Ethän tule Turkkiin lomalle?

Viime tiistaina istuimme pitkää iltaa Suomesta saapuvien ystävien kanssa paikallisessa ravintolassa. Ruoka oli hyvää, seura vielä parempaa ja muutama juoma sai naurattamaan normaalia enemmin. Voi että olikin ollut ikävä juuri näitä ihmisiä. Emme puhuneet politiikkaa, emmekä miettineet Turkin nurjia puolia, keskityimme nauttimaan siitä mitä kaikkea ihanaa alueemme tarjoaa. Joku toinen olisi voinut tehdä toisin?


Olen seurannut viimeisen vuoden ajan loputtomia kommentteja ja mielipiteitä siitä kannattaako Turkkiin matkustaa vai ei, monestakin syystä. Toisille kysymys on turvallisuudesta, joka on kokenut kovia kolhuja viimeisen vuoden aikana, toki me maassa asuvatkin pyörittelemme asiaa mielessämme. Joku ei matkusta Turkkiin koska ei ole ikinä matkustanut eikä aio tulevaisuudessakaan tukea muslimimaata. Maata pyydetään usein boikotoimaan ihmisoikeustilanteen ja hallinnon takia. Toivottavasti boikotoijat välttelevät myös Thaimaata ja Bulgariaa ja ovat tarkkana ostoksilla ettei koriin sujahda made in China tuotteita.


Mielipiteet Turkista tuntuvat jakautuvan vahvasti, en usko että matkoista moniin muihin maihin käydään yhtä tulikivenkatkuista keskustelua facebookin ryhmissä tai iltapulujen kommenttikentissä. Olen pysytellyt aina kaukana erilaisista suomalaisten ryhmistä, joissa on intohimona toinen kotimaani Turkki, tuo intohimo kun tuntuu saavan ihmiset hieman liian usein sotajalalle maahan liittyvistä asioista. Ylekin tarttui aiheeseen kahdesta todellisuudesta, saako Turkkiin matkustaa ilman huonoa omaatuntoa vai ei?

Olen asunut maassa pian 16 vuotta mutten koe olevani tilivelvollinen maan käänteistä muille. Joskus olen hätkähtänyt joutuessani tentattavaksi miksi me turkkilaiset teemme niin tai näin (ja aina väärinpäin), olen joutunut vaihtamaan ravintolassa pöytää kun Kreikan ystävä on saanut raivarit Turkissa asumisesta ja viime kesäisten tapahtumien jälkeen olo oli Suomen lomalla kuin kävelevällä tietotoimistolla. Hei, minä vaan asun täällä, ei siinä sen kummempaa.

Heitän pian repun selkään ja suunnistan bussiasemalle määränpäänä Kuşadaşin lomakaupunki. Edessä on miniloma perheen ja ystävien kanssa, tuetaan uimisen lomassa ainakin paikallista hotelliyrittäjää ja muutamaa kuppilaa. Toivotaan että näistäkin notkahduksista selvitään ja edessä olisi parempia vuosia myös matkailualan piirissä. Mukavaa viikonloppua ja nauttikaa elostanne!

Boikotoitko tiettyjä maita tai tiettyjen maiden tuotteita?

Kommentit

  1. Minusta asioilla on aina vähintään kaksi puolta ja liian yksisilmäinen katsastelu ja siitä vahva kommunikointi on jotensakin, no, säälittävää. Nyt me olemme täällä Barcelonassa, jossa moni on sitä mieltä, että turistit eivät ole tervetulleita. Monelle heidän kommentilleen sanon, että aivan. On väärin, että turismin takia asuinalueet karkaavat liian kalliiksi paikallisille. Mutta toisaalta hyvin moni barcelonalainen saa turismista elinkeinon ja leivän perheensä pöytään. Turkillakin on ongelmakohtansa. En ole Erdoganin kanssa monestakaan asiasta samaa mieltä. Ihmisoikeuskysymykset on monessa kohtaa retuperällä. Mutta onko se tavan turkkilaisen syytä ja onko hänen elinkeinoansa syytä boikotoida siksi, että ei ole samalla linjalla jostakin ihmisoikeusasiasta tai hra presidentin ajatuksensjuoksusta? Siispä tuen mielelläni barcelonalaisia, turkkilaisia ja muitakin maita omalla laihalla osuudellani, jonka pystyn turismin nimissä maahan/kaupunkiin tuomaan. Jos joku ei sitä kestä, niin voi harmi hänelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. mutta eikös se tavallinen turkkilainen ole valinnut sen herran? Mulle ei tule kysymykseen ryhtyä kannattamaan kuolemantuomiota.

      Poista
    2. Puolet tavallisista turkkilaisista on. Se toinen puoli ei todellakaan ole. Ja se puolikin, joka valitsee, ei ole hulluja tai tyhmiä. He ottavat uskontonsa vakavasti ja haluavat valita ihmisen, joka edistää heidän Jumalansa asiaa, eikä edistä Turkin maallistumista. Että myöskään se iso E asia ei ole niin mustavalkoinen, kun täältä meiltä käsin voisi ajatella. Moni hänen kannattajansa näkee, että asiassa on ongelmia, mutta tietävät myös, että niin Turkissa aina on. Siksi he valitsevat omasta näkökulmastaan pienemmän pahan.

      Poista
    3. Koen että katsontakanta kaukaa, ilman asioiden tarkkaa tuntemista on usein aika musta-valkoinen. Ei kukaan tosiaan äänestä kiusaksi muille vaan jokaisella on maan ja oman historian näkökulmasta rakentunut kuva siitä, ketä kannattaa tukea. En tiedä onko boikotoinnin takana oikeasti eri maiden kohdalla se että oikeasti halutaan auttaa ihmisiä vai jotain muuta? Toivoisin enemmin ihmisten välistä vuoropuhelua enkä sitä että aletaan erkaantua leireihin hallitusten nimissä. Niitä rahoja ja tukea turkkilaiset ja monien muidenkin maiden yrittäjät juuri tarvitsevat.

      Poista
  2. Vähän sama juttuhan se on täälläkin,jotkut boikotoivat ja jotkut eivät. Asioilla on yleensä kaksi puolta, mutta usein katsotaan vain sitä yhtä,joka sitten vaikuttaa.Ihanaa minilomaa teille:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin totta Jael, sitä toista puolta on helpompi katsoa ja tuudittautua siihen yksinkertaiseen ratkaisuun, molempien puolien tarkastelu taas vie monesti yöunet mutta sellaista se on. Kiitos paljon ja lomalla oli kivaa!

      Poista
  3. En ole varsinaista boikotoijatyyppiä. Asioilla on niin monia puolia ja maailmassa niin paljon epäoikeuden mukaisuutta ja vääryyksiä, joten boikotoitavaa riittäisi aika lailla loputtomiin.

    Matkailun suhteen mietin kyllä kohdetta myös siltä kannalta, että tuenko roposillani jotain sellaisia rakenteita, joita pidän syvästi vastenmielisinä. Itselleni herkkä paikka on lasten ja naisten oikeudet. Lasten seksikaupan vuoksi olen pysynyt pitkään poissa monesta Aasian kohteesta. Mutta etenkin seksikaupassa voimakas turismi on kauppaa ylläpitävä ja lisäävä rakenne. Samalla tavalla en erityisesti innostu Lähi-Idän matkailusta, koska sielläkin turismi on rakenne joka ruokkii epäoikeudenmukaisuutta. Dubaissa siirtolaiset rakentavat henkensä kaupalla hotelleja varakkaille länsimaalaisille. Olen sielläkin käynyt ja vaikka matkasta nautinkin, niin asia silti vaivasi minua.

    Vastustan Erdoganin politiikkaa, joka loukkaa sananvapautta ja ihmisoikeuksia sekä poliittisia puhdistuksia sekä kurdien pommituksia. Samalla lailla vastustan Putinia ja aikalailla samoista syistä. Toistaiseksi voisin kyllä vielä matkustaa molempiin maihin. Matkailu ei Turkissa ruoki epäoikeudenmukaisuuksia minusta samalla tavalla kuin esim. seksikaupan maissa. Istanbul tai Ankara eivät tällä hetkellä houkuttele turvallisuustilanteen takia.

    Tein aikoinaan aika paljon matkatöitä ja jutitin tilanteen salliessa aina paikallisia kolleegoita elämänmenosta. Keskiluokkaisen kaupunkilaisen elämä osoittautui hyvin samanlaiseksi Helsingissä, Moskovassa, Istanbulissa ja Bakussakin.

    Mikäli sattuu kiinnostamaan niin tällaisen kuvan istanbulilaiset kolleegat antoivat minulle 4 vuotta sitten https://pikkukepponen.blogspot.fi/2013/09/keskustelua-keskiluokkaisuudesta.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todella mielenkiintoinen tuo postauksesi keskiluokkaisuudesta, kiva kun linkkasit ja rupean koluamaan tarkemmin blogiasi lapi. Viime vuonna multa kyseltiin etta tulisinko itse lomalle Turkkiin lapsiperheen puolelta, vastasin etta jos olisin Suomessa niin en ehka jos turvallisuustilanne tuntuisi yhtaan haittaavan, on melko sama menna Kreikkaan, aurinkoa, ruokaa ja aikalailla samoja juttuja joten valitsisin ehka sen. Taalta katsottuna asia on tietysti eri.

      Olen elanyt pitkia aikoja K-Aasian maissa ollessani oppaana joten tuo seksiturismi ja ihmiskauppa tuli siella ikavan tutusti esille, maailmassa on paljon vaaryytta mutta moni keskittyy vain tiettyjen maiden ongelmiin. Ostetaan kiinalaisia vaatteita, jotka on tehty lapsityövoimalla, vietnamilaisia lenkkareita hikitehtailta ja tuetaan monia yrittajia, jotka ovat osallisina seksibisneksessa. Boikotointi osuu monesti ihan vaariin ihmisiin ja pidan aika epatodennaköisena etta se oikeasti auttaisi ketaan.

      Poista
  4. Suomalaiset matkanjärjestäjät ilmeisesti osittain boikotoivat, sillä matkoja on vähennetty huomattavasti. Niin jäi meiltäkin pääsemättä isää tapaamaan Marmarikseen, sillä vähäiset matkat oli loppuun myyty alta aikayksikön. Ensi kesänä on jo pakko päästä ja aionkin vahtia tarkkana, että olen ensimmäisten joukossa matkaa varaamassa. Hankala vaan kun ei vielä voi tietää ensi kesän työtilanteesta tyttärellä, itse olenkin jo eläkkeellä.
    Muutama ystäväni jotka eivät muutenkaan juuri matkaile ulkomaille, ovat sanoneet etteivät missään tapauksessa matkustaisi Turkkiin ja kannattaisi Erdogania. Osoittaa minusta melkoista tekopyhyyttä, tyhmiä ovat minusta ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmi ettette paasseet reissuun :( Toivottavasti ensi kesana, ymmarran jos joku boikotoi tiettyja maita ja kohteita turvallisuuden takia silla ei pelon kanssa ole mukava lomailla, sen sijaan paikallisten yrittajien boikotointi onkin jo toinen asia, eikö se juuri kasvata railoa maiden valilla, josta tuskin seuraa mitaan hyvaa tulevaisuudessa millekaan puolelle?

      Poista
  5. Joo, näitä kommentteja kuulee ja useampi oma kaveri on sanonut, ettei tällä hetkellä halua tulla tänne lomalle/kylään minulle. Osa pelkää turvallisuuden puolesta ja osa ei halua tukea tätä maata nyt tuomalla lanttejaan tänne. Toisaalta ymmärrän, toisaalta taas en. Itse en boikotoi mitään maata, mutta turvallisuutta mietin kyllä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Turvallisuus kysymyksen ymmarran varsin hyvin, boikotointi muista syista laittaa miettimaan sen todellista hyötya ja jarkevyytta. Boikotointi harvemmin kohdistuu paattaviin tahoihin vaikka toki lansimaissa niin haluttaisiin uskoa.

      Poista
  6. Vastaus otsikkosi kysymykseen:Tulen! Olen ollut monesti ja tulen taas. Ensi kesän matkan varaan heti tammikuussa, niin pääsen juuri sinne missä olen viihtynyt parhaiten.

    Turkkilaiset matkailualan ihmiset ovat parhaita, luontevia, ystävällisiä jne. Rannoilla on turvallista, ei tarvitse pelätä varkauksia kuten esim. Barcelonetan rannalla Barcelonassa, jossa poikajoukut juoksevat varkaissa.
    Kokemukseni on, että Turkissa on naisen helppoa olla rantalomalla yksinkin.
    Istanbulissa olin yhtenä kesänä kahdestaan mieheni kanssa, siellä jäi paljon näkemättä. Niin upea ja monipuolinen kaupunki!

    Miksi ihmeessä me rankaisisimme matkailualan ihmisiä siitä, että heillä on huono hallinto?

    Olin tänmä kesänä Alanyassa ja viime kesänä Marmariksessa. Saksalaiset, ja monet muut, olivat kaikonneet molempina kesinä ja meno oli hiljaista verrattuna parhaisiin vuosiin. Silti kaikki palvelu oli juuri yhtä hyvää kuin ennenkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lomalaisia tuntuu olevan taalla meidan Egeanalueella nyt todella paljon mutta suurin osa on turkkilaisia, yhtena syyna on se etta kotimaanmatkailu on lisaantynyt taloudellisen kriisin vuoksi, liirallahan saa nyt vahemmin euroja kuin koskaan. Tervetuloa Marjatta lomalle, ainakin itse nautimme tana kesana paikallisista palveluista eika missaan ollut moittimista.

      Poista
  7. Turkki ja sinne matkustaminen on niin kaksipiippuinen juttu. En koe oloani siellä enää niin turvalliseksi länsimaalaisena naisena, kuin ennen. Asenne-erojen kasvaessa, pelkään pukeutua haluamallani tavalla, sillä ovathan monet minihameeseen pukeutuneet naiset saaneet isoissakin kaupungeissa vihaa osakseen, ihan julkisella paikalla busseissa (noh onneksi itse vihaan minihameita)! Olen matkustellut Turkkiin vuosien ajan ja koen, että seksuaalinen ahdistelu on lisääntynyt entisestään samaa tahtia sananvapauden estämisen kanssa. Jos kuljen yksin, enkä turkkilaisen miesystäväni kanssa, saan aina perääni viheltelyä, seuraavia miehiä ja onpahan peppuanikin muutamaan otteeseen kouraistu... Tämä on sääli, sillä turkkilaiset ystäväni ovat ihania ihmisiä ja rakastan maan ruokaa, musiikkia ja elämäntapaa. Nykyisestä hallinnosta en yhtään pidä (kun lukee esimerkiksi Erdoganin kommentit naisista). Voin suositella siis Turkkia edelleen perheille ja pariskunnille, mutta yksin matkustaville nuorille naisille en, ellei ole valmis sietämään ahdistelua. Oma mielipiteeni matkustuksesta Turkkiin ei siis juurikaan liity politiikkaan, mutta eihän se ole kiva vierailla maassa, jossa tuntuu ettei voi sanoa mitä haluaa tai pukea HERO-paitaa, tai voi äkkiä olla poliisin pahnoilla tutkittavana. Tavallisena matkailijana on helppo tulla käymään, mutta kun tietää jotain siitä, millainen maa oli kyseessä vielä vähän aikaa sitten, niin tulee tietynlainen "varpaillaanolo", koska muutokset ovat tapahtuneet yllättävän lyhyellä aikavälillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa ikava kuulla etta olet saanut kokea tuollaista! Izmirissa tilanne on aivan kuten ennenkin, ainakin omasta ja tuttavieni nakökulmasta. Turkilla on aina ollut omat ongelmansa mutta nyt eletaan hyvin ristiriitaisia aikoja.

      Poista
  8. Katselin tänä vuonna turisteja Alanayassa. Nuoret naiset kulkivat bikineissä puistossa ja kaupoissa. Alanyahan on oikea kaupunki, ei mikään suljettu lomakeskus, kuten esim. Pascha Bay siinä lähellä. Kukaan ei kotimaassaan kulkisi kaupungissa noin. Minusta tällaisessa käyttäytymisessä on rasistinen ja röyhkeä sävy paikallisia kohtaan. Vanhat turkkilaiset pariskunnat kävelivät samassa puistossa missä jotkut tytöt otattivat poikakavereillaan bikiniselfieitä takapuoli pitkällä.
    Muistetaan siis tämäkin puoli.

    Olen itse matkustellut yksin nuoresta lähtien, koska pidän yksinmatkailusta.
    Turkissa saatettiin ennen huudella "beautiful" tms, jotain viatonta kivaa pikkuflirttiä, jolloin käännyin ja hymyilin nätisti. Kun olen katsellut ympärilleni (itse olen jo harmaapää, joten hyvästi flirtti) niin näyttää, että tällaista iloista meininkiä on ainakin päiväsaikaan vähemmän. Öisin en ole koskaan liikkunutkaan, joten se on asia erikseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistetaan tämäkin puoli, että minä edellinen kommentoija en ole ikinä vieraillut Alanyassa juuri näiden puolialastomien turistien takia, jotka pilaavat paikan hengen täysin. Puhuin nyt kohtaamastani ahdistelusta Istanbulissa, Bursassa, Izmitissä.. Sielläpä ei bikiniasuisia nuoria naisia näe, kun lähimmät viralliset uimarannatkin sijaitsevat jossain kaukana keskustan alueilta.

      Juu iloista meininkiäkin on, mutta en sitä sanoisi iloiseksi kun keskellä päivää museon vartija (özel guvenlik vartija!!!) lähtee seuraamaan työpaikaltaan itseään vähintään 15 v nuorempaa naista ja tunkee väkisin puhelinnumeron käteen. Tai kun kävelet rauhassa kadulla farkut jalassa ja takki päällä, joku auto ajaa ohitse ja pysähtyy tien viereen. Mies huutaa jotain, kun et reagoi ja kävelet ohi niin sama toistuu..

      Mielestäni inhottavaa, jos toisten pelottavia kokemuksia vähätellään oletuksella, että henkilö on vieraillut Alanyassa jossa turistinaisista voidaan olettaa juuri sitä pahinta, tai että päivällä ei voisi esiintyä ahdistelua :/

      Poista
    2. Anonyymi, en vähätellyt sinun kokemuksiasi, vaan kerroin vain omani.
      Olen ollut myös Istanbulissa muutaman kerran ja liikkunut yksin, kuten tapanani on.
      Miesten erilainen käyttäytyminen eri maissa ei ole koskaan häirinnyt minua.

      Ei minusta puhelinnumeron antaminen ole niin paha juttu. USA:ssa tehtiin myös tätä ja lähestyttiin kirjakaupassa ja missä vain. Vietin siellä vuoden ja totesin, että treffikulttuuri oli voimissaan. Suhtaudun näihin kontaktin ottamisiin rennosti. Miesten oletetaan tekevän aloitteita, ja niin he monissa maissa tekevät, viheltelevät perään Italiassa jne. - tosin yhä vähemmän globaalistuvassa maailmassa, kun käytös yhtenäistyy ja ollaan ääärimmäisen varovaisia.
      Ei näistä kannata minun mielestäni loukkaantua, vaan ottaa huumorilla tai olla imarreltu.

      Olen pahoillani, jos tämä mielipiteeni jotenkin loukkaa sinua. Nuoruutensa 60-luvun lopulla ja 70-luvulla eläneet ovat yleensä vapaamielisempiä näissä asioissa kuin mitä nykyään ollaan, luulisin.

      Tunisiassa tapahtui huvipuistossa seuraavaa. Seisoimme miniän kanssa seurailemassa, miten pojantytär kieppui laitteissa. Komea laitepoika lähestyi ja tuli kuiskimaan minun korvaani jotain. Mitäh! Hän kysyi viettäisinkö yön hänen kanssaan. Minä kysyin, että minäkö mummi sinun kanssa ja kiitos paljon mutta ei, jolloin hän puikki nopeasti omalle laitteelleen. Tätä on naurettu moneen kertaan. Minulta on kysytty, eikö tullut mieleen mätkiä tyyppiä käsilaukulla. Ei todellakaan. Miniä vielä kysyi, miksei häneltä kysytty, hän oli sentään hehkeässä mekossa ja minä urheilullisissa kamppeissa.
      Harjoitteliko hän lähestymisiä minun kanssani minun ystävällisen ja lempeän olemukseni vuoksi? :)

      Poista
  9. Tämä aihe osui ja upposi! Olen viime aikoina saanut perustella luvattoman paljon ystävilleni, miksi Turkkiin kannattaa edelleenkin tulla, ja myönnän kyllä että keskustelu siitä menee hyvin usein itselläni tunteisiin.

    Kirjoitin itse asiassa juuri eräälle ystävälleni seuraavasti (suora lainaus):

    "En tue sitä, että mitään maata boikotoidaan poliittisen tilanteen vuoksi, koska silloin boikotti ei osu oikeaan kohteeseen.

    Silloin boikotoidaan hotellinpitäjiä, ravintoloitsijoita, kauppiaita, oppaita, kaikki tavallisia kansalaisia jotka vain yrittävät ansaita elantoaan eikä heillä ole mitään tekemistä hallinnon kanssa.

    Hallinnon protestointiin löytyy sitten muita väyliä, mutta kansaa ei kannata siitä rangaista. "

    Turkki on kaunis maa, ihanine ihmisineen, ja keskustelu hyvin usein pyörii sellaisten asioiden ympärillä jotka vain saavat harmistumaan joten olen suurimmaksi osaksi lopettanut somekommenttien lukemisen. Jos ystäväni asiasta jotain julkaisee, silloin en pysty olemaan asiaa kommentoimatta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, eivat turkkilaiset ja Turkki ole maana niin muuttuneet kuin lehdistö tietyissa kohdissa antaa ymmartaa, ristiriidat ovat muhineet pinnan alla kauan ja odottaneet otollista purkautumisvaylaa, eletaanhan maassa jossa on valtavia eroja kansan rivien kesken. En itse tue missaan nimessa kansan rankaisemista boikotin nimissa silla uskon sen pitkalla aikavalilla aiheuttavan vain katkeruutta ja isompaa juopaa eri maiden valille.

      Poista
  10. Turvallisuutta mietimme kyllä lomakohteita valittaessa. Tästä syystä tänä kesänä Tunisia jäi väliin, kun Brittien matkustustiedotteen mukaan kaikkea ei-välttämätöntä matkustamista Tunisiaan tulisi välttää. Dubain lomaa olen joskus pohtinut siltä kantilta, että kuinka eettinen valinta se on, mutta olen nyt kuitenkin ajatellut, että jos joskus tulee mahdollisuus Dubaihin lähteä, niin lähden. Alanya kuulemma yrittää parantaa heikentynyttä turismitilannettaan tarjoamalla suoria lentoja Algeriaan - täälläkin näitä suoria lentoja on mainostettu näkyvästi - aika jännä idea :). Ajatuksena siis ilmeisesti, että yhden loman aikana voisi kokea toisenkin kohteen - vieläpä sellaisen, jota harvempi turisti on kokenut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa mielenkiintoista etta sielta on suoria lentoja Alanyaan, hyvat keinot ovatkin nyt tarpeen jotta turistikatoa saataisiin edes jotenkin paikattua. Turistikato vaikuttaa uskomattoman laajalle rintamalla silla alueilla, joissa on paljon turismia on monta siita riippuvaista henkilöa. Itse en jattaisi mitaan kohdetta valiin jos haluaisin menna sinne tapaamaan ystavia ja tukemaan paikallista matkailua, valitsen aina mielellani pienen perhehotellin ja paikallisen ravintolan, en ketjua, turvallisuus on aina otettava huomioon ja lapsiperheelle se on toki todella tarkea pointti.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit