Viiksekkäitä, onko heitä?

Viime viikolla olin lounastauon jälkeen paimentamassa pienten ryhmäläisiä kohti vessaa. Tarhan käytävällä pyöri isompien ryhmän opettaja rintaliiveissä. Rintaliiveissä! Olin pyörähtämäisilläni ympäri, olisihan tilanne nyt varmaan tosi nolo opettajalle. Mitä vielä, mulla on niin hiki, heitän aluspaidan pois ja hieman vilvoittelen, tokaisi opettaja. Kuka tahansa voi kävellä tästä, sykki päässäni, johtaja tai sen mies, jopa lapsien vanhemmat! Opettajan mielestä tilanne ei tuntunut yhtään oudolta, eikä oikeastaan muistakaan, ainoastaan tästä suomalaisesta, joka on tottunut hyppäämään alasti järveen muttei pyörimään puolialasti työpaikan käytävillä. Wow, ihanat rintaliivit tokaisi ohi kävelevä keittäjämme, joka peittää hiuksensakin huivilla ja nipisti opettajaa kyljestä.


Koska itse lähdin melko vastahakoisesti Turkkiin töihin vuonna 2002, on matkan varrella tapahtunut melkoinen muutos millaisena näen Turkin ja erityisesti turkkilaiset. Mielikuvani paikallisista oli muotoutunut 80-luvun lomamatkoilta maasta ja kotikaupunkiini vuonna 1984 avatusta ensimmäisestä kebap-ravintolasta. Turkissa syötiin siis mielikuvissani kebapia ranskalaisilla ja paikalliset olivat pönäköitä ja viiksekkäitä. Onneksi lähdin, sillä mielikuvieni stereotypiat ovat saaneet aika monta iskua palleaan ja saavat näköjään edelleen. Enää mielikuvakarttani ei mene raiteiltaan vaikka työkaveri pyöriikin työpaikalla rintaliiveissä mutta edelleen se päivittyy jatkuvasti uudelleen. Ei ole tietyn kaavan mukaan toimivia turkkilaisia tai tietynnäköisiä paikallisia. On kulttuuriin sidottuja tapoja ja käytäntöjä mutta nekin kun tuppaavat vaihtelemaan tilanteen ja aikakausien mukaan.


Toi ei ole yhtään turkkilaisen näköinen, on ihmetellyt moni luonamme lomaillut suomalainen. Miljoonakaupungin kaduilla tulee vastaan monennäköisiä ihmisiä. Turkkilainen ystäväni kertoi asian nousseen pienoiseksi ongelmaksi asuessaan Englannissa. Ensimmäinen puoli vuotta oli kulunut todistellessa, että hän todella on turkkilainen punaisine hiuksineen ja vihreine silmineen. Vielä suurempaa hämmennystä oli aiheuttanut lomaileva äiti, jolla ei ollut huivia eikä rukousmattoa mukanaan. Sun miehesi ei olekaan tyypillinen turkkilainen, on usein kuulemani tokaisu. En oikeasti tiedä millainen on tyypillinen turkkilainen? Huivipäinen anatolialainen mummo, kenkiä lankkaava kumaraselkäinen mies vai valloittavan kaunis businesnainen Karşıyakan metroasemalla, vaiko se romaanirouva, joka povaa ja kauppaa ruusuja rantatiellä?


Muistan lomamatkalta 80-luvun Turkista kuinka pahaa aavistamattomille turisteille tarjottiin basaareissa rakia ja nahkatakkien myynnin yhteydessä syötiin, juotiin ja seurattiin myyjien esittämiä turkkilaisia lusikkatansseja. En tiennyt silloin lusikkatansseista mitään mutta nykyisin tiedän sen verran, että harvemmin niitä vaatekaupoissa tanssitaan. Ihan kuten senkin, että kebap ei ole kansallisruoka ja turkkilaisen ei kuulu näyttää tietynlaiselta. Kaikesta tiedosta huolimatta mielikuvissani yritän yhä edelleen rakennella lokerikkoja ja kaavoja turkkilaisille. Eteeni heitellään kuitenkin jatkuvasti tilanteita ja tyyppejä, jotka onnistuvat romuttamaan ne. Lokerikkoni sortuvat ja se tyypillinen turkkilainen lipuu yhä kauemmas.




Tyypillisen turkkilaisen löytäminen on mahdotonta. Ulkoapäin Turkki ja turkkilaiset tuntuvat pelottavilta, joten ei turkkilaisen näköinen ja ei niin tyypillinen turkkilainen ovat ikäänkuin helpottavia piirteitä. Viiksetön, punatukkainen, huiviton tuntuvat eurooppalaiseen näkökulmaan ei-turkkilaisilta kun taas moskeijaa kohti suunnistava viiksekäs mies rukousmatto fillarin tarakalla hermostuttaa, liian turkkilainen. Paikallisten mielestä rintaliiveissä esiintyminen kesken työpäivää tai rukoileminen koulun varastohuoneessa on kuitenkin ihan yhtä tavallista. Ihan tavallisen turkkilaista. Paljon tavallisempaa kuin lusikkatanssit nahkatakkikaupoilla tai kebap ranskalaisilla.

Kommentit

  1. Kyllä mun mielestä joskus näkee ihmisestä mistä hän on kotoisin. Täällä Saksassa
    tunnistan usein esim. venäläisen tai puolalaisen tai italialaisen. Kun olin Turkissa saksalaisen mieheni kanssa jalassani saksalaiset birkenstockit, turkkilainen taksikuski huuteli mulle suomeksi ja Australian itärannikolla pikkukylän supermarketissa, jossa en ollut ehtinyt puhua sanaakaan, yksi nainen kysyi olenko suomalainen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tunnistan suomalaisen missä tahansa lentokentällä koska tunnen omani mutta ja suomalaiset ovat huomattavan homogeenistä kansaa verrattuna vaikka tänne. Sen sijaan suomalaisten tavoista toimia ja reagoida on olemassa varmasti yhtä monta varmaa stereotypiaa kuin muistakin.

      Poista
  2. Oho. Enpä olisi ikinä uskonut, että turkkilainen ope voisi kulkea siellä rintaliiveissä. Ei olisi tullut mieleenikään. Maa on selvästi muuttunut neljässä vuodessa johonkin suuntaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En usko että sinänsä mitään mullistavaa on tapahtunut, yksittäiset tapahtumat kuten tuo rintaliiveissä esiintyminen koulussa muistuttavat siitä että kaikki eivät toimi kulttuureissakaan kuten niin oletamme. Itselläni on varmasti vahvempia odotuksia turkkilaisilta, sillä kaikki kulttuurissa on opittua eikä automaattista kuin taas turkkilaisille. Osansa on varmasti myös että ollaan Izmirissä eikä vaikka Anatoliassa.

      Poista
  3. Minua ja israelilaista miestani puhuteltiin Turkissa useemman kerran italiaksi. Se oli hauskaa. Vaaleahko suomalainen ja tumma Jemenin juutalainen, ehka eivat tienneet minne asettaa ja siksi Italia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mua ja suomalaisia täällä kyläileviä tuttuja on usein luultu italialaisiksi vaikkemme näytä italialaisilta. Luulisin, että puhumme nopeasti ja kuulemma kieli on juuri yhdistetty italian kieleen! Mua on myös luultu puolalaiseksi, amerikkalaiseksi ja saksalaiseksi.

      Poista
  4. Siinäpä oli emansipoitunut rouva. :-D Itseäni ei saisi kyllä rintaliiveissä mihinkään ihmisten ilmoille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D Tuskin saisi minuakaan, eikä varmasti ainakaan työpaikalla!

      Poista
  5. Olipas virkistävä ja ajatuksia herättävä postaus. Luulen tunnistavani maailmalla suomalaiset ja hollantilaiset melko varmasti, mutta kuka tietää. Varsinkin Amsterdamissa ihan syntyperäinen hollantilainen voi kyllä olla minkä näköinen tai värinen tahansa. Monenlaiset ulkoiset piirteet ja käyttäytyminen ovat sekoittuneet aika iloisesti, eikä vaalea, lähes parimetrinen vahvahampainen ulkoilmaihminen ole enää vallitseva ihmistyyppi täälläkään (jos oikeasti on ollut koskaan). Täytyykin välillä ravistella omia kliseisiä ajatuksiaan ja luulojaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Turkkilainen voi oikeastaan näyttää vaikka miltä, suomalaisten mielikuvat pohjautuvat usein aika vahvasti 80-l maahan saapuneisiin turkkilaisiin, joista useilla on juuret Kaakkois- tai Itä-Turkissa. Monille eurooppalaisille varmasti juurikin vaalea tai punatukkainen turkkilainen ei ole turkkilaisen näköinen, mikä taas hämmentää turkkilaisia. Toisaalta turkkilaisille suomalaiset ovat vaaleatukkaisia ja tummatukkaiset suomalaiset eivät ehkä olekaan niin tyypillisiä suomalaisia.

      Poista
  6. Pitkästä aikaa kommentoimassa. Hauskaa tuo mainitsemasi punatukkaisuus ja vihreät silmät, muistan monta kertaa hämmästyneeni Istanbulissa kun kuvittelin että tuollahan on muitakin ulkkiksia ja sitten huomasinkin näiden punapäiden olevan ihan paikallisia. Tykkään töissä arvella ihmisten kotimaita (sehän ei tarkoita että he sieltä ovat peräisin ) ja olen jopa alkanut aika hyvin erottaa niin japanilaiset (helpoin), korealaiset (miehillä urheiluvaatteet ) ja kiinalaiset. Juuri eilen oli iso ryhmä turkkilaisia mukana. Mutta voin kuvitella sinun hätkähtäneen jos joku hyppii rintsikat päällä työpaikalla, itse en tietäisi varmasti että mihin katsoisin :) Aika ihanaa huomata että vielä ei kaikkia tapoja/käyttäytymismalleja vielä ole oppinut ?
    Eikö siellä ala jo kohta lapsillakin kesälomat ? Entä alkaako sinullakin silloin loma ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa vaan pitkästä aikaa! Turkki on siitä ihmeellinen maa, että aina tulee eteen jotain uutta ja ihmeellistä, kulttuurien sekamelska ja sukupolvien murros tekevät maasta niin moniulotteisen. Meillä eurooppalaisilla on varmasti vahvasti kuva turkkilaisista juuri heidän kautta, jotka ovat saapuneet Eurooppaan töihin kahdessa eri aallossa ja se on aika suppea otanta lopulta kansasta. Lapsien kesälomat alkoivat 8.6 eli aikaisin tänä vuonna, itse jään lomalle ensi viikon jälkeen.

      Poista
  7. Gracias por tu paso significa mucho ya que un personage que me hace la vida imposible diciendo que le copio poemas y muchos seguidores se han ido
    Besos

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit