Kuinka sujuu muutto Turkissa?

Kahden vuoden takainen muutto Ankarasta Izmiriin oli vielä muistissa mutta se epätoivon tunne, joka valtaa mielen ensimmäisenä iltana uudessa kodissa pahvilaatikoiden, epämääräisten pussien ja kaaoksen keskellä oli unohtunut. Nyt muuttomatkaa oli vain muutama kilometri ja kaikki sujui melko mutkattomasti. Särkyneitä tavaroita oli tasan nolla ja kadonneita kiikarien yksi linssisuojus, hermoja koiteltiin eniten koiran pissiessä ekoina iltoina sinne tänne. Viikon nettipimento ja television puuttuminen ei haitannut, päinvastoin. Kerrankin oli mahdollista lukea Hürriyet-lehti tarkasti ja vältellä töiden tekemistä. Pinnani on selvästi nykyisin mallia turkkilainen, kaappitilan puuttuminen, kodinkoneiden ahtaat tilat ja monet muut väliaikaiset ratkaisut kuittasin olan kohautuksella.Muutto omin voimin on harvinaista nykyisin Turkissa. Muuttoaamuna 5 muuttomiestä saapui purkamaan ja pakkaamaan, tavarat oli siirretty uudelle asunnolle kahteen mennessä. Tytön kanssa vietimme päivän evakossa kaverin luona, mies ohjaili tavaraliikennettä oikeisiin huoneisiin. Huonekalut ja kodinkoneet olivat paikoillaan, edessä oli siis tavaroiden järjestely ja tilaratkaisujen miettiminen. Minne tiskikone, entäpä liesi ja hella? Ekan viikon sähköjohtoja risteili epäilyttävästi sinne tänne ja aamuisin vaatteita etsittiin eri puolille rakennetuista pinoista.


Rasittavinta muutossa on juurikin se, että kotona ramppaa monenlaista asentajaa ja varsinkin vanhoissa taloissa edessä on aina muutama ylläri. Parhaimmillaan kotona on useita asentajia samanaikaisesti, johtoja, porausta ja puruja siivottavana. Sähköpistokkeiden paikat ovat metsässä ja lämmityskaapin sähköjohtoja ihmettelee ammattimieskin sormi suussa. Mies on ottanut tällöin avuksi maalarinteipin, sakset ja kelmua. Näin saatiin lämminvesi auki, pientä kekseliäisyyttä ja turkkilaista hulluutta. Viime viikkoina kodissa on vieraillut sohvakaluston pesupalvelu, muutama sähkömies, muuttopalvelun arvioija ja lopulta itse muuttomiehet, telkkaripaketin asentaja, netin asentaja, hälytysjärjestelmän asentaja, kaasulaitoksen tarkastaja, tiskikoneen ja hellatason asentajat, puhelinlaitoksen mies ja remonttimies. Jatkoa seuraa kun pihalla aloitetaan remppa.


Olen jälleen kerran vetänyt takaisin sanojani turkkilaisesta venyvästä aikakäsityksestä ja byrokratiasta, suurin osa palveluista toimi loistavasti. Lähes kaikki palvelun tarjoajat saapuvat paikalle sovittuun aikaan, useat lähettävät vielä varmistusviestin puhelimeen. Kaikkien linjojen sulkemiset ja uudelleen avaukset onnistuivat netin tai puhelimen kautta. Kaupungin virastoissa joudutaan asioimaan kun vesi, sähkö ja kaasu siirretään omiin nimiin ja samaiseen paikkaan viedään  myös muuttoilmoitus. Alueen uudisrakentamisprojektin aiheuttama muuttobuumi oli ruuhkauttanut kaasulaitoksen joten kuumaa vettä ja ruuan valmistusta odotettiin yli viikko. Ongelmia? Ei, sillä +30 päivälämpötilassa kylmä suihku sopii kaikille ja kotiinkuljetus tuo ruokaa tarvittaessa.
Edessä on vielä monenlaista ennenkuin koti on toimintakunnossa, pihalle on tarkoitus rakentaa lasitettu veranta, varastoon hyllyjä, käytävään varastokaappi ja keittiöön keksiä paikka pienelle uunille. Annoimme liesi-uuni yhdistelmän pois vaihdossa pelkkää liesitasoa varten sillä isolle masiinalle ei paikkaa löytynyt. Pihan suunnittelu ja laittaminen taitaa olla mieluisin puuhamme. Tyttö ja Alex ovat jo tutkineet jokaisen kulman ja puun. Voi kuinka pihaa oli ikävöity. Mitä haluatte kuulla liittyen muuttoon? Piharemppa postauksia vai tilaratkaisuja kodissa, laittakaa kommentteja!

Kommentit

 1. Varmasti ihanaa päästä uuteen kotiin! Itseäni jo ajatuskin muutosta kuitenkin ahdistaa sen kaiken työn ja kaaoksen vuoksi mitä siihen liittyisi, onneksi on hyvät muuttopalvelut jos ja kun joku päivä muutetaan. Onnea uuteen kotiin!

  Viivi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Viivi, ilman muuttopalvelua työta olisi kaksinverroin kun sita nytkin oli tarpeeksi.

   Poista
 2. Kuulostaa siltä, että muutto on sujunut vallan mallikkaasti - tai ainakin asenne on ollut kohdillaan. :-)

  Minä lukisin mieluusti sekä piharemppapostauksia että tilaratkaisujuttuja - kaikki käy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutto meni suhteellisen kivuttomasti, laitetaan siis tulevaisuudessa postauksia molemmista jutuista!

   Poista
 3. Minä en ole vieläkään toipunut vuoden takaisesta muutosta. Olen vähän päättänyt, että en muuta enää IKINÄ.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maiden valinen muutto se vasta onkin raskasta, nyt tuntuu etta muuttamisesta on saatu tarpeeksi talla eraa.

   Poista
 4. Kaikki kiinnostaa! Ihan vaikka, jos haluat, kuvaräpsyjä kaaoksesta, arkisia juttuja! :)

  Ps. Mä oon varmaan ainoa joka tykkää muuttamisesta? Se on jotenkin kivaa, uuden alkua. Eniten muuttamisessa ahdistaa muista riippuvaisuus, jos voisin niin asentaisin kaiken itse, niin ei tarvitsisi odotella ketään ja pettyä muuttuviin aikatauluihin ja myöhästymisiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arkisia juttujakin siis tulossa :) Muuttamisessa on kylla puolensakin, saa laittaa kaiken uudelleen ja suunnitella. Muuttohommista en tykkaa yhtaan, en varmaan muuttaisi ollenkaan jos pitaisi itse se tehda ja hoitaa.

   Poista
 5. minä olen nyt lukenut blogisi alusta tähän päivään, mielenkiintoista on ollut ja saanut paljon vilahduksia siitä elämästä siellä, itse asun Tukholmassa ja se ei mobessa juuri eroa suomielämästä tai niin minä luulen. 37 vyoden jälkeen en oikein tiedä minkälaista meikäläisten suomielämä olisi hyvää kesää t. Jaana

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kiva kuulla ja kiitos kommentistasi. mukavaa kesaa Tukholmaan Jaana!

   Poista
 6. Kaikki, kaikki, kaikki kiinnostaa.

  Ja kiva kuulla, että kaikki sujui ja aikatauluissakin pysyttiin. Millainen teidän kodin lämpötila kesäkuumalla on?

  Venla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla Venla! Lampömittaria meilla ei ole mutta nyt on öisin tuulettimet paalla, asunto pysyy paivisinkin ihan kohtuullisen viileana kun aurinko ei paista asuntoon suoraan.

   Poista
 7. Onnea uuteen tupaan. Aika urakka kyllä muutto aina on! Ihanan vihreän ja vehreän näköistä seutua.
  Kaikki mahdollinen kiinnostaa :)Sisäkuvat, ulkokuvat ...

  VastaaPoista
 8. Oma piha, vaikka pienikin, on kyllä niin ihana!! Kun viimeksi muutimme Suomessa, oli oma piha ehdoton vaatimukseni ja itseasiassa Helsingissä asumme myös pienkerrostalon alimmassa kerroksessa siten, että meillä on oma pieni piha. Se, että asunto on kerrostalo eikä rivitalo, alensi hintaa merkittävästi, mutta mielestäni tässä tuntuu ihan siltä kuin asuisi rivitalossa - juuri tuon oman pihan ansiosta. Samoin Algeriassa vaadin, että kun taloa alettiin rakentaa, on maasta jätettävä tilaa kunnollisen kokoiselle pihalle. Siellä on kiva leikkiä niin lasten kuin koirankin :) ! Onnea vielä uuteen kotiin! Mukava kuulla, että muuttokin sujui noin leppoisasti!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit