Miehen Meyhane pilahvi

Kun asuin alkuvuosina pienessä turistikylässä, oli paikallinen tunnelma usein aika hukassa. Kadun varsia reunustivat turistiravintolat sisäänheittäjineen ja krääsäkaupat, miehet kävelivät ilman paitaa ja naiset bikineissä. Suomalaiset kaverit kohottelivat hieman kulmiaan, mikä ihme tässä paikassa viehätti niin, että halusin kohteeseen oppaaksi kesä toisensa jälkeen. Eivät ihmetelleet enää paikallisessa meyhanessa käynnin jälkeen, sieltä se tunnelma löytyi.

Lomakylässä oli yksi ainoa turkkilaista elävää musiikkia tarjoava pieni mekka, johon kerääntyi paikallisia ilta toisensa jälkeen, pöytiin kannettiin melonia ja lehmänmaitojuustoa, porkkana- ja kurkkutikkuja sitruunasuolaliemessä, pähkinöitä, suolakurkkua ja juustokuutioita rakın kera. Kulmassa soitti paikallinen pumppu melankolisia biisejä, joka sai turkkilaiset surumielisiksi tai rytmikästä balkanin tempoa, joka vei suurimman osan väkeä tanssilattialle monimutkaisilta tuntuviin kuvioihin. Ei tarvitse varmaan sanoa että tunnelma oli katossa.


Myöhemmin olen vieraillut useammassa Meyhanessa ja turkkilaisissa musiikkibaareissa, ikinä en ole pettynyt. Meyhanessa tarjottava ruoka vaihtelee, osa on ruokaravintoloita, osa taas pelkkiä mezejä tarjoilevia paikkoja, joissa pääasiassa on musiikki ja ilonpito. Lähes kaikissa meyhaneissa on kuitenkin tarjolla rakın vaatimia ruokia kuten jogurttipohjainen haydari ja semizotu, munakoisosalaatti, jonkunlainen papumeze, melonia ja fetaa, çaçikia sekä juustoja. Rakıa ei koskaan tarjoilla ilman mezeä, joiden pitäisi olla mukavasti tasapainossa anisjuoman kanssa.


Yksi meyhane ruoka on nimensäkin mukainen meyhane pilahvi bulgurista. Meillä mies tykkää valmistaa kyseisen ruuan cacıkin kanssa ja mielestäni tämä on parhaimpia bulgureista. Monissa turkkilaisissa ohjeissa, kuten tässäkin, mittana käytetään tavallista juomalasia.


Meyhane pilahvi

2 juomalasillista bulguria
4 juomalasillista vettä
200 g naudan- tai lampaanpaistipaloja
1 iso sipuli
valkosipulia maun mukaan
2 tomaattia kuorittuna ja pieniksi lohkottuna
1 rkl tomaattipyreetä ( jos mahdollista sekoita mukaan hieman paprikasalcaa)
3 turkinpippuria tai yksi paprika ( voit sekoittaa mukaan maun mukaan chiliä)
1 tl suolaa
3 rkl voita
loraus öljyä
mustapippuria
paprikamaustetta
oreganoa
chiliä

1. Sulata voi kattilassa, lisää öjy ja kuullota sipulisilppu, turkinpippurit tai paprika ja puristetut valkosipulit siinä. Lisää lihapalat ja kypsennä, anna hautua hetki kannen alla. Lisää tomaattipyree ja hämmennä, lisää pienet tomaattilohkot. Hämmennä alhaisella lämmöllä niin kauan, että tomaatit pehmenevät ja mehu irtoaa.

2. Lisää kattilaan bulgurit, sekoita hetken aikaa ja lisää vesi. Mausta ja anna kiehua noin 20 minuuttia, tarkista kypsyys. Suurimman osan vedestä tulee imeytyä bulguriin. Tarjoile heti. Sopii hyvin cacıkin kanssa.


Turkkilainen cacık on kylmä jogurttikeitto, johon laitetaan täysrasvaista turkkilaista jogurttia, hieman vettä, raastetaan kurkkua ja valkosipulia ja maustetaan suolalla.

Hyvää ruokahalua!

Kommentit

  1. Ei taas näitä sun herkullisia ruokapostauksia! ;-D Kaamea nälkä!

    Tarkoittaako tuo meyhane ravintolaa turkiksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meyhane on ravintola, jossa on yleensa mezeita, rakıa ja elavaa musiikkia, paikka johon keraannytaan illalla pitamaan hauskaa.

      Poista
  2. Herkullisen kuuloiset reseptit. Täytyy laittaa kotikeittiön kokeiluun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu ja nama on helppoja mutta yksinkertainen on aina parasta :)

      Poista
  3. Petra..samaa mieltä..yksinkertainen parasta! :) Kyllä sun pitäs avata ravintola!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) :) Mahtaisi olla lyhytikainen ravintola nailla hermoilla ja taidoilla :D

      Poista
  4. Jes, oon metsästänyt juuri tätä turkkilaisen pilahvin ohjetta ties mistä ja nyt löyty! :) Jospa alkaisi keitokset maistumaan miehellekin ;)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit