Ankara nyt

Eilinen ilta ja yö taisi olla Ankara rauhattomin, poliisi ja mielenosoittajat ottivat pahasti yhteen ja Kızılayn alue on aiempaakin pahemman näköinen. Illalla alkanut kattilamielenosoitus oli myös pitkä ja äänekäs, aaltoili keskustan eri kortteleissa ja otti taas uutta pontta naapurustosta, osa väestä siirtyi kadulle paukuttelemaan ja huutelemaan iskulauseita. Meidän korttelissa?! Täällä liikkuu päiväsaikaan eläkkeellä olevia virkamiehiä,  tavallisia duunareita, nuoria ja kotiäitejä, osa istuu pihalla pavun palkoja puhdistamassa kukkahuivi päässä, nekö siellä kilkattaa illalla ja huutelevat.Tytön nukuttaminen otti illalla takapakkia kun naapurin rouva alkoi kilkatella kattiloita, hetken ihmettelyn jälkeen tytölle kuitenkin uni voitti kilkattelun säestämänä. Tänä aamu valkeni taas rauhallisena, kaupungin siivoojat olivat jo työn touhussa kun suunnistin salille, roskat ja spreijailut kertoivat yön aikana alueella liikkuneista mielenosoittajista. Eilen illalla kuuntelimme miehen kanssa väkijoukon pauhua, joka läheni kortteleitamme, satunnaisia huutoja ja iskulauseiden sointuja.

Tänään aamupäivällä joukko lukiolaisia mielenosoittajia kulki katuamme pitkin kohti keskustaan, rytmikkäät huudot ja laulu ottivat kiviseinistä kaikua. Lopun luimme uutisista, satoja lukiolaisia poliisin hallussa, osa sairaalassa. Ankara on opiskelijakaupunki ja he ovatkin olleet hyvin edustettuina eilen ja tänään mielenilmauksissa. Ankaran keskustan yksi baareista oli muutettu viime yönä sairaalaksi, josssa vapaaehtoiset lääkärit työskentelivät, viime yönä kaupungissa pidätettiin 500 kansalaista, tänään päiväsaikaan satoja lisää, joukossa myös näitä lääkäreitä.Mies kävi virastoasioissa kaupungin toisella laidalla, dolmukseen oli tunkenut pistävä kyynelkaasun tuoksu keskustan lähellä, tuuli toi hajuja kotiimme asti eilen illalla. Muuten ydinkeskustan ulkopuolella elämä oli miehen mukaan vaikuttanut normaalilta, dolmuksessa oli jokainen jakanut tarinansa kyynelkaasuista, näkemästää ja kuulemastaan. Suurin osa ihmisistä tuntuu olevan hämmennyksen vallassa kun savu on hieman laskeutunut. Kun katsoo uutiskuvaa muutamien kilometrien päässä riehuvista poliiseista ja barrikadeista, mielenosoittajista ja valkeana sakeasta ilmasta, tuntuu kuin seuraisi elokuvaa tai kaukaisia tapahtumia. Vieläkin on vaikea uskoa että se tapahtuu täällä, nyt ja ehkä huomennakin, meidän tutuille ja naapureille, meille. Täällä ollaan, odotamme mitä ilta tuo tullessaan, onko naapureilla kattilat valmiina vai otetaanko välillä lukua?
Kommentit

 1. Täällä kattilat juuri kilisi ja torvet tööttäili. Ystävälllistä kyllä, että kilkattelevat tähän aikaan eikä silloin, kun lapset on jo nukkumassa. Meidän lapset itse asiassa tuntuu ihan odottavan, että milloin se oikein alkaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilla tyttö menee nukkumaan juuri 9 pintaan jolloin kilkatuksen pauhu on koventunut, eilen illalla kotiin kantautuneiden aanienkin perusteella Ankaraan oli tulossa rauhaton yö.

   Poista
 2. Ihan käsin kosketeltavaa tuo jännitys, mikä postauksesta tulee ilmi. Huh!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On taalla aika jannat paikat, kaikki tuli vahan puun takaa vaikka ilmassa oli pitkaan ollutkin etta jotain tapahtuu.

   Poista
 3. Uutisissa on täällä Suomessakin ollut Turkin tapahtumista. Tänään aamulla sanottiin, että kaksi ihmistä on kuollut mellakoissa. Se, että olen lukenut tätä blogiasi, teki asiasta paljon koskettavamman, ja nyt piti töiden lomassa tulla vilkaisemaan tänne, mitä teille kuuluu. Voikaa hyvin.

  Venla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Venla ajatuksistasi! Kaksi nuorta on kuollut tahan mennessa mellakoissa, sairaaloissa on ilmeisesti vakavasti loukkaantuneita useampiakin. Tilanne on talla hetkella rauhallinen, viime yöna on otettu yhteen Ankaran sivukaduilla, aamuyösta tilanne on rauhoittunut. Nyt on sitten politiikan vuoro, puolueet antavat lausuntoja ja tapaavat presidenttia, katsotaan kuinka tilanne paattyy ja toivottavasti pian rauhoittuu.

   Poista
 4. Huh, aika hurjaa, kun omassa kaupungissa tapahtuu tuollaista. Toivottavasti mitään ikävää ei tapahdu teidän perheellenne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se vahan hurjaa mutta monella on minun lisaksi varmaan myös sellainen olo etta puuuh hengitamme hieman vapaammin kun ilmaa on puhdistettu, ikavaa etta se vaati kuolonuhreja ja vakavia loukkaantumisia :(

   Poista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit