Pyllytanssi

Viimeisen 14 vuoden aikana turkkilaiseen häveliäisyyteen on tottunut, asteittain. Turkkilaiset taas eivät ole tottuneet siihen, että jonkun mielestä pylly, napa ja tissit ovat ihan arkisia asioita. Eivätkä totu ennenkuin baklava kävelee. Viime kesänä Suomen lomalla tyttö oppi pyllytanssin. Se menee niin, että lauletaan pylly, pylly, pyllypyllypylly ja heilutaan hervottomasti. Suomessa se on ihan normaalia, turkkilaisessa leikkipuistossa huomasin muutaman mummon tuijottavan hieman kummissaan kun tytölle tuli pyllytanssikohtaus.


Turkkilaiset pukeutuvat usein hyvin säntillisesti, niin että rintaliivit ovat topattuja, niiden päällä on aluspaita ja aluspaita on aina housujen alla ettei alaselkä näy. Kuuntelin eräänä päivänä keskustelua, jossa kaksi rouvaa mietti pukeutumista. En koskaan käytä hihattomia koska olisi niiiin noloa jos kainalot olisi huonosti siistitty, huokaili toinen. Etkö sä ole käynyt vielä laserhoidoissa, kummasteli toinen. Ulkoisesta siisteydestään ja hygieniasta tarkkojen turkkilaisten maassa joka korttelissa on paikka, jossa voi käydä vahauttamassa niin intiimit kuin vähemmän intiimitalueet. Karvat rehottaen ei poistuta edes omalle pihalle, ilman rintsikoita on tuntematon käsite. Niin myös pyllytanssi.


Olin varoitellut miestäni suomalaisesta saunakulttuurista kun aikoinaan suunnistimme ekaa kertaa Suomeen. Saunominen Suomessa on edelleen miehelle omituinen kokemus eikä selvästi mikään rentouttava hetki lauteilla jos saunaan joutuu jonkun muun kun minun ja tytön kanssa. Viime kesänä mies joutui YKSIN uimahallin miestenosastolle, tavatessamme allasalueella mies oli hiljainen ja valkoinen. Siellä saunassa oli kaikki alasti, ihan toisilleen tuntemattomat ihmiset! Eikä siellä ollut suihkukoppeja vaan koko alue oli yhtä avointa ja valoisaa tilaa! Niin, tämä on uimahalli kultaseni.
Osaan hypätä miehen saappaisiin kun mietin vaikka omaa suhtautumistani turkkilaisten uhrijuhlaan. Epämiellyttävää, vierasta, en sopeudu enkä edes halua. Kun ollaan tosi kaukana omasta mukavuudesta, ollaan liian kaukana. Niinpä me välttelemme hieman molempia, uhrijuhlia ja yleisiä saunahetkiä.


Ayıp, huutaa tyttäreni. Häpeällistä! Pian 5-vuotiaan mielestä on noloa vaihtaa yöpaitaa baban tai vieraiden edessä. Tämä tapa on opittu tarhasta, ei kotoa. Suomessa on normia saunoa alasti koko perheen voimin mutta Turkissa opetellaan paikallisen yhteiskunnan toimintatapoja. Meillä on kotona melko vapaamielinen turkkilais-suomalainen ilmapiiri, jossa voi tanssia vaikka pyllytanssia silloin kun huvittaa. Retkottaa sohvalla omituisissa vaateyhdistelmissä. Kävellä alkkareissa ees taas. Miehittää samanaikaisesti kylppärimme suihku ja wc-tila.

Luulin pitkään että Turkissa miespuoliset lastentarhanopettajat ovat harvinaisia vain vanhoillisten mies- ja naisroolimallien takia. Naiset ovat sairaanhoitajia ja miehet insinöörejä. No eipäs vaan sen takia, että se on monien vanhempien mielestä ayıp. Eräs tuttavani sanoi ettei laittaisi omaa lastaan tarhaan, jossa on miesopettajana. Viime viikolla tyttäreni kikatteli tarhakaverinsa kanssa. Me nähtiin Onur Abı ( Onur veli) ruokalassa, se on niiiiin söpö! Kukas se on, kysyin kummissani. Seurasi epämääräistä kikatushölinää. Tarhan äitienpäivän tempauksessa kävi selväksi kuka on Onur. Opettajaharjoittelussa olevan ympärillä pyöri koko lapsilauma. Katsohan, siinä on tuleva tarhanopettaja, sanoin tuttavalleni, joka ei laittaisi lastaan miespuolisen ryhmään. Kulmakarvojen kohottelua mutta hymyillen. Onurilla on toivoa. Murtaakohan hän rajoja tulevaisuudessa? Voiko miespuoliseen tarhanhoitajaan luottaa?


Tyttö tanssii edelleen pyllytanssia, osan turkkilaisten mielestä tanssiminen nyt yleensäkin on aina hauskaa joten pyllytanssi tai mikä tahansa tanssi käy. Osan mielestä se saattaa olla ayıp. Nähtäväksi jää millaisen mallin tyttö muovaa itselleen alasti järveen hyppäävien suomalaisten ja yksityisyydestään tarkkojen turkkilaisten risteyksessä. Tänään  tyttö leikki kaverinsa kanssa barbeilla. Tytön barbille laitettiin vain hame muttei yläosaa. Barbiet olivat matkalla Foçaan uimaan ja jäätelölle. Kaveri kummasteli yläosattomuutta, kaikki nauraa niille metrossa. Eikä naura, sanoi tyttö. Kaikki katsoo vaan sen kaunista hametta. Niinpä.

Kuvituksena ompelijani ihania hörhelöitä tytöille

Kommentit

 1. Meillä ollaan kotona hyvinkin rennosti mutta kodin ulkopuolella noudatetaan täällä toisenlaisia sääntöjä. Suomessa en välittäisi jos pienin ottaisi kauppareissulle mukaan alastoman vauvanuken, täällä kehotan pukemaan nukelle ensin jotain päälle. Muualla maailmassa en niin välitä jos minulta paljas selkä vahingossa vilahtaa housujen ja paidan välistä mutta täällä se tuntuu sopimattomalta. Olen siis ottanut lyhyempien toppien kanssa käyttöön aluspaidat, sellaisinakin päivinä kun ulkona on reippaasti päälle 40 astetta...

  Vähän suorastaan ärsyttää oma häveliäisyys näissä oloissa mutta toisaalta tiedän tämän kaiken omalta kohdaltani väliaikaiseksi. Ei ole niin tarvetta vetää omia rajoja vaan ennen kaikkea haluan vain yrittää välttää turhaa hämmästelyä ja keskustelua. Joka tapauksessa herätän kyllä kysymyksiä koska teen täällä niin paljon sellaista mitä pidetään erikoisena: viime viikot minua on paheksunut ääneen yksi jos toinenkin ihminen siitä, että taapero kulkee kovassakin helteessä mukanani kaikkialle minne menen. En ole viitsinyt sanoa, että huonompi juttu olisi varmaan jättää kaksivuotias yksin kotiin! Harvalle paheksujalle tulee edes mieleen sellainen vaihtoehto, ettei meillä ole lastenhoitajaa. Se kuuluisi ikäänkuin asiaan.

  Hyvin ymmärrän niitä joille suomalainen sauna- ja uimahallikulttuuri on liikaa. Kaikkeen ei tarvitse joustaa. Itsekään en tosiaan jousta tuohon uhrijuhlaan vaan välttelemme ylipäänsä näkemästä lampaiden teurastusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teilla on varmasti huomattavasti tarkemmat pukeutusmisetiketit siella kun taalla. Turkissakin ne vaihtelee paljon asuinalueen mukaan. En osaisi enka pystyisi asumaan taalla hyvin konservatiivisella alueella. Oma mieli ei aina pysy perassa, tuntuu hullulta etta joku on pukeutumisesta hyvin tarkka muttei valita hommata lapselleen turvaistuinta autoon. Nama on naita kulttuurin muovaamia asioita.

   Poista
 2. Minä en voisi kuvitella omaa ukkoani yleiselle saunaosastolle. Muistan kun kävivät isänsä kanssa vanhemmillani rantasaunassa, niin molemmilla oli alushousut jalassa. Minä en siis ollut paikalla katsomassa, vaan kysyin asiaa ukkelilta jälkeenpäin. :-)

  Pyllytanssi kuulostaa hauskalta. :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylla mun mieskin vaikutti olevan siella hieman pallo hukassa :D Kylla mun mies on varmasti pariin kertaan nieleskellyt kun on useasti joutunut miesten kanssa saunaa, missa muut on hyvinkin vapautuneesti.

   Poista
 3. Mietin miten vieraskoreita turkkilaiset on, epäilen etteivät hekään oman ydinperheen kesken istu siististi pukeutuneina jalat nätisti vierekkäin sohvalla :)) Ainakin meillä on rento meininki mutta mistä sitä lopulta muista tietää :)

  Viivi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tama varmaan riippuu perheesta. Tiedan tapauksia, joiden kotona ei koskaan tulla aamiaiselle yöpaidassa eika retkoteta sohvalla edes oman perheen kesken. Johtuu ehka siitakin etta on perheita, jotka ovat elaneet suvun kesken, kun on paljon porukkaa ja eri-ikaisia samassa taloudessa ollaan ehka hieman korrektimpia kun pienen ydinperheen kesken elellessa. Uskonto tietysti vaikuttaa osaltaan. Suihkukayttaytymisessakin on isoja eroja, toisten mielesta on ihan ok etta isa kylvettaa tyttölasta ja vie taman suihkuun, toisille se on taysin kasittamatönta.

   Poista
 4. Ihania pyllytanssi mekkoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eikö olekin, meilla on naita muutama. Eivat ole onneksi hinanlla pilattuja taalla!

   Poista
 5. Heh, me katsottiin Miesten vuoro -dokumentti ja vaikka mies siitä kovasti piti, oli hän alkudokumentin ajan siitä alastomuudesta järkyttynyt. Vielä järkyttävämpi ajatus oli, että miehet menee poikiensa kanssa saunaan -- jätin mainitsematta, että itse käytiin koko perheen voimin saunassa, kun olin tyttö.. Olisi varmaan saanut slaagin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep tama sauna- ja suihkukayttaytyminen on toisille varmaan todella vierasta. Suomalaiset on niin luonnonlapsia ja alastomuus on luonnollista. Meilla mies kay saunassa Suomessa meidan kanssa, ilman alushousuja tai pyyhetta :D Mutta tuntemattomien keskuudessa se on jarkytys.

   Poista
 6. Tutulta kuulosti. Toisaalta taas Turkissa kuuluisuudet (joita on paljon) voivat periaatteessa pukeutua ja toimia miten haluavat. Siinäpä onkin selittämistä teinille, että TV-tähden tyyli ei sovikaan tavikselle.
  Turkista löytyy joka junaan menijää, siksipä kai sitä voi rakastaa ja vihata samaan aikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpa, pukeutuminenkin on niin vaihtelevaa riippuen alueesta ja asemasta. Osa turkkilaisista pukeutuu todella paljastavasti. Mun Ankarasta tanne muuttanut tuttu kokee izmirilaisten naisten avoimen pukeutumisen hairitsevana eika ole tottunut siihen.

   Poista
 7. Olipa hauska ja totuudenmukainen kirjoitus, samanlaisia juttuja oon viime aikoina pohdiskellut turkkilaisen poikaystävän tultua kuvioihin.
  Kiitos tosi kivasta blogissa, oon lukenut nyt innolla myös vanhempia kirjoituksia ja sun kokemuksia ja havaintoja Turkista.

  VastaaPoista
 8. Olipa hauska ja totuudenmukainen kirjoitus, samanlaisia juttuja oon viime aikoina pohdiskellut turkkilaisen poikaystävän tultua kuvioihin.
  Kiitos tosi kivasta blogissa, oon lukenut nyt innolla myös vanhempia kirjoituksia ja sun kokemuksia ja havaintoja Turkista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos viestistasi Anna-Erica, kiva kuulla etta tykkasit. Turkissa oppii joka paiva jotain uutta :)

   Poista
 9. Mikä ihmeen pyllytanssi? En ole kuullutkaan ja normaalia Suomessa? Missäpäin suomea? Kiva blogi sinulla, mutta välillä nämä Suomi-yleistykset ovat hiukan erikoisia. Ne mitä teidän lähipiirissä tehdään eivät välttämättä koske koko suomea. Meidän kolme lasta ei ole kukaan koskaan tanssinut/laulanut pyllypyllypylly... Joten voisin yleistää, ei missään Suomessa. Lasten kehitykseen kuuluu jossakin vaiheessa ihan joka maassa kiinnostus sukupuolielimiin sekä muihin ruumiin osiin. Normaaleissa perheissä heitä opastetaan olemaan puhumatta esim pippeli-juttuja. Ei täällä kai kukaan vanhempi kuuntele pylly-juttuja mielellään? ....Toivottavasti tai ei ainakaan meidän tuttavapiirissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nama eivat ole Suomi-yleistyksia eivatka turkkilaisista kerrotut asiatkaan kerro kaikista turkkilaisista tai Turkin alueista. Ne ovat subjektiivisia kokemuksia. Olen aiemminkin tanne kirjoittanut etta tassa niinkuin blogeissa yleensakin puhutaan omista kokemuksista, ei uutisten tapaan faktoista. Meidan piireissa niin Turkissa kuin Suomessakin on normaalia etta lapsi heiluttaa pyllya ja laulaa milloin mitakin, vaikkapa pylly pylly pyllypyllypylly mutta jokaisen piirit ovat omanlaiset, meilla on aikuisia kavereitakin jotka lahtevat tahan tanssiin mukaan joten sen suurempaa pahennusta se ei ole aiheuttanut :D

   Poista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit