5 yksityiskohtaa turkkilaisesta arjestani

Turkkilainen arkeni ei ole oikein asettunut täysin uomilleen kiireen osalta. Koetan purkaa sitä jostain päästä, jotta saisin lisää aikaa kolmelle asialle, jotka nyt kärsivät: ystävät, koira ja kuntoilu. Kiireestä huolimatta arki kuitenkin kulkee, jogurttipurkit kulkeutuvat kaappiin, laskut tulee maksettua ja lapsikin vietyä kouluun. Tässä 5 arkista asiaa arjestani:


Vesi


Suomen lomalla en alussa ymmärrä että juomavesi tulee hanasta, parasta on juosta saunasta juomaan kylmää vettä suoraan suuhun hanasta. Turkissa tilaamme veden 20 l pullossa, joka maksaa 10 tl ( n. 3€). Hinta ei ole halvin sillä edellisen firman vesipullo maksoi 6 tl mutta mies halusi ehdottomasti parempaa vettä. En osaa sanoa onko laadussa juuri eroa mutta ainakin palvelu toimii ja pullot ovat aina puhtaanoloisia. Vesi tilataan firman numerosta automaattipalvelun avulla ja vesimies toimittaa sen pian ovelle. Suurin osa eläkeläisistä kulmillamme noutaa itse veden kaupungin Melba-vesipalvelusta, joka on ihan kulmallamme. Samanlaisen tonkan saa täytettyä siellä 1.40 tl hintaan, joten jos on aikaa niin kyllä kannattaa!

KombiKoti lämpiää meillä niin kutsutulla kombilla eli itse säädeltävällä maakaasujärjestelmällä. Meillä on patterit kaikissa huoneissa ja lämmitys hurisi tänä vuonna joulukuun puolivälistä tammikuun puoliväliin melkein koko ajan. Päivisin ainakin osa pattereista suljetaan myös kylmimpään aikaan ellei kukaan ole kotona. Nyt maaliskuun kevätkeleissä osa öistäkin on ollut jo niin lämpimiä että koko järjestelmä on suljettu muutamaksi päiväksi. Lämmitystä säädetään pihanpuolella olevasta kaapista, jonne marssin usein aamuisin sulkemaan ennen töihin lähtöä vivut ja illalla taas auringon laskiessa avaamaan. Kylmin kuukausi oli tammikuu jolloin maksoimme lämmityskuluja hieman reilu 300 tl ( n. 100€) ja viime kuun lasku olikin enää 138 tl ( n.40€). Maakaasun lisäksi olkkarissa on ilmalämpöpumppu, jota käytetään todella harvoin.

Maitotuotteet


Turkkilaisen marketin maitotuotehylly on simppeli ilmestys suomalaisen vastaavan rinnalla, tavallista valkoista jogurttia on tarjolla riveittäin. Kun muutin Ankarasta Izmiriin, hätäilin mistä löytyy yhtä hyvää maitoa ja jogurttia kuin Ankaran paikallinen. Pian löytyi, Tiren kylän maito, Foçan alueen samettinen jogurtti ja paikallinen Şakıpağan ayran eli jogurttipiimä. Turkkilaiset ovat ruokajutuissa aika fanaattisia ja moni suosii lähialueen tuotteita, joka kaupungissa hyllyjä koristavat monet oman alueen merkit. Tirekylän maitoa saa ostettua myös pussissa! Viime aikoina maidon hinta on noussut mutta orgaanisen maidon pysynyt samassa joten yhä useammin koriin osuu se orgaaninen.

Posti kulkee

Postikonttoreita on joka alueella, lähin meille on puolen km päässä. Isot kirjeet ja paketit toimitetaan onneksi aina kotiin ja palvelu on ystävällistä. Kusti toimittaa alueellamme asioita polkupyörällä, mopolla, jalkaisin ja isommat paketit autolla. Postissa jonotellessa tosin menee joskus hermo sillä samaisessa paikassa maksetaan myös laskuja ja nostetaan erilaisia maksusuorituksia. Edellisessä asunnossamme postilaatikkona toimi kerrostalon ulko-oven ulkopuolelle asennettu kori, johon kusti jätti kaikkien postin jaettavaksi. Nykyisin kerrostalossamme jokaiselle on pienen pieni luukku, johon mahtuu juurikin ne pienet kuitinomaiset laskut. Joku ystävällinen sielu talossa yleensä jakaa postilaatikkojen päälle jätetyn pinon kirjeitä koteihin, jotka eivät mahdu pieniin boxeihin. Teille on tullut kirje Espanjasta, kurkkii ystävällisen utelias naapuri ovella.

Lähimarketti 


Kilometrin säteellä on monta markettia ja vihanneskauppaa sun muuta mutta juuri silloin kun hiiva/ maito/jauhot on päässeet loppumaan kriittiseen aikaan, on kaikista kivoin köpötellä viereiseen lähimarkettiin vaikka pyjamassa. Ostan mielelläni pikkumarketista kannatuksen vuoksi usein sunnuntaioluet, kesäisin jäätelöt, aamuisin leivän ja viikonlopun sanomalehden. Tykkään ajatuksesta että tiedän lanttieni menevän naapurikorttelissa asuville omistajille.

Mukavaa ja rentouttavaa viikonloppua!

Kommentit

 1. Tutut jutut. Minä ostin viimeisinä aikoina lasisen pullon vedelle. Se olikin kaunis katsella ja kätevä käyttää. Ajattelin sen tulevan käyttöön täälläkin, mutta vähäistähän tuo on ollut. Lähinnä juhlissa siihen on tehty boolia tai laitettu vettä tarjolle. Mutta kaunis se on edelleen katsella, joten mitäs tuosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lasinen pullo kuulostaa ihanalta mutta olen varma etta se menisi meilla rikki :O Ja ellei sille Suomessa ole enaa muuta kayttöa niin sitahan voi pitaa vaikka maljakkona isoille kukille.

   Poista
 2. Kiitos. Nämä on niin mielenkiintoisia lukea :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun tykkasit, naita on kylla kiva lukea eri maista. Niita pienia arjen juttuja.

   Poista
 3. Näitä eri maiden arkipostauksia on aina yhtä hauskaa lukea! Tuo pussissa oleva maito on kyllä aika hauska.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pussimaito on kylla taallakin aika harvinaista eika sita tietaakseni ole kuin talla yhdella firmalla alueella, kustannukse siina kylla saastyy silla se on paljon halvempaa ja siita sitten vaan kaataa sisallön lasipulloon.

   Poista
  2. Meillä on Hampurissa myös pussimaitoa - on jonkun lähimaitotilan ja sen takia kalliimpaa, mutta myös paremmanmakuista kuin ns. tavan maidot :).

   Poista
 4. Mä olen aina tykännyt enemmän ulkomaalaisista maitotuotteista, kuin suomalaisista. Piimää aina vihasin melkein koko elämäni, mutta joitain vuosia sitten Virossa käydessä uskaltauduin maistamaan sikäläistä piimää ja yllätyin, kun se olikin parempaa kuin olin ajatellut. Kermaviilit ostan aina venäläisestä/virolaisesta elintarvikekaupasta. Jogurtit haen turkkilaisesta elintarvikekaupasta. Suomalaisista juustoista en hirveästi välitä, Turkissa käydessä söin paikallisia juustoja kaksin käsin joka aamu. Ayrania en ole vielä uskaltanut maistaa, mutta ehkä joskus nappaan putelin turkkikaupasta tai kokeilen kurdiravintolassa kun seuraavan kerran käyn kebapilla ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoista, taytyy sanoa etta itsekin tykkaan naista paikallisista maitotuotteista ja erityisesti siita etta ne ovat taysrasvaisia. Maista ihmeessa ayrania, se on tosi hyvaa!

   Poista
 5. Vitsi nämä on kyllä tosi kiinnostavia!! Vesipalvelu? Jestas. Minunkin pitäisi varmaan viimeinkin tehdä tällainen postaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ma luulin etta vesipalvelu on ihan yleinen juttu, ei olekaan ? :) En kylla jaksaisi raahata vetta kotiin kaupasta joten tulee tosi tarpeeseen. Turkissa ei varmaan sellaista asiaa olekaan mita ei saisi kotia tilattua, yritan juuri keksia etta mita se voisi olla....

   Poista
 6. Muuten näyttää samalta kuin täälläkin,lämmitys, pussimaito yms, mutta tuo vesipalvelu kohotti kulmia. Vau, hieno juttu! Meillä ostetaan 1½ litran pulloissa, joista seuraa tonneittain muovipullojätettä ympäriinsä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö teilla olekaan vesipalvelua? Mielenkiintoista, taalla eri firmojen vesiautot ajaa jatkuvasti eestaas, luulisin etta suurin osa kayttaa tata systeemia tai kay tayttamassa pullon vesipisteessa. Anopilla Konyassa ennen kavivat tayttamassa veden kaupungin lahteesta.

   Poista
 7. Meillä ajaa kesäsesonkina vesiauto päivittäin ohi ja tyyttää kysyen tarvitaanko vettä, muulloin mekin tilaamme veden puhelimitse. Kulkeeko Karsiyakassa gevrek ja boyoz myyjiä aamulla kadulla? Izmirin puolella oli mukava aamulla laskea parvekkeelta kori, johon gevrekci laittoi tuoreet leivonnaiset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylla kulkee tai lahinna ajaa, liikkuvat taalla kaikki pyörilla kulkevilla karryilla :)

   Poista
 8. Kivat tällaiset arkijutut:) Täällä vesi on periaatteessa juotavaa,se mikä tulee kraanasta,mutta koska putket ovat vanhoja tässä asunnossani,niin ennen ostin vesipulloja,nykyään käytän Britaa.Monella on täällä vesibaari,jossa vesi ,sekä kuuma että kylmä,tulee laitteesta,johon pitää kerran puolessa vuodessa ostaa uusi filteri.Ystävä juuri osti ja on metkaa kun siitä tulee ihan kiehuvaakin vettä hetkessä:)
  Maitotuotteita täällä on hurja määrä,kenties jopa enemmän kuin Suomessa,ihan menee sekaisin siitä tarjonnan runsaudesta.
  Täälläkin postikonttorissa menee helposti hermot,tuosta samasta syystä eli kun laskujakin maksavat monet.Tosin ne numerolaput on jaettu niin että jokaiselle asialle eri sarjan numerolippu,ja nykyään voi aplikaatiolla tilata ajan postiin niin ettei tarvitse pahemmin odotella,mutta silti posti täällä usein suututtaa...Minä pidän kylmästä eli en edes tarvitse lämmitystä vaikka sisällä olisi alle 10 astetta (tänä talvena alin taisi olla suunnallani 8 astetta,mutta se oli yöllä) Yleensä muuten ilmastointilaite toimii lämpölaitteena talvella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taallakin on monelle asennettu filtteri suoraan keittiön hanaan eli viereisesta hanasta tulee juomakelpoista mutta mua arveluttaa hieman ne filtterit ja niiden vaihto? Toisaalta mun työpaikalla systeemi ainakin on toimiva kun vetta kuluu paljon. Vesibaari, mielenkiintoista??

   Poista
 9. Mä usein kaipaan just sitä että hanasta saa suoraan ihanaa, raikasta, kylmää vettä, mutta toisaalta luulen että juon enemmän vettä kun juon pullovettä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on muuten totta, ma luulen etta tarkkailen enemmin vedenjuontia kun se on pullossa. Mutta voi etta se suomalainen hanavesi on sitten hyvaa!

   Poista
 10. Tuo vesipalvelu olisi loistojuttu täälläkin!! Meillä on niin syvä oma kaivo, että uskallamme juoda hanavettä, mutta noin muuten tuollainen palvelu varmasti menestyisi täällä :). Nämä kuvat arjesta ovat tosi kivoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siina olisikin oiva bisnesidea moneen maahan, vesipalvelu :)

   Poista
 11. Kivaa. Lukemista, mielenkiintoista. Kiitos teille

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit