Foça maaliskuussa

Turkin rannikon kevät on minulle ihaninta aikaa, erityisen hyvin se tunnelma tulee esiin lomakohteissa, joissa puunataan pian avautuvia ravintoloita ja pieniä hotelleita, kunnostetaan veneitä ja intoillaan tulevasta kaudesta. Kevät tuoksuu kevätkukilta ja taivas muuttuu talvea kirkkaammaksi, kevät on kuitenkin epävakaista ja kuurosateet saapuvat yllättäen. Teimme kahden päivän pyrähdyksen miehen ja tyttäremme kanssa Foçaan. Foçan mutkatielle tultaessa mieli lepäsi kauniin vihreissä kumpulevissa maisemissa ja villikukissa, tien varret ovat pullollaan päivänkakkaroita.Foça ei ollut muuttunut sitten viime näkemän, se oli hiljaisempi mutta samat kalastajat sitoivat tuttuun tapaan korejaan ja samainen paatti toimi kalastajien iltarakıen kokoontumispaikkana kuin aiemminkin. Mezgit (valkoturska) kalaleipää ei turhaan odotettu jo ennen matkaa, sillä se oli vähintään yhtä hyvää kuin muistinkin. Vaikka Foça oli hiljainen niin sunnuntaina ravintolat olivat pullollaan Izmiristä ja lähiseudulsta saapuvia, tänne tullaan nauttimaan ruuasta ja pois suurkaupungin melskeestä.


Monet hotellit olivat vielä kiinni ja rannat odottivat kevätsiivousta, meidän hotellissamme oli yllättävän paljon väkeä. Foça on mieluinen paikka karistaa suurkaupungin stressi pois izmiriläisille. Foçan henki eli kalastajakylän elo jatkuu kuitenkin samanlaisena ympäri vuoden, pienet paatit putputtavat aamuisin ja iltaisin, kalamiesten jutut ja antimet ovat pienen paikan ydin, jonka ympärillä muut asiat pyörivät.


Me nautimme merituulista, rauhasta, kauniista rakennuksista ja tietenkin tuoreista merenelävistä. Illallinen nautittiin tutussa papparaisen ravintolassa, välillä syötettiin kissoja ja koiria sekä seurailtiin paikallisten touhuja. Yö nukuttiin niin sikeästi että heräsimme taatusti samasta asennosta kuin illalla nukkumaan käydessä, voiko olla ihanampaa tapaa herätä kuin rauhalliseen kalastajapaatin putputukseen?


Foça on tehnyt meihin lähtemättömän vaikutuksen, pieni paikka jossa on kaikki tarpeellinen eikä mitään ylimääräistä. Hotelleja, ravintoloita tai päivän tekemisiä ei tarvitse loputtomiin pohtia kun vaihtoehdot ovat melkolailla yhdellä silmäyksellä vilkaistu. Pienten katujen mittailu, hyvä ruoka, unelmointi kauniista kivitaloista ja tuijottelu ulapalle riittää. Heippa Foça, palaamme takaisin jo parin viikon päästä!


Foçaa koskevat jutut löytyvät nyt oman tunnisteen Foça alta!

Kommentit

 1. Onpa kivan näköinen vierailukohde. Kevät on täälläkin sellaista että välillä tosi lämmintä ja sitten viileämpää,mutta se luonnoni tarjonta on silloin hätkähdyttävän upeaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevat on ihanaa aikaa taalla, paras vuodenaika omasta mielestani. Foça on ihana ja symppis paikka!

   Poista
 2. Näyttää kivalta ja toistan itseäni...kaipaan niin eteläisen euroopan maisemia....ravintoloita...ilmapiiriä...ihmisiä..kissoja...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva onkin ja Sari minakin toista itseani kun tasta Foçasta aina höpisen :)

   Poista
 3. Saat kyllä tuon kalaleivän kuulostamaan niin herkulliselta...pääsisköhän sitä joskus vielä itsekin maistamaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerronko lisaa...valkoturska on niin tuoretta etta se sulaa suuhun vihannesten kera omsomosoms :)

   Poista
 4. Foca on selvästi vienyt teidän sydämen. Kesämökin paikka?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylla olisi kesamökin paikka jos olisi katösissa hieman ylimaaraista, jahka tasta nyt löydettaisiin se asunto kaupungista ensin tosin kavi mielessa etta jospa foçalaistuisimme :)

   Poista
 5. Vaikuttaapa kivalta paikalta! Välillä on hyvä rauhoittua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan ihana paikka, niin kaunista ja rauhallista, siella sielu lepaa.

   Poista
 6. On kyllä niin kaunis paikka. Säilynyt alkuperäisenä ja erilaisena ..toivottavasti sitä eivät koskaan turistimassat löydäkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Foça on ihanaihanaihana, onneksi siella on rakennuskielto ja tarkka suojelu, kaiken lisaksi lahella viela armeijan alueet niin ihan helpolla sita ei pilata :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit