Talvi ja Turkki

Suomen talvella ja Turkin talvella on olennainen ero, Suomessa talvinen maisema ja pakkassää ovat tervetulleita mutta Turkissa tilanne on toinen. Viime torstaina mentiin eläintarhaan, bussimatkalla komeat Izmirin vuoret tulevat hienosti esiin kaupungin karatessa kauemmas horisonttiin. Lunta! Vuorilla oli paljon lunta, koko matkan tuijotin intensiivisesti valkeaa ilmiötä, jotta se tajuaisi pysyä kaukana ja kadota mahdollisimman pian.Lumi tietää ongelmia, liikenneonnettomuuksia, suljettuja teitä, peruttuja lentoja, kiinni olevia kouluja, lämmityskulujen kipuamista korkeiksi, horkkaöitä ulkona asuville kissoille, koirille ja kerjäläisille. Turkissa talvi tuntuu, se kiipeää auringon laskettua hitaasti villasukan varteen, hurisee ovien nurkista ja kummittelee pian alkavana lumimyrskynä. Turkissa lumi ei leijaile yleensä kauniisti hiljaa vaan tulee rytinällä ja sitten palellaan, tuijotetaan uutistulvaa, minne asti lumiraja ulottuu. Päästäänkö huomenna ulos?

Turkkilaisittain puhutaan usein lämmityksestä, puolitutulta udellaan talon lämmitysmuotoa, merkezı, kombi vai soba? Lämmitetäänkö kotitaloutta keskuslämmityksellä vai itse säädeltävällä kombilla, jossakin on vielä kamiinoitakin, joiden pesissä pölisee hiili. Talvi tuo mukanaan häkämyrkytykset ja joissakin kaupungeissa, kuten Ankarassa, iltahämyssä hiilentuoksun. Uutisissa kerrotaan kylistä joihin yhteydet ovat poikki. Päivitellään lämmityskuluja ja ilo lumesta vaihtuu nopeasti huokailuihin.Turkissa ei lumileikkien jälkeen kirmata lämpimään kotiin ja saunaan vaan moni sulkee ovet, avaa olkkarin lämmityksen ja linnottautuu yhteen huoneeseen viltein ja vällyin varustautuneena. 

Useat joulut ja talvet sujuvat Turkissa vihreissä merkeissä, mutta muistan ikuisesti Ankaran talven, jolloin lunta oli kinoksittain ja tyttö puolivuotias. Lunta satoi ja satoi, kinoksien kasvaessa, pihan ovilasien maiseman hämärtyessä. Olimme kotona nalkissa monta päivää, pikkuteitä ei aurattu ja vauvan kanssa liukastelu tuntui uhkarohkealta, rattaita oli turha edes harkita. Lumitöihin tuotiin kaupungin miehet autonlavalla reilun viikon lumikaaoksen jälkeen, olivat  odottua väkeä. Mies teki pihalle lumiukkoja ja hyppi kinoksissa. Istuin sisätiloissa vauvan kanssa ja kiitin keskuslämmityksestä pudistellen päätäni, talvi Ankarassa oli lumisempi kuin kotikonnuilla Suomessa. Taisi olla talvi, jolloin sanoin että me muutamme vielä egeanrannalle ja ennen seuraavaa lumikaaosta.Ennen uuttavuotta saatiin läntiseen Turkkiin lumikaaos, satoja ihmisiä autoissaan kaksi vuorokautta nalkissa pääväylillä, koulut kiinni ja kuvia kinoksista, Izmirin maakunnassa, apua! Pakkasukko puhaltaa kylmää ilmaa Izmiriin, lämmitys pyörii iltaisin ja lumet nakottavat vuorilla, tuijottelusta huolimatta. Seuraava sähkölasku on tähtitieteellinen, suihkussa käynnit ajoitetaan aurinkoiseen aikaan ja aamulla 6.45 herätys tuntuu todella nihkeältä. Lauantai sujui ystävän ja lasten kanssa puistossa, teet juotiin ulkona auringosta nauttien mutta visusti takit ylös asti napitettuina. Puheltiin kesästä. Laitan nykyisin terlikit kiltisti jalkaan ja puen tytölle aluspaidan, verhoa parvekkeen oven eteen tiukasti ja viltit esiin, alun hörähtelyt turkkilaisten tavoille varustautua kylmyyteen on nielaistu.

Tälle viikolle on luvattu yölämpötilaksi -7....onneksi meillä on peittoja, villasukkia ja toisemme. Kaikki puhuvat tulevista pakkasöistä, Izmiriin on annettu talvivaroitus, lisätiloja on avattu kadunmiehille ja muonitusta lisätty katueläimille. Maan länsiosiin on annettu varoituksia hankalista sääolosuhteista, myrskyä, lunta ja tukkeutuneita teitä. Huhuu kevät, sinut on nähty! Lunta on satanut Izmirin kaupungissa viimeeksi muutama vuosi sitten, se on harvinainen sääilmiö ja nopeasti ohi menevä. Se saa kaupunkilaiset sekaisin, silloin kaikki ryntäävät ulos, oli yö tai päivä, jokainen haluaa osansa lumesta, paitsi minä. Voi lumi, pysy vuorilla, pysythän?

Kuvat Ankarasta vuosilta 2010-2012

Kommentit

 1. Nii-in... juuri tuollaistahan se on. Täälläkin oli korkeimmilla paikoilla lähes kolme metriä lunta, ihmiset jumissa, kestää sulaakin jonkin aikaa, helikoptereilla vievät ruokaa. Joka päivä saa lukea lehdestä häkään kuolleista, niitä riittää kymmenittäin. Jotkut sytyttävät jopa nuotion sisätiloihin.. Vaikka muuten vuoristolaiset olisivat varautuneet kylmään niin lämmityspuolesta ei ole hajuakaan. Ja vuorilla sentään on lunta melkein joka vuosi.
  Täällä meren rannalla ei ole sitä huolta, kaasulla toimiva keskuslämmitys pitää sisätilat siedettävässä lämmössä. Ei meillä tosin miinusasteille olla päästy kuin kerran 40 vuoden aikana. Ja lunta lähdetään etsimään kauempaakin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja kylla se lumi yritti tanne hivuttautua eilen, satoi muutama hiutale ja pakkasta ono llut yölla ihan kunnolla, ens yöksikin luvattu -6! Tytön tarhalla vanhemmat paivittelevat miten tasta selvitaan...hmmm kyseessa ei nyt taida olla kuitenkaan suuremman luokan paniikki :D

   Poista
 2. On joo erilaista. Meidän lapset on jo monta kertaa kysyneet, että kuinka paljon pitää olla lunta/pakkasta, että Suomenkin koulut menee kiinni. Eivätkä usko millään kun sanon, että niin paljoa ei olekaan lunta ja pakkasta, että se tapahtuisi. Täällä elämä vain jatkuu, vaikka kuinka pyryttäisi ja pakastaisi. Se on kuulema epäreilua:D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa kyselivat tytön tarhalla kun kerroin etta Suomessakin on aika kovat pakkaset, etta onko siella kaikki kiinni? Ei ole ei :D Onhan se epareilua höh.

   Poista
 3. Kylmaa meillakin, Jerusalemiin on luvattu lunta keskiviikkona. Rannikolle vaan myrskya ja sadetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen katsonut kuvia ja uutisia, etta siellakin on ollut harvinaisen kylmaa! Onneksi nama ilmiöt ovat hetkellisia ja kohta ehka taas paistaa?

   Poista
 4. Etelä-rannikolla lunta ei näe, minulta on ainakin toistaiseksi vielä kokematta lumen aiheuttamat ongelmat Turkissa. Kunnon talvea ja lunta on joskus ikäväkin ja toivoisin että lapset pääsisivät joskus leikkimään lumessa. Tosin täälläkin on ihmisillä talvivaatteet ja lasten muka kylmiä poskia kauhistellaan vaikka ulkona olisi melkein +15 astetta, samaan aikaan näkee turisteja shortseissa.

  Viivi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilla on lumessa leikitty kun tyttö oli pieni, muttei sita kylla varmaan enaa muista. Izmirin maakunnassa on ollu kinoskaupalla lunta mutta tassa merenaarella rantakin on todella harvinaista.

   Poista
 5. Täällä on nyt säät mistä tykkään ,kylmää ja myrskyisää(vastapainona lähes ikuiselle auringolle..) Anu tuossa mainitsikin että Jerusalemiin odotellaan lunta:Tekisi mieli mennä sitä katsomaan,mutta jos menen,voi olla etten pääse takaisin,sillä viime vuodesta viisastuneina kuulemma kaupunkiin vievät tiet suljetaan etteivät autot taas juutu lumeen.....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taalla on annettu kaikenlaisia tievaroituksia ja tielaitos on yrittanyt pelastaa niita jumiin jaaneita autoja viime aikoina, eilenkin taisi taas olla yksi paateista kiinni. Minustakin on kivaa, etta saat vaihtelee ja tata viileaa kun kestaa vain sen hetken yleensa taalla, jatkuva paistekin on puuduttavaa, ihanaa kevatta kuitenkin jo odottelen, se on parasta aikaa!

   Poista
 6. Petra..niin tuttua taas..;) Italiassa satoi lunta monin paikoin 35-vuoden jälkeen. .riemua riitti, ja ongelmia kuin Turkissa. .;):) Upeasti kirjoitit taas. .kiitos!😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heheee Leila :) Tarhalla oli tanaan tosi hiljaista, osa ei varmaan uskaltautunut ulos hurjaan -2 pakkassaahan aamulla, siinahan nyt voi tapahtua vaikka mita kuten posket tulla punaisiksi :D

   Poista
 7. Kyllä täällä Suomessa on talvella kumminkin niin "helppoa", kun kaikki on rakennettu ja suunniteltu sitä silmälläpitäen, että talvella on kylmää ja lumista. Sisätiloissa on lämmintä ja auraus toimii. Olin kerran joulu-tammikuun Espanjassa, ja siellä olin ihan hirvittävän kylmä sisälläkin, kun ei ollut mitään lämmityksiä tmv.

  Ja hyvää alkanutta vuotta, Petra! En muista olenko toivotellut. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpa, taalla ei olla varauduttu, Izmirissakin on nyt ensimmaista kertaa yli 50 vuoteen mittari tipahtanut -7 ja se on paikallisille jarkyttavaa! Mulla ei tunnu missaan mutta paikalliset ei ole tottuneet. Kiitos Satu ja sinulle myös, jatketaan, odotellessa Ameriikan ihmemaan juttuja lisaa :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit