Juopottelua turkkilaisittain

Turkkilaisten alkoholinkulutus on Euroopan alhaisin, 1.5 l vuodessa per henkilö, 83% turkkilaisista ilmoittaa olevansa absolutisteja. Viime vuonna alkoholilakia tiukennettiin, myynti kiellettiin illalla klo 22 jälkeen, samoin mainontaa ja uusien alkoholin anniskelupaikkojen lupien myöntämistä tiukennettiin, laki aiheutti melkoisesti polemiikkia kaupungeissa. Yrittäjät itkivät menetettyjä tulojaan ja kansalaiset yksityiselämään puuttumista. Kaljaa, viiniä, rakıa ja muita viinaksia on kuitenkin vanhaan malliin tarjolla eikä kuivin suin tarvitse olla, ainakin jos liikkuu kaupunkialueilla ja läntisellä puolella maata.


Ensi kertaa ei turkkilaisten juomatapoja yritetä ohjailla sillä näin tehtiin jo ottomaaniajalla sulttaanien toimesta. Alkoholi kuuluu olennaisena osana monien paikallisten ruokakulttuuriin eikä sen käyttöä piilotella moderneilla alueilla. Rakı, balik ja meze eli paikallinen anisviina, kala ja alkupalat ovat yhdistelmä, joista länsirannikon asukas ei luovu. Viime vaaleissa opposition kannattajia kalasteltiin valtapuolueen puolelta lupauksella säilyttää rannikon Balik&Rakı -ravintolakulttuuri koskemattomana.Osa turkkilaisista juo iltakaljansa salaa, Ankarassa kotikulmillamme moni haki oluensa lähikaupasta illan pimetessä tai tilasi olutmarketista pullot suoraan kotiovelle. Niin moni ilmoittautuu Turkissa olevansa absolutisti mutta pieniä efes-marketteja on joka korttelissa. Illalla hyllyt ammottavat usein jo tyhjillään ja suurin kuhina käy huurteisen hyllyn edessä.


Turkkilainen juomakulttuuri eroaa suomalaisista rajusti siinä, ettei julkista humalaa katsota hyvällä. Juoman kanssa tarjotaan aina pientä naposteltavaa, paikallista et tapaa koskaan rakılasin kanssa ilman ruokaa. Oluen kanssa tarjolla on vähintään aina pähkinöitä, suolakurkkuja tai porkkana- ja kurkkutikkuja sitruunaliemessä. Ystäväni kertoi ensimmäisestä lomareissusta kotimaahansa paikallisen miehensä kanssa, illalla oli tavattu ystäviä ravintolassa ja pöytään tilattu viiniä ja olutta. Mies oli odotellut luvattua ruokaa, joka paljastui pieneksi juustolautaseksi. Loppuilta oli kulunut kummallisista juomatavoista järkyttyneenä ja tarjotuista juomista huonovointisena.


Izmir on tähän mennessä näkemistäni kaupungeista vapaamielisin alkoholin suhteen. Toki turisteja kuhisevilla alueilla on totuttu juopotteluun mutta se ei tarkoita sen hyväksymistä. Izmirissä perjantaina ranta-alueille kerääntyy iltapäivällä pukumiehiä ja nuoria, muutaman oluen kera rentoutumaan alkavan viikonlopun kunniaksi. Olin ensi alkuun niin kummistani tavasta, että soitin miehelle tästä kummallisesta ilmiöstä ihmeissäni 'Milloin poliisit saapuvat?'

Kaupungissa puistokaljottelua katsotaan sormien läpi, ilta-aikaan kansa valuu telttatuolein ja efes kylmälaukuin rannalle, tappeluita tai pissailuja julkisilla paikoilla en muista nähneeni humalaisten takia koskaan. Tiukentuneen alkoholilain myötä erilaisissa tapahtumissa kiellettiin alkoholintarjoilu, muutaman viikon takaisilla Karşıyakan vuosittaisilla festareilla ei kiellosta paljon piitattu, joka kojussa oli virvokkeiden lisäksi oluttarjoilu.

Alkanut paastokuukausi vaikuttaa monilla alueilla alkoholintarjontaan ja kulutukseen, moni paastoa noudattamatonkin kieltäytyy alkoholista kuukauden ajan, paastoajia kunnioittaakseen vettä tai lounasta ei puputeta terasseilla näkyvästi eikä kaljaa juoda kadunvarsikuppiloissa. Omalla asuialueellamme paasto ei juuri näy, terasseilla istuskeli tavallisen lauantaintapaan väkeä iltapäiväkaljoilla ja leipäkauppias viittasi kintaallaan miehen pahoitteluille iltaviineistämme partsilla, ' Tämähän on Bostanli, täällä jokainen saa juoda rakınsa ja viininsä missä haluaa ja milloin haluaa.'


Istumme usein mieheni kanssa parvekkeella seuraamassa kadun elämänmenoa. Vastapäisen mainostoimiston miehillä on tapana ottaa viikonloppu vastaan perjantaina olusien tai rakın kera toimiston pihamaalla, mies muisteli lapsuutensa Ankarassa olleen varsin yleistä työpaikkojen perjantaihömpsöttelyt, Ankarasta tapa on ainakin kadonnut mutta Izmirin alueella se tuntuu olevan hyvin hengissä. Lounastunnilla olut tai lasi viiniä on melko tavallista kaupunkilaisväestön keskuudessa, samoin työpäivän jälkeiset drinkit porukalla. Moderneissa kaupunginosissa terassille voi mennä oluelle lapsen kanssa, kukaan ei mulkoile sillä turkkilainen ei mene juomalle humaltuakseen.


Turkissa alkoholi on sivuseikka, se ei ole syy kokoontua tai ilonpidon keskeisin asia. Alkoholi on seurustelujuoma eikä humala ole turkkilaisen nuorison keskuudessa siisti juttu. Kännijutut eivät ole leveilyn aihe vaan häpeällinen tapahtuma. Turkissa on hyvä oppia rajat, mihin tilaisuuksiin ja mille alueille alkoholi kuuluu, konservatiivisissa kaupunginosissa ei efestä myydä, sen sijaan moneen vapaamieliseen perheeseen tuliaisviskipullo ulkomailta on arvostettu lahja.

Mukavaa launtaita ja kippis eli şerefe!

Kommentit

  1. Ihmiset ovat kulttuurista tai maasta riippumatta niin ihanan kaksinaismoralistisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ja taalla kaksinaismoralismia aiheuttaa tietyissa piireissa varmaan korkea moraali, silloin sitten ostetaan oluet iltahamarassa kotiin, toisaalta taas vapaamielisemman kansan keskuudessa alkoholiin ei liity mitaan hypetysta, turkkilaiset osaavat kayttaa alkoholia ihan viisaasti.

      Poista
  2. Tämäpä mielenkiintoista, en ollut tajunnutkaan, että siellä voidaan olla / ollaan noinkin ankaria juomisen suhteen.
    Ja kerrankin joku juttu, missä korealaiset ja turkkilaiset sitten eroavat kuin yö ja päivä! Paitsi että myös korealaiset syövät aina juomansa kanssa jotain.
    Koreassa julkijuopottelu on sallittua, ulkona saa sojutella ken haluaa. Juominen on sosiaalisesti varsin hyväksyttyä, melkeinpä vaadittua, vaikkakin moni korealainen on aasialaisten tavoin allerginen alkoholille. Kännimokailuja ei muistella seuraavana päivänä, kukin saa rauhassa tehdä mitä typerää tahansa. Juominen on sallittua myös lasten seurassa ja soju kuuluu olennaisesti kaikkien arkipäivään sekä varsinkin juhlaan. Se on hämmentävän kiinteä osa kulttuuria.
    Tää kirjoitus kyllä pisti taas ajatteleaan. Voisin vaikka tehdä vastaavaa juttua korealaisista juomatavoista joku päivä! Kippis!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taalla julkinen humala on nolo juttu, alkoholia juodaan siis seurustelujuomana mutta ei humalahakuisesti, alkoholinkaytössa on valtavat erot eri alueiden valilla, idassa monista paikoista sen löytaminen voi olla kiven alla kun taas lannessa alkoholia on tarjolla joka mutkassa.

      Poista
  3. Mielenkiitoinen postaus!Englannissa juopotteluhan on ongelma. Nuorten bingedrinkkaamiset. Ja kyllähän pubissa alkoholisit on tenuttamassa jo aamulla, Silti tykkään, että monissa pubeissa on perhealue, joissa voi käydä lasten kanssa päivällä syömässä vaikka vain jäätelöt ja vanhemmat voi ottaa sen oluen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Musta on kivaa, etta alkoholikulttuuri on sellainen etta lapset voivat lahtea mukaan ulos syömaan eika tarvitse pelata etta juoppolauma pilaa koko illan ja pelottaa, varmasti toisilla joilla on nollalinja alkoholin kanssa lasten seurassa on asiasta eri mielipide mutta Turkissa alkoholi on harvemmin ongelma.

      Poista
  4. Mä en sitten yhtään tykkää liiallisesta holhoamisesta, ja oikein kihisen raivosta näiden uusien tupakointilakien kanssa, mitä täällä Suomessa taas suunnitellaan, vaikka ei ne mua mitenkään kosketakaan. Olen sitä mieltä, että ne jotka haluavat juoda/polttaa, löytävät kyllä aina keinot siihen.

    Mulla kun on mennyt tuo Turkin alkoholilakimuutos ihan ohi, niin liittyikö lakimuutos mitenkään uskontoon, vai oliko se ihan vain lainsäädännöllinen juttu? Ovatko valtio ja uskonto siellä muuten läheisessä yhteydessä toisiinsa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ma olen aika samoilla linjoilla, jokainen kylla löytaa keinot erilaisten paihteiden kayttöön jos niikseen on, taallahan tupakkalaki on noudatellut aika samoja linjoja Suomen kanssa, silla erotuksella etta taalla saa aika vapaasti viela sauhutella, tosin ei sisatiloissa eika kaikilla terasseilla, eri asia onkin sitten kuinka tata lakia valvotaan. Turkkilaisille monet lait on tehty rikottavaksi ja paikalliset pitavat jonkunasteista kansalaistottelemattomuutta ihan hyvaksyttyna. Alkoholilakimuutoksia on tullut viime vuosina kun vallassa on uskonnollisesti virittynyt puolue, asia on kaksipiippuinen ja tassakin alkoholilaki seurailee Suomea eli laajaa mainontaa ja myyntiaikoja on rajoitettu, anniskelulupia ei myönneta koulujen ja moskeijoiden lahelle oleville uusille kuppiloille. Hallituksen mukaan tarkoitus on nayttaa hyvaa esimerkkia nuorille, ei kieltaa tai rajoittaa kenenkaan tekemisia. Uskonto ja valtio on taalla erotettu toisistaan mutta viime vuodet valtapuolueen aikana ovat kylla lahentaneet naita, tastahan moni ei ole ollenkaan tyytyvainen.

      Poista
  5. Taas niin tuttua..:) Italiassakin juodaan viiniä ruuan kanssa..olutta ja viiniä ulkona terassilla, mutta humalaisia ei näy..olisi hirveä häpeä kulkea humalaisena ihmisten ilmoilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo mun taytyy sanoa etta aikoinaan maailmalle lahtö avasi silmat sille, etta suurimmassa osassa maailmaa edes nuorison keskuudessa kannaily ei ole siistia kuten se oli ainakin omassa nuoruudessa melkein kaikkien keskuudessa. Jokainen tyylillaan mutta musta alkoholin pitaa olla normaali asia, sita pitaa voida ottaa lasten seurassa illlallisella ja kayda ulkona yksilla porukalla, toisaalta myös se, etta joku ei kayta alkoholia pitaisi olla ihan tavallinen asia eika siita tarvitse tehda numeroa.

      Poista
  6. Muistelin että sinulla on joku kirjoitus tähän aiheeseen kun tänään (Antalyan lämmössä )Olin kiertelemässä kauppoja auringon oton jälkeen ja ajattelin että ostan muutaman Efeksen huoneeseen. No mistään en meinannut löytää , siis sen matkan varrelta jossa kävelin, pikku markettia tai kioskia ja ajattelin että menen Migrokseen joka on melko uudessa ostarissa Mark Antalyassa. Sinne viime voimilla laahauduttuani tajusin ettei siellä ollut lainkaan olutta tai viinejä ja se jäi kyllä kummastuttamaan.. No tulihan se pikkukioski vastaan matkalla hotellille mutta musta tuntui jotenkin kuin tekisin jonkun suuremmankin rikoksen kun sieltä ostin 2 pulloa mukaan, ja vielä yksinäisenä naisena. Ja pakko oli ostaa muutakin kun en kehdannut pelkkää alkoholia ostaa :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit