Onko joulupukki kuollut?

Turkissa ei juhlita joulua. No ei mutta kyllä jokainen 4-vuotias enkun ryhmäläiseni tietää kuka on joulupukki ja että pukki tuo lahjoja. Viime viikkoina on treenattu Jingle Belssejä, Santa Claus is coming to town sun muita tärkeitä rallatuksia, joita turkkilaiset laulavat tietenkin uudenvuoden aattona, jolloin pukki tuo osalle kaupunkilaisista lahjoja. Kysyin eilen luokkalaisilta kuinka moni on pystyttänyt jouluk....ei kun siis uudenvuoden kuusen ja ryhmäläisistä noin 90% nosti kätensä ylös. Seuraavaksi sainkin sarjan outoja kysymyksiä kuten miksi joulupukki on lihava? Miksi poro näyttää hevoselta? Onko joulupukki kuollut? On, ei kun siis ei, hmmmm tuossahan se on videolla ja vielä kerran Jingle bellllsssss....


Joulukoristeita uudeksivuodeksi myyvät puodit ovat olleet auki jo useamman viikon ja tarjolla on vaikka mitä. Jonkunlainen ostoshurmio on vallannut myös turkkilaiset sillä normaalisti suhteellisen rauhallinen ostosaika viikolla muotoitui ainakin tänään jonotukseksi ja joka toinen kassalla pyyti ostostaan paketoitavaksi. Joulu- tai siis uudenvuodenkaupat ovat avanneet ovensa joten siellä täällä myydään joulukuusia, koristeita, suklaarasioita, pehmoleluja, monopoleja ja mitä nyt voidaan vaan kuvitella pakattavan pakettiin.


Joulusta moni turkkilainen ei tietysti tiedä paljon enempää kuin itse tiesin ennen tänne muuttoa sokerijuhlasta mutta kaikenlainen rekvisiitta on saatu viime vuosina myytyä hyvin läpi ja niinpä uudenvuoden juhla ja joulutraditiot Euroopasta menevät iloisesti sekaisin. Ensi viikolla tarhallamme on ohjelmassa kuusenkoristelua, lasten keskinäisten lahjojen vaihtoa ja uudenvuoden juhla, jonne saapuu tietenkin joulupukki ja taustalla raikaavat tutut joululaulut. Uutena vuotena turkkilaiset syövät kalkkunaa, kakkua ja pelaavat tombala peliä, samalla kun jännätään kuka voittaa koko maan kattavan uudenvuoden päävoiton arpajaisista kun kello lyö 12. Joulupukkeja liikkuu kaupungeissa ja kuusen ympärille keräännytään koko suvun voimin.


Meille joulu tulee aina ihan varkain ja viime viikkoja on leimannut kova kiire. Ei tietoakaan rauhallisista hetkistä ja levosta. Tuli kovin jouluinen tunne kun seisoin tänään tytön kanssa useissa kaupoissa ravaamisen jälkeen muovikuusi kainalossa ja monta pussia jaloissani tienvarressa heiluttamassa täysinä ohi ajaville takseille ja sihisin kiukkua. Kello sata ja kotona sata asiaa odottamassa kuten lenkkiä odottava koira ja työt. Kun katsoin vanhoja facebook-päivityksiä niin meillähän on selvät joulutraditiot, kun vuosi lähenee loppuaan, ovat katastrofin merkit usein ilmassa. Milloin on hajonnut tietokone, kuusi kaatunut kuudesti, pesukone rikkoontunut ja puhelin mennyt palasiksi. Vielä on on aikaa ja kaikkea hauskaa ehtii tapahtua ennenkuin kello lyö kaksitoista ja vaihdetaan vuotta.


Tyttärelläni joulu ja uusivuosi menevät iloisesti sekaisin. Tytön kaverit odottavat uuttavuotta mutta meillä suurin osa lahjoista jaetaan jouluaattona. Tänä aamuna kouluun tarpoessa pienet sormet olivat kovassa käytössä kun neiti laski päiviä jouluun ja uuteenvuoteen eikä varmasti ollut ihan vakuuttunut olinko kartalla itsekään koko touhusta. Pöydässä ei ole kinkkua vaan kalaa jouluna ja kalkkunaa uutenavuotena. Jokavuotinen piparitaikinan metsästys käynnistyi tänään ja nappasin kaupasta mukaan joulutähden, joka on täällä nimeltään Atatürkin kukka. Jouluaatto sattuu mukavasti tänä vuonna sunnuntaiksi mutta seuraavana aamuna alkaa normaali arki ja seuraavalla viikolla uudenvuoden odotus kiihtyy ja kauppoihin rantautuvat ainakin uudeksi vuodeksi hankittavat onnea tuovat kirkkaanpunaiset alusvaatteet. Mukavaa juhlien odotusta itse kullekin!

Laitetaanko teillä tradiot ranttaliksi vai pysytäänkö perinteisissä?


Kommentit

 1. Hyvää joulua, Petra! Ja uuttavuotta tietysti myös. :-)

  VastaaPoista
 2. Vai punaisia alusvaatteita uudeksi vuodeksi, aika hauskaa;)

  Mä olen täälläkin etsinyt punaisia joulutähtiä, mutta yllättäen en tänä vuonna löytänytkään. Vähänkö harmittaa. Aikaisempina vuosina en haaveillut joulukuusesta, mutta kun tänä jouluna on tätä nuorisoa kylässä enemmänkin. niin sellainen oli hankittava. Täälläkin olisi ollut muovisia tarjolla, mutta päädyin vähän eksoottisempaan.

  Toivottavasti selviätte vuoden vaihtumisesta ilman kaatuneita kuusia ja hajonnutta elektroniikkaa, ja ehdit vähän hengähtämäänkin.

  Mukavaa joulua onnea vuodelle 2018!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo punaista se olla pitää että tuo hyvää onnea :) Meillä on paljon myynnissä joulutähtiä ja kaikkea mahdollista rekvisiittaa. Hienon joulun saa pystyyn jos haluaa. Pidätän hengitystä, enää viikko :D Onnea vuodelle 2018!

   Poista
 3. Ihanaa joulun ja uudenvuoden sekoitusta sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Muusa ja sinulle myös ihanat joulun toivotukset ja onnea tulevaan vuoteen!

   Poista
 4. Jos lapset saa päättää, pysytään tiukasti perinteissä. Minä olisin jo valmis vähän hölläämään. Perinteiden vaaliminen kun on täysipäivätyö, jota ei jaksa täysipäivätyön ohessa tehdä. Kuopukselle on tietysti epäreilua, että muilla lapsilla oli koko lapsuuden kotiäiti, joka panosti juhliin. Hänellä on nyt tämä työssä nuupahtava versio, joka ei jaksaisi tehdä piparkakkutaloa ja vaihtaa sohvaan päällisiä. Joka mieluummin keskittyisi OLEELLISEEN, kuten joulun sanomaan, joulurauhaan ja hyvään ruokaan. Oikein hyvää Joulua teille sinne Izmiriin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on jo yhdet itkupotkuraivarit takana kun pukki ei tullutkaan koska lapsi ei siihen enää uskonut. Miten väärässä olimme kun luulimme sen oikeuttavan pukittomaan aattoon, tilanne korjattava uutena vuotena :O Oikein hyvää ja rauhallista joulun aikaa!

   Poista
 5. Iloista joulua ja kaikkea hyvää tulevalle vuodelle! Päivät täällä alkavat pikkuhiljaa pidentyä :) ja matkavalmistelut voidaan alkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin teille! Toivottavasti tavataan pian ja ilmoittelehan kun tiedätte milloin tulette. Onnea tulevalle vuodelle!

   Poista
 6. Viimeisimmässä Historia-lehdessä luki että Turkista olisi löytynyt ikivanhan kirkon alta hauta, minkä he uskovat kuuluvan pyhälle Nikolaukselle, itse Joulupukin esikuvalle :D Hyvää Joulua & Uuden vuoden juhlaa sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vaan, olen käynytkin Demressä, jossa on joulupukin kirkko ja viime aikoina noista Nikolauksen luista on ollut uutta polemiikkia että vietiinkö ne Italiaan vai eikö. Täältä se legenda on siis peräisin. Mukavaa joulua ja tulevaa vuotta!

   Poista
 7. Vähemmän tapahtuma-altista loppuvuotta toivotan sinne. Minusta kuulostaa mukavalta tuo eri perinteiden sekoittuminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Venla ja oikein rauhallista joulun aikaa ja onnea tulevalle vuodelle!

   Poista
 8. Täällä kun ei ole joulua niin menivät ihan arkipäivinä. Mutta jouluisia koristeita on paljon, ja suuri osa, toki ei kaikki. liittyvät venäläisten uuteen vuoteen. Jännää että myös Turkissa uuteen vuoteen kuuluvat jouluiset koristeet,mistäköhän se on tullut? Venäläisillähän se tuli Neuvostoliiton ajalta,kun uusi vuosi oli ainoa juhla joka ei liittynyt kommnistiseen puolueeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulisin että täällä se on kaupallisuutta ja monien turkkilaisten länsimaalaisuuden ihannointia, kaupoissa voisi kuvitella olevansa vaikka Suomessa silla tuotteet on niin samat ja joululaulut soi.

   Poista
 9. Täällä myydään jonkin verran "joulukoristeita" Eidin aikaan, mutta hyvin vähän kuitenkin. Algerialaiset yleensä tuntevat joulupukin, "papa Noëlin", mutta harvan kotona se vierailee ja harva viettää joulua. Miehen mukaan hänen lapsuudessaan papa Noël vieraili yllättävän monessakin perheessä - myös muslimiperheissä, mutta nykyisin tämä taitaa olla harvinaisempaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä joulurekvisiitta yleistyy samaan aikaan kun myös jouluvastaisuus nostaa päätään äärikonservatiivisten keskuudessa. Taitaa tämä vastakkainasettelu olla tuttua joka paikassa nykyisin, aiheet vain vaihtelevat.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit