Heinistä ruokaa - osa 6
Talven myötä vihanneskaupat ja myyntikojut täyttyvät vihreästä sadosta, jonossa niputtain erilaisia villiyrttejä, salaatteja ja vihanneksia. Koen palavaa halua täyttää pussit joka sortilla villiyrttejä kuten keltasinappia, kaalinpistokkaita, peltoretikkaa ja pieni lehtistä 'lampaankorva' pinaattia. Viimeeksi täytin pussin peltoretikalla, jota on kokattu tässä blogissa jo aiemminkin sekä villi fenkolilla.
Villi fenkolissa on tavallisen fenkolin tapaan vahva aniksen maku mutta se muistuttaa enemmin tilliä. Villi fenkolista puuttuu tavallisen fenkolin mukula ja se sopii hyvin mezeihin sekä myös keittoon mausteeksi. Villi fenkoli sopii niin lihan kuin myös kalan kaveriksi. Izmir on tunnettu hyvistä villiyrtti apajista mutta kyseistä yrttiä on harvemmin myynnissä. Viime viikon torstaina kotimatkani varrella olevan kojuksi muutetun kuorma-auton lavan luona kävi kuhina, arapsaçı gelmiş, arapşaçı gelmiş, kailotti myyntimies. Tungin yrttiä pussiin muiden mukana.
Villi fenkolia kutsutaan Turkissa rezeneksi tai arapsaçıksi eli arabin hiuksiksi. Siitä tehdään talvikaudella teetä, johon haudutetaan kanelia ja vihreää teetä. Tee juodaan illalla sillä sen uskotaan auttavan nukkumaan hyvin, samalla sen pitäisi helpottaa ilmavaivoja ja polttaa rasvaa, jes kuulostaa loistavalta! Yrtin kerrotaan myös auttavan päänsärkyyn, vatsakramppeihin ja tukkoisuuteen. Yrtin pitäisi lisätä imettävän äidin maidontuotantoa.
Kassajonossa sain muutamalta yrttipussin kanssa jonottavalta vinkkejä, toinen vannoin kavurman ja kanamunan nimeen eli vannotti paistamaan villin fenkolin runsaassa oliiviöljyssä sipulin ja mausteiden kera, lopuksi kanamunilla kruunaten. Toinen taas suositteli jogurttimezetä. Päädyin viimeiseen sillä teimme viikonlopuksi mezeitä, sopivasti sattuikin savustetun kalan, täytettyjen simpukoiden ja tulisen atom mezen kanssa.
Villifenkolia jogurtissa
- villi fenkolia
- jogurttia ( mielellään paksua turkkilaistyyppistä)
- pieneksi pilkottua valkosipulia oman maun mukaan
- oliiviöljyä
- suolaa
1. Pese fenkoli hyvin ja irrota liian paksu varsiosat. Leikkaa fenkoli pienemmiksi paloiksi ja kuumenna reilusti oliiviöljyä pannulla. Pyörittele villi fenkolin oksia öljyssä ja lisää valkosipulin kynnet.
2. Anna paistoksen jäähtyä ja kaada seos jogurtin sekaan. Kaada mukaan öljy kokonaan, se notkistaa ja maustaa alkupalaa. Lisää suola ja halutessasi chilirouhetta. Tarjoile alkupalana kalan tai lihan kanssa.
Afiyet olsun!
Villi fenkolissa on tavallisen fenkolin tapaan vahva aniksen maku mutta se muistuttaa enemmin tilliä. Villi fenkolista puuttuu tavallisen fenkolin mukula ja se sopii hyvin mezeihin sekä myös keittoon mausteeksi. Villi fenkoli sopii niin lihan kuin myös kalan kaveriksi. Izmir on tunnettu hyvistä villiyrtti apajista mutta kyseistä yrttiä on harvemmin myynnissä. Viime viikon torstaina kotimatkani varrella olevan kojuksi muutetun kuorma-auton lavan luona kävi kuhina, arapsaçı gelmiş, arapşaçı gelmiş, kailotti myyntimies. Tungin yrttiä pussiin muiden mukana.
Villi fenkolia kutsutaan Turkissa rezeneksi tai arapsaçıksi eli arabin hiuksiksi. Siitä tehdään talvikaudella teetä, johon haudutetaan kanelia ja vihreää teetä. Tee juodaan illalla sillä sen uskotaan auttavan nukkumaan hyvin, samalla sen pitäisi helpottaa ilmavaivoja ja polttaa rasvaa, jes kuulostaa loistavalta! Yrtin kerrotaan myös auttavan päänsärkyyn, vatsakramppeihin ja tukkoisuuteen. Yrtin pitäisi lisätä imettävän äidin maidontuotantoa.
Kassajonossa sain muutamalta yrttipussin kanssa jonottavalta vinkkejä, toinen vannoin kavurman ja kanamunan nimeen eli vannotti paistamaan villin fenkolin runsaassa oliiviöljyssä sipulin ja mausteiden kera, lopuksi kanamunilla kruunaten. Toinen taas suositteli jogurttimezetä. Päädyin viimeiseen sillä teimme viikonlopuksi mezeitä, sopivasti sattuikin savustetun kalan, täytettyjen simpukoiden ja tulisen atom mezen kanssa.
Villifenkolia jogurtissa
- villi fenkolia
- jogurttia ( mielellään paksua turkkilaistyyppistä)
- pieneksi pilkottua valkosipulia oman maun mukaan
- oliiviöljyä
- suolaa
1. Pese fenkoli hyvin ja irrota liian paksu varsiosat. Leikkaa fenkoli pienemmiksi paloiksi ja kuumenna reilusti oliiviöljyä pannulla. Pyörittele villi fenkolin oksia öljyssä ja lisää valkosipulin kynnet.
2. Anna paistoksen jäähtyä ja kaada seos jogurtin sekaan. Kaada mukaan öljy kokonaan, se notkistaa ja maustaa alkupalaa. Lisää suola ja halutessasi chilirouhetta. Tarjoile alkupalana kalan tai lihan kanssa.
Afiyet olsun!
Rakastan tätä villiyrttien aikaa,tosin se on täällä vasta alkamassa,kasvu vielä kesken,ainakin täällä minun alueellani.Mutta täällä itse poimin nuo villivihannekset,toreilla ei niihin niin törmää.
VastaaPoistaTaalla meidan alueella on toreilla paljon villiyrtteja, itse olen poiminut lahinna omasta pihasta mutta olen kylla hieman arka niita poimimaan ettei satu sekaan myrkkyja :O
PoistaMeillakin tuo villifenkoli kasvaa. En ole sita kylla nahnyt ruokana kaytettavan enka toreillakaan, niin kuin Jael jo mainitsikin. Voisipa kokeilla.
VastaaPoistaKokeile ihmeessa, sattuu hyvin kalan kanssa, varsinkin jos tykkaa aniksen mausta.
PoistaAnnatko anteeksi jos korjaan (niin kuin esim anumorchy tuossa yllä näyttää esimerkkiä): villifenkoli kirjoitetaan tosiaankin yhteen. En yleensä puutu tällaisiin seikkoihin, mutta kun kirjoitit sen niin monta kertaa tuossa tekstin alussa, minulle tuli ihan vastustamaton tarve mainita tämä.
VastaaPoistaKiitos kun korjasit, eika tarvitse pyydella anteeksi :)
PoistaHyvää joulunaikaa Petra ja kiitos taas kaikista ihanista blogikirjoituksista joita saamme seurata. Muistelen lukeneeni, että vanhempasi ovat tulossa, jos näin oli niin muistorikkaita hetkiä kanssaan toivon teille.
VastaaPoistaKiitos paljon Venla, vanhempani ovat tosiaan taalla uudenvuoden yli.
PoistaTein juuri elämäni ensimmäisen kerran graavilohta, johon piti pistää suolan lisäksi fenkolia ja anista. Katsotaan, että mitä siitä tulee? Villiä, kamalaa vai hyvää? Hyvää Joulua sinne Turkkiin!
VastaaPoistaMillaista tuli, varmasti hyvaa? Kiitos paljon ja toivottavasti teilla on ollut ihana joulu.
Poista