Jännitysnäytelmästä toiseen

Heräsin aamulla ennen kellon soittoa ja kiskoin lenkkarit jalkaan mieli keveänä. Monen viikon valmistautuminen ja tarhan loppunäytös oli ohi. Lenkki rantaan Alexin kanssa karisti loputkin jumit niskoista, Izmirin lahteen jäi jännitys siitä muistaako Eren tulla oikeassa kohtaa lavalle ja kuinka monta pienistä pillahtaa itkuun nähdessään katsomossa mummonsa. Ehditäänkö ne kaikki lukuisat vaatteet vaihtaa lapsille oikeaan tahtiin ja päästäänkö kotiin ihmisten aikaan. Jännitys ei kuitenkaan ole vielä tältä viikonlopulta ohi, sunnuntaina suunnataan vaaliuurnille äänestämään sekä presidentistä että parlamentista. Tunnelma on kihelmöivä.Nykyinen valtapuolue nousi valtaan samaan aikaan kun muutin Turkkiin. Olen saanut äänestää täällä vaaleissa vuodesta 2014 asti, jolloin sain kaksoiskansalaisuuden. Näihin neljään vuoteen on ehdittykin käydä uurnilla usein. Erilaiset lähtökohdat, kulttuuri ja valtavat erot ihmisten elämäntavoissa vaikuttavat myös politiikkaan. On ollut pakko ymmärtää, että ihmisten erilaiset ratkaisut kumpuavat hyvin erilaisista elämänpoluista.
 Näen ympärilläni izmiriläisen todellisuuden mutta siitä on pitkä matka maan moniin kolkkiin, joista meillä kaupunkilaisilla on vain pieni vainu. Vaaleihin tiivistyy niin paljon tunteita, toiveita ja pettymyksiä että pääpäivän lähestyvä tunnelma on käsinkosketeltavan jännittynyt. Kesälomille lähteneet naapurit ja tuttavat saapuvat tänään kaupunkiin ja sunnuntaina koko kulmakunta on jalkautunut hyvissä ajoin, parvekkeilla seurataan väen kulkua omille äänestyspaikoille ja jokaisessa kulmassa puhutaan politiikasta. Kuka sanoi ettei turkkilaisten kanssa kannata puhua politiikkaa? Sehän on paikallisten lempiaihe.


Yksityiskoulujen päätösjuhlat kouluilla ovat melkoisia stressinpaikkoja opettajille. Valtionkouluissa taas vuoden pääjuhla on huhtikuun Lastenpäivä. Esityslista on pitkä, sillä jokainen ryhmä esittää englannin, liikunnan ja draaman tuotoksia. Olen pitänyt touhua stressaavana ja turhana myös lasten kannalta mutta suurin osa lapsista tuntuu itsekin ajautuvan teatterin kulisseissa hurmostilaan, jonka avulla illan pienimpiä esiintyjiäkin pyörii teatterin pihalla täynnä virtaa kun valot sammuvat ja esirippu on laskeutunut.

Esiripun laskeutuminen saa huokaamaan helpotuksesta, lavalle vedetyt teippimerkit ovat unohtuneet kiireessä mutta esitykset on vedetty kunnialla loppuun. Neljän tunnin katkeamaton esitysvirta ja tuntien valmistelut ovat vieneet mehut kaikista. Yli 12 työpäivän jälkeen tukka on sekaisin ja varpaat hellinä seisomisesta. Haen tytön kotiin naapurista ja kiitän nöyrästi,
myös lihapullista ja börekistä. Syötiinkö me tänään, mietin ahmiessani naapurin ruokia ennen puoltayötä. Näen vielä yölläkin unta teatterin kulisseista.


Iltamyöhällä ajelemme teatterilta kotiin, avoinaisista ikkunoista käy tuulenvire. Vaalimainokset ja puolueiden viirit täyttävät kadut. Kaksi päivää vaaleihin. Työkaverini mies eksyy reitiltään ja löydämme itsemme asuinalueelta, jossa kukaan ei ole koskaan käynyt. Mustalaismusiikki luikertelee korttelissa ja kadunkulmassa tanssitaan villisti. Koko kulmakunta tuntuu olevan liikkeellä, kuppilat ovat turvoksissa ja jossain grillataan jotain herkullisen tuoksuista. Nauru raikaa ja musiikki soi, tuolla mustalaisrouva povaa nuoren miehen tulevaisuutta. Pimeässä illassa tuoksuvat sekaisin onni ja kurjuus.Työnnämme päät ulos ikkunasta ja tuoksuttelemme tämän meille tuntemattoman kulmakunnan menoa. Mitähän täällä äänestetään sunnuntaina vai äänestetäänkö ollenkaan?Kommentit

 1. Tänään onkin turkkilaisille jännittävä päivä. Katsotaan kuinka käy.
  Meillä oli normia hiukan kovempi juhannusmyrsky eikä tänäänkään paista aurinko.
  Kovasti on ikävä Turkkiin, ehkä jo ensi keväänä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännät hetket, vaaliuurnilla oltiin jo aamulla ja tunnelma oli katossa. Ihmiset ovat selvästi todella jännittyneitä. Katsotaan kuinka käy, sormet ja varpaat ristiin.

   Poista
 2. Kirjoitat tosi mukaansa tempaavasti, oli ilo lukea, kiitos!

  VastaaPoista
 3. Jännittävää vaalipäivää. Täällä tuli juuri tvstä juttu Turkin vaaleista ja olivat Izmirisssä kuvaamassa ja haastattelemassa ihmisiä. Mielenkiintoista nähdä miten Ince saa ääniä.
  Onpas siellä pitkät juhlat lapsilla , hyvä kun itse lapsena uhden jumppaohjelman muisti joka oli muutaman minuutin pituinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan että saadaan hyvä tulos, jännät on nyt paikat. Esityksiä on todella paljon ja niitä harjoitellaan melkein 3 kk! Aika suureellista sanoisin :D

   Poista
 4. Siellä on sitten tänään jännittävä päivä. Ja huh, onpa teillä juhlalla tosiaan pituutta. Joskus lapsen kevätjuhla kesti 2h40 min ja seuraavana vuonna olivatkin sitten jakaneet koulun 400 oppilasta kahteen eri juhlaan. Suuren työn olette selvästi juhlia varten tehneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo istumalihaksia tarvitaan, tosin meillä oli kaksi koulua ja pienemmän kesti 1,5 t ja toisen 3,5 t eli peräkkäin tehtiin ja välissä vaan vaihdettiin vanhemmat katsomossa :) Aikamoista hommaa siihen valmistautuminen on kaikkine kuvioineen.

   Poista
 5. Oj kiitos taas kerran mielenkiintoisesta postauksestasi. On todella nautinto lukea tekstejäsi ja valokuvatkin ovat ihan nappiin. Hyvää kesän jatkoa koko perheelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Donna ja sinulle myös mukavaa kesän jatkoa!

   Poista
 6. Jännää on kun on mahdollisuus muutokseen,mutta juuri äsken katsoin eikä taida sellaista tapahtua. Taas niin mukava postaus Petra, ja oikein mukavaa kesää sinulle:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jael, niinpä. Sellaista se kun maassa on niin monenlaista todellisuutta ja näkökuntaa.

   Poista
 7. Täytyy tunnustaa, että olen pessimisti mitä tulee turkkilaiseen politiikkaan. Kun Erdogan narahti kiinni kenkälaatikkoineen, olin varma, että hänen päivänsä ovat luetut. Mutta turkkilaiset äänestivät hänen puolestaan. Sen jälkeen en ole uskonut turkkilaiseen järkeen politiikassa. Joko siellä huijataan rankasti ja uskottavasti tai turkkilaiset eivät oikeasti piittaa siitä, että heidän johtajansa toimivat isosti epärehellisesti. Valitettavasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin, turkkilainen poliittinen kenttä on ollut niin jämähtänyt vuosikymmeniä että nyt odotettiin jonkunlaista repäisyä. Ehkä se jollain asteella tulikin mutta toisaalta turkkilaisilla on monilla erilaiset panokset asiaan mitä itse taas ajattelen. Kun tarkemmin ajattelee niin suurimmassa osassa maailmaa politiikka on aika korruptoitunut eikä kansa oikeastaan toisenlaista politiikkaa tunnekaan.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit