Syö Juo Foça

Ruokahullulle vanha Foça on aarreaitta huolimatta sen melko pienestä koosta. Ruoka on tuoretta ja edullista, ravintoloissa panostetaan paikallisiin raaka-aineisiin ja omiin erikoisuuksiin. Kaduilla vellovat paikalliset ovat vaativia ja hyvää paikallista ruokaa arvostavia asiakkaita, moni saapuu Izmiristä kylään päiväksi syömään ja nautiskelemaan, toiset kalastamaan omat ruokansa. Paikallista ruokablogeista ja lifestyle-kirjoituksista löytyy mainintoja paikan hyvästä ravintolatarjonnasta, slow-food menosta ja erityisesti kala- ja äyriäisruokien laadukkuudesta.


1. Deniz Cafe balik ekmek -Kalaleipä

Tämä on Foçassa taivaallista, ei ruotoista ja liian rasvaista paistettua kalapalaa leivän välissä vaan tuoretta valkoturskaa tai sardiinia, salaatin, sipulin ja tomaatin ja tulisten pippureiden kera. Loistava lounas, joka kustantaa 5 liiraa juoman kera. Kalaleipää on tarjolla useissa paikoissa mutta oman arvion mukaan paras tarjottiin Balik ekmek kuppilassa, joka sijaitsee Reha Midilli caddesilla eli rantakadulla, viimeinen kuppila, jossa on puupenkit ja vessaan juostaan keittiön kautta takakadun yli. Kalaleivän lisäksi paikasta saa myös kala-annoksia, äyriäisiä ja pientä purtavaa.


2. Çarsi lokanta - oliiviöljyruokia parhaimmillaan.

Tätä suositeltiin meille jo etukäteen eikä takakadun varrella sijaitseva oliiviöljyruokia tarjoileva lounasravintola pettänyt odotuksiamme. Kaikki oli taivaallisen hyvää ja runsas vitriini oli ehkä upein, jonka olen koskaan Turkissa nähnyt, valikoimaa oli paljon ja kaikkea olisi tehnyt mieli maistaa. Paikka oli viehättävän perinteinen ja siisti, vessareissulla pääsee kulkemaan keittiön kautta ja kurkistamaan ruokien valmistusta, kattilat kolisevat ja tädit vilkuttelevat. Ruoka on edullista, neljän henkilön mahat täyttävät lounasruuat ja juomat kustansivat vajaa 50 tl.


Oliiviöljyruuat ovat Egeanmerenalueen parhaimmistoa, kannattaa kokeilla kasvisruokia, jotka olivat erityisen herkullisia, şaksukaa valkosipulikastikkeessa, papuja, okraa ja isäni mukaan lihapullat olivat aivan loistavat. Valikoima on todella runsas ja kaikki tehdään itse, kotona tehtyä erişteä juuston kera ja paikallisia yrttejä. Paikan omistajapariskunta Fatoş ja Mesut tekevät kaiken kuten tekivät jo aikoinaan kotona muonittaessaan 4 poikaansa. Jos vierailet Foçassa, älä kulje tämän ruokapaikan ohi vierailematta siellä.


Çarsi Lokantasi
Fatoş ja Mesut
Küçükdeniz cad. no:18
Eşki Foça


3. Nazmi Usta Girit dondurması - mastiksipistaasi jäätelöä

No niin ja tämä jakaa mielipiteet. Mastiksipistaasi jäde on meikäläisen suosikki luomuna mutta monelle suomalaiselle irvistyttää. Suosittelen kokeilemaan, sillä Chioksen Kreikan puoleisella saarella ja osissa Turkkia mastikkapistaasia  viljellään ja lähi-idän muinainen lääkitiede tunnistaa mastiksin lääkkeeksi. Foçan jädepaikat ovat tunnettuja ja niihin on jonoa, ykkönen on Nazmin paikka ja toinen ala-asteen edustalla oleva kioski, jonka omistaja on jugoslavialainen. Mauissa on missä valita; banaani, keksi, karkki,  jogurtti jne.


4. Trio Cafe - tuoretta kalaa, papparaisia ja ihana tunnelma

Täällä on tanssittu, syöty ja juotu paremmin kuin hyvin, kiitos huippu omistajan ja kulmapöytien kantisten. Kala on ollut joka kerta loistavaa, samoin äyriäiset, omistaja herra suosittelee illan parhaimmat, mezet on maukkaita ja lasku on aina yllättänyt edullisuudellaan. Kaloissa on tarjolla kauden parhaimpia, kesällä mulloa, turskaa ja sardiineja. Foçan kalavedet ovat paikallisten suosiossa ja merenelävien maku on loistava, Foçassa nautitut mustekalat ja simpukat ovat olleet jokaisessa paikassa tuoreempia kuin missään aiemmin. Neljä henkinen seurue syö ja juo reilulla satasella sisältäen tuoretta salaattia,  kala-annokset, äyriäiset, muutama meze ja osalle rakıt, osalle alkoholittomat. Palvelu on hyvää, maisema suoraan merella ja illan tullen omistaja soittaa ja laulaa turkkilaisia lauluja. Tänne saavumme taatusti uudelleen ja toivottavasti vielä useamman kerran.



5. Paikalliset teekuppilat jahtisataman kupeessa

Jahtisataman edustalla on useampia teekuppiloita puiden katveessa. Näistä saa aamiaista ja paikallista pikaruokaa eli ayvalik toastia ja kumruja, toisinsanoen erilaisilla makkaroilla, juustolla ja suolakurkulla täytettyjä lämpimiä leipiä, osassa paikoista kokit grillaavat niitä näkyvillä. Alueella on myös pieni kirjasto ja lasten leikkipaikka.

6. Menendi Cafe - slow-food ja slow-life

Tämä pieni ravintola henkii hyvin Foçan slow-food henkeä, tekemisen ja olemisen tahti on verkkainen ja ruoka maukasta. Henkilökunnan ikähaitari vaihtelee 7-70 välillä. Keittiö on kaikkien nähtävillä ja samat kanta-asiakkaat istuvat omissa pöydissään joka päivä. Ruokalista on lyhyt mutta hyvä; valikoima mezeitä kuten sigara börek, atom eli chiliä jogurtissa sekä şaksukaa. Toasteja, omeletteja ja salaatteja lounaaksi, illalliseksi kanaa tai kalaa. Täällä kuten muissakin tutuiksi tulleissa ravintoloissa raaka-aineet ovat todella laadukkaita. Jälleen kerran lasku hämmästyttää iloisesti edullisuudellaan.


Menendi Cafe
Reha Midilla cad. no: 126
Eşki Foça

7.  Zeytinhome -Taşköyn tuoteita

Foçan alueella valmistetaan Taşköyn viinejä, oliiviöljyjä ja kerätään oliiveja. Vanhan Foçan takakadulla sijaitsee Zeytinhome liike, joka myy Taşköyn tuotteita, putiikki on todella kaunis ja ostoksia tekee mieli tehdä jo kauniiden purkkien ja purnukoiden vuoksi! Tuotteet ovat orgaanisia ja oliiviöljyä saa pienissä pulloissa, jotka omistaja pakkaa haluttaessa hyvin. Taşköyn viinit ovat allekirjoittaneen mielestä hyviä ja niitä myydään joissakin paikoissa myös Izmirin alueella. Monissa Foçan ravintoloissa on tarjolla Taşköyn tuotteita.


Zeytinhome
Kücükdeniz çarşı
Eşki Foça


Eşki Foçassa on monta muutakin mielenkiintoista paikkaa, joita ei ole vielä ehditty kokeilla. Foçaan menijän kannattaa kuitenkin koluta pieniä paikkoja Küçükdenizin puolella, jahtisataman puolella olevat ovat hinnakkaampia ja ainakin omaan makuuni iso osa paikkoja, jotka eivät tee sen kummempaa vaikutusta. Küçükdeniz çarsin eli takakadun varrella sen sijaan on useita viehättäviä ravintoloita kivitaloissa. Kalasataman aukion ympärillä on myös kivoja paikkoja, joissa paikalliset käyvät aamiaisella ja iltarakılla. Aukiolla oleva Gözde kebabravintola on hyvä, samoin kulmalla oleva Köfte evi eli lihapullaravintola. Aukiolta linja-autoasemalle johtavan tien varrella sijaitsee muutama edullinen ja siisti lounasravintola.


Ravintolaan kannattaa mennä Foçassa ajan kanssa, kiirettä ei pidetä. Jahtisataman kuppilassa ei tarjota yleensä olutta mutta sitä haetaan tarvittaessa, oliiviöljykaupan myyjä saapuu toisesta kaupasta paikalle kun asiakkaita ilmaantuu, usein ruuanvalmistus aloitetaan vasta kun tilaus tehdään tai raaka-aineita lähdetään etsimään. Ruuan ja kalan ystävän paikka, menkää ja syökää.

Kommentit

  1. Olen ollut 2 kertaa Turkissa ja kummallakaan kerralla en oikeastaan päässyt nauttimaan oikeaa turkkilaista ruokaa. Olen vähän pettynyt, miten vaikeaa turistipaikoissa on löytää aitoa turkkilaista ruokaa. Turkista kuitenkin tykkään paljon ja aion vielä matkustaa sinne monta kertaa. Ehkä joskus löydän sen aidon Turkin ja turkkilaisen ruoan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Turistipaikoista paikallisen ruuan löytaminen on vaikeampaa kuin kaupungeista tai kylista joissa ei juuri turisteja nay. Kun tulin aikoinani oppaaksi Turkkiin, kesti hetken ennenkuin löysin paikallisia ruokapaikkoja ja nekin paikallisten työkavereiden avustuksella. Jokaisessa paikassa on kuitenkin lokanta eli lounasravintola, joissa on vitriineissa paikallisia ruokia ja helppo valita ulkonaön perusteella, paikat sijaitsevat usein vahan suosituimpien rantakatujen ulkopuolella. Toivottavasti löydat viela paikallista hyvaa ruokaa!

      Poista
  2. Ihana lomapaikka ,postauksen perusteella:Mastiksi on varmaan samaa kuin mastika;sitä käytetään myös joissain leivonnaisissa ja usein olen sitä ajatellut hankkia,muttei vielä ole tullut hankittua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taallakin tuo mastiksipistaasi ( turkiksi sakız) on suosittu leivonnaisissa, sita myydaan lahes kaikissa marketeissa ja turkkilaiset tykkaavat sen mausta, monen ulkomaalaisen ja makuun tottumattoman suuhun se taas ei tunnu sopivan. Itse tykkaan siita jaatelössa mutten valttamatta kaikissa leivonnaisissa.

      Poista
  3. Ai ai, mitä herkkuja. Tein muuten ystävältäni saaduista tomaateista ja munakoisoista sitä anoppisi reseptiä mukaillen soossia, voi että, miten hyvää! En muista enää, mikä olikaan tuon ruoan nimi, mutta se löytyi jostain vanhoista postauksistasi (aina ostaessani munakoisoa, tulen tänne sinun blogiisi tutkailemaan reseptejä :D) Ja tänä aamuna tein shaksukaa, nam.

    Tuo tarjonta näyttää kyllä todella herkulliselta, miten sitä viikon loman jälkeen mahtuisi enää ovesta sisään? Erityisesti se kalaleipä houkutteli, sitä pitäisi joskus päästä kokeilemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kun kiva etta niista resepteista oli hyötya! Se oli varmaan se munakoisosalaatti ja se onkin tosi hyvaa, yksi mun lemppareista mita munakoisosta voi tehda. Arvasin, etta nyt taatusti herkutellaan vihanneksilla kun nain ne puutarhakuvat ystavasi pihalta! :) Kalaleipa on kylla tosi hyva, erityisesti Foçassa.

      Poista
  4. Me ollaan täällä yhdellä ystäväperheelle kylässä, jotka asuivat aikanaan kanssamme Istanbulissa. Täällä on isäntä ideoivaa sorttia ja yksi puheenaihe oli Running-Meze-paikan perustaminen:D. Ai ai. Terveisiä siis vaan täältä yksittäispakattujen munakoisojen maasta sinne basaarien munakoisokasojen suuntaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta se running-meze paikka kuulostaisi tosi hyvalta :D Laitatte Kotkaan sellaisen pystyyn, tullaan taatusti lomalla asiakkaiksi. Ne yksittaispakatut munakoisot mahtavat ihmetyttaa, laitetaanko tulemaan laatikollinen markkinoilta UPS:lla?

      Poista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit