Aluspaita eli atlet

Aluspaidan tärkeys paikallisille hahmottuu hiljalleen maahan muuttavalle ulkomaalaiselle. Valkoiset aluspaita rivistöt kuivavat pyykkipäivänä parvekkeilla ja alusvaatepuotien yksi osasto on omistettu niille, eri värisille ja eri materiaaleista valmistetuille. Aluspaidan reunat saavat erottua pukumiehen kauluspaidan alta, ainakin jos ikää on alle 40v.

Syksyllä kauppoihin saapuvat thermo-aluspaidat kylmiä ilmoja varten. Pienenkin marketin nurkkauksessa on usein myynnissä aluspaitoja naisille, miehille ja lapsille. Turkkilaisille aluspaidat ovat kuin suomalaisille kalsarit, tosin aluspaidoista ei luovuta kesälläkään. Aluspaidalla on tarkoitus suojella päällisvaatteita hikoilulta ja toisinaan myös tasoittaa kehon kupruja.

Ostin ensimmäisen aluspaitani erään lääkärireissun jälkeen. Lääkäri oli passittanut minut röntgeniin, jossa kävi käsky riisua paita ja rintaliivit mutta aluspaidan voisi jättää. Aluspaidan? Esittelin röntgenhoitajalle pikee-paitaa, voiko tämän jättää? Ehei, siinä on nappeja, eikö teillä ole sen alla aluspaitaa? No ei. Sain lainaksi röntgenkaavun, sillä turkkilaiseen tyyliin isommissa sairaaloissa ovia auotaan ja porukkaa lappaa ees taas joten ulkomaalainen puolialaston nainen voisi herättää liikaa huomiota. Kävelin suoraan aluspaitakauppaan ja päätin laittaa aina sellaisen päälle lääkäriin.


Nuorten keskuudessa aluspaidat alkavat poistua mutta vanhemmat ihmiset eivät luovu niistä. Anoppini ikäisille aluspaita on oleellinen osa pukeutumista. Nuoret naiset käyttävät muotoilevia aluspaitoja ja osalla näkee bodeja, jotka olivat Suomessa hitti 80-luvulla. Bodya osa käyttää sen vuoksi, että alushousujen tai pahimmillaan takapuolen vaon vilkkuminen on pahinta, mitä turkkilainen tietää! Muistan opasajoilta erään paikallisoppaan ihmettelyn turistien vilkkuvista takapuolista, eikö Suomessa myydä aluspaitoja? Myöhemmin selvisi että harvemmissa paikoissa sillä turkkilaiset Suomessa asuvat vievät usein kotimaastaan mukanaan aluspaitoja.

Lapsilla aluspaita on ehdoton, sen huomaa viimeistään tarhassa. Vain edesvastuuton äiti unohtaa lapsen tarharepusta muiden vaihtovaatteiden seasta aluspaidan! Usein tarhatäti on vaihtanut aluspaidan päivän aikana, ainakin jos on oltu ulkona riehumassa ja hikoiltu. Hikoileminen tietää paikallisten mukaan melko varmaa flunssaa. Tarhojen eteisissä, puistoissa, leikkipaikoilla ja missä tahansa lapsia on kokoontuneena, on usein käynnissä aluspaitojen vaihto, vaatteet lentelevät ja uutta puhdasta aluspaitaa puetaan hikoutuneen tilalle. Tytön kaappiinkin on muodostunut aluspaitapino enkä osaisi enää pukea neidille vaatteita ilman aluspaitaa. Omassa kaapissa on muutama, niitä lääkärireissuja varten tietenkin.

Kommentit

 1. Päivän naurut, kiitos! Ei muuten, mutta täällä alkuaikoina jaksoin ihmetellä, miten kesälläkin joku voi käyttää aluspaitaa. Sitten sain lapsia, ja jestas, nehän oli aina kipeitä sen takia kun en huomannut laittaa niitä aluspaitoja, joita lapsilla talvella tarvii olla 2-3 ja kesällä vähintään yksi. Ranskalaisittain niistä käytettiin nimeä Petit bateau, vaikka merkki ei olisi alkuperäinen ollutkaan. Jostain syystä omaan vaatekaappiini on lmestynyt kunnon vanhanajan 'laamapaita', niitä talven pakkasia varten :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tama on varmaan valimerella yleinen tapa, ainakin Italiassa ja ilmeisesti muissakin lahimaissa vannotaan aluspaidan nimeen, taytyy sanoa etta varsinkin taalla rannikon kosteassa ilmastossa se kylla suojaa vaatteita. Mullakin on talvella aluspaita, sellainen lampöpaita, se on ihanaa vetaa aamulla paalle kun saa on hyinen! :)

   Poista
 2. Hamassa lapsuudessa muistan pitäneeni aluspaitaa. Ne olivat juuri ns. laamapaitoja. Ehkä 9-vuotiaana niistä luovuttiin. Muistan, että mun mummolla oli niitä myös. Oikein pitkiä, ylsivät peppuun asti. Äidillä en oo ikinä nähnyt, tämä siis 60-luvun lopulla ja 70-luvun alussa. Hauska kirjoitus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minakin muistan etta mammalla oli aluspaita. Saattoi olla etta itsellanikin oli jonkunlainen aluspaita lapsena talvella...?

   Poista
 3. Täytyy tunnustaa, että aluspaitaväkeä meistä ei tullut. En vain osannut. En pukea lapsille enkä itsellenikään. Mies kyllä käyttää T-paitoja vähän aluspaitameiningillä. Jotenkin se on kyllä niiin turkkilaista ja tuo sana atlet vielä pistää aina hymyilyttämään:).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvisin mulla on lahes aina aluspaita, joidenkin paitojen alla pidan jotta olisi ns. siistimman naköinen eika alusvaatteiden kuviot nay rumasti lapi. Tarhassa tyttö on alkanut pitaa aluspaitaa, en tieda miten pain opettaja olisi jos kieltaytyisin sen kayttamisesta :)

   Poista
 4. Olet ihan huippu kertoessasi naista tutuista keveista etta vaikeimmistakin jutuista mita taalla on kaynyt (joutunut kaymaan) itsekin lapi. Kiitos kun jaksat saannöllisesti bloggailla. Anteeksi ettei tule kommentoitua kuin aniharvoin, mutta luen kylla blogiasi sitakin tunnollisemmin. Aluspaita-asiaa, taytyy tunnustaa etten alkuun innostunut lainkaan aluspaidoista, mutta kylla niita mulla vino pino on ja samoin lapsille olen pukenut aluspaidan. Olo tuntuu nykyaan jopa aika alastomalta ja alaselkaa palelee jos ei ole alupaitaa :) . Kesahelteiden pahimpaan aikaan en kylla laita aluspaitaa itselle saati lapselle, silloin mennaan jo lampöhalvauksen puolelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Meltem kivasta kommentista ja mukava kuulla, etta jaksat lukea naita lörinöitani :) Kesahelteilla en kylla minakaan voi kuvitella pitavani aluspaitaa, miehenikaan ei pida kesaisin vaan ainoastaan talvella vaikka turkkilainen onkin. Joidenkin vaatteiden kanssa en kylla osaisi olla enaa ilman aluspaitaa, ihan sen takia etta se nayttaa omasta mielestani hassulta :)

   Poista
 5. Kyllä aikoinaan tuli jokunen atlet lapsille ostettua kun olivat ihan pieniä. Käytettiin vaan talvella Suomessa ei tosiaankaan kesällä. Kukaan ei miehen perheestä ole minua "ohjeistanut" sen käytöstä eivätkä muutenkaan ole omia tapojaan minulle tuputtaneet. Tottakai pukeutumiseen on hyvä suhtautua Turkissa ollessa vähän eri tavalla kun Suomessa ja tunnistaa mikä on soveliasta kulloinkin. Rannikolla pukeudutaan eri tavalla kuin sisämaassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aluspaita lienee hyvin yleinen koko valimeren alueella, joidenkin mukaan se on pitkanian salaisuus, meilla tytön vaatekaappiin alkoi ilmestya aluspaitoja tarhan aloituksen jalkeen, olin kerran unohtanut vaihtovaatteista aluspaidan, tarhan jalkeen opettajan avustaja singahti luokseni muistuttamaan aluspaidasta, laitatko huomenna reppuun. :)

   Poista
 6. Kyllähän tietääkseni Suomessakin paidan alla pidetään jotain toppia tai T-paitaa..? Ainakin meillä on aina pidetty mutta ei se taida olla sama asia kuin Turkin aluspaidat. Varmasti johtuu kuumuudesta, ulkoa tullessa on vaatteet läpimärät hiestä joten heti ensimmäisenä menee aluspaita vaihtoon ja sitten on mukavampi olo :) Muuten käytetään vaan sään mukaan.

  Viivi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidetaankö? Meilla ei pidetty kotona, toppi tai teepaita saattoi olla ulkonaöllisista syista joskus mutta ei ns. aluspaitana, joka suojaisi hielta ja kylmyydelta. Aluspaita on tosiaan ihan kateva lapsille, varsinkin jos ollaan kostealla kelilla pitkaan pois kotoa, on helpppo vaihtaa valilla aluspaitaa eika koko vaatekertaa.

   Poista
 7. Meillä on perhetuttu, joka vannoo aluspaitojen nimeen! Hän jopa juoksee maratonitkin semmoinen verkkopaita päällään. Sille on monta kertaa naurettu, mutta hänen mukaansa se suojaa flunssalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin, nyt loppui naurut, ma kuulin etta aluspaitaa pidetaan pitkan ian salaisuutena valimerella joten aluspaitaa paalle :D Kayttavatkö ranskalaiset lapset aluspaitoja?

   Poista
 8. En käyttänyt lapsella aluspaitaa Turkissa asuessamme. Itseäni lähinnä huvitti jatkuva paidan vaihto lapsen hikoillessa samoin uimarannalla uimahousujen kanssa puljaaminen. Sain ihmetystä aikaiseksi, kun en pojan vaatteita parin tunnin välein vaihtanut. Ihmettelivät sitten myöhemmin, miten ei poika sairastunut. T. Marja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilla alkoi aktiivinen aluspaidan kayttö tytön mentya tarhaan, kosteilla keleilla tai kun ovat olleet ulkona leikkimassa, aluspaita on usein vaihdettu joten niita on ikaankuin oltava. Tyttö ei taida enaa osata olla ilman aluspaitaa :)

   Poista
 9. Hahahaa... Joo tuon aluspaidan tarkeyden tunnistan kylla Libanonin mummolasta. Ihan samaa settia. Aina pitaa olla lapsella aluspaita ja sita vaihdetaan valilla. Jos ei ole saatavilla, niin sitten saatetaan tunkea joku ratti selan puolelle paidan alle. Toinen on tietysti tama yhta kasittamaton kylmettymisen pelko. Jos mennaan hikisina ulkoilmasta sisatioihin, jossa AC on paalla, niin johan ollaan kaarimassa villatakkia (tai mita tahansa lampokerrosta) lapsosen paalle. Se on myos paha juttu, jos kylvyn jalkeen lapsen tukka ei ole kunnolla kuivattu. Se kuulema altistaa valittomasti vilustumiselle. Tama siis keskikesan helteilla.
  Kieltamatta kuiva aluspaita ihoa vasten tuntuu mukavammalta, kuin nihkean hikinen. Sita en suostu uskomaan etta, aluspaidattamuudesta seuraisi funssaa.
  Toistaiseksi olen vaihtanut automaattisesti alusbodyn poikaselle paivittain. Vaikea sanoa, johtuuko se valimerellisista vaikutteista vai tekevatko kaikki muutkin niin. Kasittaakseni vanhemmille mukuloilla ei ainakaan taalla Hollannissa kayteta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eraana paivana tyttö tuli tarhasta talouspaperi kauluksesta vilkkuen, oli tullut hiki eika aluspaitaa ollut ehditty kai vaihtaa joten nappara avustaja oli laittanut talouspaperia selkaan imemaan hikea :D Aluspaita on selvasti taalla viela oleellinen monella mutta nuoremmilla ei kylla enaa valttamatta ole. Tarkkailin eilen piknikilla turkkilaisia naisia ja kylla 90% oman ikaisista oli aluspaita.

   Poista
 10. Heh, olipas hauska ja mielenkiintoinen juttu. Ihmeellisiä nämä kulttuurierot :-)

  VastaaPoista
 11. Täälläkin on yksi joka pitää lähes aina toppia tai t-paitaa pitkähihaisen paidan alla, oli se sitten huppari tai pusero. Muuten on ihan alaston olo.. :D

  Eve

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvella aluspaita sujahtaa kylla automaattisesti paalle, kesalla rippuu vaatteista mutta nykyisin olen tarkempi ja pidan monien vaatteiden kanssa aluspaitaa :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit