Uusi koti, uudet kulmat

Muuttaminen uusille kulmille jännittää aina, varsinkin Turkissa. Vaikka muutimme vain muutaman kilsan verran, on asuinalueemme nimi vaihtanut nimeä ja tutustuminen naapureihin ja talon tapoihin käynnissä. Kulmat olivat etukäteen jo osittain tutut mutta aamulenkillä koiran kanssa eletään vielä kuherruskuukautta uusiin kulmiin. Silmä tavoittaa kauniita parvekkeita, ajan patinoimia ovia ja mielenkiintoisia kauppoja.


Asuintalo on noin 30 vuotta vanha, samanlaisia nelikerroksisia pienkerrostaloja on vierekkäin kadullamme neljä. Ympäristö on vehreä, pihamaat ja talojen edustat noudattelevat turkkilaista värikästä pihakulttuuria, sikinsokin kukkia, pensaita, palmuja, hedelmäpuita, vihanneksia, värikkäitä ruukkuja, kuivumassa olevia chilejä ja tomaatteja, kukka-asetelmia peltipurkeissa. Vaikka talo on vanha, on se saanut harvinaisesti raportin maanjäristyskestävyydestä.Toivottavasti tutinoita ei tarvitse ihan heti kokea. Kodissa on neliöitä noin sata, kaksi makuuhuonetta ja pieni vierashuone, jonka ovi on vaihdettava haitarimalliin, jotta vuodesohva saadaan auki. Keittiö on pieni ja ensi kertaa vuosiin käytössä on vain yksi wc-kylpyhuone mutta kaikkea ei voi saada. Asukaskunta on suurimmaksi osaksi eläkeläisiä, joilla on aikaa istua talojen edustoilla ja hoitaa ruusujaan. Ismail ja herra asunnosta nro 9 kastelevat pihaa ja hoitavat ruusuja, asunto nro 9 Filiz huolehtii pihan kolmen kissan juomavesistä ja nro 4 Saadettin setä suunnittelee pihan kunnostusta. Miestä on pyydetty jo asuntoyhdistyksen johtoon ja mummeleiden päät hytkyvät yläparvekkeelle tyytyväisinä kun häärimme pihalla suunnittelemassa paikkaa tomaateille, bibereille ja yrteille. Mies on kauniisti kieltäytynyt tehtävistä, joista kokemuksesta koituu melkoisesti puuhaa ja eriskummallisia tilanteita naapureiden kesken.

Korttelimme on aluetta, jossa moni asukas on asunut koko ikänsä. Naisilla on föönattu tukka mallia eilinen ja kesämekko, joka voisi olla yöpaita tai keveä helleasuste, ehkä molempia? Aamuisin miehet fillaroivat onget olalla kalalle rantaan tai virittelevät virveleitä ja rakıa Foçaa varten. Joka kulmalla on vihannes-hedelmäkauppa ja eläkeläisten kahvila.


Edellinen asukas oli remontoinut asunnon reilu vuosi sitten, joten sisätiloissa ei suurempaa remonttia tehdä. Pihalle rakennetaan lasitettu veranta, jonka olisi tarkoitus toimia myös ruokailutilana ympäri vuoden. Olohuoneesta tilaa vievä massiivinen ruokapöytä etsii uutta omistajaa ja tuolit saavat uuden maalin, jonka jälkeen ne etsivät kodista uutta paikkaa. Asukkaiden lisäksi tavaratkin ovat vielä lievästi tuuliajolla. Taulut odottavat vielä paikkojaan ja käynti verholiikkeessä saa odottaa syksyä, vaatekaappi ja muut kaapit saadaan pystyyn ensi viikolla ja piharemontti alkanee tulevalla viikolla.

Pahin jännitys uusien kulmien soveltuvuudesta on ohi ja olemme rentoutuneet. Tytön nenä otti osumaa pihalla  ja Alex teki tilejä selviksi kissojen kanssa. Tänään bongasimme pihalta rosmariinia, minttua, kaalia ja persiljaa. Alex löysi rotan ja vanhan pallon. Pihalle on hankittu parit pihatuolit ja tytölle uima-allas joten ei kun nauttimaan. Pihasta. Kesästä. Kesävieraista. Huurteisesta oluesta. Helleaallosta. Kesäherkuista. Lomista.

Kommentit

 1. Moi! Ja onnea uuteen kotiin! Kuulostaa niin mukavalta paikalta asua :) Onko teidän talossa monellakin oma piha vai onko teillä jonkinlainen yhteinen piha-alue myös?
  Tsemppiä muuttotavaroiden purkuun!

  - Janna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jaana! Talossamme on kaynti pihalle alakerran asunnoista, joissa on virallisesti omaa pihaa melko vahan mutta kaytannössa harvempi ylakerran asukas pihoja naissa taloyhtiöissa kayttaa. Taalla ei olla kovin tarkkoja rajoista ja jos halutaan rakentaa omia hakkyröita, ei raja-aitoja juuri tarkistella.

   Poista
 2. Ihanan tunnelmalliselta näyttää!

  VastaaPoista
 3. Onnea uuteen kotiin :) Ulkokuvat näyttää ihanilta!!

  VastaaPoista
 4. Miten hauskaa on nyt seurata mitä TEIDÄN pihalla tapahtuu:). Ja sisällä myös, jos annat kurkata. Tunnistin heti tuon asuinalueenne tunnelman. Me asuimme ensimmäiset kolme vuotta tuon tyyppisellä alueella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Katsotaan mita tahan saadaan aikaiseksi, huomenna saapuvat ekat remppamiehet ja lasiverannan tekeminen alkaa, samalla tasoitetaan ja korjataan seinaa ja tehdaan uusi laatoitus. Hyva jos onnistuin kuvailemaan asuinalueen tunnelmaa, tama on jotenkin kaikinpuolin söpöa seutua :)

   Poista
 5. Hei Petra,
  kiitos tästä mielenkiintoisesta ja kivasta blogistasi. Onnea uuteen kotiin täältäkin!
  Tulin juuri itse Espanjasta lomalta ja mietin siellä ja kiinnitin myös kuvissasi huomiota noihin rautasuojiin ikkunoiden edessä. Ovat varmasti alakerroksissa tarpeellisia ja monesti myöskin nättejä - mutta mietin siis, että apua jos pitäisi päästä sisältä ulos pakenemaan (tulipalo tms.) niin mitenkä se onnistuisi? Onko ne mahdollista "potkaista" irti tai jotenkin?
  Terkkuja siis täältä hyisestä Suomesta - melkein alkoi itkettää, kun kone laskeutui Helsinki-Vantaalle ja pilvet roikkui maassa asti...ja töihinkin pitäisi vielä huomenna mennä... :)
  Annika

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Annika, mitenhan mulla on jaanyt tahan vastaamatta... :O Anteeksi! Nama rautasuojat vaihtelee, joissakin ikkunoissa on systeemi etta ne aukeavat mutta useimmiten ei eli paloturvallisuuden kanssa ei tosiaan ole ajantasalla :(

   Poista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit