle muuttofirman taksalle,kun selviää?On aina kiva vähän vertailla hintoja jne. eri maissa.
  Ihana blogi=)

  VastaaPoista
 7. Heippa ja kiitos, meille jaa omistusasunto Ankaraan, taalla on vuokrat nousseet kuten muuallakin Turkissa viime vuosina nopeasti, meidan koti on 100 neliöta ja vuokra 850 tl ( paalle viela vuokralainen maksaa lammityksesta ja talonmiehen palveluista ns. vastiketta 150 tl /kk + vedet,sahköt ja maakaasun). Asumme ihan kivalla alueella keskustassa, alue ei ole kuitenkaan mitaan hienostoaluetta, jossa vuokrat alkavat 1000 tl ylöspain. Izmirissa vuokrat ovat piirunverran halvemmat, koska taloissa ei ole samanlaisia lammitysjarjestelmia eika eristyksia leudompien ilmojen vuoksi, siella meilla on isompi asunto (150 neliöta) ja vuokra 800 tl, tosin ei juuri remontoidut osa tiloista kuten taalla eika omaa pihaplanttia mika nostaa Ankaran kodin arvoa. Muuttofirmasta ja palveluista postaan lisaa ihan omassa postauksessa, meidan muuton hintahaitari eri firmoja vertailtaessa on ollut 2500-3500 tl ja se sisaltaa ihan kaiken, pakkaavat ja purkavat, vain pikkutavarat viedaan itse. Tervetuloa Izmiriin, otahan yhteytta jos tarvitset opasta siella ;)

  VastaaPoista
 8. Vomia teille muuttoon ja uuteen asettumiseen. Meillä onkin Izmirissä joitakin tuttuja ja kävimme siellä viime kesänä. Pintavilkaisulla kaupunki näyttää siltä, että siellä on mahdollista viihtyä. Egea on kaunis ja lähistöllä jos jonkunlaista ihanaa retkeilypaikkaa. Toivottavasti löydätte Ankaraan luotettavat vuokralaiset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mine, vahan jo jannittaa, minahan en ole edes kaynyt kaupungissa mutta kaikkien siella asuvien tai sielta tulleiden jutut ainakin ovat positiivisia. Nyt on vuokrasopimus tehty, toivotaan etta vuokralaiset hoitavat hommansa asiallisesti.

   Poista
 9. Ei ole todellista, oletteko muuttamassa! Ihanaa, että pääset meren rannalle. ♥ Onnea muuttoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu, homma lahti kayntiin ja kaikkihan tapahtui sitten nopeammin kuin uskoinkaan!

   Poista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit