Sinkkuna Turkissa

Turkkilaisuuden kivijalka on perhe ja avioliitto kuuluu automaattisesti asiaan, kaikenlaiset kummallisuudet kuten sinkkuilu, avoliitot tai saman sukupuolen väliset liitot eivät ole olleet vaihtoehto. Aiemmin järjestetyt avioliitot ja sukulaisliitot olivat yleisiä, nykyisinkin niihin törmää toisinaan ihan yllättävien ihmisten parissa, vaikka ne alkavatkin olla historiaa kaupungeissa. Turkissa on ollut käynnissä jo 2000-luvulla alkanut murros vähän joka saralla; perhesuhteissa, naisten asemassa, uskonnossa ja nuorten maailmassa. Asenteet muuttuvat ja erot ikäpolvien välillä kasvavat.

Miksi joku on sinkku Turkissa? Paineet perheiden ja jopa ihan naapuruston puolelta saattavat olla kovat, pojalle halutaan hyvä vaimo ja tytölle hyvä mies mutta aina näiden nuorien ajatukset eivät enää seuraile vanhempien ajatusmaailmaa. Omassa turkkilaisessa perheessäni on jo hyvään ikään ehtineitä sinkkuja. Mies ei ole löytänyt sitä oikeaa, ehkä mieltä kaivertaa vuosia sitten päättynyt pitkä suhde ulkomaalaiseen. Työ vie paljon aikaa hänen elämästään ja sosiaalinen elämä taitaa riittää vain koirille, niille kun ei tarvitse ostaa helyjä ja uusia kodinkoneita eikä arvailla väärinpäin olevan suun asennon syytä. Jokainen pitkään sinkkuna ollut tietää, että kynnys kasvaa ja sitä tulee vuosien lisääntyessä vaativaksi ja samaanaikaan tarkaksi omista rutiineistaan.


Puolisonhaku ohjelmassa Nazli, joka on 28v., johtaa kauneussalonkia ja omistaa auton. Hänellä on yksi lapsi ja yksi aviolitto takana, asuu Istanbulissa.


Tyttö taas opiskeli ja etsi töitä ja oli päättänyt ettei avioidu ennen kunnollisen vakipaikan löytymistä. Sitä kunnollista paikkaa hän etsii edelleen ja miehen etsintä kai on jo laimentunut. Ongelmana on, että ilman hyvin palkattua vakipaikkaa hänen on vaikea muuttaa pois kotikaupungistaan ja vanhempiensa luonta, työsuhteet ovat määräaikaisia eikä niin lyhyistä saa kunnolla edes työttömyyskorvausta. Vanhemmatkin alkavat olla jo siinä iässä, että lähteminen on vaikeaa sillä tyttö tuntee että häntä tarvitaan kotona vaikka päinvastoin sanotaankin. Ikävä totuus on myös se, että monelle suvulle jo hyvään ikään ehtinyt nainen ei kelpaa puolisoksi.

Sinkkumies voi lähteä helposti töihin minne vaan, sen sijaan monille naisille se on edelleen vaikeaa, perheet pelkäävät että tytölle sattuu jotain eikä toisessa kaupungissa olekaan ketään auttamassa, konservatiivisemmissa piireissä surraan toki tytön mainettakin ja pelätään yksinasumisen huonontavan asemaa naimamarkkinoilla. Istabulissa, Ankarassa, Izmirissä, Antalyassa ja muissa suuremmissa kaupungeissa sinkkunaisia on kuitenkin jo paljon, asenteet ovat erilaisia kun kylissä, on opiskelijoita kimppakämpissä ja juuri työuran alottaneita naisia jakamassa isoja huoneistoja. On monia menestyviä naisia, joilla kriteerit miehen suhteen ovat jo ihan muuta kun heidän äideillään. Aiemmin pienet huoneistot olivat todella harvinaisia, nykyisin asuntoilmoituksia selaillessa silmään osuu useampia yksiöitä ja kaksioita, kerrostalokomplekseihin on myös alettu rakentaa pieniä huoneistoja.

Demet 22v. takana yksi avioliitto, asuu Sanlıurfassa ja hänellä on yksi poika.

Naapurini kertoi että hänen tyttärensä on jo tehnyt hiljaisen päätöksensä elää yksin, ura, oma asunto ja ystäväpiiri, ne riittävät hänelle. Pelkona saattaa olla myös se, että mies alkaisi rajoittamaan hänen menojaan ja harrastuksiaan. Kun tullaan tiettyyn ikään, menettää suku toivonsa ainakin naisten kohdalla, lapsia tuskin enää tulee ja sen jälkeen avioituminen on täysin turhaa. Aiemmin oli jotenkin selkeämpää ketkä miehet ovat konservatiivisia ja ketkä taas moderneja, nykyisin raja on häilyvämpi. Nykyinen valtapuolue on tuonut konservatiivisuuden ja uskonnollisuuden muotiin, trendikuppilasta sliipattu nuori mies saattaakin suunnistaa moskeijaan ja nurkkapöydässä kuherteleva tyttö huiveineen ei aiheuta enää kohahduksia. Samanaikaisesti kun naisten asema työmarkkinoilla on ollut nousujohteinen ja sinkkuilu muuttunut ilmiöstä osaksi kaupunkielämää, ovat konservatiiviset arvot vahvistaneet otettaaan.

Ulkomaalainen sinkkunainen on kova pala purtavaksi vielä monilla asuinalueilla Turkissa. Turkkilainen kun on tottunut määrittämään ihmistä suvun ja yhteisön perusteella, kun vastaan tulee nainen, joka ei kuulu mihinkään sukuun, on kotoisin tuntemattomasta paikasta eikä ole avioitunutkaan, menevät paikallisen konseptit helposti sekaisin. Sinkku on monelle turkkilaiselle onneton, kun ei ole löytänyt ketään, yksinolemista ei nähdä pärjäämisenä vaan enemminkin vikana. Sinkku sukulaisnaisemme on tullut siihen ikään, että häneltä ei enää kysytä mahdollisista sulhaskandidaateista, takanapäin ehkä voivotellaan olemattomia lastenlapsia ja kurjaa kohtaloa mutta edessä vaietaan. Nainen voi viettää sinkkuelämää suhteellisen mukavasti, jos asuu suuressa kaupungissa ja pärjää hyvin taloudellisesti, muuten on tuomittu asumaan vanhempiensa nurkissa naapuruston sosiaalisen paineen alla.

Yasemin on 25v., hänellä on oma asunto ja kauppa, ollut kerran naimissa ja hänellä on yksi lapsi. Asuu Balıkesirissä.


Murros Turkissa on ollut nopeaa. Kun edellisen polven naisille suurin saavutus oli monta lasta, nykyisille naisille se on itsenäisyys. Monen kotiäidin elämänpiiri on melko suppea ja kun lapsenlapsia alkaa juosta rappukäytävän muille oville, ei sinkkuilulle löydy paljon ymmärrystä. Sinkkuilulla osataan kalastella myös yleisöä, sillä telkkarin suosituimpia ohjelmia ovat aviopuolison etsintäshowt. Villitys alkoi joitakin vuosia sitten, jolloin ohjelmia alkoi tupsahdella alkuiltaan useammalle kanavalle. Kaava ohjelmissa on poikkeuksetta sama, aviopuolisoa etsivää haastatellaan ja hän kertoo millaisen puolison haluaa. Tämän jälkeen häneen voi ottaa yhteyttä puhelimitse studioon, jonka perusteella hän joko hylkää tai hyväksyy soittajan. Onnelliselle käy kutsu studioon ja koko televisioyleisö pääsee jännittämään parin tapaamista. Ensin jutellaan verhon takaa, lopuksi esirippu aukeaa ja studioon kutsujalle jää päätettäväksi haluaako hän tutustua paremmin, jos hyvin käy, tanssitaan studiossa muutaman viikon päästä häitä ja yleisö on ratketa riemusta.

Doğukan on 28v. ja valmistunut yliopistosta, hän on ravintolan johtaja, omistaa asunnon ja auton. Ei ole ollut naimissa ja asuu Adanassa.


Puolisonhaku ohjelmissa avautuu ikkuna Turkkiin, tärkeimpiä kriteereitä naiselle miehessä ovat tulot ja omaisuus, ne selvitetään ensin, myös asuinpaikka ja asuinolot ovat tärkeitä, onko autoa ja omistusasuntoa? Mies taas haluaa tietää käyttääkö nainen huivia vai ei, onko monesti eronnut vai ensimmäistä kertaa avioon aikova, onko lapsia edellisestä liitosta? Turkissa sinkusta avioon aikova ei seilaa pelkän onnen ja rakkauden huumassa, realiteetit on otettava huomioon. Vaikka järjestetyt avioliitot eivät kuulu kaupunkien Turkkiin, ajattelevat turkkilaiset edelleen hyvin laskelmoivasti avioitumista ja sinkkuilua. Mikä on kannattavaa? Nousujohteinen ura ei välttämättä kaipaa ajan kanssa hankalaksi heittäytyvää miestä kun taas kipuaminen muutama asuinalue ylöspäin saattaa löytyä lääkäriksi opiskelevasta nuorukaisesta.

Kuvat ovat Esra Erolin vetämän Evlen benimle puolisonhakuohjelman ehdokkaista.

Kommentit

 1. Kiintoisa aihe! En tiedä tarkalleen, millainen on sinkun asema täällä meidän suunnalla, mutta käsittääkseni hyvin perhekeskeisenä maana myös täkäläisille sinkkuus (tai kuten ennen sanottiin, vanhanpojan tai -piian status) on ongelmallinen ja ei-haluttava tilanne. Pitääkin ottaa asiasta selvää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taalla asema on naisen kannalta hankala usein taloudellisesti, han tosin kuuluu isansa vakuutuksen alaisuuteen naimattomana ja kuoleman jalkeen saa elakkeen. Jaamme siis odottamaan sinkkuraporttia Koreasta!

   Poista
 2. Muistan joskus Intiassa, kuinka kysyin paikalliselta oppaaltamme saako hänen tyttärensä valita itse puolisonsa. Hän vastasi, että ei tietenkään, koska ei hän ole kykeneväinen itse valitsemaan puolisoaan. Sielläkin etusijalla oli asema yhteiskunnassa, varallisuus ja maine. Tosin varmaan paljon jyrkemmin kuin Turkissa ja varmaan Turkissa erot maaseudun ja kaupunkien väestön keskuudessa ovat suuret. Tuo uskonnon vaikutuksen lisääntyminen on kyllä välillä vähän huolestuttavaa, mutta toisaalta eiköhän Atatürkin opitkin ole edelleen hyvissä voimissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedan pariskuntia vanhemmassa polvessa joiden liitto on jarjestetty ja myös muutamia serkkuavioliittoja ihan nuorillakin, jotka ovat olleet ihan yllattavilta tahoilta. Nuo vanhemman polven liitot ovat monesti hyvinkin onnistuneita koska aiemmin ihmiset ajattelivat sen olevan paras ratkaisu ja savelet miten liitto toimii olivat selkeat. Tama uskonnon vaikutuksen lisaantyminen on saanut aikaan jakautumista ja pelkoa.

   Poista
 3. Olipa todella mielenkiintoista. Olen ehkä ennenkin maininnut asiasta mutta juuri tällaiset osuvat ja tarkalla havaintokyvylläsi kerrotut jutut kulttuuriin liittyen ovat ehdottoman kiehtovaa luettavaa.

  VastaaPoista
 4. Meillakin sinkkuja saalitellaan aika tavalla. Aika monet sinkkunaiset tekevat sitten lapsen itsekseen jossain vaiheessa spermapankin kautta, jos vaan taloudellinen tilanne antaa myoten. Yksi tuttuni jarjesti asian homopoikaparin kanssa, ja hyvin tuntuu sujuvan. Toinen pojista on biologinen isa, ja lasta hoidetaan hyvassa yhteisymmarryksessa. Siis nainen asuu lapsen kanssa, mutta pojat siina lahella ja ovat hienosti hoidossa mukana. Kai jotain lakisopimuksiakin on tehty.
  Teilla homoparit taitavat olla vaikeuksissa? Taalla niihin ainakin ei-uskonnollinen kansanosa suhtautuu yllattavankin vapaamielisesti. Esim. vanhalla anopillani oli lesbopari naapureina, ja hanesta se oli ihan ok.

  Mitenkas pariskunnat, jotka ovat menneet naimisiin mutta eivat halua lapsia? Onko niita ja miten suhtaudutaan? Taalla se on aika erikoista. Mieheltani kerran naapuri kysyi etta "missas te olette hoidoissa" eika mies alkuun edes ymmartanyt mita tuo tarkoittaa?  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taallahan nuo spermapankit ovat kiellettyja ja niista kaytiinkin jotain polemiikkia viime vuonna. Taalla seksuaalisten vahemmistöjen tilanne ei ole mitenkaan mairitteleva, yleensa asia joudutaan salaamaan työpaikoilla ja monesti suvun edessakin. Vapaamielisilla asuinalueilla kaupungissa tuskin on mitaan ongelmaa naapureiden kanssa ja menopaikkojakin löytyy mutta yhteiskunnallista hyvaksyntaa heilla ei ole. Lapsettomien pariskuntien ajatellaan yleensa olevan lapsettomia jonkun ongelman takia, naita keinohedelmöityskeskuksiahan on joka mutkassa mutta eivat ole ihan halpoja. Luulisin etta heitakin vahan saalitellaan ja ihmetellaan. Missas te olette hoidossa! APua :D Sitten taas eronneita ei ihmetella nykyisin yhtaan, se on jotenkin todella normaalia ja yleista, aiemmin ei ollut ihan nain.

   Poista
  2. Miksi spermapankit ovat kiellettyja? Onko se jotenkin uskonnon vastaista?

   Poista
  3. Tassa on yksi uutinen liittyen kieltoon: http://www.hurriyetdailynews.com/default.aspx?pageid=438&n=sperm-bank-ban-sparks-debate-2010-07-30

   Poista
 5. Kiitos jälleen mielenkiintoisesta postauksista! On ilo aina lukea tätä blogia :)

  VastaaPoista
 6. Kiitos jälleen mielenkiintoisesta postauksista! On ilo aina lukea tätä blogia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyva ja kiitos kivasta kommentistasi! Teilla taitaa olla siella(kin) kesa?

   Poista
  2. On <333 mutta viikon päästä lennetään silti Espanjaan!

   Poista
  3. Me muuten lennetaan 2 vkon paasta Espanjaan :D Hyvaa lomaa meille molemmille!

   Poista
 7. Huh, onneksi olen syntynyt Suomeen ;-) Erittäin mielenkiintoinen kirjoitus, kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinkkuna on varmasti helpompaa Suomessa ellei sitten ole suhteellisen hyvatuloinen silla sanoisin etta hyvatuloisena elama voi olla mukavampaa Turkissa :D

   Poista
 8. En ehkä suorastaan sääli sinkkuja, hämmästelen enemmänkin. Tarkoitan nyt siis niitä, jotka tietentahtoen haluavat elää vain itselleen ja itseään kehittäen. Ihminen hioo ihmistä ja minusta perhe on oiva paikka oppia itsestään ja muista, harjoitella toisten huomioonottamista itseään unohtamatta ja saada ja antaa rakkautta muille. Itsekkyyttä tässä maailmassa piisaa, sitä ei tarvitse kenenkään harjoitella:D. Tykkään tästä puolesta turkkilaisuudessa, siis siitä, että perheelle ja muille ihmisille annetaan arvo ja vain harva täällä elää täysin itseään varten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin tykkaan tasta perhekeskeisyyden piirteesta Turkissa silla kun on niin monia kauaskantoisen hyvia puolia, ihminen automaattisesti jalostuu monin tavoin lapsesta asti perheen ja suvun osana, ilman etta hanta nostetaan jalustalle, pienesta pitaen opitaan yhteisöllisyyteen ja turha itsekeskeisyys ei saa sijaa. Toisaalta toivon myös etta sinkuille annettaisiin oma paikkansa yhteiskunnassa, eika heita pidettaisi outoina oikkuina.

   Poista
 9. Olipa mielenkiintoista luettavaa! Minun käy vähän surku tuollaisia, jotka eivät aikanaan ole muiden asioiden takia menneet naimisiin ja perustaneet perhettä, ja sitten huomaavat, että nyt onkin jo liian myöhäistä. :-(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se on ikavaa jos itse havahtuu siihen liian myöhaan, toisaalta tiedan etta jotkut naiset ovat seuranneet sivusta oman aitinsa uurastusta ja paattaneet jo pienena etta minusta ei ainakaan tule tuollaista, oikeanlaista miesta ei ole löytynyt ja sitten on taytynyt valita kahdesta pahasta, sinkkuna vai liitossa miehen kanssa, jonka kanssa mahdollisesti joutuu jaamaan kotiaidiksi.

   Poista
 10. Tosi mielenkiintoinen kirjoitus, herätti paljon ajatuksia sinkkuudesta ja jopa lapsettomuudesta. Ajatukset lähtivät siis harhailemaan, hyvä niin! :) Aloin miettimään että vaikka sinkkuus onkin esim. Suomessakin jo ihan normaali asia niin silti ihmisten mielissä on varmasti samanlaiset ennakkoluulot siitä, että se on eräänlainen epäonnistuminen ettei ole löytänyt ketään. Sitä jää hiukan yhteiskunnan ulkopuolelle sinkkuna, outona yksinäisenä.
  Perhesuhteisiin liittyen oon huomannut täällä Norjassa sen, että ekaksi kysytään onko mulla miestä ja sitten tiedustellaan lapsista. Täällä lapset tehdään mun mielestä nuorempina kuin Suomessa ja jollain lailla oon vaistonnut pientä ihmettelyä, että oon jo 31v ja mulla on vain koira/lapsi. Eli monesti sitä odotetaan valitsevan sitten sen koko paketin tai ei mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti Suomessa vanhemmassa ikapolvessa varsinkin sinkkuus on viela joidenkin mielesta outoa. Suomessa on tietysti se etta sinkkuna keskituloisena parjaa yksin kun Turkissa se on vahan niin ja nain, moni nainen ei ole edelleenkaan niin koulutettu etta han parjaa yksinelajana taloudellisesti. Multa kysytaan aina etta onko mulla TURKKILAINEN mies ja sitten enta lapsia, silloin kun ei oltu naimisissa eika ollut lapsia niin sain ihmettelevia katseita.

   Poista
 11. Munkin täytyy sanoa että aina on iso ilo lukea sun postauksia , piristävä hetki töitten jälkeen lukee jotain mielenkiintosta!
  Muistan joskus sillon kauan sitten kun mieheni oli eronnut turkkilaisesta vaimostaan ja seurusteli minun kanssa.Hänen kyläläisensä pitivät sitä samana kun että hän olisi sinkku, vaikka olin ollut näytillä jo vanhemmille.
  Vanhemmat ja lähin suku ottivat minut sydämmellisesti vastaan ja olin heti osa perhettä.
  Hauska juttu oli se,että kun mieheni lähti yksi Turkkiin seuraavan kerran
  porukkaa juoksi jatkuvasti tyrkyttämässä tyttäriään hänelle.Anoppi heitti kaikki kosijat kuulemma luudalla pihalle!
  Nyt 17 vuoden ja kolmen lapsen jälkeen kyläläisetkin ovat tajunneet että suhteemme onkin pysyvä!

  Tosta naisista postaus olikin ihan tosi!
  Mun työpaikallani on ainoastaan naisia...,jotkut heistä on just noita puukottajia.Kohta onneksi pääsee pois arjesta ja ihana loma alkaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meista siis itse kukin odottaa lomaa, mekin paastaan lomalle 2vkon paasta, mies on kylla todellakin sen tarpeessa. Mina muistan kun ei oltu naimisissa ja mentii ekaa kertaa tulevaan anoppilaan niin mies varoitteli naapuruston nuorista mimmeista jotka aina tekee itseaan tykö, samoin muutaman aiti kavi kylassa selvasti tarkastelemassa tilannetta. Voisin kuvitella etta siella selan takana jupistiin etta ei noiden ulkomaalaisten kanssa liitoista tule ikina mitaan.... Ei ole nakynyt enaa niita naisia viimeisten vuosien aikana :D Sinulla on reipas anoppi, etta oikein luudan kanssa!

   Poista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit