Tuleeko joulu ulkosuomalaisen luo?

Joulun lähestyminen vilkastuttaa monet keskustelyryhmät ulkosuomalaisten keskuudessa sosiaalisessa mediassa. Osa haikailee Suomen joulua, jota ei löydy ulkomailta ja toiset taas pyrkivät rakentamaan uudessa kotimaassaan mahdollisimman autenttisen joulutunnelman. Maissa, joissa joulua vietetään, saattavat jouluperinteet olla hyvinkin poikkeavia omista tutuista. Pukin sijaan saapuukin toisenlainen lahjantuoja ja joulupöytäänkin katetaan jotain ihan muuta kuin rosollia, lanttulootaa ja kinkkua. Eri perheissä jouluperinteet muotoutuvat jokaisella erinnäköisiksi. Osa huokaa helpotuksesta jouluttomissa maissa, ei hössötystä, ei lahjaröykkiötä.


Miehelleni joulu oli tuttu ainoastaan ulkomaalaisista elokuvista. Turkissa kiinalaiset koristeet ja joulupukkihahmot saapuivat myyntiartikkeleiksi muutama vuosikymmen sitten uudenvuoden juhlintaan. Muutamat suomalaiset joululaulut, tortut ja smetanasilli ovat hivuttautuneet myös osaksi miehen maailmaa. Sähkömiehemmekään ei enää ihmettele pyyntöä sonnustautua joupukiksi työpäivän päätteeksi. Ostareiden koristukset ja joulukoristeet ovat lisääntyneet vuosi vuodelta, kahviloissa voi nauttia inkivääripipareita ja baareissa tarjotaan glögiä. Muovikuusien lisäksi tarjolla on oikeitakin ja joka paikassa soi kansainvälinen joulumusiikki. Vain kinkku, pikkujoulut ja valkoinen hanki uupuvat. Tunnelma on muovisen jouluinen.


Takana on yli kymmenen joulua eri maissa, mukavia muistoja skandien kesken vietetyistä jouluista Thaimaassa, jouluja töissä ja jouluja Etelä-Kiinan meren kuumalla hiekalla. Tytön syntymästä lähtien meille on rakennettu omanlaista joulua, joka ei toki vastaa suomalaista mutta on kyllin hyvä omanlaiseksi. Olisinko mieluummin joulun Suomessa? Ehkä joskus mutta toisaalta olen mieluummin omassa kodissani vaikka pihalla ruusut kukkivat ja monien muiden arki jatkuu normaaliin tapaan. Ulkomailla joulusta voi riisua rasitteet kuten piparkakkutalon rakentamisen, osittaisessa joulupimennossa elävä neiti ei ainakaan vielä ole tietoinen hermoa raastavasta taiteilusta.


Maassa, jossa joulua ei vietetä säästyy tosiaan hössötykseltä. Jokaisena jouluna ruokapöytäkin on näyttänyt hieman erilaiselta, yhtenä vuonna savustettiin lohta ja toisena tehtiin kalkkunaa, mitähän tänä vuonna? Turkkilaiset mezet ja suomalaiset ulkomailta roudatut sillit sopivat vallan hienosti yhteen. Turkkilainen joulupukki on fuusion tulosta parhaimmillaan.

Vuosi vuodelta suomalainen joulu karkaa kauemmaksi ja arjen keskellä vietetty joulu Turkissa alkaa tuntua tutummalta. Mitä sitten vaikka turkkilaiset ottavat joulun aikana vasta vauhtia viikon päästä vietettävään uuteen vuoteen. Kakkuhyllystä löytyy piparitaikinaa, nauriin sukulaisesta saa hyvän lanttulootan ja kylmäsavulohesta saa valmistettua monta pöperöä. Jouluna katsotaan perinteisesti Mauri Kunnaksen elokuva ja netin kautta joulurauhan julistus sekä joulupukin kuumalinja. Siihen ne perinteiset perinteet jäävätkin.


Tänä jouluna itse joulun juhlinta on siirretty joulupäivään työasioiden vuoksi, aattona tavataan ystävän kanssa ja illalla laitetaan lanttulaatikko uuniin. Pihalla kukkii viime vuoden joulutähti ja lahjatkin alkavat olla paketissa. Ulkosuomalaisen luokse joulu tulee jouluttomassa maassa yhdessäolon, tuoksujen ja joulun tekemisen myötä, ihan kyllin hyvänä.


Ulkosuomalainen äiti toivottaa kaikille lukijoille riemuisaa joulua, niin Suomessa kuin maailman muissakin kolkissa!

Kommentit

 1. Hauskaa Joulua sinne Izmiriin.
  Olemme juuri käyneet hautausmaalla sateisessa ja tuulisessa säässä, koirat on ulkoilutettu ja pian kokoonnutaan koko suku pojan luo joulunviettoon:) Turkin joulussa en kaivannut Suomesta muuta kuin hautausmaalla käyntiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuija ja toivottavasti teilla oli ihana joulunaika. Meille on tulossa kylma uudenvuoden aika, on lupailtu jopa lunta Izmirin alueelle mika tarkoittaa samantien sulavaa.

   Poista
 2. Kiitos samoin, hyvää joulua Izmiriin.
  Me ollaan kotona pitkästä aikaa jouluna, aikaisempina vuosina joko Turussa tai töissä niin pitkälle kuin muistan.
  Aika ihana oli hakea kuusi ja koristelin sen niin täyteen että siinä varmasti 150 koristetta :) Kotona on jotain joulupöydästä ja niitä juttuja joista itse tykätään ja vähän "parempaa ruokaa".
  Joulurauhan julistuksesta on tullut täällä myös tapa,oli kiva olla paikan päällä muutama vuosi sitten ja nähdä se upea ihmismäärä joka sitä oli tullut kuuntelemaan.
  Oikein mukavaa joulua siis vielä kerran teille !  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Nina ja toivottavasti teilla oli ihana joulunaika. Meillakin on joulupöyta muotoutunut sen mukaan mista tykataan. Kuusi oli meilla koristeltu neidin mieltymysten mukaan eli hyvin varikas ja kyllainen :)

   Poista
 3. Mukavaa joulua teille, joka näyttää hyvältä miksiltä suomalaista ja turkkilaista yhteen nivottuna teidän näköiseksenne;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon ja toivottavasti teilla meni joulunaika mukavasti!

   Poista
 4. Meiltä joulu on jo karannut kokonaan, mutta teille toivotan oikein mukavaa joulunaikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Sirokko ja mukavaa tulevaa uuttavuotta!

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Kiitos Neea ja teilla naytti joulu menneen mukavasti!

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Kiitos paljon Minttu ja toivottavasti joulu meni hyvin myös siella.

   Poista
 7. Ihanaa ja tunnelmallista joulua sinulle ja perheellesi! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Satu ja toivottavasti joulunaika sujui rauhallisesti.

   Poista
 8. Joulu varmasi kerkesi teidän luo, vaikka minä en näköjään kerennyt. Olin ihan varma, että olin käynyt tällä jo kommentoimassa. Mummo luki meille aattona sisarensa ylös kirjaamia muistoja joulusta heidän lapsuudestaan. Jaettiin sitten omia mieleenpainuneita joulumuistoja muutkin. Meidän kakkoselle tuli mieleen se Istanbulin joulu, kun tilattiin joulupizzat. Silloin tosiaan saatettiin vaihdella sähkökatkoksen vuoksi vaikka joulun päivien paikkaa:).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taalla tosiaan paivatkin voivat vaihtaa paikkaa kun joulun juhlinta ei keskity niinkaan yhteiseen juhlintaan vaan on harvojen juhlima juhla taalla. Toivottavasti uusi vuosi vaihtui mukavissa merkeissa!

   Poista
 9. Nyt heräsi kiinnostus, että mistä sä teet lanttulaatikon? Oon aatellut että se nyt ainakin pitää skipata, porkkanalaatikon tein kyllä. Valmista piparitaikinaa en ole tajunnut edes etsiä, mutta torttuja on tullut tehtyä ja kerran pipareitakin itsetekemästä taikinasta ja piparipullia :)
  Hyvää teidän näköistä joulua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollaan tehty jo monta vuotta lanttulaatikko salgamista, kannattaa kokeilla, hyvin maistuu!

   Poista
  2. Täytyypä testata ens jouluna viimeistään!

   Poista
 10. Ihana teksti! Toivottavasti teillä oli mahtava joulu. Huomaan, että näissä sekamelskajouluissa parhaat tavat ja traditiot karsiutuvat kasan päällimmäiseksi. Oikein mukavaa vuoden alkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sita samaa teille, toivotaan tasta vuodesta rauhallisempaa kuin edellisesta.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit