Vuokrataan ja annetaan vuokralle

Meillä on eletty viime aikoina jännittäviä hetkiä, muutto toiselle puolelle maata onkin kohta ilmeisesti totta ja nopeammin kuin uskalsimme toivoakaan, kun pyörät laitettiin liikkeelle, ne ampaisivatkin vauhtiin ihan itsekseen. Matkassa on ollut tuuria mutta siihen on oppinut Turkissa jo luottamaankin.

Viime aikoina on tullut hyvin tutuksi vuokranvälityspalveluiden sivut, ensin etsittiin asuntoja tulevasta kotikaupungista, uuh ja aah onpa edullisia ja siistejä, kun mies pääsi paikanpäälle karsittiin vaihtoehdoista suurin osa kaupunginosiin tutustumisen jälkeen. Vaatimukset ovat hieman erit kuin vuonna 2008 katsellessamme asuntoa Ankarasta, silloin ei ollut väliä kerroksella, leikkipuistoilla, turvallisuuskin oli vähän niin ja näin eikä kylpyhuoneiden ja keittiöiden tilat kiinnittäneet yhtä suurta huomiota kuin nykyisin. Kriteerimme olivat nyt koventuneet ja etsintä hankaloitui, päädyimme tiettyyn kaupunginosaan, rannasta korkeintaan reilu km, ei korkeammalla kuin 2.kerroksessa, 3 makkaria ja siisti, mukana tulee koira ja lähellä pitäisi olla puistoja, sekä koiralle että lapselle. Niin ja kohtuullinen hinta. Kiinteistönvälittäjät huokailivat raskaasti, mies kävi 2 päivän aikana tutustumassa yli 20 asuntoon.Ajateltiin että onhan tässä aikaa, bayramkin tulossa joten katsotaan ja kuulostellaan, odotetaan yhteydenottoja kun sopiva löytyy. Seuraavana päivänä mies soitti, uusi työ odottaa syyskuussa joten odottelu jäi ja palasin takaisin netin äärelle etsimään asuntoja, onko yön aikana tullut uusia, onko joku tiputtanut hintaa, mittailin ja pähkäilin etäisyyksiä, 4.kerroksessa olisi ollut loistava asunto mutta kauppakassien rahtaaminen ja tytön ja koiran ulos vieminen yksin sai pyörtämään päätöksen. Viimeisenä miehen matkapäivänä se sitten löytyi, ei täydellinen mutta sillä mennään ainakin aluksi, jostain jouduttiin tinkimään, alue on juuri mihin halusimmekin, parvekkeet isot ja lohduttavat ehkä vähän kun joudumme hylkäämään pihamaamme. Tilaa on runsaasti enemmin kuin nyt ja koirakin tervetullut, keittiö ja kylppäri ovat vanhahtavat joten eniten mietityttää tulemmeko me juttuun niiden kanssa?

Seuraava urakka on löytää Ankaran kotiimme hyvät vuokralaiset, tämä aamu on siis kulunut tutkiessa hintapyyntöjä vuokra-asuintoihin alueeltamme, hinnat ovat nousussa niin vuokra- kuin myyntiasunnoissakin. Vuokrat ovat ihan eri luokkaa kuin 5 vuotta sitten kotia etsiessämme, alueellamme myynnissä olevien hinnat ovat nousseet muutamassa vuodessa jopa 20% ja vuokriinkin on tullut muutama satanen lisää. Huhujen mukaan hinnat jatkavat hilautumista ylöspäin.

Turkissa asuntoja tarjotaan vuokralle ja myyntiin sanomalehtien nettisivustojen ja painetun version kautta, suurin ja suosituin taitaa olla Hürriyet Emlak, suoraan omistajalta asuntoja voi etsiä Sahibinden sivuston kautta. Jos tietää asuinalueen, jolla haluaa muuttaa, kannattaa etsiä netistä alueen kiinteistönvälitystoimistoja ja sivustojen kautta näiden tarjontaa. Paras tapa on vielä jalkautua alueelle ja tutkia ikkunoista omistajien ilmoituksia, vilkaista kiinteistönvälitysten ikkunat ja kysellä kaupoista mahdollisia tietoja taloista ja asukkaista. Oman tyylinen asuinalue ja talo ovat tärkeitä Turkissa, jossa kortteleiden välilläkin on isoja eroja.

Aikaa ei ole paljon ja tekemistä sitäkin enemmin, on pyydettävä tarjoukset muuttofirmalta, laadittava ilmoitus nettiin asunnosta, katkaistava netti-, kaapeli-, puhelin- ja turvajärjestelmän sopimukset, hoidettava kaksoiskansalaisuuden hakuprosessin muutto toisen maakunnan alueelle, pakattava ja suunniteltava kuinka uuteen kaupunkiin matkustaa perhe ja koira. Sitten hengähdetään, istutaan uudelle parvekkeella ja katsotaan mihin on tultu. Siitä se alkaa, uusi kaupunki ja uudet kujeet. Jääkää seuraamaan mihin ulkosuomalainen äiti perheineen matkaa vai joko arvaatte?

Kommentit

 1. Onnea matkaan! Menetkö myös itse töihin?
  Veikkaan Antalya, Alanya, Marmaris akselia? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ei osunut viela oikeaan, jatketaan veikkailua :) Tarkoitus on menna töihin viimeistaan kun olen saanut kaksoiskansalaisuuden, kartoitetaan tassa nyt mita ja millaisia töita yritan etsia.

   Poista
 2. Tottakai seurataan. Kiierttä tulee pitämään sinulla seuraavat viikot, mutta varmasti sen arvoista. Pääset vihdoinkin meren rannalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, tervetuloa uuteen paikkaan kanssani ja kylla vaan meren rannalle suunnataan jipii!

   Poista
 3. Ja tuon kaiken pitää tehdä kuukaudessa...huh...:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo huh älä muuta sano, no ehkä me selvitään...

   Poista
 4. Ihana, että pääsette meren rannalle, jännäämään jään, minne päin:)
  Minua alkoi ihan hengästyttää mitä kaikkea on tehtävänänne (olipas vaikea sana, meniköhän edes oikein:D)

  Muuttoiloa.

  Venla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Venla, minäkin odotan meren äärelle pääsyä, kunhan saadaan tämä rumba nyt käyntiin.

   Poista
 5. Huh, kiirettä teillä pitelee:) Mutta ihana merenranta odottaa! Minäpä veikkaan oisko Side, Izmir tai Kemer?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sielta se tuli! Izmiriin suuntaamme, länsirannikko oli meillä pitkään suunnitteilla ja nyt varmistui kaupunkikin lopulta.

   Poista
 6. Paljon onnea vaan muuton ja kaikkien järjestelyiden kanssa!

  VastaaPoista
 7. Moi!

  Täällä aika uusi lukija, vanhat postaukset on hyvää vauhtia läpikäytävinä! ;) Sulla on aivan ihana blogi ja elämää Turkissa on mielenkiintosta seurailla :)

  Muuttoon liittyen, Izmiriä veikkailen minäkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa lukijaksi! Kiitos ja kiva kun tykkaat ja kylla vaan Izmiriin muutamme!

   Poista
 8. Olen tosi ilonen puolestanne!
  Minä veikkaan Izmir tai Cesme.

  VastaaPoista
 9. Etkös sä kertonut tuossa muutama kuukausi sitten paikan olevan Izmir?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tietaakseni kun en tiennyt viela itsekaan? :D

   Poista
 10. Izmir tai Antalya!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Izmir, Antalya oli kylla harkinnassa jossain vaiheessa monen asian vuoksi mutta karsiutui sitten silla lansirannikko on meidan juttu.

   Poista
 11. Oi, mahtavia uutisia kyllä. Rannikolla asumisesta haaveilen minäkin... Tsemppiä muuttotohinoihin! Ja piti muuten kartalta tarkistaa, että missä se Izmir oikein sijaitsee. Näin hyvin mä Turkkia tunnen. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, en malta enaa odottaa etta parvekkeella tuoksuu meri, mita luksusta! No niin nyt tuli Turkkikin astetta tutummaksi :)

   Poista
 12. Onnea muuttoon! Omasta muutosta pois Ankarasta on jo 4 vuotta ja ikävä ei ole ollut kertaakaan takaisin :) Rannikko on vaan niin ihana, talvellakin on ihana merta tuijottaa omalta parvekkeelta, kesästä nyt puhumattakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mina luulen etten itsekaan tata kaupunkia kauheasti tule Izmirista ikavöimaan, olen niin meri-ihminen etten malta enaa odottaa!

   Poista
 13. Tsemppiä muuton kanssa!
  Kirjoitit tuossa, että koirakin on tulossa mukaan. En tiennyt, että teillä on koira. Voisitko joskus kirjoittaa koiranomistajan näkökulmasta miten Turkissa niiden kanssa pärjätään. Minkälainen koirakulttuuri Turkissa on ja alkaako siellä näkymään nämä julkkisten käsilaukku/asuste koirat? yms,

  Rantakohteissa näkee koiria paljonkin ja siellä ne keskenään pyöriskelee. Omistaja ehkä kaikilla on, mutta vapaana liikkuvat. Näyttivät kyllä onnellisilta, hyvin hoidetuilta ja erittäin ystävällisiltä. Turisteista tykkäsivät kovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo minulla on ollut tarkoitus kirjoittaa koiraelämästä, tulossa on postaus. Rikkailla taalla on naita asustekoiria, koirakulttuuri on kylla aika vaihteleva asuinalueen mukaan, uskonto tuo siihen oman lisansa, osa ihmisista pelkaa koiria todella paljon. Osa katukoirista on taysin parkkiintuneita katukoiria, pentuja viedaan niille tarkoitettuihin elaintarhoihin. Kirjoitan viela tarkemmin tasta, kiitos Pia vinkista!

   Poista
  2. Ole hyvä.
   Mä olen monesti Turkissa ollessani haaveillut, että jos voittaisin lotossa muuttaisin sinne ja perustaisin kodittomille eläimille hoitopaikan :)

   Poista
 14. Onnea muuttoon :) Izmir on kiva kaupunki, toivon mukaan tykkaatte :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Heli, olen aika varma etta Izmir on meille sopiva kaupunki!

   Poista
 15. Onnea muuttoon ja kiitos aivan ihanasta ja mahtavasta blogista! Olen saanut tätä kautta paljon vertaistukea ja samoja ajatuksia kun itsekin olen pienen suomalais-turkkilaisen pojan äiti ja pian tulemmekin 3kk visiitille Turkin länsirannikolle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hanna ja kiva kun laitoit kommenttia! Onpa mukavaa kuulla etta olet saanut tata kautta tukea, tervetuloa lomalle Turkkiin!

   Poista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit