Joulumieli

Viime torstaina tietokone pimeni. Alkuviikon tyttö oli potenut mahatautia joka siirtyi torstai iltana minulle. Perjantaina hajosi pesukone ja sunnuntaihin menessä joulukuusi oli kaadettu kuusi kertaa milloin mistäkin syystä. Nyt se on teipattu lattiaan kiinni yhden jalan puuttuessa, ei kovin esteettisesti mutta riittävän hyvin tätä joulua varten. Piparit on kuitenkin paistettu, samoin joulutortut, lahjoja ei ole vielä mietitty mutta muutamia jouluruokia on.


Turkissa on melko helppoa rakentaa joulu lahjoineen, koristeineen ja pukkeineen. Turkkilaiset valmistautuvat uuden vuoden juhlintaan samanlaisella lahjaähkyllä, kaupoissa ravaamisella ja koristelulla kuin suomalaiset jouluunsa. On uuden vuoden kuusi, uuden vuoden koristeet, uuden vuoden piparit ja uuden vuoden pukki. Kaupoissa soivat kansainväliset joululaulut ja varsinkin viikonloppuisin kauppakeskukset pullistelevat lahjaostoksilla olevista. Telkkarissa pyörii jo uudenvuoden lahjavinkkejä, lumihiutaleita, pukkeja ja modifoituja joululauluja. Eilen uutisoitiin kuusivarkaista, jotka pitävät metsänvartijoita kiireisinä.


Turkissa asuessa joulu on tietysti omanlainen ja tytön myötä on alettu vasta leipoa pipareita, harkita pukin visiittiä ja pohdittu tarkemmin lahjapolitiikkaa. Stressaamiselta on onneksi vältytty sillä juuri kukaan muu ei valmistaudu täällä jouluun. Tytön horinat joulupukista, tontuista ja joulujutuista saattavat ihmetyttää tarhakavereita. Tyttö tykkää touhuta keittiössä, joten torttujen paistaminen ja piparien teko on ollut hauskinta puuhaa, kuusen koristelu alkoi kyllästyttää melko nopeasti ja koristetontutkin tuppaavat katoamaan leikkeihin. Lasten joululaulut laittavat tanssimaan mutta melankoliset suomalaiset joululaulut taas lähinnä kummastuttavat, kuka se Sylvia on?


Turkissa jouluun voi tietysti käyttää hieman mielikuvitusta. Lanttuja ei Turkista löydy mutta nauriin sukulaisesta salgamista valmistuu ihan mainio lanttulaatikon korvike. Valmispaketti uuden vuoden keksitaikinaa löytyy suurimmista marketeista eikä poikkea piparitaikinasta, mukaan saa vielä muotinkin. Luumuhillo valmistuu kuivatuista luumuista keittämällä ja soseuttamalla. Joulupöytään savustetaan lohta ja Ikeassa kannattaa piipahtaa ennen aattoa tutkimassa ruokaosastoa. Glögimaustesekoitteen voi käydä hankkimassa paikallisesta maustekaupasta. Kuusilta ja koristeilta ei voi kauppareissulla välttyä. Niin ja joulutähti löytyy kaupasta nimellä Atatürkin kukka, naapuripihassamme kasvaa sellainen puun kokoisena.

Pesukoneen korjaaja pelasti eilen päivän ja korjasi koneen 10 minuutissa, uusi tietokone on nyt sisäänajettu ja kuusikin pysynyt jotenkuten pystyssä. Mummi ja ukki saatiin jouluksi tänne joten tunnelma on katossa. Jos vielä pukki löytää perille niin valtakunnassa on kaikki hyvin, mitä sitten vaikka se puhuukin turkkia? Pukkihan onkin alunperin näitä alueilta kotoisin. Siitä voi lukea lisää Martan blogista, jonne sain tarinoida yhden luukullisen:
http://martanmatkassa.blogspot.com.tr/2015/12/15-tiesitko-etta-joulupukki-on-kotoisin.html

Tuleeko teille joulu?

Mukavaa joulun odotusta kaikille sitä viettäville, muille toivottelen jo mukavaa uuden vuoden juhlaan valmistautumista!

Kommentit

  1. Meillä on kuusi pystyssä, suomalaisin värein koristeltuna, tätä valmista piparkakkutaikinaa ei ole marketista löytynyt, mutta leivoin korvapuusteja, glögimausteseos odottelee tuolla joskos tänään pääsisi kuppiin asti, muutama paketti on kuusen alla, ollaan odoteltu lokakuusta asti että joko saa avata ;) Hyvää joulua sinne teille kaikille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos kuusi on pystyssa niin se riittaa jo tuomaan joulun :) Sita valmista piparkakkutaikina myy taalla ainakin isot marketit kuten Migros, Dr Oetkerin valmispaketti Yeni yil kurabiyesı, hyvia pipareita niista tulee. Hyvaa joulua!

      Poista
    2. Meillä on täällä kaksi pientä Migrosta, mutta ei ole kummastakaan löytynyt, pitäisi varmaan kipaista Marmariksen puolelle isompiin marketteihin katsomaan! Noh, ehkä piparit jää nyt syömättä, ensi vuonna sitten :)

      Poista
  2. Hyvää joulua teille! Meillä ei ole juuri valmistauduttu mutta joulu..eikun siis uudenvuoden valot on parvekkella :))

    Viivi

    VastaaPoista
  3. Voi itku tota teidän joulun alkua! Meilläkin pienokainen kannettiin eilen lääkäriin: kurkunpäätulehdus ja korvatulehdus. Eipä ihme, että oli kovin itkuinen eikä saanut nukuttua. Teidän joulunne kuulostaa valtavan ihanalta, mahtavaa, että jaksat pitää kaikista perinteistä kiinni, vaikka ne vaativatkin energiaa. Luenkin seuraavaksi tuon sinun luukkusi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aloitus oli aika huono mutta lopputulos ihan hyva, jouluruuat maistui ja pukkikin ehti kaymaan. Pikaista paranemista teidan pienimmalle!

      Poista
  4. Tuli tuosta pyhästä Nikolauksesta mieleen, että vietetäänkö hänen päiväänsä Turkissa? Kun kerran on sieltä kotoisin vai onkohan vain kristinuskoisten juhlima? Kun siis täällä Saksassa ja varmaan muuallakin keski-Euroopassa pyhä Nikolaus ja joulupukki ovat eri asia (vaikka pyhä Nikolaus onkin ollut joulupukin esikuva) ja joissakin kodeissa jouluaattona vierailee Kristus-lapsi joulupukin sijasta. Mielenkiintoisia nämä eri maiden perinteet! Mä olen muuten itse opetellut laittamaan jouluruokia ja tekemään itse piparkakkutaikinan vasta ulkomaille muutettuani, kun niitä ei saa kätevästi valmiina kaupasta :D Lanttulaatikon sijasta olen tehnyt kerran bataattilaatikkoa ja se oli älyttömän hyvää, suosittelen kokeilemaan! Ihanaa joulua teille sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei taideta viettaa hanen paivaansa, Pyhan Nikolauksen kirkko on todella suosittu kohde venalaisten matkailijoiden keskuudessa, kun kavimme siella viimeeksi niin pihamaa oli taynna venalaisten matkanjarjestajien busseja. Bataattilaatikko kuulostaa tosi hyvalta, nam!

      Poista
  5. Voihan harmi ,aina tuntuvat sähkölaitteet menevät rikki samoihin aikoihin. Täällä taas venäläiset käyttävät joulurekvisiittaa uuden vuoden juhlintaansa,ja tapa näyttää olevat sama heillä kuin turkkilaisilla.
    Hyvää joulun aikaa teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin se menee, etta kaikki tuntuu aina hajoavan samaan aikaan. Hyvaa joulua sinulle Jael!

      Poista
  6. Onpa hyvä, että tarvittaessa keksii korvaavat tuotteet lanttulaatikolle ja muille-luovaa fuusiokeittotaitoa :) Rauhallista joulua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ulkomailla asuessa omat jouluperinteet muovautuvat vahan fuusiomaisiksi mutta ei haittaa, ne on niita omia perinteita. Mukavaa joulunaikaa teille!

      Poista
  7. Hyvää Joulua sinulle. Istun junassa kohti lakeuksia. Ei tietoakaan lumesta 😢.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvaa joulua Suomeen, toivotaan etta joulun tunnelma löytyy vaikkei lunta nakyisikaan.

      Poista
  8. Vastaukset
    1. Rauhallista joulua ja onnellista uutta vuotta sinulle!

      Poista
  9. Sään puolesta täällä on ihan kuin Turkissa, vettä sataa ja lumesta ei ole tietoakaan. Vähän kynttilöitä palamaan pimeyteen, niin siitä se joulu tulee:) Jouluiloa koko teidän perheelle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nain kuvia Suomesta, oli aika kesaiset maisemat monissa paikoissa. Meilla oli eilen ja tanaan hyva ilma, melkein +20 ja mukavan aurinkoista. Jouluntunnelmaa teille Suomeen!

      Poista
  10. Hyvää joulua sinne teille! Enpä ole tuota salgamia testannut, nyt sain Suomesta vieraiden mukana lanttusosetta ja olihan se ihanaa. Syklaami on joulukukkani nyt ja pari minisypressiä toimittavat kuusen virkaa. Torttuja ja pipareita löytyy myös. Joulu on kyllä tärkeimpiä viettämistäni juhlista ellei tärkein!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Salgamista tuli niin hyvaa lanttulaatikkoa etta isaltani tuli pyyntö tehda sita pian uusi satsi :) Joulu on mukava juhla, mukavaa uutta vuotta!

      Poista
  11. Kivasti olet käyttänyt luovuutta joulun järjestämisessä. Ja luulen, että usein parhaat joulut tulevatkin niin, että voi tehdä sen ilman stressiä jonkun tietyn muotin täyttymisestä.
    Venla

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No se on kylla niin totta etta on kiva kun ei ole pakko noudattaa sellaisia perinteita, jotka eivat tunnu omilta. Omat jutut mukautuvat sitten omannaköisiksi. Mukavaa uutta vuotta!

      Poista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit